Volharden in de Chinese boosheid

Dat onze media onder invloed van de Verenigde Staten al jaren een heuse campagne voeren tegen China is overduidelijk. De Verenigde Staten willen een totale controle over de wereld, maar enkele landen staan dit streven in de weg. En het economisch en financieel veruit grootste obstakel hierbij is China. En dus voert de VS al jaren een intensieve campagne tegen het land.

Zware beschuldigingen

En uiteraard speelt de VS als steeds weer de mensenrechten als een van haar troefkaarten uit. Vals spel feitelijk want moesten mensenrechten echt centraal staan dan had Washington Israël en Saoedi Arabië, haar nauwste bondgenoten, al decennia geleden in de ban geslagen. Maar het is iets dat men in Washington zelfs niet eens overweegt.

Een ander en geliefd argument is dat van de spionage. Chinezen zijn spionnen. Zelfs de studenten. Deze week hoorde men het zelfs nog van generaal Eddy Testelmans, baas van de militaire veiligheid. En hij kent wat van spionage in dit land. Zeker van de NSA, CIA, GCHQ en de Mossad. En De Morgen lijkt daar een zwak voor te hebben.

De VS zegt dat China een nest vol spionnen is, Testelmans en Alain Winants, chef van de Staatsveiligheid, beamen dat en De Morgen neemt dat zonder discussie over. En dus bestempelde men de Chinese telecomgigant Huawei in de VS als verdacht van spionage dan wordt dat bedrijf bij de krant zelfs een heus ‘spionagebedrijf’. No questions asked.

Chinezen hacken Di Rupo - De Morgen - 27-09-2013

Om criminele beschuldigingen te uiten heeft men bij De Morgen geen bewijzen nodig. Toch als het over de vijanden van de VS gaat zoals Syrië, Rusland en China.

En dat blijft maar duren. Het is het verhaal van de ezel en de steen. Zo stelde De Morgen gisteren in heel grote letters op haar voorpagina dat Chinezen de computernetwerken van onze premier Elio Di Rupo hackten. Zware beschuldigingen natuurlijk want dit is crimineel gedrag. Als je zoiets schrijft dan moet je met zeer sterke papieren komen. Het moet een ijzersterk dossier zijn.

Wie echter het artikel nauwkeurig las zag echter al dat dit ijzer eerder een slap soort plastic was. Zo schreef men:

“Volgens de onderzoeker ging de cyberaanval op de premier en op Buitenlandse Zaken niet alleen uit van China, “Er zijn tegelijkertijd incidenten vastgesteld uit verschillende landen. Daar zit China bij, maar het is zeker niet het enige land.”

Laster en eerroof

Het zou dus volgens het verhaal gaan over meerdere maar dan opmerkelijk genoeg niet bij naam genoemde landen. Merkwaardig is verder dat in het artikel nergens staat waarop men zich dan baseerde om China, en alleen dat land, bij naam te noemen.

Het probleem met de identificatie van cyberaanvallen is dat het in de praktijk niet na te gaan is wie achter de aanval zit. Men kan vermoedens uiten maar meer niet. Zo kan een virus door een bepaalde computer uitgezonden zijn, maar zonder dat die laatste dat weet. De reden is dat ook die ene computer al eerder was aangevallen.

Met andere woorden: Een computer bij het Chinees of Amerikaans ministerie van Defensie kan een cyberaanval hebben gedaan, maar in wezen zit de dader elders. Eventueel, en hypothetisch, kan die aanval op het netwerk van Di Rupo komen van bij Didier Reynders die het via Beijing of Langley, Virginia in de VS stuurde. En geen enkel virus bevat een stempel: Made in Turkey of iets dergelijks.

Alleen als een insider met bewijzen in de hand afkomt, pas dan kan men zeker zijn. En dat is het geval met Edward Snowden wiens verhalen tot heden door de Verenigde Staten trouwens nooit werden betwist.

Daarom alleen al dat het verhaal waarmee De Morgen uitpakte nonsens was. In strafrechtelijke termen zou men kunnen spreken van laster en eerroof. Men mag dan misschien wel fier geweest zijn op wat zij dachten een primeur te zijn, in wezen was het het herkauwen van het eerdere en hier al besproken flutverhaal van Wim Van de Velde in De Tijd. Het toont het belabberde niveau van de krant.

Maar het nieuws was nog maar een paar uur oud of daar viel het al pardoes in het water. Zo maakte het kabinet van Di Rupo in een persbericht gewoon brandhout van het verhaal van Martin Buxant en Sofie Vanlommel in De Morgen. Een herhaling van de vorige week door De Tijd gemaakte farce rond Chinese spionage bij Belgacom.

Geen correctie

Volgens dat bericht was er helemaal geen sprake van China maar was een van de serie bij Di Rupo’s IT-netwerk gevonden virussen afkomstig van een server in Hong Kong. En juist, daar spreken ze ook Chinees. En het heeft bovendien binnen China een verregaande autonomie met zijn eigen wetten, parlement en regering. Het is dus inderdaad officieel Chinees grondgebied. En dan?

Maar die toch belangrijke rechtzetting van hun scoop, dat deed de Morgen niet (1). Zelfs niet op hun website waar het originele verhaal ook nog vandaag gewoon zonder extra’s blijft staan. Daar staat: ’Chinezen zitten achter hacking kabinet van premier Di Rupo’. De Standaard bracht op haar website wel zoals het hoort beide versies.

China is het paradijs niet en China heeft zoals elk land haar spionagedienst. En haar spionnen zijn zoals die van zo vele landen hier actief. Ooit viseerden ze trouwens mij en diende ik zelfs in te grijpen door de Staatsveiligheid in te schakelen.

Maar China is op het vlak van spionage niet actiever dan bijvoorbeeld Italië of Spanje. De grootheden op het vlak van spionage zijn de VS, Israël, de Britten, de Fransen en Duitsland. In die volgorde.

De Morgen noemde de Chinese telecomgigant Huawei vorige week een ‘spionagebedrijf’. Als we nu eens De Morgen een spionagekrant noemen volgeschreven door spionnen? Hoe zou men er daarop reageren?

Willy Van Damme

1) Het Laatste Nieuws nam gisteren het bericht van De Morgen over. Het toont de redactionele samenwerking. Zelfs toen bleek dat het verhaal op niets gebaseerd bleek. Ook die andere krant uit de stal van Van Thillo vertikte het die correctie te plaatsen. De lezers een rad voor de ogen draaien is voor beiden geen probleem.

Advertenties

2 thoughts on “Volharden in de Chinese boosheid

  1. Ik heb het zo op mijn facebook gedeeld: “De Morgen een spionagekrant?”
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Waar is de norm als men een bedrijf zomaar zonder enig bewijs van spionage kunnen beschuldigen. Dat is toch je reinste waanzin. De trappers is men bij die krant al lang verloren.
    Willy Van Damme

  2. Pingback: Volharden in de Chinese boosheid | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s