Dit is geen fictie

De VRT gaat zich dan toch verontschuldigen voor het gebruik van het woord hoer in de ‘fictiereeks’ Albert II die door VRT 1 nu uitgezonden wordt. Niet anders dan logisch en rechtvaardig. Want uiteindelijk brengt men die serie op TV essentieel om plat commerciële reden, niet omdat het een maatschappelijk belang heeft, niet omdat het een boeiend onderwerp en goede televisie zou zijn. Neen, de makers en diegene die dit uitzenden weten dat koningen en prinsen zeer goed verkopen. En dus kwam er een serie.

Commercie

Het argument van de makers dat “het maar fictie” is, is te zot voor woorden. Uiteraard is dit fictie, maar het gaat hier over personen die allen nog leven en die recht hebben op zowel privacy als op een correcte voorstelling van hun persoon.

Natuurlijk betreft het hier publieke personen waar het recht op privacy minder telt, maar dan nog zijn er hier grenzen en is er geen enkele reden om wat zogenaamd private gesprekken zijn zomaar via de beeldbuis in de huiskamer van miljoenen kijkers te gooien.

Zoals gezegd is de enige denkbare reden waarom men dit toch deed die van de commercie. Geen probleem dat iemand geld wil verdienen, maar het moet correct gebeuren. Wat zouden de makers zeggen als ik over hen een zogenaamd fictief verhaal zou maken met daarin hun naam en waarin ik er verder maar op los fantaseer. Ze zouden terecht boos zijn. Je doet dat niet.

Maar een serie maken rond Koning Patrick III en zijn escapades zal natuurlijk niet verkopen. Men zal er zelfs niet aan denken om het te maken, laat staan het aan de Tv-zenders te koop aanbieden. Men lust die pap niet.

Het recht op de waarheid

En als je de hoeveelheid onwaarheden, leugens en fantasieën ziet die deze serie bevat dan kan je als rechtgeaard man alleen maar boos zijn. Het is niet omdat het hier over het koningshuis gaat dat men er maar over mag liegen. De waarheid heeft haar rechten, ook voor Albert II en Filips I.

Koningin Paola

Ook koninginnen als Paola hebben rechten die men dient te respecteren.

Er was een tijd toen er op de redacties foto’s circuleerden over Paola met een minnaar en hete verhalen rondgingen over toen nog prins Albert. Maar de censuur zorgde ervoor dat geen enkel journalist ze durfde publiceren. Ja, want daar lag je C4.

Nu is het het tegenovergestelde en kwaakt men er maar op los. Prins Laurent gaat in Israël een boompje planten en het kot is te klein. Toen voorheen een serie politici hetzelfde deden kwaakte er niemand over. Men zweeg. Maar Laurent… schande!

Delphine

Hetzelfde met het verhaal van Delphine Boël. Mogelijks is zij de dochter van koning Albert II maar niemand toonde tot heden enig bewijs. Haar moeder beweert van wel, maar een sluitend document? Het ontbreekt. Maar ook dit gaat om puur commerciële reden op de televisiebuis, met niemand die maar een serieuze vraag stelt. De dames zullen wel gelijk hebben? Mogelijks, wie weet?

Maar dit is een echtelijke ruzie zoals er in dit land tienduizenden zijn. En in al die gevallen is het bijna steeds onduidelijk wie de slechte en wie de goede is, wie gelijk heeft en wie ongelijk. Niet zelden is het trouwens een kwestie van wederzijdse ‘schuld’. Als er al schuld is.

En bovendien kan men zich afvragen of we, gezien haar blijkbaar op leugens gebaseerd verhaal over het bekleden van de hoofdzetel van ING in Brussel, we hier niet te maken hebben met een mythomane op zoek naar publiciteit voor haar werk. Wie weet?

Ook hier zouden de media de nodige schroom en afstandelijkheid moeten behouden. Maar neen, de remmen zijn los en dan hoor je de in zo’n geval klassieke verwijten van minnares over de rivaal/echtgenote open en bloot in de media. Weinig fraai.

Overacting

Dat de VRT zich nu gaat verontschuldigen bij Wendy Van Wanten en haar echtgenoot Frans Vancoppenolle is een goede zaak. Het mag een les voor de toekomst zijn dat fictie moet gaan over fictieve personen of anders over figuren die al eeuwen dood zijn zoals een Julius Caesar en Hendrik VIII.

Nu gaan teveel mensen geloven dat Paola Wendy Van Wanten inderdaad een hoer noemde en dat dit laatste nog waar is ook. En uit respect voor beide dames: Dit kan niet. Bovendien is het acteertalent in deze serie bijwijlen beneden alle peil.

Wie Lucas Van den Eynde als Albert II de eed van koning zag afleggen zag toneel zoals geen enkel amateurgezelschap dat zou durven brengen. Dit was overacting van de ergste soort. En Lucas Van den Eynde is voldoende acteur om dat beter te kunnen doen. Een andere reden waarom dit nooit op de beeldbuis had gemogen.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Dit is geen fictie

 1. Ondertussen zorgt het relletje toch voor prima publiciteit voor het programma, neem ik aan.
  En de ‘boekskes’ vullen er alweer enkele bladzijden mee. Zo maken de media in essentie permanent vooral reklame voor zichzelf, terwijl er enkel verpakking is en geen gram inhoud.
  VRT: afschaffen, waarom niet? Moet een ‘staatszender’ zich uitsloven om nog grotere flauwekul uit te zenden dan hun commerciële concurrenten? En moeten wij dan blij zijn als deze daar ook in slaagt?
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Boekskes verkopen met de miserie van anderen, daarover gaat het. De rest is fictie.
  Willy Van Damme

 2. De twee delen van het interview met Sybille waren goed vond ik. Er kwam een menselijk beeld van Paola uit. Zoals de meeste jonge vrouwen had ze blijkbaar heel wat te leren, en heeft ze dat ook gedaan met creativiteit, intelligentie en openheid. Maar de reeks ‘Albert II’ heeft het niveau van Dag Allemaal.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De kwestie is dat dergelijke zaken als echtelijke ruzies niet thuishoren in de publieke ruimte. Het is een kwestie van een waarheid want die andere klok kan men moeilijk laten horen.
  Zowel het Paleis (logisch) als haar vader weigeren te spreken – wat hun goed recht is – en dan is het voor een journalist best dat hij het onderwerp laat vallen.
  Ik begrijp dat het hier een publiek figuur betreft maar dan nog moet men voorzichtig zijn en de regels van de journalistiek respecteren. En dat is woord en wederwoord.
  Willy Van Damme

 3. Na het “bekijken” van de eerste aflevering zei ik tegen mijn vrouw: vervang de gekende namen door fictieve en geen hond die naar dit grenzeloze misbaksel blijft kijken. Wel gelachen en genoten van de opgevoerde verhofstadt (met kleine letter) Gaat de echte Europese roeper nu ook een proces inspannen??Kwaliteitsdrama aan de Reyerslaan? Kijk maar op VTM.
  Peter Beeckman
  Antwoord:
  Ik zag per ongeluk die scene van de eedaflegging en kon waarlijk mijn ogen niet geloven. Geen enkele Dendermondse theateramateur doet zo slecht. Daarna was het voor mij definitief bekeken.
  En als maker zou ik na de soms bijtende kritiek van schaamte verhuizen naar bijvoorbeeld de Falklands of Pitcairn.
  En wat als verhofstadt zijn jihadistische vrienden naar de VRT stuurt? Die andere jihadistenvriend Rudi Vranckx kan dan gids en tolk spelen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s