Bart De Wever en zijn drugsoorlog

In het interview met Bart De Wever in Humo van 24 september stelt hij “Maar de rechercheur wil weten waar de drugs vandaan komen”. Maar dat is toch simpel. De grootste producent van marihuana is Marokko, van cocaïne is dat Columbia en van opium/heroïne is dat Afghanistan. Niet toevallig alle drie landen die binnen de Amerikaanse invloedsfeer vallen.

Al bijna tweehonderd jaar zijn het de grote koloniale mogendheden (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de VS) geweest die op grote schaal bij de drugsproductie betrokken zijn.

Zo dwong de Britse regering gewapenderhand de boeren in de regio Calcutta om opium te verbouwen. Dit voerde man dan uit naar China. En omdat China dat weigerde voerden de Britten dan twee oorlogen (de opiumoorlogen) met succes tegen China. Miljoen Chinezen raakten verslaafd.

Ook de Fransen vanuit hun kolonies in Vietnam en Laos voerden die politiek. Zie het boek Quand l’opium finançait la colonisation en Indochine – Chantal Descours, l’Harmattan.

Vooral na 1945 echter werd dit een wereldhandel onder leiding van de VS. (The politics of heroin – CIA complicity in the global drug trade – Alfred W. McCoy, Lawrence Hill Books) Over de introductie van crack cocaïne in de VS door de CIA (Dark Alliance van Gary Webb, Seven Stories Press, alsmede Whiteout – The CIA, drugs and the Press van Alexander Cockburn en Jeffrey St. Clair, Verso)

Nog meegeven dat volgens een waslijst aan bronnen Ahmed Wali Karzai, de vermoorde broer van de Afghaanse president Hamid Karzai, niet alleen een nauwe medewerker van de CIA was maar ook de sleutelfiguur in de opium- en heroïnehandel.

En wat betreft Mexico weten we dat de wapens van de drugskartels grotendeels uit de VS komen en de drugs vooral naar de VS gaan. Waarbij het witwassen van het geld ook voor een groot deel de zaak is van de VS.

Ik wens Bart De Wever veel succes met zijn ‘oorlog tegen de drugs’ maar buiten wat stoer doen in de pers en het pesten van klein grut zal er vrees ik niets gebeuren. Zeker weten. Zeker als men de VS laat betijen.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Humo naar aanleiding van het interview met Bart De Wever: ‘De drugsoorlog in Antwerpen’ van 24 september, Humo nr. 3812.

Advertenties

6 thoughts on “Bart De Wever en zijn drugsoorlog

 1. Opiumhandel en slavenhandel waren de traditionele pijlers van de rijkdom van de Britse elites.
  Lucratieve tradities, zeg maar. De HSBC, Hong Kong Shanghai Banking Corp., houdt vast aan deze tradities, zo bleek onlangs. Zo ook de oudste Engelse bank Coutts.
  Ondertussen was er inderdaad de CIA-drugshandel rondom Indochina, Vietnam, de Gouden Driehoek,Centraal-Amerika, Iran-Contra, Libanon, Afghanistan en nu ook Mexico.
  De massale drugswinsten zijn nu een essentieel deel gaan uitmaken van ons monetair- en bankensysteem.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2120867/Money-laundering-Queens-bank-Coutts-fined-8-75m-taking-despots-millions.html

  http://www.presstv.ir/detail/233402.html

  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-02/hsbc-judge-approves-1-9b-drug-money-laundering-accord.html
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Bedankt voor die extra informatie. HSBC, High on Speed, Big in Crime.
  Het is toch merkwaardig hoe men in de media steeds zeer deskundig rond dit onderwerp weet te fietsen. Soms verschijnt er in bvb. de NYT wel eens een artikel om dan enkele dagen later te worden tegengesproken. In essentie weigert men hierover te schrijven, zelfs al zijn de bewijzen spijkerhard te noemen.

  Toen Vang Pao, de Laotiaanse CIA-man en koning van de opium- en heroïnehandel, in 2012 in de VS kwam te sterven wilden zijn aanhangers hem doen begraven in Arlington, de nationale begrafenisplaats voor Amerikaanse militairen. Dat echter durfde Washington niet doen.
  Wel schreven alle grote Amerikaanse kranten toen een verhaal waar zijn door hem bedreven gruweldaden en zijn drugshandel netjes werden uitgehouden. Het ministerie van Censuur had weer eens keurig zijn werk gedaan.

  En als de zogenaamd communistische Pathet Lao in 1975 de macht in Laos overneemt verdwijnt de drugshandel bijna geheel uit het land. De keizers van de (sic) mensenrechten zijn weg en de drugshandel is ook weg. Die vuile communisten toch, geen sikkepit respect voor de mensenrechten.

  In het kader van mijn onderzoek naar de door de Drug Enforcement Administration (DEA) ontvoerde Jacques Monsieur, de Belgische wapenhandelaar en spion, belde ik met de woordvoerder van de DEA in de VS om een reactie.
  Het werd een gezellige babbel waarbij hij zijn organisatie prees en het voorbeeld aanhaalde van hoe ze een grote Afghaanse drughandelaar en producent in de VS konden arresteren. “Wij maakten hem wijs dat hij ook voor ons kon werken maar dan wel eens naar de VS op bezoek moest komen. Wat de man deed waardoor we hem konden klissen”, pochte de man in het gesprek.

  Maar dat die grote drugsproducent geloofde dat hij voor de VS kon werken toont dat dit drugsmilieu dat ook geloofwaardig vond. Er moeten met andere woorden dus nog voor de VS werkende drugsproducenten zijn. De vermoedelijke reden waarom men die man uit de weg wou was omdat hij in de regio van Kandahar in de weg liep van Wali Karzai, de Afghaanse Vang Pao en broer van de president.

  Men dient zich trouwens af te vragen welke rol drugs spelen in de oorlog voor Afghanistan. Na hun nederlaag in Laos in 1975 dreigde men immers met een bevoorradingsprobleem voor heroïne te komen. Men had wel wat vervangteelt in Thailand en Myanmar maar dat was verre van voldoende en bovendien erg onzeker.

  En kijk, wat doet Gulbuddin Hekmatyar, toen de Afghaanse lieveling van de CIA, als hij in 1979 – vier na de nederlaag in Laos – zijn oorlog tegen Afghanistan begint? Inderdaad, het start met de grootschalige introductie in Afghanistan van opiumverbouwing. Het probleem met de bevoorrading was plots opgelost.
  En als de Taliban in 2000 plots stoppen met de verbouwing van opium valt de VS het land binnen en herbegint de opiumproductie er als het ware de dag zelf op een nog grootschaliger wijze.

  “You ain’t seen nothing yet”, zei president Ronald Reagan.
  Willy Van Damme

  • De rol van de DEA is in essentie het uitschakelen van de ‘concurrentie’, zo blijkt. In de pers heerst inderdaad een oorverdovende stilte rond het thema Afghan opium, die via België wordt doorgevoerd naar de US. Ik vraag me af wat onze NATO-commandanten in Afghanistan ervan denken dat zij de opiumvelden beschermen? Ook zij zwijgen in alle talen. Dodelijke stilte. Ze kunnen enkel hopen dat hun eigen kinderen niet ten onder gaan in de stortvloed van goedkope en dodelijke drugs die hen via de ‘media-popcultuur’ worden aangepraat.
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   De veruit grootste slachtoffers van die handel zijn niet de landen van West-Europa maar vooral het land zelf, de vroegere Sovjetunie, Iran en ook Pakistan. De indruk heerst dat men die zaak zo regelde dat de grootste slachtoffers vooral Iran en Rusland zijn. Sommige analyses wijzen in die niet te verbazen richting. De landen zijn immers de vijanden van de VS die men met alle mogelijke middelen kapot wil.

   Verder ben ik eveneens van oordeel dat de grootste rol van de DEA bestaat in het uitschakelen van rivalen. Zij hebben alle expertise in huis. Het verhaal over het relaas van die woordvoerder van de DEA wijst nogmaals in die richting. De gelden van die drugshandel dienen vooral om de illegale operaties – dat zijn diegene die men desnoods voor het Witte Huis verborgen poogt te houden – van de CIA en andere geheime diensten te financieren.
   Dat was zeker zo voor de periode met Vang Pao waarbij men die gelden nadien gebruikte voor gerichte executies in Iran (onder de Sjah) en Thailand.

   Je kan je wel inbeelden dat het omkopen van al die politici en andere sleutelfiguren in bepaalde landen – zie maar naar het overlopen van de vorige Syrische premier – fortuinen kosten.
   Men stelt dat hier wel voor alsof die premier dan plots zoals de apostel Paulus ‘het licht’ zag, maar iedereen die dat schrijft weet natuurlijk wel beter. Zeker als sommigen van die pennenlikkers er ook nog van genieten. Van het Amerikaanse drugsgeld dan.

   En verder zwijgt men als de dood. En dan komen zogenaamde ‘wijzen’ als een Kofi Annan stellen dat, gezien het falen van het drugbeleid men die drugs dan maar moet legaliseren. Alsof een Kofi Annan niet weet wat er aan de hand is. Je hebt zo ook de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) waar de vorige baas Antonio da Costa ooit de Afghaanse president Hamid Karzai persoonlijk en publiek ging feliciteren want de opuimproductie was gedaald.
   Een drugbestrijder die de president en broer van ’s lands grootste drughandelaar komt bewieroken? Hoe schokkender kan het waarlijk nog zijn.

   En waarom was de productie gedaald? De wereldprijzen waren toen in elkaar geklapt en de warenhuizen zaten vol en daarom diende de productie dus te dalen. Maar die simpele waarheid werd verzwegen.
   Het is een typisch staaltje van de smeerlapperij waar dat soort mensen mee bezig is. Vetbetaalde lonen opstrijken zodat miljoenen mensen zich doodziek spuiten, snuiven en slikken. En amper een kat die erover spreekt.
   Willy Van Damme

   • Over die ‘brave zwarte meneer’ Annan, zijn zoon Kojo, en de stille ‘Oil for Food’ affaire (Irak):
    “Entre 1997 et le début de 2003, 4,5 milliards de dollars auraient ainsi été détournés, auxquels il convient d’ajouter quelque 5 milliards provenant de la contrebande du pétrole […] Ces « clients » de Saddam figurerait le Chypriote Benon Sevan, 66 ans, « ONUsien » depuis quarante ans et proche de Kofi Annan, lequel l’avait nommé en octobre 1997… patron de toute l’opération Pétrole contre nourriture. En cinq ans et neuf versements, Sevan aurait reçu près de 1,5 million de dollars. En échange de quoi ?
    Même si nul n’ose accuser Kofi Annan de malhonnêteté, la révélation de cette affaire, début 2004, a fourni des munitions inespérées au clan des néoconservateurs de Washington. Pourquoi le secrétaire général n’a-t-il pas tiré la sonnette d’alarme, alors que se déroulait sous ses yeux « le plus grand scandale depuis la création de l’ONU » ?
    http://www.jeuneafrique.com/Article/LIN19124laffanannai0/
    Walter Baeyens
    Antwoord:
    Het ‘olie voor voedsel’ programma van de VN is inderdaad het mogelijks grootste schandaal – en er zijn er daar heel veel geweest – van de VN ooit. Honderdduizenden kinderen stierven als gevolg van dit embargo en ondertussen wisten een pak ingewijden zich daardoor vet te mesten. En Kofi Annan was toen baas van de VN.
    Willy Van Damme

   • Willy, Walter,

    In een serie interviews vertelt Sibel Edmonds o.a. ook over het belang van de drugshandel.
    Hier het eerste interview: http://www.corbettreport.com/interview-595-sibel-edmonds-on-nato-terrorism-911-and-drug-running/

    Een man die de blog American Judas maakt, heeft samenvattinghen van die interviews op zijn blog gezet: http://tiny.cc/s7ckuw
    Hier enkele citaten uit die samenvattingen: ( Waarin Belgie wordt vernoemd)

    Edmonds mentions an interesting fact regarding the FBI: they keep tabs on all countries (their diplomatic arms) through monitoring (i.e. wiretapping) except four. These four countries are 1) Turkey 2) Azerbaijan 3) United Kingdom and 4) Belgium, the seat of NATO. The Cold War within the context of a “war over resources” didn’t end. The ultimate prize, as Zbigniew Brzezinski wrote inThe Grand Chessboard, is Central Asia.

    So then 9/11 happens. What’s the official reaction? Edmonds characterizes it as the US saying “our partners”, those we did joint operations with, did it. And of course we had nothing to do with it. It’s one of the oldest games in the UK we’ve now learned: “Use Islam to get what you want!” Edmonds then goes into the role that drugs played. One of the reasons Belgium is one of the four countries not being monitored is that it is “extremely important” in the distribution of heroin. She notes that while many sites write about the Taliban getting rid of heroin prior to 9/11, this is not quite the whole story. The Taliban cut production from 2000-2001, but did not relinquish control. The Taliban was in charge of Afghanistan since 1996, and from 1996-2000, there was no slack in heroin production. Until 9/11, the majority of heroin operations were by Russia, an estimated 70-80% under Russian control. After 9/11 that control shifts to NATO. With their takeover of the Afghan poppy, production skyrockets.

    Gegroet, Jan Verheul
    Antwoord:
    Ik vrees dat dit verhaal over België pure fantasie is. Hetzelfde voor Rusland. En België zoals we weten werd/wordt ook effectief afgeluisterd. De recente verhalen over SWIFT en Belgacom zijn maar twee van de voorbeelden.
    Waarop ze zich baseerde voor het noemen van die vier landen is een goede vraag.

    Misschien kan men hier bewijzen voor geven? Of vragen we hier teveel?
    En als het echt die grote draaischijf voor heroïne is dan zou de VS nog meer reden hebben om hier alles in detail gade te slaan, dit om zo haar handel te beschermen.
    Willy Van Damme

 2. Raar…
  Bart de wever wou toch samen met zijn voor borgerhout de straten veilig maken van drugs? of niet…

  Bart de Wever heeft toch enkele maanden terug een mail gekregen, en vele anderen van de partij ook, dat ze een “specialiste” hebben inzake de drugs in Antwerpen.

  De vrouw van hun in Borgerhout is toch een ekende “gofast” die 7 jaar celstraf heeft bekomen in Spanje toen ze trachte goede 30 kilo vanuit marrokko over te rijden naar antwerpen!

  vrgr Robert French
  Antwoord:
  De naam valt wel niet maar de persoon waarnaar U verwijst is zo identificeerbaar. En gezien de beschuldigingen waar U het over heeft en die ik niet kan verifiëren verwijderde ik een woord tweemaal om zo identificatie te vermijden. Verbazen doet dit verhaal mij echter helemaal niet.
  Boer De Wever – na zijn geblaf tegen VTM journalist Dirk Van den Bogaert gisteren is dat de beste aanspreektitel – is vriendjes met Peter Blyweert en dan moet men niet zeuren over de strijd tegen de criminaliteit. Dan begint mijn maag te keren.
  Willy Van Damme

 3. De meeste van onze politici zitten gans hun politieke loopbaan in een electorale modus. Dit belet hen vaak om echt veranderingen op te zetten waar de gewone burger van zijn dorp, stad of land op langere termijn beter van wordt. Ze kunnen bijgevolg nooit meer dan occasioneel een verkiezing winnen om er nadien doorgaans niks mee te kunnen aanvangen tenzij een aantal kleine ingrepen die men nadien toch terugdraait. De geschiedenis gomt hun prietpraat weg. Tot vandaag is Bart De Wever 100% in deze electorale modus bezig. Jammer. Wanneer gaan VLD en CD&V doorhebben dat het nu de NVA-strategie is om stemmen van hen af te snoepen. Polarisatie tegen de SPa zal vooral CD&V en VLD kleiner houden zodat ze straks in Vlaanderen zoals in Antwerpen nu al, als kleine garnaaltjes in de pas van De Wever moeten lopen. Hij kan zich dat permitteren omdat links in Vlaanderen nog nauwelijks 25% vertegenwoordigt. In het Duitsland van Merkel haalden bij de recente verkiezingen de linkse partijen samen de meerderheid van de zetels en bijna 50% van de stemmen. Maar zoals overal in Europa zijn deze linksen vooral bang van elkaars populariteit ipv op zoek naar wat hen binden kan. Zou het kunnen dat toch een meerderheid van de Duitsers al bij al toch niet zo wild is van Merkel ? Maar als je je zoals hier in Antwerpen laat gijzelen en doodknuffelen moet je achteraf natuurlijk in Brussel niet gaan klagen. Vraag dat maar eens aan de Duitse liberalen.
  Maar tot vandaag heeft De Wever dus nog niks historisch en vooral menselijk waardevols gepresteerd, ook niet kapotgemaakt. Hij is dus voorlopig een electoraal detail in de geschiedenis van Antwerpen, Vlaanderen en de wereld. Hij komt zelfs niet aan de kleine teen van één van zijn voorgangers Jan Frans Loos en die kent geen mens, zelfs de slimste niet. Ik kijk al jaren hoopvol uit naar De Wevers eerste historisch belangrijke verwezenlijking waarvan een brede stroom van de bevolking in Vlaanderen met enige afstand zegt: -dat is knap- of -daar genieten we met zijn allen van. Wordt het wachten op Godot ?
  Johan Baert
  Antwoord:
  En de Lange Wapper zal het ook niet worden. Wel heeft hij meer dan een jaar lang het land in gijzeling genomen waardoor er geen regering kon komen.
  Als dat geen verwezenlijking is om fier over te zijn.
  Maar ja, de pers hangt aan zijn lippen, zelfs wanneer hij ze hun huid zit vol te schelden zoals nu met VTM. Fijne meneer.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s