Tunesië–Moslimbroeders en salafisten een pot nat

Er wordt met betrekking tot Tunesië nogal gemakkelijk gezegd dat alles er vlot verloopt. Er waren democratische verkiezingen en er is een regering en parlement en dus is voor de buitenwereld alles er in orde. Onze kranten volgen het ook niet meer. De VS heerst er en dus is alles OK. Deze rust werd wel plots verstoord door de moorden eerder dit jaar op twee seculiere opposanten, Chokri Belaid en Mohammed Brahmi.

Ook werden 8 soldaten van het Tunesische leger vermoord door leden van Ansar al Sharia, de grootste salafistische organisatie van het land. Gewapende leden van deze organisatie hebben zich in de bergen aan de grens met Algerije verschanst en voeren van daar allerlei terreuracties uit.

Eigen militie

Ook zijn er regelmatig gewelddadige acties tegen seculiere groepen en hun activiteiten. Verkopers van alcohol, organisatoren van kunsttentoonstellingen, intellectuelen en dergelijke krijgen het regelmatig te verduren van allerlei islamistische groepen.

De in coalitie regerende islamistische Ennahda partij heeft trouwens haar eigen militie, de Liga voor de Bescherming van de Revolutie, die eveneens niet terugschrikt voor een goede portie geweld tegen de seculiere tegenstanders.

Het gevolg is dat de in het land sterke seculiere traditie zorgde voor een enorme tegenreactie en de regering van president Moncef Marzouki sinds weken als een stuurloos schip Tunesië verder poogt te besturen. Het land is zonder feitelijke regering, er zijn wel ministers maar zonder veel gezag. Nog wat geduld en het is een tweede Libië, een mislukte staat à la Somalië.

Ondertussen vertrokken vanuit het land wel ettelijke duizenden jihadisten om Syrië te gaan ‘bevrijden’ van het secularisme, hier dan in de figuur van Bashar al Assad. Ook blijken er duizenden jonge meisjes, soms zelfs nog kinderen als een soort sekslaven naar ginds te zijn vertrokken.

Want men stelt dan wel zeer religieus te zijn, seks, ook met kinderen moet kunnen. Sommige jonge meisjes zouden er dan tientallen jihadisten bedienen en zwanger terugkeren. Geen probleem want een Saoedische imam had een fatwa gemaakt stellende dat meisjes ginds hun ‘heilige’ plicht moeten doen. En dus leve de prostitutie. Rik Coolsaet had het op TV over idealisten.

Geduld jongens

Dat er tussen die Moslimbroederschap en allerlei jihadistische en salafistische groepen feitelijk geen verschil is bleek niet alleen bij een analyse van de gebeurtenissen van de voorbije drie jaar in Syrië en Egypte maar ook uit een video-opname van een toespraak van Mohamed Ghannouchi, de leider van Ennahda en gewezen premier.

In die privaat gehouden toespraak (1) tot een groep salafisten vroeg hij hen voorzichtig te zijn en geleidelijk het land over te nemen, beginnende onder meer bij het onderwijs en de regering om zo niet met geweld maar mits wat geduld de sharia in te voeren.

“Het was uit de context getrokken”, was zowat zijn enige verweer toen het in oktober vorig jaar uitlekte. De ontmaskering van Ennahda,  een creatie van Qatar en de VS, was dan ook totaal en maakte, samen met de politieke moorden, dat de populariteit van Ennahda stijl neerwaarts ging. Dat het tot 27 augustus dit jaar duurde voor Ansar al Sharia verboden werd typeert natuurlijk.

Hetzelfde trouwens voor de Amerikaans-Qatarese propagandazender al Jazeera die er nog maar amper wordt bekeken. Het gevolg is wel dat Tunesië zich recent officieel tegen een militaire interventie in Syrië keerde en in de Arabische Liga mee de kant koos van Egypte en Algerije. Ennahda heeft teveel schrik gekregen om nog echt tegen de secularisten in te gaan.

Azaz

Het voorval toont aan dat er in doelstellingen tussen de Moslimbroederschap en allerlei salafistische groepen geen verschil is. Er is soms en zeker niet altijd een verschil in strategie, maar veelal heeft het te maken met de persoonlijke ambities van de leiders van de verschillende groepen. De Britse ex-premier Tony Blair vergeleek de Moslimbroederschap in een opiniestuk in The Times zelfs met een sekte.

De reden waarom allerlei Syrische rebellengroepen recent met elkaar in de stad Azaz nog maar eens op de vuist gingen heeft dan ook minder met ideologie te maken dan met de controle over de lucratieve grenshandel met Turkije. Rovers onder elkaar.

De beweringen van een zogenaamd gematigde Syrische islamistische oppositie is daarom al even nep als dat in Tunesië, Libië of Egypte. Het is gewoon een verhaaltje dat enkele PR-mensen op hun bureau in New York of Londen in elkaar flansten om zo aan de naar ‘nieuws’ hongerige pers te verkopen. En daar slikt men desnoods de grootste onzin.

Maar ondertussen is gans het Midden-Oosten een grote puinhoop. Het gevolg van het westerse beleid om via de door de VS georkestreerde ‘Arabische Lente’ overal islamisten aan de macht te brengen. Het is geen lente maar een barre winter.

De afgrond

Door de traditioneel seculiere regeringen omver te werpen en er shariafans aan de macht te brengen destabiliseerde men heel bewust die landen en bracht men deze zo economisch, sociaal en cultureel naar de afgrond. En ongetwijfeld was dat ook de ultieme bedoeling.

Zoals men ook al jaren op een erg listige wijze de voorheen niet echt bestaande tegenstellingen tussen sjiieten en soennieten poogt aan te zwengelen tot ze elkaar echt de kop inkloppen en het licht in het Midden-Oosten geheel uitgaat. Waarna men in Israël de jaarproductie van Franse champagne opkoopt.

Wie ziet hoe door Saoedi Arabië en de VS gesteunde groepen via de meest bloedige terreuracties op dit ogenblik Irak aanpakken kan alleen maar geschokt zijn over het misdadig karakter van dit beleid. Een beleid dat volop door de EU gesteund wordt.

Zo is gebleken dat de Europese regeringen hun vertegenwoordigers bij de FIFA met succes de opdracht gaven om Qatar te steunen om in de er bloedhete zomer (!) van 2022 de wereldvoetbalbeker te houden. Een Qatar dat overal in Europa jihadisten steunt. En dat noemt men dan een Europees beleid. Waanzin is een hiervoor te braaf woord.

Willy Van Damme

1) http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2012/Oct-18/191886-tunisian-islamist-leader-says-salafis-must-not-be-demonised.ashx#axzz2fqCVamP8.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s