Dendermondse Dames lusten steeds meer rugby

Het damesteam van de Dendermondse Rugbyclub, de Gazellen, zit steeds meer in de lift. Zo wonnen ze vorig seizoen al voor de derde maal op een rij de landstitel en ook internationaal blijken zij goed te scoren. Het gevolg is de oprichting van een tweede damesploeg, onder vrienden de Gazellekes genoemd.

Tweede damesteam

In de Dendermondse boetiek Maggy kregen ze donderdag als een vorm van sponsoring allen een hemdje cadeau met het logo van de boetiek. Want Maggy en dochter Claudia hebben de Dendermondse Rugbyclub een tijd geleden via hun succesvolle rugbytornooi van Pinksteren ontdekt. Ook de Gazellen kregen vorig jaar trouwens zo’n nette outfit voor na de wedstrijd.

De Gazellekes bij Boetiek Maggy

De Gazellekes kregen donderdag bij boetiek Maggy een nette outfit voor na de wedstrijd.

De Gazellekes spelen sinds vorig seizoen in derde divisie, de laagste categorie, en moeten duidelijk nog verder vorm en structuur krijgen. Zij eindigden bij de laatste helft. Dat wordt hopelijk voor hen dit jaar beter.

Eddy Van den Broeck, woordvoerder voor de Dendermondse Rugbyclub DRC: “Wij zien in deze ploeg voor ons drie voordelen. Het is een kweekvijver voor de eerste ploeg, het is ook een waar wat ouder en minder fit wordende dames uit de eerste ploeg verder competitie kunnen spelen en het is een plek voor diegenen die gewoon rugby willen spelen, maar dan niet op topniveau.”

Rugby wordt trouwens in het land almaar populairder en dit seizoen zag men bij de DRC zelfs een massale toestroom van nieuwe spelers. “Wij hebben er 50 bijgekregen zodat wij nu in totaal, vrouwen inbegrepen, aan 370 zitten”, zegt de nieuwbakken secretaris Jan Verhavert. Er waren zelfs problemen om trainingen te organiseren.

Internationaal goed

Met het eerste dameselftal van de groep gaat het ondertussen uitstekend. Na landskampioen – al voor de zevende maal – wonnen ze het voorbije seizoen ook nog eens de supercup tegen Leuven en deden ze het ook internationaal vrij goed.

Zo wonnen ze in het kader van de North Sea Cup de match tegen het normaal sterke Duitse Heidelberg met 17 tegen 5 en haalden ze met 5-5 een gelijkspel tegen RUS uit Utrecht. Maar door een beter doelsaldo van RUS tegen Heidelberg ging de beker toch nog naar de Nederlanders.

De Gazellen van de DRC bij Boetiek Maggy

Vorig jaar was het al de beurt aan de eerste damesploeg van de Dendermondse Rugbyclub om als vorm van sponsoring van Boetiek Maggy een outfit te krijgen.

Nu zaterdag 7 september om 14 uur spelen ze thuis als training ook een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Franse topclub Villeneuve d’ Ascq. En dat de Gazelles kwaliteit leveren bewijzen de resultaten van ex-speelster Nele Van Hove die een tijd terug naar de Engelse club Richmond vertrok en er Engels kampioen mee werd.

Ze werd dus zowel in België als in England kampioen. Ze plant eind dit jaar met haar partner en rugbyspeler Wannes Dierickx trouwens naar Nieuw Zeeland te vertrekken, een topland qua rugby. Een andere Gazelle, Systke D’Haeseleer, trekt dan weer naar het Franse Caen. De Gazelles worden dus een klein beetje als de Rode Duivels internationaal gegeerd.

Ook leveren de gazellen een acht spelers aan de Belgische nationale ploeg. En dit succes werkt in de regio aanstekelijk. Kris Van Damme van de DRC: “Zo beschikt Berlare over een uitstekend team en start Hamme dit seizoen ook met een vrouwenploeg. Voorlopig nog wel niet in competitie, dat is vermoedelijk voor het volgende jaar. Die groei is een goede zaak, ook voor ons.”

Kris Van Damme

Kris Van Damme, een man die leeft voor de rugby, een genieter van o.a. een goed glas whisky en een man met het hart op de goede plaats, is tevreden met de groei van de damesrugby in de regio.

Tweemaal tweedes

Ondertussen maken de mannen zich klaar voor het nieuwe seizoen. Een nieuwe landstitel of bekerwinst zat er het voorbij jaar wel niet in. Maar het werd toch een goed seizoen. Zo eindigde men zowel in de competitie als in de beker telkenmale tweedes. Raymond Poulidor achterna. 

Eddy Van den Broeck: “Bij de play-offs verloren we tegen de verwachtingen in van Bosvoorde. We hadden ze nochtans in de reguliere competitie tweemaal verslagen. We speelden die dag echter niet goed.  Bij de beker verloren we van Asub.”

Internationaal verliep het echter minder. Ze speelden de North Sea Cup en daar waren ze voor sommige clubs een maatje te klein. Vooral tegen een zeer goed gefinancierde club als Heidelberg woog men te licht. “We moeten oppassen dat onze spelers tijdens die matchen geen serieuze blessures oplopen. Zoveel talent op overschot hebben wij niet”, oppert nog Kris Van Damme.

Maar de voorbereidingen lopen volgens de club vlot. Kris Van Damme: “We speelden een vriendschappelijke match tegen de Franse topploeg Epirnay en dat bleek goed te gaan. Vooral aanvallend zitten we zeker aan de top. Het probleem zou kunnen zijn dat we bij het aangeven van de bal naar die aanvallers wat minder scoren.”

Flanders Open Rugbytornooi

Het jaarlijkse Pinstertornooi van de Dendermondse Rugbyclub is in zijn genre een van de topevenementen voor de rugby in Europa.

Ook heeft men voor dit seizoen opnieuw enkele buitenlanders aangeworven. Zo is er de Brit John Tilford en de Nieuw Zeelander Josh Blue die, indien alles zoals men verwacht meezit, aangevuld worden met twee Zuid-Afrikanen. Ook verwacht men voor dit seizoen nog een tweede Nieuw Zeelander, een Maori, en een tweede een 120 kilo wegende Brit, een aanvaller.

Infrastructuur

De competitie voor de DRC start nu zondag met een match tegen Soignies (Zinnik).

Ondertussen werkt men ook aan het project voor een nieuwe infrastructuur met een gewone en een overdekte tribune samen met een nieuw clublokaal. Vijf architectenbureaus moeten tegen 15 oktober een voorontwerp afleveren waaruit men dan de winnaar zal kiezen. 

Eddy Van den Broeck

Eddy Van den Broeck werkt mee aan de realisatie van de nieuwe sportinfrastructuur voor de DRC en hoopt al volgend jaar hierover meer concreet nieuws te hebben.

Eddy Van den Broeck: “Wij zitten financieel goed en hebben een stevige oorlogskas maar moeten natuurlijk steeds voorzichtig zijn. De stad en de provincie hebben wel gezegd dat ze ons willen steunen maar dan moeten we met een goed dossier komen. Bovendien is de vraag in hoeverre zij op dit ogenblik over voldoende middelen beschikken.”

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Dendermondse Dames lusten steeds meer rugby

 1. Wat een geweldige publiciteit en zeer goed geschreven artikel over de Rugby Club Dendermonde.Ook in Nederland heeft deze rugby club een verdiende reputatie en staat hoog op de internationale rugby ladder door de jaarlijkse organisatie van het Flanders Open een rugby toernooi van klasse en kwaliteit.Zelf ben ik al jaren te gast en ook veel Nederlandse rugby teams keren elk jaar weer terug om met rugbyers van overal vandaan te genieten. Leo van Herwijnen Ere-lid en Lid van Verdienste Nederlandse Rugby Bond.
  Leo van Herwijnen
  Antwoord:
  Bedankt en graag gedaan. Die club is gewoon leuk en goed bezig en dan mogen die wel eens een pluim op de hoed gestoken krijgen.
  Ze verdienen het door dik en dun.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s