Katuit onder nieuwe vleugels

Geen Dendermondse kermis kan passeren zonder natuurlijk Katuit, de historische reuzenommegang van nu de laatste donderdag van augustus. Het is voor de stad het feestelijk uitwuiven van de zomervakantie. En het is alsof men er ook nog plezier inschept dat die mooie periode met haar lange warme avonden voorbij is. Het is de apotheose van de Dendermondse kermis, een feestelijk einde.

De reuzen met de pijnders

Fier dragen de pijnders hun reuzen Goliath, Indiaan en Mars.

Franki Hervent

De reuzen zijn eeuwenoud en dus ook de kermisstoet, maar onder impuls van Franki Hervent, het vroegere diensthoofd voor Toerisme en Stadspromotie, groeide dit uit tot een zeer grote pseudohistorische stoet met honderden figuranten en vele duizenden toeschouwers.

De stad loopt met Katuit gewoon vol met mensen die soms van ver komen om de reuzen Goliath, Mars en Indiaan te zien. Patrick Segers, huidig diensthoofd: “Hoeveel toeschouwers er normaal zijn is een schatting. Maar ruwweg ligt dat tegen de 40.000. Met Ros Beiaard komen we dan in de buurt van de 100.000.”

Het is de zeer grote verdienste van Franki Hervent geweest om deze ommegang te laten uitgroeien tot wat hij nu is. Franki Hervent: “Onder impuls van toenmalig schepen Luc Wiemeersch nam ik dit kermisevenement onder handen. Dat bestond toen uit enkele trommelaars (waaronder drummer Emiel ‘Jeggpap’ Leybaert, nvdr.) en de drie reuzen, meer niet.” Het was 47 jaar geleden.

Franki Hervent met Katuit in 2011

Franki Hervent was 46 jaar lang Katuit, de man die het maakte tot wat het nu is, een door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen reuzenommegang.

Franki Hervent, een autodidact, was toen nog een jong mannetje die pas was gaan werken bij de toen piepkleine stadsadministratie. Hij moest er iets beters van maken. En dat lukte met de jaren, dankzij de steun van het stadsbestuur en het almaar groeiend enthousiasme van de stedelingen.

Werelderfgoed

Het is mede zijn verdienste en ook van toenmalig burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) dat de Reuzen en het Ros Beiaard in 2005 in Parijs door de Unesco, de culturele tak van de Verenigde Naties, werden uitgeroepen tot werelderfgoed. Een eretitel die men in de stad uiteraard vol fierheid draagt.

Medewerkers voor Katuit vinden is ook geen enkel probleem. Het is voor vele lokale verenigingen en hun leden zelfs een must om zich hier kandidaat te stellen, om mee te doen aan dit voor hen zo belangrijk gebeuren.

Schminken figuranten Katuit

De aankleding van de honderden figuranten is een werk dat men minutieus doet. Alles moet zo perfect mogelijk zijn.

En toen Franki Hervent vorig jaar afscheid nam van zijn regiewerk voor Katuit pinkte hij privé toch wel een traan weg. Een merkwaardig beeld voor deze altijd zeer koel en ietwat hautain overkomende Hervent. Hij zat die dag trouwens al op de eretribune bij andere genodigden.

Het meeste werk was toen al in handen van zijn naaste medewerker Patrick Segers, het huidig diensthoofd voor Toerisme en Stadspromotie. Die was op de dienst komen werken om zo de Ros Beiaardommegang van 2000 in goede banen te leiden.

Toeschouwers Katuit

Katuit is het grote evenement in het Dendermondse en een welke de stad ook doet vol lopen.

En sindsdien groeide hij in zijn job. De altijd kalme ietwat onderkoeld reagerende Segers kent het klappen van de zweep hier goed. Patrick Segers: “Natuurlijk is dit voor mij de eerste keer, maar ik was er al lang bij betrokken en weet goed hoe het moet. En soms vraag ik dan nog wel eens raad aan Franki Hervent. Hij is ook ditmaal een eregast.”

Met volle borst

Katuit blijft dus in essentie wat hij steeds geweest is, een pseudohistorische ommegang met veel perfect uitgedoste figuranten, wagens die historische taferelen uitbeelden en tussendoor dansgroepen en aangepaste muziek. Volksmuziek uiteraard samen met wat harmonieorkesten.

Henri De Bruyn als pijnder

Henri De Bruyn is gekend als een uitstekend beeldhouwer maar hij is ook een volbloed pijnder, van vader op zoon. En hij geniet er als steeds van.

En dat betekent die avond meerdere keren het Ros Beiaardlied. Tot vervelens toe zullen buitenstaanders wel eens denken. Maar niet voor de stedelingen die ook na 20 keer het met volle borst en uitbundig dansend meezingen. Een merkwaardig fenomeen. Men moet na middernacht maar eens in de anders statige brasserie Het Vaderland komen.

En het feest eindigt pas als de zon reeds lang haar warme stralen over de Grote Markt laat glijden. Katuit is een feest en dan stromen de tapkranen Bruegeliaans voluit. En er zal zo te zien terug veel volk zijn want de weergoden die al een ganse zomer hun beste kant tonen, lijken dat ook nu donderdag 28 augustus te zullen doen.

Knaptanden

Een vast onderdeel van deze ommegang zijn de knaptanden, rare wezens die vooral kinderen en ook dames wel eens heel graag plagen.

En zoals Franki Hervent elk jaar geslaagde en minder geslaagde wijzigingen aan de stoet aanbracht zo ook doet Patrick Segers dat. Patrick Segers: “Kijk, ik ga dit niet drastisch veranderen, wel leggen we enkele andere accenten en komen er dus nieuwe wagens die onze werklui nu maken.”

Glorieperiode

Centraal in de stoet staat ditmaal bijvoorbeeld niet een keizer Karel V, maar de stad in wat voor sommigen haar gloriedagen waren, de periode na de Belgische onafhankelijkheid en tot ongeveer 1914 toen Duitse troepen de stad veroverden en praktisch geheel in brand staken. Waarna er een maand lang tussen Belgen en Duitsers werd gevochten voor de controle over de plaatselijke Scheldebrug.

Franki Hervent

Franki Hervent ditmaal op de tribune in 2012. De emoties werden hem die avond soms wat te veel en, zeldzaam, deed hem wel eens een traan wegpinken. Een Franki zoals weinigen hem kennen.

Logisch onderwerp want in 2014 herdenkt men dit voor de stad zeer tragisch gebeuren. Ook de door Napoleon Bonaparte in Dendermonde geplaatste rechtbank van eerste aanleg komt in de ommegang ter sprake.

Justitie speelt dan ook een zeer centrale rol in het sociaal en economisch weefsel van de stad. Een ander thema wordt dat van de ermee samen hangende gevangenis die nu juist 150 jaar oud is. Wat men er op een uitgebreide en zeer gepaste wijze viert.

Figuranten Katuit

Honderden figuranten bevolken de reuzenstoet en zorgen ook voor o.m. dans.

Ermee samenhangend is ook het herdenken van enkele beroemde Dendermondenaars uit die periode als een Baron Franz Courtens en zijn Dendermondse school van impressionisten, schrijver Prudens Van Duyse, industrieel Léon De Bruyn – een der stichters van wat later Unilever werd – en jezuïet Pieter Jan De Smet.

Een ander thema dat tijdens de ommegang aan bod komt is dat van Dendermonde als havenstad, gelegen aan de monding van de Dender met de Schelde. Het was in de feodale periode een bron van veel opbrengsten en de nijd van een stad als Aalst wier handel deels via Dendermonde verliep. Wat zich in vooral de folklore nog steeds laat voelen.

Ros Beiaardlied

Tot de Duitse vernielzucht de stad in haar greep kreeg was Dendermonde trouwens een der belangrijkste binnenhavens van het land. Er waren ook drie havens in de stad, aan het Dendersas, de Schelde en de Oude Vest. Met veel dokwerkers, toen pijnders genoemd. Nu is het de gilde der pijnders die de reuzen en het Ros Beiaard met veel trots dragen. Het is een eretitel.

Harmonie met Katuit

Een vast aspect van Katuit zijn natuurlijk de vele harmonieën en fanfares die zorgen voor de nodige muzikale omlijsting.

Ook de voor de stad ooit zeer belangrijke aanwezigheid van het leger komt ter sprake. De stad lag strategisch en was welvarend en daarom steevast een gegeerd doelwit. Eerst voor de Gentenaars die hun machtpositie in de lakennijverheid wilden veilig stellen, en nadien de Franse en Duitse legers. Zonnekoning Lodewijk XIV mislukte zelfs in zijn aanval.

Maar uiteraard is er met Katuit tussendoor veel dans en muziek met als apotheose natuurlijk de Ros Beiaardharmonie, een gelegenheidsensemble die vooral de Banier en het Ros Beiaardlied moet spelen. Tot jolijt van de toeschouwers want dan weten ze dat de reuzen er aankomen. Het kot wordt te klein .

Ros Beiaardharmonie

En op het einde komt dan de Ros Beiaardharmonie die onder luid applaus bij het betreden van de Grote Markt het Ros Beiaardlied steeds maar blijven herhalen. En niemand die klaagt.

Water- en vuurshow

Ondertussen is er voor de toeschouwers op de Grote Markt in afwachting van de komst der stoet een op spektakel gericht programma klaar gemaakt. Patrick Segers: “De toeschouwers zijn hier in het verleden wat verwend geworden en we willen dat zou houden door ook nu goede kwaliteit te bieden. En dat is dit jaar een water- en vuurshow van Elementum FX.” Het start om 21 uur.

Daarvoor wordt aan het stadhuis een groot waterbassin van 20 op 3 meter geplaatst waarmee men dan een zeer kleurrijke en oogverblindende show wil geven met grote fonteinen en veel vuurwerk.

Het is een Nederlandse groep die o.a. al werkte voor de shows van zanger Andre Rieu en haar kunsten toonde bij de Nederlandse Koninginnedag en vele andere grote Nederlandse evenementen.

Patrick Segers

Vanaf dit jaar gaat Katuit dus verder onder de vleugels van Patrick Segers. Hij zal er met de jaren ongetwijfeld steeds meer zijn stempel op drukken.

Katuit eindigt als steeds met een groots muzikaal vuurwerk en een tot in de vroege uurtjes durende fuif op de Grote Markt en aanpalende cafés.

Nu donderdag 29 augustus vanaf 20 uur. Verdere info: www.rosbeiaard.be

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Katuit onder nieuwe vleugels

 1. Is het donderdag niet de 29e ?
  Dokken
  Antwoord:
  Aangezien het vandaag dinsdag 27 augustus is, is het donderdag 29. Bedankt.
  Willy Van Damme

 2. Willy, als muzikant van de Ros Beiaard harmonie moet ik wel zeggen dat wij tijdens Katuit bijna uitsluitend ‘Ons Banier’ spelen. Het Ros Beiaard lied spelen wij enkel bij de intrede op de Grote Markt en de aftocht nadien.

  Groeten
  Dimitri Scholliers
  Antwoord:
  Bedankt voor de verduidelijking.
  Willy Van Damme

 3. Katuit was dit jaar zeer geslaagd: nooit tevoren was er zo een sprekende, nooit vervelende, pakkende, leerrijke, vlotte en interessante optocht geweest. Het weer zat natuurlijk mee. Van harte proficiat aan de ‘makers’ van deze vernieuwde traditionele historische reuzenommegang doorheen ons geliefde Dendermonde: alle lof voor Patrick Segers ! Dit was TOP en van internationale klasse. Niks teveel niks te weinig. Topklasse.
  Ik heb geen enkel woord van kritiek whatsoever !
  De mooiste Katuit die ik ooit heb mogen zien (en ‘k heb er al heel vele meegemaakt)
  Jan Senepart
  Antwoord:
  Bedankt. Ik heb een vermoeden dat men nog nooit zoveel bezoekers had als met deze editie. Het enthousiasme van de Dendermondenaars en de bezoekers was enorm. Mijn felicitaties ook voor niet alleen Patrick Segers maar ook vooral al de honderden medewerkers die dit mogelijk maakten.

  Franki Hervent mag gerust zijn, zijn kind is in zeer goede handen. Ook nu weer toonde hij trouwens zijn emoties.
  De zon was trouwens al van de partij toen men op de tonen van Ros Beiaardlied nog aan het feesten was.
  Ik poog later wat foto’s te plaatsen samen dan met die van de eveneens geslaagde Bloemencorso.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s