Israëlische commando’s bij rebellen in Syrië?

Volgens een bericht op de website van de Franse krant Le Figaro zouden midden deze maand, respectievelijk op 17 en 19 augustus, honderden jihadisten de grens van Jordanië met Syrië zijn overgestoken richting Daraa, een grote stad niet ver van de Jordaanse grens en richting de hoofdstad Damascus.

Amerikaanse opleiding

Volgens correspondente Isabelle Lasserre zou die groep onder leiding staan van Jordaanse en Israëlische commando’s en specialisten van de CIA. (1) Ze werden, stelt de krant, eerst in Jordanië in een speciaal daarvoor door de VS al enkele jaren geleden gebouwde militaire basis opgeleid.

Ze zouden nu richting Damascus trekken om de daar geïsoleerde rebellengroepen te versterken. Deze raakten eerder dit jaar in de knel en moesten er belangrijke stukken veroverd gebied terug afstaan aan het Syrische regeringsleger.

Om hoeveel jihadisten het juist gaat is onduidelijk. Volgens de krant bestond de eerste op 17 augustus vertrokken groep uit 300 manschappen. De correspondente geeft ook geen enkele bron voor haar verhaal. Ook niet de door westerse media veelgebruikte anonieme westerse of Arabische veiligheidsbronnen.

Serge Dassault

Alleen een zekere David Rigoulet-Roze, een onderzoeker verbonden aan het Franse Instituut voor Strategische Analyse (in de Franse afkorting IFAS) wordt aan het woord gelaten zonder dat het zeker is dat hij de bron voor dit verhaal is.

Dit instituut is verbonden aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en vormt dus een onderdeel van een belangrijke oorlogvoerende partij in dit conflict. David Rigoulet-Roze is er een van de specialisten betreffende het Midden-Oosten, het belangrijkste onderzoeksthema voor de instelling.

Le Figaro steunt steeds en vrij open de Franse conservatieven van de UMP en is eigendom van de groep Dassault van Serge Dassault, maker van o.a. gevechtsvliegtuigen als de Rafalle. En die is voor zijn activiteiten vrij afhankelijk van de aankoop van zijn oorlogsmateriaal door die schatrijke jihadistische Golfstaten. Le Figaro staat dan ook 100% achter die jihadisten.

De rol van Israël

Het is zeker niet de eerste maal dat de VS volgens krantenberichten via Jordanië door hen opgeleide jihadisten naar het zuiden van Syrië stuurt. Het aantal in Jordanië verblijvende Amerikaanse militairen is de voorbije twee jaar sterk gestegen en zou nu al enkele duizenden bedragen. Voorzien van vliegtuigen, raketinstallaties en natuurlijk materiaal voor elektronische oorlogsvoering.

De aanwezigheid van Israëlische specialisten is wel voor zover geweten een primeur. Voorheen maakte de regering in Damascus al melding van Israëlisch oorlogstuig waarmee die rebellen werken. Ook richtte Israël aan de grens met Syrië eerder dit jaar enkele veldhospitalen op om gewonde jihadisten op te knappen waarna men ze terug naar het front stuurt.

En toen Barack Obama eerder dit jaar te kennen gaf zijn leger niet naar Syrië te sturen was het Israël dat herhaaldelijk stellingen van het Syrische leger bij Damascus bombardeerde. Officieel om wapenleveranties aan Hezbollah te verhinderen.

Jordanië als transitland

De eind vorig jaar aan de jihadisten geleverde vliegtuigvrachten vol Kroatische wapens werden trouwens voor een groot deel via Jordanië door de VS aan die rebellen gegeven, o.a. aan de officieel met al Qaeda gelieerde Jabhat al Nusra. De rekening ging dan naar de rijke oom in Qatar. Want officieel levert de VS geen wapens aan die rebellen. Schone schijn heet dit.

Ook het verhaal over de aanwezigheid van Amerikaanse specialisten van de CIA en Amerikaanse huurlingen is verre van nieuw. Zoals er ook al twee jaar regelmatig melding wordt gemaakt van Britse en Franse instructeurs. Recent gingen er zelfs verhalen rond over Ierse specialisten.

Wat betreft de positie van Jordanië kan gesteld worden dat reeds voor de stichting van Israël in 1948 dit feitelijk een vazalstaat was van het zionisme. Tussen de Jordaanse koning en de leiding van het zionisme was er toen een geheime overeenkomst gesloten over de verdeling van het gebied.

Volgens de journaliste van Le Figaro zou achter deze nieuwe militaire situatie eventueel de reden te zoeken zijn voor het gebruik van chemische wapens door Assad. Alhoewel ook zij in het stuk moet toegeven dat het eventueel gebruik door Syrië niet alleen totaal onlogisch is maar dat er ook geen enkel bewijs voor is.

De Koerden

Op het front zelf lijkt er in het zuiden ook al maanden geen vooruitgang meer gemaakt te worden door die jihadisten. Haar verhaal dus tegensprekend. Integendeel, ze worden ook daar voor zover geweten steeds meer in de hoek geduwd. Het zwaarste probleem ondervinden de rebellen echter nu in het Koerdische olierijke noordoosten en in de regio rond Homs.

In het noordoosten verliezen zij steeds meer de controle over de olievelden daar en de smokkelroutes naar Turkije. Een belangrijke bron van inkomsten voor die jihadistische groepen. Vijanden zijn daar in essentie de met de Syrische regering samenwerkende Koerdische militie PYD, een afsplitsing van de Turkse PKK.

Die veroverden enkele weken geleden de belangrijke grensovergang Ras al Aïn op die jihadisten. En dat was tot dan de voornaamste transitroute voor die lucratieve oliesmokkel. Ook de wat westwaarts gelegen grensstad Tall Abyad dreigt te vallen.

Willy Van Damme

1)http://www.lefigaro.fr/international/2013/08/22/01003-20130822ARTFIG00438-syrie-l-operation-anti-assad-a-commence.php

Advertenties

10 thoughts on “Israëlische commando’s bij rebellen in Syrië?

 1. Uit een bericht van December 2011 bleek al dat uit Irak teruggetrokken Amerikaanse troepen naar Jordanië waren overgevlogen.

  http://www.boilingfrogspost.com/2011/12/11/bfp-exclusive-developing-story-hundreds-of-us-nato-soldiers-arrive-begin-operations-on-the-jordan-syria-border/#more-9506
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Een deel werden inderdaad teruggetrokken, anderen gingen dan maar naar de vele militaire basissen in de regio. De VS heeft er zat. Bedankt alleszins voor die bijkomende gegevens.

  Ik zie dat de luchtmachtbasis Koning Hoessein er bij staat. Hier worden de opleidingen gegeven voor al die duizenden jihadisten die Syrië binnentrekken richting Damascus en Daraa.
  Willy Van Damme

 2. Willy,
  op 21 augustus was Arnold Karskens bij Knevel & vd Brink. Hij zei dat de beelden van de gifgas-slachtoffers hem niet overtuigden. Hij is niet de enige die bij de slachtoffers niet typisch de symptomen van gifgas herkent. Ook vond hij dat er voor meer dan 1000 doden wel erg weinig beelden van slachtoffers waren.
  Vandaag 22 aug. was er een arabist Zeegers, die in Syrië studeerde en daar vrienden heeft. Zijn verhaal overtuigde toch dat er wel wat gebeurd was: er zullen zeker echte doden zijn gevallen.
  Dan was er Chris Klep, een deskundige voor wat betreft militaire zaken. Hij zei: ‘Gifgas is ook door amateurs te maken, met bijvoorbeeld kunstmest. De beelden deden denken aan een minder effectief soort gifgas’.
  Deze arabist Zeegers was heel stellig: ‘Natuurlijk moet Assad de dader zijn, want mensen gaan hun eigen vrienden toch niet zo doden? ! ”

  Mijn vermoeden is als volgt:
  de salafisten hebben zelf gifgas gemaakt en dat op een rijkere buurt ( met opponenten van Assad) gegooid. Die Salafisten hebben weinig sympathie voor dit soort mede-strijders.
  Omdat het minder effectief gas is zijn vooral kleine kinderen de slachtoffers, en zijn de symptomen niet precies zoals bij echt gifgas.

  Groet, Jan Verheul.

  PS: Karskens beweerde nog wel iets raars: de Salafisten zouden, als ze de strijd konden winnen in Syrië, daarna Israel gaan aanvallen, want dat was hun belangrijkste doel.
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Het is onmogelijk voor een buitenstander en praktisch alle betrokkenen te weten wat er juist gebeurde. Iets anders beweren is liegen.

  Dat Maarten Zeegers (ik vermoed dat het die man is) met stelligheid beweerde dat het Syrische leger dit deed bewijst dat hij gewoon geen vorser of journalist is maar een soort propagandist voor die jihadisten. Van zijn hand stond vrijdag een artikel over de zaak in De Standaard en ook daar was de propagandistische teneur duidelijk.
  Hoe hij kan weten wie eventueel dan die gifgasgranaten afvuurde is mij een mysterie. Heeft die man soms een kristallen bol of stond hij zelf aan het kanon?

  Logica zou doen veronderstellen dat het die jihadisten of hun bazen achter de schermen waren die tekenden voor wat dan vermoedelijk een gasaanval was.
  Sarin en vele andere chemische giffen kunnen ook heel simpel aangemaakt worden. Bovendien heeft de Britse regering zelf nog onlangs gesteld dat die rebellen ook over sarin beschikken. Waarom hebben die jihadisten die bommen gestolen of aangemaakt? Toch om te gebruiken dacht ik!

  Maar logica moet je hier niet altijd op toepassen. Alles is mogelijk.
  Willy Van Damme

  • Gevonden via Facebook:
   #SyriaChemicalAttack : Leaked emails have allegedly proved that the White House gave the green light to a chemical weapons attack in Syria that could be blamed on Assad’s regime.

   The emails were released by a Malaysian hacker who also obtained senior executives resumés and copies of passports via an unprotected company server, according to Cyber War News.
   Dave Goulding’s Linkedin profile lists him as Business Development Director at Britam Defence Ltd in Security and Investigations. A business networking profile for Phil Doughty lists him as Chief Operationg Officer for Britam, United Arab Emirates, Security and Investigations.
   The U.S. State Department had not returned a request for comment on the alleged emails to MailOnline today at time of publication.

   http://www.liveleak.com/view?i=21f_1359492162
   Edith Legrand
   Antwoorden:
   Walter Baeyens had het ook al gevonden op de website van Yahoo Indië. Het lijkt mij een erg geloofwaardig verhaal en de hier voorgestelde tactiek is ook vrij klassiek.
   Zonder over wat dan ook zeker te zijn lijkt mij dat het meest waarschijnlijke scenario.
   De regering van Syrië zegt dat haar leger in door die rebellen gebruikte tunnels vlakbij die zone van Jobar chemische wapens vonden.

   Deze avond verscheen er op de website van Le Figaro een interview over de kwestie met zionist Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Die lijkt in dat gesprek al stevig gas terug te nemen. Zelfs officieel wapens aan die rebellen leveren lijkt er niet bij.
   Willy Van Damme

 3. http://www.hln.be/hln/nl/9556/Opstand-in-Midden-Oosten/article/detail/1692092/2013/08/23/Syrie-gebruikte-chemische-wapens.dhtml
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1691453/2013/08/23/Dreigende-taal-van-Ban-Ki-moon-richting-Damascus.dhtml
  http://www.hln.be/hln/nl/9556/Opstand-in-Midden-Oosten/article/detail/1692190/2013/08/24/Obama-bekijkt-mogelijkheid-tot-militaire-actie-in-Syrie.dhtml

  Zo ongelooflijk voorspelbaar allemaal, je ziet ze als het ware in real-time krijtlijntjes trekken op borden in Israel en de VS…

  Zijn er dan echt zo weinig die nog nuchter genoeg zijn om de ware aard van deze zaak in te schatten? Quid de intelligentsia? Quid de journalisten? Quid de publieke opinie (je moet er maar eens de reacties op de hoger vermelde HLN-artikelen op nalezen)?

  Iedereen is de zaak Irak (met de zogezegde chemische, biologische en weet ik veel welke wapens intussen blijkbaar vergeten? hebben we dan zo’n kort geheugen?). En trouwens: waarom zou de Syrische regering zoiets idioots doen? ze hebben niets te winnen bij een chemische aanval, wetende dat het als argument voor een invasie zal beschouwd worden.

  Wat moeten ze ginds in Damascus beginnen, bij deze kroniek van een aangekondigde dood? Proberen ze aan te tonen dat de rebellen (en hun manipulatoren) er achter zitten, dan zijn de Fransen er als de kippen bij om te zeggen dat de regeringsleden leugenaars zijn…
  http://www.hln.be/hln/nl/9556/Opstand-in-Midden-Oosten/article/detail/1692286/2013/08/24/Syrisch-leger-vindt-chemische-wapens-bij-rebellen.dhtml

  En dan heb je die ridicule slippendrager van de zionisten nog: Reynders, het groot licht dat zich als alwetende profileert. Reynders moet momenteel wel het grootste rot zijn dat in onze politiek genesteld zit, in het slijmerige spoor van die andere schurk: Armand De Decker
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1691391/2013/08/23/Reynders-Overtuigd-dat-Syrie-chemische-wapens-gebruikt.dhtml
  Dim Knudde
  Antwoord:
  De pers blijft ondanks alles toch verbazen. Dossierkennis, kritische zin, analytisch vermogen ontbreken. Het lijkt wel of het ontbreken ervan een absolute voorwaarde is om als journalist aangenomen te worden.

  Soms vraag ik mij ook af of zij dat wel zelf schrijven daar velen blijkbaar niet eens instaat lijken om over de zaak te lezen. Het lijken bijwijlen wel analfabeten. En van sommigen denk je dan dat ze beter zouden zijn. Niet dus!

  Reynders is de opvolger van wijlen de liberale stadsgenoot Jean Gol(dstein). En zionistischer dan die kon niet.
  Willy Van Damme

  • Ik heb ook al dikwijls gedacht dat je psychologisch onderontwikkeld moet zijn om in aanmerking te komen voor een job als journalist bij de TV en de zogenaamde ‘kwaliteitskranten’. Aan de opleiding ligt het niet, die is goed. Het ziet ernaar uit dat je je opleiding maar best meteen overboord gooit als je ergens aan de slag gaat. Ik denk niet dat ik op zo’n redactie zou kunnen aarden.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   In de Financial Times, toch gezien als ’s werelds beste krant, stond dit weekend te lezen: “Despite reluctance by the west to intervene militarily (Ondanks de aarzeling van het westen om militair in te grijpen (in Syrië, nvdr.)”.
   Ik begrijp dat soort dingen niet. Iedereen die dit dossier volgt weet toch dat het westen op grote schaal militair ingrijpt. Waar zouden die jihadisten en hun wapens anders vandaan komen? Legio zijn de verhalen over de Amerikaanse specialisten, Turkse wapenleveringen, enzovoort.
   En dan schrijft men dergelijke onzin. Blijkbaar kunnen die mensen die deze onzin schrijven dus niet eens lezen.
   Maar dit soort klinkklare onzin lazen we ook met bijvoorbeeld de ‘berichtgeving’ over Joegoslavië en Libië. En dan weten we dat het geen kwestie is van niet kunnen lezen.
   Willy Van Damme

 4. Een wereld zonder kritische pers, dat is zo goed als “boeken toe”. Het lijkt er meer en meer op. Dat er nog blogs zijn zoals deze is hartverwarmend, maar is niet meer dan een troost vrees ik.

  En Goldstein: natuurlijk, buddy met Irancontra-pion Gutelman en zo goed als in dienst van de Mossad. Maar ook De Decker hoort zeker in het duistere rijtje, onderschat die man niet. Misschien niet zo direct in de Israël-hoek, maar wel lid van de zwavelclub “IESP” waar ook Gol niet vies van was. En van daaruit is het maar een stapje naar de judeo-belgische maffia. En behoorlijk close met de Chodiev-bende overigens, bien evidemment.
  Dim Knudde
  Antwoord:
  En via de groep rond Chodiev zit je zo bij allerlei zionistische clubjes als het World Jewish Congress. De cirkel is dus rond.
  Willy Van Damme

  • Nu duidelijk is geworden dat de NSA alles afluistert en journalisten dus onmogelijk hun bronnen nog kunnen afschermen terwijl ook aan potentiële klokkenluiders wordt getoond wat hun te wachten staat, kunnen we ‘kritische journalistiek’ nu wel helemaal afschrijven.
   De nacht valt over het westen. Have a nice day!
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Voor erg gevoelige zaken mag men gewoon geen e-mails versturen of zelfs de telefoon gebruiken. Alleen prepaid toestellen en brieven zijn dan betrouwbaar. En als men belt of praat moet men dat dan doen in open lucht en in een afgeschermde ruimte.

   Maar ze dachten dat Snowden op het vliegtuig van Evo Morales zat en dat was fout. Conclusie: Ze weten nog niet alles. Wel heel veel.
   Willy Van Damme

 5. Pingback: ‘Israeli’ commanders helping the Syrian ‘rebels’ | Edith Legrand

 6. Ik vond het mijn morele plicht het bovenstaand artikel te vertalen en via facebook te delen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt. We kunnen als schrijver niet veel veranderen, maar we hebben wel twee keuzes: We kunnen zwijgen en meelopen of we kunnen onze morele verontwaardiging via onze pen uiten en dus niet echt meelopen.
  En zo gebruiken we onze gave van het schrijven toch nog op een serieuze wijze.
  Willy Van Damme

 7. Pingback: Israëlische commando’s bij rebellen in Syrië? | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s