Feest aan de Dender

De bijna voorbije zomerperiode was er in Dendermonde een van veel feestvieren met drank en spijs die rijkelijk aanwezig waren. Buurtfeesten barsten als het ware uit hun voegen. Van de Gentsesteenweg en Fièsta Aaghem over de dorpspleinen van Baasrode en Grembergen tot de Boonwijk was het een groot feest. En dit gaat men de komende twee weken met de Walking Dender, Katuit en de Bloemencorso gewoon verder zetten.

Boonwijkfeesten

De Dendermondse Boonwijkfeesten zijn in hun genre de veruit de grootste lokale wijkfeesten met smullen en drinken vier dagen lang plus een heleboel andere activiteiten.

Remonte

En de organisatoren blikten tot heden zonder enige uitzondering met tevredenheid terug. Zelfs zij die deels met regen en onweer te maken hadden hoorde je niet klagen. Toen de Romeo’s met de Bakkerstraatfeesten vergast werden op een enorme plensbui bleef bijna iedereen, drijfnat, luisteren. Een glunderende en tevreden terugblikkende organisator Ronny Kets: “De Romeo’s hadden dit nog nooit meegemaakt.”

Buurtfeesten lijken alleszins in Dendermonde aan een grote remonte bezig en geven het leven daar extra glans. Het kan de zuurtegraad in de stad wat neerhalen. Vandaag start dan feitelijk de Dendermondse kermisweek. Het moet zowat de apotheose zijn van deze voor velen schitterende Dendermondse zomer.

Bakkerstraatfeesten

De Bakkerstraatfeesten groeiden uit tot het plaatselijke schlagerfestival bij uitstek, met dit jaar als topattracties de Romeo’s en Willy Somers. Met vooral ‘s avonds een goed gevuld plein.

Met vandaag de laatste der terrasjesavond voor dit jaar. Met om 19 uur een speciaal beiaardconcert van stadsbeiaardier Marc Van Boven die samen met de Dendermondse klassieke topmuzikanten Ernest Maes en Hubert Biebaut – mensen met een stevige internationale uitstraling – een concert met 9 hoornspelers geven met daarbij ook een rijdende beiaard. Eindigend met – hoe kan het anders – een eigen versie van het Ros Beiaardlied.

Daarnaast zijn er ook nog het Dendermondse Bierkwartet met hun muziek vol humor en het typisch Dendermondse ‘t Klein Muziekske. Ook de  circusschool Sarakasi uit het vlakbij Denderbelle is present. De Dendermondse terrasjesavond zorgt ook altijd goed voor de kinderen die het gebeuren een extra en erg leuk cachet geven.

Verzadingspunt

De Walking Dender bestaat al 6 jaar en begon schuchter bij wat druilerig weer maar is in die voorbije jaren uitgegroeid tot een groots evenement waarbij de stedelingen elkaar wandelend langsheen de Oude Dender in de binnenstad bij drank en spijs ontmoeten. De gezelligheid troef.

Donderdagse terrasjesavonden

Na de heraanleg van de Grote Markt tot een heus plein groeide het uit tot een ontmoetingsplek en begon de stedelijke dienst voor Toerisme en Stadspromotie met de donderdagse terrasjesavonden. Met op goede dagen vlot duizend en veel meer bezoekers. Dendermonde was ooit een ‘s avonds morsdode stad. Nu niet meer, er bruist leven onder de belforttoren.

In totaal zijn er daarbij dit jaar al 48 kramen plus 20 kunstenaars die er acte de présence geven. Rein Macharis van het organiserende feestcomité: “We zitten nu door de werken voor de bouw van de Bogaerdbrug met een korter parcours maar met meer deelnemers. In wezen zitten wij qua capaciteit aan de maximum, het verzadingspunt.”

De kramen die er gaan staan zijn of die van Dendermondse horecazaken als De Wijnkamer, Cleophas, Het Vaderland en Litus of van allerlei verenigingen zoals Denderpop, De Dendermondse Bierproevers, de circusschool Sarakasi, de mensen van het folkfestival M’eire Morough en het buurtcomité van de Donckstraat.

Ze bieden of drank aan of kleine zelfgemaakte hapjes die voor enkele euro’s te koop worden aangeboden. Met daarnaast natuurlijk ook een pak muziek van o.m. ‘t Klein Muziekske, de lokale het plezier zoekende minifanfare.

Walking Dender

Met de Walking Dender wil men de mensen samenbrengen rond de Dender om zo de verbondenheid van de stad met die terug prachtige rivier te beklemtonen. Zonder Dender immers geen Dendermonde. Het betekent ook een duwtje in de rug voor het renovatieproject voor deze rivier.

Kunstenaars

Ook de Dendermondse kunstenaars met de Dendermondse Fotografische Kring en mensen van de Dendermondse Kunstkring zijn als steeds met hun mini-Montmartre aanwezig. Het geeft een extra dimensie aan het geheel.

En zoals al enkele jaren doet ook het CC Belgica mee en brengt in de stilaan populair wordende tuin van het Huis Van Winckel naast het CC een gratis openluchtconcert met Wigbert, een der grote namen van de Belgische muziekscène.

Dendermondse kunstenaars met Walking Dender

Ook de kunstenaars, gaande van professionele artiesten tot hobbyisten, zijn traditioneel die avond aanwezig en tonen met plezier hun vaardigheden.

Hij brengt bovendien een gelegenheidsgroep mee met daarbij Jan Hautekiet, Jan Van den Heuvel en Bert Buls. Hier start alles om 21 uur. De tuin van het Huis Van Winckel wordt al een tijd gebruikt voor allerlei activiteiten met vorig jaar tijdens de Walking Dender een erg gesmaakt optreden van Roland Van Campenhout.

Vooral dit jaar mede dankzij cafébaas Joost Dierickx van het Theatercafé en de mensen van City Sounds groeide de tuin deze zomer uit tot een der favoriete trekpleisters in de stad. Een terrasje doen tussen het tuingroen van dit oud herenhuis met zijn rijke geschiedenis is best gezellig. Een huis met sporen naar het verdwenen Vertongen-Goens en Delhaize.

Tuin Huis van Winckel

Vooral dit jaar, met het Theatercafé dat verhuisde naar de tuin, en met de Zomerbar van City Sounds, werd deze tuin een der populaire plekken voor een gezellige babbel met drank.

Bij CC Belgica heeft men dat ook goed gezien en plant men later dit jaar nog optredens van het Ghent Folk Violin Project (6/09), de Internationals (21/09) en Sam Vloemans (22/09). Deze twee laatste concerten zijn eveneens gratis en passen in Boulevart, het cultureel straatfeest van dat weekend.

Het feesten met kermis gaat ook zaterdag verder met vanaf 21 uur en tot 3 uur op de Grote Markt een openluchtfuif. Een van bij het begin keihard succes. Zo sterk dat cafébazen toen zelfs zonder drank raakten.

Roland Van Campenhout

Vorig jaar toonde de erg sympathieke Roland Van Campenhout qua bleusmuziek zijn aloud meesterschap. Een man met ook wat Dendermondse contacten en die als Roland & The Bleusworkshop regelmatig optrad in de lokale Honky Tonk Jazzclub. Hij werkte toen ook met Dendermondse gitaristen als Frederik ‘Free’ Lenssens – In zijn gloriedagen een der beste sologitaristen in het land – en wijlen Freddy Walraevens. Deze laatste stierf erg jong aan de Amsterdamse zelfkant, als ware hij een volleerd rockmuzikant. Hij ligt begraven onder het kerktorentje in Vlassenbroek.

Toen men de Grote Markt heraangelegde en autovrij maakte klonk er bij sommigen hardnekkig geklaag. Men wou een levende markt, geen dode. Men bediende ze duidelijk op hun wenken.  Zonder auto’s maar met veel terrasjesjagers.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Feest aan de Dender

 1. Beste Willy,

  Hoe gaat het met jou? Hopelijk gaat alles goed.
  Onlangs was ik met mijn zus Oda in haar fotodoos aan het rommelen, met foto’s die ze gemaakt had op festivals waar we naar toe trokken en waar jij ook vaak was.
  Zo botste ik op een foto van FREE LENSSENS, waar ik toen enorm veel bewondering voor had.
  Onze eigen Eelco Gelling
  Ik vroeg me af hoe het verder met hem gegaan is en kwam zo bij jou terecht. Weet jij of hij nog in leven is? Wat hij nu doet? Speelt hij nog ?
  Ben benieuwd naar je reactie.

  Vriendelijke groeten,

  Erik Van Neygen
  Antwoord:
  Sorry Erik dat het wat duurde voor te reageren. Erg leuk van je te horen en doe Oda zeker de groeten. Wat een plezier zeg. Van die foto van Free zou ik wel graag een kopie hebben. Lijkt mij erg belangrijk voor mijn archief en vooral van dat van de stad hier.

  De man was in zijn topperiode immers gewoon verbluffend. Ik heb er die avond met Roland – een erg toffe pee met een onvoorstelbaar geheugen – flink wat zitten over praten. Je mail bracht mij trouwens op een idee om met de man hier in zijn geboortestad eens een concert te organiseren. Dat zijn we hem verplicht. Ik hou je op de hoogte en kom je eens bezoeken. Dat is al veel te lang uitgesteld.

  Free Lenssens woont in Gent aan de Kasteellaan 88. Zijn mailadres is frederic.lenssens@gmail.com. Hij zit ook op Skype. Ik heb hem eens bezocht en een kort verhaal over hem gemaakt. Zijn woning is zoals je kan verwachten overladen met muziek in al zijn vormen.

  Hij heeft in het verleden wel veel last gehad en een operatie moeten ondergaan aan zijn handen. Maar hij speelt nu terug gitaar en componeert wat. Hij treed ook af en toe eens in het Gentse op met een groepje. ik krijg dan altijd een mail en zal je die doorsturen.
  Hou je goed.
  Willy Van Damme

  • Heel erg bedankt voor je reactie,Willy. Ik ben heel blij wat info over hem te hebben.
   Hij was een echte ster op het podium en het was steeds een feest om hem te zien musiceren met Roland , heel bescheiden maar virtuoos. Een legendarische authentieke muzikant, helemaal eind jaren zestig.
   Ik vraag Oda om een copietje van de foto.

   Hartelijke groeten,

   Erik
   Antwoord:
   Bedankt en tot later. Er zijn mij geen foto’s van toen met Free bekend en dus komt die zeker van pas.
   Willy Van Damme

   • Dag Willy,

    Ik heb intussen de foto’s gekregen. Kan je me laten weten op welk adres ik ze kan doorsturen (digitaal)? Het zijn inderdaad unieke en legendarische foto’s.
    Tot later,
    Erik Van Neygen
    Antwoord:
    Fantastisch nieuws. Je kan ze bezorgen op willy.vandamme@scarlet.be. Ik kijk er al naar uit.
    Ik ontdekte recent toevallig dat Oda tof bezig is met theater voor kinderen. Moest er iets over schrijven.
    Wat is de wereld soms zo klein.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s