Geweld tegen burgers–Het westen en Egypte

Het is duidelijk dat men binnen de Navo zich steeds meer en meer vijandig opstelt tegenover de staatsgreep van het Egyptische leger. Wie de artikels in bijvoorbeeld de New York Times en de Washington Post leest over de zogenaamde Europese, Qatarese en Amerikaanse bemiddelingspogingen voor Egypte kan moeilijk een andere indruk krijgen. Het faalde volgens die kranten alleen omwille van de houding van het leger

De slachtoffers

Zo heeft men het in onze kranten niet zelden over de miljoenen supporters van de Moslimbroederschap, maar verzwijgt men bijna systematisch de vele miljoenen betogers die zich eind juni keerden tegen die Moslimbroederschap. Miljoenen die in onze media zo te zien bijna verdwenen zijn.

Dat de Moslimbroeders amper nog volk voor betogingen kunnen verzamelen zou ieder waarnemer al begin vorige maand zijn opgevallen. Miljoenenmarsen aankondigen waar enkele tienduizenden met bussen aangevoerde fans dan op afkomen, het had een teken van zwakte moeten zijn. Een bewijs van isolatie. Evenzeer het feit dat er nu geen betogingen of publieke acties meer zijn. Maar in de klassieke pers hoorde je dat niet.

Ook kregen wij de voorbije dagen pakken getuigenissen van aanhangers van die Moslimbroederschap maar zelden verhalen van de vele slachtoffers van de terreur die de Moslimbroederschap zaaide tegen allerlei opposanten en religieuze minderheden.

Merkwaardig daarbij is bijvoorbeeld de stelling van Jens Franssen op de VRT en van Gert Van Langendonck in het NRC Handelsblad die waarschuwden voor maatregelen tegen de Moslimbroeders want die zouden dan wel eens geweld kunnen gaan gebruiken en ondergronds gaan.

Alsof de Moslimbroeders in Egypte of waar ook in de regio een geweldloos clubje zijn die nu of in het verleden de wet altijd strikt naleefde en steeds respect toont voor de vele minderheden die de regio kenmerken. Alsof ze geen knokploegen hebben. Alsof stokken, stenen en messen geen wapens zijn.

Amper verschil

En wie de Moslimbroeders goed analyseert zal zien dat er niet veel verschil is met het optreden van allerlei salafistische groepen in de buurlanden. Beiden immers willen de islam als staatsgodsdienst en de sharia invoeren.

Er is bijvoorbeeld in Syrië geen verschil te merken in het optreden van de zogenaamde Moslimbroeders daar en de officieel aan al Qaeda gelieerde groepen. Indien nodig, zoals recent bij de etnische zuiveringen in de Syrische provincie Latakia, vechten ze zelfs broederlijk samen. 

Typerend is dat vele journalisten kritiekloos de bewering van de Moslimbroeders overnemen dat zij tegen geweld zijn. En uiteraard hekelen diezelfde media ook de Egyptische kritiek op hun berichtgeving. Ze spreken daarbij van hysterie en noemen zich zelfs de enige die objectief over dit conflict berichten.

Zo stelt correspondent Remco Andersen in De Morgen van dinsdag 20 augustus in het stuk “Media opeens doelwit in Egypte”:

“Buitenlandse verslaggevers zijn zo vrijwel de enigen die proberen objectief verslag te doen van het conflict.”

Toegegeven, de berichtgeving over Egypte in onze media is minder grof dan die over Libië, toen men in Parijs Kadhaffi wou laten vermoorden, en over Syrië nu waar men hetzelfde gerecht klaar heeft staan voor president Bashar al Assad. 

Schieten op burgers

En terwijl niemand enig probleem heeft met wapenleveringen aan Saoedi Arabië of een van die andere Golfstaten krijst men nu in o.m. Le Monde over sancties tegen Egypte. “Wij kunnen geen leger tolereren dat schiet op burgers”, opperde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de pers napratende.

Alsof de Navo in Libië geen burgers bombardeerde. Alsof er in Afghanistan, Jemen en Pakistan geen massa’s sterven door Amerikaanse bombardementen. Maar dat is nog nooit een probleem geweest voor Duitsland, wie er ook kanselier speelde.

De miljoenen Iraakse en Vietnamese doden van weleer konden Duitsland gewoon gestolen worden. Het raakte niet eens hun koude kleren. En wapens verkopen aan Qatar en Saoedi Arabië die daarna in  Syrië door koppensnellers en kannibalen worden gebruikt is evenmin een probleem voor politici genre Bart De Wever of voor de ‘verontwaardigde’ Angela Merkel.

Dat de EU en de VS door de Moslimbroeders overal te steunen zelf mee aan de bron liggen van de huidige chaos in het Midden-Oosten wil men uiteraard niet zien. Neen, de schuld ligt bij de Egyptische militairen die te brutaal optreden. De EU, Navo en VS kan niets verweten worden.

Mensenrechten

Daarbij is het toch zeer merkwaardig dat een pers die decennialang Hosni Moebarak ophemelde  – en de man was inderdaad een zeer corrupte dictator – nu plots moord en brand schreeuwt over een mogelijke vrijlating van die man.

En dat de doorsnee Egyptenaar het dan niet meer heeft voor de ‘objectieve verslaggeving’ van al die westerse correspondenten wekt toch geen verbazing. Na 1979 stroomden de miljarden westerse dollars toe bij de clan Moebarak. De man en zijn entourage konden stelen, folteren en moorden, geen kat in het westen die er over klaagde. Behoudens dan die eenzaten.

Mensenrechten en het westen? Eens vragen aan Bradley Manning, de Boliviaanse president Evo Morales, Edward Snowden, de Palestijnen, de Irakezen, de Afghanen en zovele anderen.

Willy Van Damme

3 thoughts on “Geweld tegen burgers–Het westen en Egypte

 1. Je hebt misschien gelijk in je analyse, maar ze is in ieder geval ook simplistisch. En zeker geen excuus om 1.000 mogelijk 3.000 mensen dood te schieten. Een militaire dictatuur kan nooit op mijn sympathie rekenen. En VRT-correspondent Jens Franssen heb ik anders beluisterd: de man leek er zelfs plezier in te hebben dat honderden moslimbroeders werden gedood, al verschuilde hij zich achter een bron om te melden dat “ze het allemaal aan zichzelf te danken hadden”. De 6 miljoen vergaste joden hebben het dan ook aan zichzelf te danken.
  Dat democratie in de ogen van veel “linksen” synoniem wordt met militaire dictatuur (ook mbt Turkije zou men graag hebben dat een democratisch verkozen premier opgeruimd wordt en vervangen wordt door het o zo “seculiere” leger, dat net zoals het leger in Egypte immense economische belangen heeft) is voor mij het “feit” van het jaar 2013. Kortom de Terruer van Robespierre heeft zich weer meester gemaakt van “links”.
  Dat het Egyptisch leger zo drastisch ingegrepen heeft in het “democratisch proces” heeft m.i. dan ook alles met zijn economische belangen te maken. Elke democratische regering zal op één of andere manier de economische belangen van het Egyptisch leger moeten fnuiken. Precies wat Erdogan in Turkije lijkt te lukken. Al ben ik geen fan van Erdogan. Ik ben fan van niemand in wat ik zie gebeuren. En zeker laat ik me niet verleiden door simplistische analyses en verholen plezier in het doodschieten van mensen. Ik ben deze 21ste eeuw al meer dan beu!
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Bij een analyse als dit stuk moet men boven de partijen gaan staan en de feiten pogen op een rijtje te zetten. Ik zie me dan ook niet als een fan van een bepaalde generaal of politicus, evenmin als van een bisschop, imam of de Dalaï Lama. Iedereen die mij kent weet dat dit mijn stijl niet is.

  Wat ik poogde te doen is een verklaring te geven voor wat er gebeurde. Wie denkt dat met de Egyptische generaals Egypte nu een paradijs zal worden is wel helemaal zot.

  Wat betreft Jens Franssen en ook Gert Van Langendonck maakte ik vooral bezwaar tegen hun bewering dat de Moslimbroeders nu gewelddadig gingen reageren en ondergronds gaan. Wie bijvoorbeeld het filmpje van ‘The Real News’, dat bezoeker Jan Verheul hier plaatste, ziet zal constateren dat de Moslimbroeders met knokploegen werkten. Hetzelfde trouwens in Tunesië waar Ennahda dezelfde praktijken hanteert.

  Mijn groot bezwaar is dat zij niet inzien wat er zich voor hun ogen feitelijk afspeelt. Het zijn blinden.
  Deze week raakte bekend dat in officiële documenten van de CIA stond dat zij achter de staatsgreep van 1953 tegen de Iraanse premier Mohammad Mossadeq zaten. Wie de gebeurtenissen van dit evenement in Egypte bekijkt ziet gewoon dat wat men nu de Arabische Lente is gaan noemen er een getrouwe kopie van is, alleen de namen verschillen.

  Dat beseffen de Egyptenaren nu bijna allen en verklaart waarom onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deze week ternauwernood in Cairo ontsnapte aan een lynching.
  Het verklaart waarom westerse journalisten worden opgepakt en lastig gevallen. Toch logisch want zij zijn de woordvoerders van het westerse imperialisme.

  In wezen echter zijn mensen als Gert Van Langendonck, Jens Franssen en vele anderen dus blind. Ze zien niet eens dat ze midden een door de VS georganiseerde staatsgreep zitten. Maar dat was ook zo met Joegoslavië, Iran (2009), Oekraïne (de Oranje Revolutie), Georgië, Moldavië, enzovoort. Op een rare uitzondering na zagen ze het nooit. Ik noem het logischerwijze daarom gewoon onbekwaamheid.

  En dat het leger optrad was logisch. Het wil het land beschermen tegen totaal verval en mede zo haar grote zakelijke belangen veilig stellen. Het was ook de enige groep die zonder heel veel bloedvergieten deze klus kon klaren.

  Het door U gegeven citaat dat Jens Franssen gebruikte is wat bij de grote massa van Egyptenaren te horen is. Toch maar logisch dat hij dit gebruikte. Zijn berichtgeving hier was trouwens stukken objectiever dan wat hij maakte over bvb. Libië en Syrië.
  Hadden de Moslimbroeders compromissen aanvaard dan had er vermoedelijk geen staatsgreep geweest. De man had dus waarschijnlijk nog gelijk ook.

  Uiteraard is reeds één dode te betreuren en desnoods schandelijk te noemen. Maar gezien de hardleerse houding van de Moslimbroeders was er geen alternatief.
  Willy Van Damme

 2. Is ingrijpen omwille van ‘mensenrechten’ codetaal van het Westen voor het ‘rechten’ van mensen/groepen/landen die niet meegaan met haar machtspolitiek?

  Groet,
  Michel Van Dijk
  Antwoord:
  Heb je al een regering in Europa weten protesteren over de corruptie, folteringen en het ontbreken van politieke vrijheden, sociale gerechtigheid, religieuze vrijheid, vrouwenrechten of democratie in Qatar of Saoedi Arabië? Er is mij geen bekend en Human Rights Watch kreeg zeker in het verleden geld uit Saoedi-Arabië.

  Toen Julius Caesar het goud van Gallië wou gaan stelen om zo Romeins dictator te worden, had hij het over het gevaar dat de Kelten vormden voor de Romeinse vrijheden en welvaart.
  En toen Leopold II zijn bezetting van Congo voor ons parlement verdedigde had hij het over het brengen van vooruitgang, de christelijke beschaving en de strijd tegen Arabische slavendrijvers.

  Er is niets nieuws onder de zon en vergelijk gewoon met de beweringen van George W. Bush en een blad als The Economist over de reden om Irak aan te vallen.
  Wie oorlog, plunder en vernieling zoekt gaat dit niet aan de grote klok hangen, neen, hij trekt gewoon een engelenkleed aan. Vrij simpel.
  Willy Van Damme

  • Heb je ooit al Willy Van Damme horen protesteren tegen het feit dat Willy Van Damme de comments op zijn blog zwaar censureert ?
   Eric Rosseel
   Antwoord:
   Ik begrijp uw reactie niet. Uw eerdere reactie kwam binnen om 18.08 op 21 augustus en werd op 24 augustus geplaatst, samen met een ganse set andere reacties. Dit gebeurde gisteren 24 augustus rond 21u30. Ik ben met het schrijven van die reacties bezig geweest van 17 uur tot 21u30 min ongeveer een uur, de tijd nodig voor een stevig en lekker avondmaal.

   Dit bleef inderdaad dus drie dagen liggen maar is wel integraal geplaatst. U zult hopelijk ook wel begrijpen dat dit geen 24uur/zeven dagen per week job is. Ik doe nog andere zaken en heb een huis- en gezinsleven met drie kinderen en een echtgenote.

   Verder heb ik in al die drie jaar dat ik blog ergens rond de 5 reacties niet geplaatst. De reden hiervoor was dat het niets ter zake doende over mij handelende scheldbrieven betroffen.
   Verder werden in een ongeveer gelijkaardig aantal reacties zaken geschrapt, en dit alleen omdat ze niet of onvoldoende gestaafde beschuldigingen van een criminele aard bevatten over bepaalde zo herkenbare personen. Dit schrappen werd daarbij ook in mijn antwoord gemeld.

   Verder werden, deze incluis, hier al 2.223 reacties geplaatst. Mij van censuur beschuldigen is dan ook totaal uit de lucht gegrepen.
   Integendeel, ik ben altijd blij als er mensen met kritische opmerkingen komen. Het zorgt ervoor dat ik mijn pen verder in de goede richting kan scherpen.
   Een mens leert ervan, zelfs al is de lezersreactie soms totaal fout. Je zet de feiten dan echter nog eens netjes op een rij en werkt zo verder aan de analyse en informatieverstrekking.

   Zoals ik reeds herhaalde malen stelde: Ik ben het evangelie niet en ook geen dogma’s verkopende paus.
   Verder ben ik in positieve zin verbaasd over de weinige negatieve en beledigende reacties. Bijna allen waren ze positief en gaven stof voor discussie en zorgden voor soms interessante extra informatie.
   De gisteren ook geplaatste bijdrage van lezer Walter Baeyens met dat verhaal van januari 2013 van Yahoo Indië over Amerikaanse plannen voor een gifgasaanval in Syrië was zeer belangrijk. Maar zo waren er wel heel veel.
   Ik wil hierbij iedereen die reageerde dan ook nog eens bedanken voor hun medewerking.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s