Veranderingen bij cultuur

De nieuwe legislatuur is pas goed begonnen en reeds zijn er een aantal belangrijke wijzigingen op til in de Dendermondse culturele sector. Zo is er een nieuwe directeur voor de bibliotheek aangeduid en komt er een departementshoofd die verantwoordelijk wordt voor alles wat met cultuur en ook toerisme in de stad te maken heeft.

Verenigingsleven

De nieuwe bibliothecaris wordt de Dendermondse Wendy Van den Abbeele die nu nog diensthoofd en cultuurbeleidscoördinator is in het naburige Lebbeke. Ze kwam als eerste uit het examen en werd vorige week door het schepencollege ook benoemd.

Belangrijk is dat ze ook moet instaan voor een betere samenwerking met het verenigingsleven. Een nieuwigheid. Nu reeds werkt de bibliotheek op veel vlakken samen met derden zoals nu met de tentoonstellingen van de Jeugddienst zijnde Filmlab 2013 en Mode Atelier 2013 rond jong lokaal talent. Dit gaat dus nog toenemen.

Wendy Van den Abbeele

De Dendermondse Wendy Van den Abbeele wordt de nieuwe directeur van de bibliotheek.

De 33-jarige Wendy Van den Abbeele is geboren en getogen in Dendermonde en kent de dus stad vrij goed. Ook werkte ze in het verleden professioneel al herhaalde malen samen met de Dendermondse cultuursector zoals met Bier-Art en Aqua-Art, gezamenlijke projecten van de cultuursectoren van Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde.

Nieuwe wind

Zij studeerde bestuurskunde aan de Gentse Hogeschool en ging nadien aan de slag bij Defensie waar ze op het personeelsdepartement projectmedewerker rond motivatie werd en een studie over die problematiek mee vorm moest geven.

Ook  volgde ze een cursus cultuurmanagement. Een in deze sector blijkbaar gegeerd studieonderwerp. Ook Katrien Aerts, de eerste Dendermondse cultuurbeleidscoördinator, volgde deze cursus. Evenals trouwens Bart Van den Broucke, baas van CC Belgica, met wie Wendy Van den Abbeele naar verluidt daar toen op de schoolbanken zat.

Na een jaar – in 2003 en 2004 – verblijf bij Defensie ging zij 8 jaar geleden, begin 2005, als cultuurbeleidscoördinator aan de slag in Lebbeke. Zij startte er deze afdeling op. Wanneer zij juist in dienst zal treden is nog onduidelijk. Mogelijks wordt dat 1 oktober.

Gevangenisbibliotheek Dendermonde

De geheel vernieuwde gevangenisbibliotheek ging eerder dit jaar open en kaderde in de een jaar lang durende viering rond 150 jaar Dendermondse gevangenis. Die bibliotheek blijkt een succes te zijn.

Zij wordt dus de opvolgster van onlangs gepensioneerde Lieven Sennepart die 31 jaar lang vorm gaf aan de bibliotheek en het zag openbloeien in het nieuwe veel gelauwerde gebouw aan de Kerkstraat. Het wordt dus een nieuwe jonge wind die door het huis zal gaan.

In crescendo

Sinds het opengaan van de nieuwe bibliotheek is het bezoekersaantal van de bibliotheek in crescendo gegaan. Hetzelfde voor het uitlenen van boeken, Cd’s en Dvd’s. Verder is het gamma van uit te lenen materiaal uitgebreid met nu ook landkaarten, o.a. voor fietsers.

Ook wordt er samengewerkt met de gevangenis waar die lokale bibliotheek een meer dan verhoopt succes blijkt te zijn. Alleen het vinden van boeken in bepaalde Oost-Europese talen vormt er een echt probleem.

Sinds kort zijn er nu ook een aantal buitenlandse kranten in de leeszaal beschikbaar. Het is een selectie van zogenaamde kwaliteitskranten met het Spaanse El Pais, de Frankfurter Algemeine Zeitung, Le Monde, NRC Handelsblad en The Times.

Fietsers voor bibliotheek

Eerder dit jaar bezocht een grote groep fietsende bibliotheekmedewerkers, afkomstig uit een ganse serie landen wereldwijd, de Dendermondse bibliotheek.

De bib blijft ook verder bouwen aan haar internationale reputatie. Zo was er recent een grote delegatie van fietsende buitenlandse bibliothecarissen uit een ganse serie landen op bezoek. Met mensen uit o.a. Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Qatar, de VS, Argentinië en Canada.

Oplevering

Een van de problemen waarmee ze zal geconfronteerd worden is trouwens het gebouw dat maar niet opgeleverd raakt. Bouwbedrijf Strabag slaagt er bijvoorbeeld niet in om het dak waterdicht te krijgen. Ook o.m. de klimaatregeling zorgt voor discussies.

Wel komt er normaal dit najaar voor de personeelsruimtes zonnewering om de ergste hitte te weren. Recent ging daarover een brief van het personeel naar het stadsbestuur klagende over temperaturen tot boven de 40°.

Leen Dierick (CD&V), schepen voor Gebouwen: “Er is dit jaar een budget voorzien voor zonnewering bestemd voor de burelen. Wat betreft de problemen met de klimatisering vormt dit een onderdeel van het geschil rond de oplevering. Al onze bouwpartners, en dat zijn Belfius als projectbegeleider en bouwheer, de ontwerpers en de hoofdaannemer, moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de temperatuur in het gebouw aanvaardbaar is.”

De Dendermondse bibliotheek

De bibliotheek wordt zelfs in het buitenland geprezen wegens haar gedurfde en erg mooie architectuur. Het is ook een dankbaar onderwerp geweest voor al vele tientallen fotografen.

De belangrijkste ontwikkeling op cultureel vlak is echter de aanstelling van een departementshoofd voor de sectoren Cultuur en Toerisme & Stadspromotie. Daarvoor werd een bevorderingsexamen uitgeschreven dat door een extern bureau werd afgenomen.

Departementshoofd

Als eerste kwam hierbij Bart Van den Broucke, al tien jaar directeur van CC Belgica, uit de bus. Hij blijft daarbij nog wel deeltijds de directeur van het trouwens goed draaiende CC Belgica.

Schepen voor Cultuur Lien Verwaeren (CD&V): “Dit komt in september op de agenda van de gemeenteraad ter goedkeuring. Hij zal dan samen met de andere departementshoofden en de gemeentesecretaris zetelen in de stedelijke managementraad.” Wat dan op ambtelijk vlak het toporgaan wordt.

Bart Van den Broucke met Roland Van Campenhout

Bart Van den Broucke (midden), hier samen met topmuzikant Roland Van Campenhout, kwam als eerste uit het bevorderingsexamen voor Dendermonds departementshoofd Cultuur en Toerisme.

Het is nog een beslissing van de vorige legislatuur en kwam er na een doorlichting door Ernst & Young. Met als idee een betere bestuurlijke planning te bekomen. Bij het stadsbestuur was echter toen niet iedereen overtuigd van de noodzaak hiervoor. Daar zag men het als te duur en te hoog gegrepen voor een kleine stad als Dendermonde.

Het betekent dat dit departementshoofd boven ambtenaren als Patrick Segers, Wendy Van den Abbeele, Dimitri  Beeckman en Aimé Stroobants zal komen te staan. Burgemeester Piet Buyse droomt ervan om het huidige Vleeshuismuseum geheel om te vormen. Wordt dit het middel om zijn droom te realiseren?

Tijdens de nu voorbije verkiezingscampagne liet hij trouwens publiek zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken in deze sector en de musea. Het probleem zal echter ook de centen zijn. De opmaak der gemeentelijke begroting is immers al enkele jaren een grote besparingsoperatie.

Vleeshuismuseum, Dendermonde

Krijgt het Vleeshuismuseum deze legislatuur een grote opknapbeurt?

De vraag zal dan ook zijn hoeveel geld er nog beschikbaar blijft voor deze sector. Plannen maken is makkelijk, ze realiseren is dat al wat minder. Zeker als er (te) weinig fondsen beschikbaar zijn.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Veranderingen bij cultuur

  1. Wat ik nu zeg zijn uiteraard vijgen na een bijzonder lange Pasen, maar het hitteprobleem bij zomerse dagen kon het kleinste kind voorspellen.
    Peter Beeckman
    Antwoord:
    Inderdaad en die klachten zijn niet van gisteren of eergisteren maar zijn al meer dan een jaar oud. Recent kwam er dan die brief.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s