Meer vertragingen bij werken stadhuis

De werken aan het Dendermondse stadhuis lijken verder vertraging op te lopen. Recent werd bij boor- en graafwerken in de kelder van het stadhuis water aangetroffen. Ook de andere geplande verbouwingswerken van deze uitgebreide renovatie lijken problemen te ondervinden.

Belforttoren

Het idee was om tegen september 2014 bij de dan geplande festiviteiten het mooie middeleeuwse stadhuis eindelijk in zijn volle glorie te herstellen. Honderd jaar geleden nadat het tijdens de slag om Dendermonde praktisch geheel werd vernield.

Dendermondse Grote Markt met stadhuis - 1914

Vermoedelijk Belgisch artillerievuur vernielde in september 1914 het stadhuis dat met zijn hoge toren een goed zicht gaf op de stellingen van het Belgisch leger op de linkeroever van de Schelde. (foto stedelijke fototheek)

Ook wordt de rechtervleugel met de lokalen van de Toeristische Dienst geheel heringericht en klantvriendelijker gemaakt. Verder komt in de linkervleugel waar nu de Jeugddienst nog zit een toeristische onthaalcentrum. Een must voor een stad die zich toeristisch wil positioneren. En toerisme is de toekomst.

De Jeugddienst moet dan weer verhuizen naar de achterkant van de nieuwe bibliotheek waar tot eind vorig jaar TVORK, het sociaal restaurant van het OCMW, zat. En als kers op de taart wordt het belfort aangepakt.

Dit ziet er van buiten heel mooi uit maar binnenin toont dit nog steeds een groot tientallen meters hoog gat, een reliek van toen in 1914 tijdens de wederzijdse bombardementen tussen de Belgische en Duitse legers de klokken van de beiaard neerstorten.

Elektriciteitsstation

Leen Dierick

Schepen Leen Dierick ondervind nu ook dat renovatiewerken in oude gebouwen als het stadhuis voor onverwachte problemen kunnen zorgen. Hier grondwater in de kelder.

Ondertussen wordt ook het belangrijke elektriciteitsstation dat instaat voor het stadscentrum verplaatst in de kelder. Bij de hiervoor nodige boor- en graafwerken werd echter water aangetroffen.

Geen verrassing natuurlijk want de plek waar nu het stadhuis staat en de Grote Markt was bij de stichting van de stad rond 900 een zeer drassig gebied. De Grote Markt heeft trouwens haar speciale vorm te danken aan de grachten die daar toen liepen en feitelijk een deel vormden van de Dendermonding.

Leen Dierick, schepen voor Gebouwen: “Bij de werken daar werd inderdaad water aangetroffen. Het gevolg is dat wij die kelder nu gaan moeten laten bemalen om het grondwater naar beneden te krijgen.” Het betekent zeker weken vertraging op een al verlaat schema.

Ook elders verlopen de werken zeer traag. In feite moeten zij zelfs nog beginnen. Zo is de toeristische dienst al sinds 1 april weg uit haar lokalen maar is er in dit deel van het gebouw nog niets gedaan. Het werk moet er nog beginnen.

Idem dito voor de Jeugddienst. TVORK verliet haar lokalen reeds in december 2012 maar veel gebeurde hier blijkbaar eveneens nog niet. Ook hier stuitte men op enkele onvoorziene moeilijkheden.

Stadhuis Dendermonde

Het mooie maar grotendeels naar het oude model heropgebouwde stadhuis zou men normaal tegen september 2014 in volle glorie herstellen. Het wordt een pak later en een einddatum is nog niet in zicht.

Vooral de problemen bij het ontmantelen van de keuken zorgen er naar verluidt voor dat er een nieuw budget moet komen. Dat zou nog deze maand op het schepencollege komen om hiervoor dan een oplossing goed te keuren.

Onder betrokkenen gaat dan ook de grap rond dat het plechtig openen van het vernieuwde stadhuis niet begin september 2014 zal gebeuren maar op 11 november 2018, honderd jaar na het eindigen van de Groote Oorlog.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Meer vertragingen bij werken stadhuis

 1. Toont dit toch weer niet aan dat de zaken daar totaal ondoordacht worden aangepakt. zit die schepen daar op haar plaats???? Zeg nu zelf wie plaatst een elektriciteitsstation dat instaat voor het stadscentrum in een KELDER!!! Die nu nog vol water schiet. Problemen nu en dus ook naar de toekomst. Water hou je niet zomaar tegen, en tegen welk kostenplaatje.
  De rest van de verhuisperikelen toont ook aan dat er daar geen enkele visie is die rekening houdt met de realiteit. We zullen dit als belastingbetaler er ook maar weer moeten bijnemen.
  Als ik die politiekers hun uitleg hoor, zakt als gewone huisvader mijn broer meermaals af. Deze mensen zijn bij wijlen toch wel echt vervreemd en weten gewoon de waarde niet meer van het geld. Spenderen zij hun eigen middelen ook op dezelfde wijze……….. Ha neen, zij kunnen nog onkostenvergoedingen aanvragen…
  D. Harlie
  Antwoorden:
  Ik vermoed dat niet uw broer regelmatig afzakt maar uw broek.
  Verder gaat u zeer snel en te kort door de bocht. Die elektriciteitsinstallatie staat er al decennia en dient nu om praktische reden verplaatst.

  Verder is bouwen of verbouwen voor een overheid steeds een zeer omslachtige zaak. U en Ik stappen gewoon naar een firma of een stielman en vragen indien nodig een bestek. Waarna men dan zo aan de slag kan. Eventueel is er wel een bouwvergunning vereist, meer rompslomp is er niet.

  De overheid echter dient alles te verantwoorden tegenover de hogere overheid en de gemeenteraad. Er volgt dan ook steeds een erg omslachtige procedure. De reden hiervoor is simpel: Ze werken met gemeenschapsgeld en dus is een strenge controle essentieel. Zo niet is het zakkenvullen niet de uitzondering maar de regel.

  En werken in een oud gebouw dat bovendien beschermd is, is evenmin simpel. Er zijn dan extra procedures en bij een oud of jong maar al bestaand gebouw kom je nu eenmaal steeds onverwachte zaken tegen.

  Voor zover ik kan zien is de fout geweest dat men te laat met het project begon om het tegen september 2014 klaar te hebben. Maar misschien zijn er goede reden waarom het niet eerder kan.
  Ook lijkt het mij duidelijk dat de Toeristische Dienst beter na de zomer zou zijn verhuist.

  Maar het huidig lokaal politiek personeel bekijkend lijkt er mij geen alternatief voorhanden. De rest komt te zwak over of dient het nog te bewijzen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s