Nieuwe Evenementmanager

Het Dendermondse stadsbestuur duidde vorige maandag Tom Vermeylen aan als nieuwe evenementmanager. Deze moet de herdenkingsactiviteiten in goede banen leiden gehouden ter gelegenheid van de vernieling 100 jaar geleden van de stad door het Duitse leger.

Dit in brand steken van praktisch alle woningen greep plaats begin september de dag na de verovering van Dendermonde door het Duitse leger. Dat dit een bewuste vooraf geplande zaak was blijkt uit het feit dat de betrokken legereenheid alle nodige materiaal bij de hand had.

De stad die voorheen een bloeiend industrieel en cultureel leven had en een der belangrijkste binnenhavens van het land bezat bloedde bijna letterlijk dood. Pas de voorbije decennia herstelde de stad zich van dit drama. Het ergste uit haar toen ongeveer duizendjarige geschiedenis.

Socioloog

De 34-jarige Tom Vermeylen is een aan de VUB afgestudeerde socioloog die in het verleden al enkele gekende culturele evenementen mee organiseerde. Zo was hij betrokken bij de openingsfestiviteiten voor Museum M in Leuven en de Mechelse cultuurhappening Newtopia vorig jaar.

Hij is afkomstig uit Herent bij Leuven en woont nu in Mechelen. Verder is hij actief in de vzw Salto Humano. Volgens hun website staat daarbij het stimuleren van menselijke interactie en creativiteit centraal.

Zo stelt de website:

“Durven dromen en passies ontdekken. Wij willen op die manier individuen, groepen of organisaties tot dialoog en verwondering stimuleren. Salto Humano wil een gangmaker zijn zodat mensen kantelen en de moed vinden om hun eigenkracht in relatie met anderen te ontwikkelen. De innerlijke en sociale energie die mensen putten uit zo’n ervaringen, voedt nieuwe dynamieken in het samenwerken en samenleven.

Salto Humano is ontstaan uit een ‘klik’ tussen de wereld van arbeidspsychologie, sociologie en de passie voor de circuswereld. We ontdekten parallellen tussen het organisatiewerk en de leer- en creatieprocessen van circusartiesten.”

Verlenging bleef uit

Het contract van Tom Vermeylen is er een van twee jaar en loopt tot midden augustus 2015. Hij start komende woensdag met zijn Dendermondse activiteiten. Hij moet daarbij de draad oppikken die de vorige evenementmanager Joachim Spyns door zijn vertrek liet vallen.

Diens vertrek zou te maken hebben met het uitblijven van de beloofde verlenging van zijn contract tot augustus 2015. Dat was normaal voorzien voor vier jaar maar diende men ten laatste in augustus te verlengen voor de resterende twee jaar.

Ondanks naar verluidt herhaald door hem aandringen bleef dit echter uit zodat hij eind juni vertrok naar de Albertina, de Koninklijke Bibliotheek Albert I. Daar was hem een job aangeboden met uitzicht op een vaste benoeming.

Ondertussen werkt men elders zoals bij de Erfgoedcel van het Land van Dendermonde en de cultuurinstellingen, verenigingen en individuen gestaag verder aan het project. Zo komt het internationaal befaamde koor Scala naar de stad.

Tom Vermeylen

Een gedateerde foto van de nieuwe evenementenmanager Tom Vermeylen.

Studie rond slag om Dendermonde

Verder verschijnt in januari ook een degelijk wetenschappelijk ondersteunde studie rond de slag die hier toen in de streek tussen Berlare en Baasrode langs de Schelde werd uitgevochten. Waarbij veel nieuwe gegevens in de militaire archieven werden ontdekt.

Auteur is politiezonechef Paul Putteman. De studie komt in het jaarboek van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde en wordt voorgesteld bij de normaal steeds in januari gehouden algemene jaarvergadering van deze kring.

Die slag was daarbij uiterst brutaal en cruciaal voor de verdediging van de vesting Antwerpen. En dit speelde op haar beurt weer een niet onbelangrijke rol bij de nederlaag die het Duitse leger dan zal leiden bij de slag om de Marne in Frankrijk. Het keerpunt in de oorlog. Het was de overmoed die het Duitse leger nekte.

Pas begin oktober en na een hels artillerievuur slaagden de Duitsers erin om in Berlare over de Schelde te trekken. Waarbij de lokale Belgische legereenheid zwaar gedecimeerd raakte. Ook Baasrode werd zwaar aangepakt.

DF.2013.1. (11)

De achterkant van het bij de slag om Dendermonde vernielde stadhuis. Hierbij gingen de stadsarchieven, het gemeenschappelijk geheugen, onherroepelijk verloren.

Executies

Zo werden de scheepswerven en de kerk door de Belgen kapot geschoten. De scheepswerven om te verhinderen dat men het er voorhanden zijnde materiaal zou gebruiken om een pontonbrug te maken.

De pal naast de Schelde gelegen kerk vernielde men dan weer omdat er een vooruitgeschoven observatiepost van het Duitse leger verscholen zat. Het Duitse geschut stond daarbij opgesteld langs de Mandekenstraat en de Belgen aan de Scheldeoever in Kastel en Moerzeke. Baasrode lag dus tussen beiden in.

Ook elders zoals in Lebbeke en Sint-Gillis was de ravage enorm te noemen. Met gijzelnemingen, brandstichtingen en standrechtelijke executies. Waarbij gevangenen door Duitse troepen zelfs als menselijk schild werden gebruikt bij de bestorming van Dendermonde.

En na de doorbraak in Berlare dreigde voor het Belgisch leger in Antwerpen de omsingeling. Daar waren echter ondertussen alle voorbereidingen al getroffen voor de vlucht westwaarts. Reeds enkele weken later zullen beide legers elkaar dan opnieuw confronteren aan de IJzer. Meer dan vier jaar lang.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s