Dendermonde 2014 – Ontslag Joachim Spyns

Joachim Spyns, de door de stad Dendermonde aangestelde projectmanager voor de herdenking in 2014 van 100 jaar Grote Oorlog heeft totaal onverwacht ontslag genomen. Een zaak die kwam als een ware donderslag bij een heldere hemel en voor sommigen een ramp is. Het betreft hier immers een voor de stad zeer belangrijk project dat in volle voorbereiding is en waarin Joachim Spyns een sleutelrol speelde.

Burgemeester en historicus Piet Buyse (CD&V) was naar verluidt dan ook erg ontdaan door het nieuws. Voor hem is het herdenken van de vernieling van de stad in september 1914 door het Duitse leger iets wat persoonlijk voor hem belangrijk is.

Die dagen in september en ook nog begin oktober zijn immers de meest dramatische episode die de stad in al meer dan duizend jaar oude geschiedenis ooit meemaakte. De slag om die Dendermondse Scheldebrug tussen het Belgische en het Duitse leger trok een groot spoor van vernieling en terreur doorheen de ganse Dendermondse regio.

Joachim Spyns

Joachim Spyns verliet Dendermonde en de herdenkingsevenementen voor 100 jaar Grote Oorlog en start nu bij de Koninklijke Bibliotheek.

De toen economisch en ook cultureel bloeiende stad werd immers totaal vernield. Amper enkele huizen bleven overeind. Zelfs het eeuwenoude stadhuis en de stadsarchieven gingen in de vlammen op.

Het herdenken hiervan volgend jaar zal dan ook met veel luister gepaard gaan. Zo komt o.m. het wereldbefaamde koor Skala naar de stad en zijn er tal van tentoonstellingen en andere evenementen gepland.

Vraag is wat er moet gebeuren nu de spil van dit evenement ontslag nam. De reden voor het ontslag zou een jobaanbieding bij de Koninklijke Bibliotheek Albert I (de Albertina) in Brussel zijn. Ook liep zijn tijdelijk contract eind augustus af en diende dat nog vernieuwd te worden.

De job in de Albertina is er een met kans op een vaste benoeming aan een van onze meest prestigieuze wetenschappelijke instellingen waarbij hij ook een ploeg medewerkers onder zich krijgt. Hij woont bovendien in Brussel.

Bovendien was hij hier specifiek alleen maar voor dit ene project aangeworven. En dat zou dan normaal zeker eind volgend jaar eindigen. Joachim Spyns was in dienst getreden in augustus 2011 en had wel al een groot gedeelte van het voorbereidende werk gedaan. Hij werd daarbij door insiders ook geprezen wegens zijn organisatorische kwaliteiten.

Burgemeester Piet Buyse: “Dit is voor ons natuurlijk een zeer spijtige zaak. Maar je kan het de man achteraf gezien moeilijk kwalijk nemen. Hij is nog jong en dan is het hebben van ambitie iets heel logisch. En een job als die bij de Koninklijke Bibliotheek is natuurlijk voor hem zeer aanlokkelijk.”

Piet Buyse

Burgemeester Piet Buyse reageerde eerst ontdaan maar prees het al gerealiseerde werk van Joachim Spyns. Hij moet nu wel een oplossing vinden om dit prangende probleem op te lossen.

Buyse blikt daarbij toch tevreden terug: “Hij heeft ons al goed op weg geholpen, o.m. met de subsidies. En daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. Wij overleggen nu met de mensen van de culturele sector aan een nieuw plan om dat dan voor te leggen aan het schepencollege.”

Het is al de tweede serieuze tegenslag voor dit toch wel belangrijk project. Voorheen raakte immers al bekend dat de restauratie en herinrichting van het stadhuis tegen midden 2014 als de herdenkingsfeesten starten maar voor een beperkt deel zal klaar zijn.

Zo draagt de belforttoren nog steeds de wonden van die septemberdagen van 1914. Er gaapt namelijk nog steeds dat enorme gat dat ontstond toen tijdens de wederzijdse bombardementen voor het bezit van de stad de klokken neerploften. Dat gat wil men nu honderd jaar later eindelijk dichten. Geen dag te laat.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s