Medewerker VRT sneuvelt in Syrië

Deze week kwam in Syria de Belg Abdelrahman Ayachi om het leven tijdens gevechten tegen het Syrisch leger in de buurt van de vlakbij Turkije gelegen stad Idlib. Hij viel er met leden van zijn groep ‘De valken van Sham’ een konvooi van het Syrische leger aan.

Sham is de naam die salafisten geven aan Syrië en de ‘Valken van Sham’ is dan ook een van de vele jihadistische groepen die in Syrië met geweld pogen een soort van Talibanachtige staat te installeren waar hun oerconservatieve versie van de Sharia wet is.

Abdelrahman, soms ook Abdel Rahman geschreven, Ayachi is de Belgische zoon van de Syrische in Brussel verblijvende sjeik Bassam Ayachi die mee behoorde tot het clubje van al Qaeda getrouwen. Het waren mensen uit zijn directe omgeving die de moord pleegden op de Afghaanse politicus Sjah Massoud twee dagen voor de aanslagen op het World Trade Center in New York.

Via het Centre Islamique Belge voerde hij campagne voor het gedachtengoed van Bin Laden en het Saoedische salafisme. Zoon Abdelrahman en zijn Franse vriend en bekeerling Raphael Gendron werden nadien nog veroordeeld voor het verspreiden van zogenaamde haatpropaganda, o.a. rond zeer vulgaire praatjes over joden.

Nadien werden zij betrapt op het rekruteren in Europa van jihadisten om in Irak en Afghanistan tegen de VS en haar geallieerden te gaan vechten. Abdelrahman kreeg er vorig jaar 8 jaar cel voor. Maar de vogel was samen met Raphael Gendron al gaan vliegen richting Syrië.

Dit toch wel heel zwaar strafblad weerhield er echter Rudi Vranckx en de VRT niet van om van zijn diensten gebruik te maken. Telkens als Vranckx naar ‘bevrijd’ Syrië trok speelde de terrorist er voor gids en tolk. Met als belangrijke vraag: Betaalde de VRT – en dus de Vlaamse gemeenschap – deze terrorist hiervoor?

Maar voor Abdelrahman Ayachi was Vranckx geen probleem daar zijn filmpjes toch een soort verheerlijking van die rebellen betekenden. Dit terwijl de VRT over de Syrische regering ALTIJD spreekt als het ‘regime’, een zeer pejoratieve term.

Vranckx interviewde ooit in de norbertijnenabdij van Postel wel de al jaren in Syrië levende pater Daniel Maes maar het raakte nooit op antenne. Dit daar het vermoedelijk politiek ongeschikt was wegens de te kritisch visie over die jihadisten.

Het ging zover dat men tijdens de TV-actie 12-12 van Abdelrahman Ayachi – als bedanking voor zijn hulp? – een best als hagiografisch te omschrijven interview afnam. Een poging tot heilig verklaring? Zo stelde de man toen dat hij tegen de komst van Belgische en andere buitenlandse vrijwilligers was. Een grap, want hij was Belg en zijn rechterhand Raphael Gendron , die in april bij Aleppo sneuvelde, was een Fransman.

Maar op een ogenblik dat er in de media al die herrie rond die Belgische jihadisten was klonken de door Vranckx van de man afgenomen woorden natuurlijk sympathiek. “Eindelijk een toffe Syrische rebel”, moeten sommigen gedacht hebben.

In de krantenartikelen naar aanleiding van zijn dood werd Abdelrahman Ayachi en zijn Valken van Sham dan ook beschreven als een echt Syrische en gematigde groep die strijd voor de vrijheid tegen die ‘dictator’. “Hier geen buitenlandse jihadisten”, klonk het zo te horen. Het verhaal van de haatpropaganda, al Qaeda en de veroordeling wegens terreur leek wel verschwinden.

Wat men echter nergens las was het verhaal uit The New York Times, waar men hem aan het woord liet, waaruit bleek dat ook hij op grote schaal wapens en ander materiaal van de CIA kreeg. Wat mogelijks verklaart waarom Bassam Ayachi ongemoeid wordt gelaten.

Het door de VRT geschapen heiligenbeeld bleef netjes behouden. Waarvoor ons belastinggeld al niet goed is. Een ding is zeker, Vranckx zal een nieuwe jihadist moeten zoeken om in Syrië reisleider te spelen.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Medewerker VRT sneuvelt in Syrië

 1. Vranckx en Vrij … Syrië !!!
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Tot recent waren onze pennenlikkers er heilig (nou ja, ze steunen jihadisten dus) van overtuigd dat die jihadisten zoals in Libië Assad gingen vermoorden.
  Ik ben benieuwd hoe zij gaan reageren als de vrienden in Saoedi Arabië en Israël hun verlies zullen moeten toegeven.
  We weten allemaal hoe soepel pennenlikkers kunnen zijn in het beschrijven van de ‘waarheid’, maar hier zal het extra bochtenwerk vergen. Goed voor het circus?
  Willy Van Damme

 2. Daniel Maes
  Het ziet ernaar uit dat Vlaanderen er een zelfgekozen martelaarschap gaat bij krijgen.
  Als ex-maoist bekijk ik deze missionarishouding als misplaatst, maar van alle tijden en blijkbaar stevig heruitgevonden na 2000…
  Als extraatje kan hij zich als eerste voor onthoofding aanbieden zodat misschien enkelen gespaard gaan worden ( … ik werd ooit moreel gescherpt met het voorbeeld van een priester in Polen 40-45…).
  Ik ken ondertussen een fait-diverke uit Aarschot-1914 : De Duitsers dreven alle mannen bijeen op een plein… Elke derde man werd eruit geplukt voor mogelijke exekutie. Eentje (…kortelings een “derde” …) slaagde in laatste instantie “live” van plaats te wisselen…. hij bleef leven.

  Dit ” snugger en effectief handelen” krijg je na 100 jaar niet aan de straatstenen verkocht !!!!
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Twee zaken. Vooreerst is je reactie op dat bericht over Daniel Maes in Knack en De Morgen geheel misplaatst en getuigt het van een gebrek aan respect voor de man.
  Ik begrijp je frustraties uit de periode toen je nog militeerde bij AMADA maar dat is geen redden om hier zotte vergelijkingen te maken en iemand feitelijk te beledigen.

  Tweedes, geloof nooit de media. Je zou dit toch al moeten weten zeker. Het klooster ligt enkele kilometer buiten het stadje Qara en heeft tot heden nog nooit hinder ondervonden van die rebellen.
  Het Syrische leger heeft, in tegenstelling tot wat die ‘kwaliteitskrant’ De Morgen deze ochtend schreef, het klooster trouwens nog nooit aangevallen. Wel heeft het recent schade geleden als gevolg van inschattingsfouten van het leger bij hun gevechten tegen die rebellen.

  Het verhaal is dan ook geheel uit de lucht gegrepen. Wel is het stadje Qara zelf nu in handen van die rebellen. Vooral mensen die gevlucht zijn uit de omgeving van het vorige maand veroverde vlakbij gelegen Qusayr.
  Het Syrische leger is echter ook hier en in Homs met grootschalige operaties begonnen om de resterende rebellengroepen uit te roeien.

  En stellende zoals De Morgen doet dat het klooster gelegen is tussen Damascus en Aleppo is als over Leuven zeggen dat het ligt tussen Jabbeke en Virton.
  Maar als het is om over de man onzin te schrijven, dan weten ze hem plots wonen. Anders vertikt men het gewoon de man aan het woord te laten. Een simpele mail of telefoon op zijn Belgisch GSM-nummer ware voldoende geweest. Maar dat is duidelijk onmogelijk bij De Morgen.

  Een reactie van hem op dit verhaal kun je lezen bij de blog van de Mediawerkgroep Syrië.
  Die blog is volgens het Belgisch journaille pure propaganda, maar als het op de feiten aankomt onklopbaar. Het is iets wat je van bladen als De Morgen niet kunt zeggen.

  Gewoon eens bellen naar de abdij in Postel of de ontkenning van gisteren (!) bij Belga lezen kon op de redactie van De Morgen ook al niet. En dan kom jij hier af met dat indianenverhaal van een pseudokrant, te slecht voor WC-papier.
  Willy Van Damme

 3. Willy, ik bewonder de zelfbeheersing waarmee je die Ludo Kenis geantwoord hebt. Er is blijkbaar een groot verschil tussen mensen die de algemene politieke koers van Mao verdedigen (hebben we eerder over gediscussieerd) en mensen die zichzelf ex-maoist noemen (Ex- nog wel).
  Gerrit
  Antwoord:
  Het is essentieel dat men begrip opbrengt voor bepaalde ervaringen, trauma’s, enzovoort die mensen uit het verleden meesleuren. Maar dat wil niet zeggen dat we het allemaal kritiekloos moeten slikken. Reden waarom ik hem op een denk ik beheerste wijze terechtwees.

  Verder heb ik sindsdien de rest van onze ‘pers’ bekeken en vooral Het Nieuwsblad blonk hier weeral uit in vunzigheid. “We zijn omsingeld door honderden jihadstrijders” kopte de krant zonder welke schroom dan ook. Met een gesprek van deze man die volgens De Morgen van de buitenwereld was afgesloten.

  Het doet mij denken aan een interview van nu zondag op Radio 1 met Jos Digneffe, de vroeger spoorbaas van het ACOD. Over die man kopte De Standaard ooit dat hij reizigers egoïsten vond.
  Blijkt nu volgens Digneffe dat een journalist hem op zeker ogenblik belde en tijdens het gesprek stelde dat bepaalde treinreizigers die stakers egoïsten vonden. Waarop Digneffe dan antwoorde dat sommige treinreizigers dan ook egoïsten zijn.
  Wat dan zorgde voor de tittel: ‘Digneffe noemt treinreizigers egoïsten’. Een voor wie de media wat kent klassiek verhaal.

  Hetzelfde met dit ‘interview’ met Daniel Maes. De ‘onbereikbare’ Maes mailde mij dan deze namiddag met de volgende boodschap:
  “Wij zijn natuurlijk in gevaar omdat zich hier vele al Nousra strijders schuil houden, maar er is geen enkele extra bedreiging naar mij. En er is sinds de laatste aanval , per ongeluk, ook geen enkele aanval meer geweest. Van waar dit (verhaal, nvdr.) uiteindelijk komt weet ik niet.”

  Verder lijkt mij de strijd daar in die regio bijna gestreden. De laatste verzetshaarden in Homs, de derde grootste Syrische stad, worden nu opgeruimd en vandaag vroegen die rebellen … om een staakt het vuren ter gelegenheid van de start van de Ramadan. Tot recent begonnen ze met die dagen juist wat meer te schieten.
  Willy Van Damme

 4. http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/27/11-27-0421-jacobus.php
  Ik merk dat de tijd rijp of rot is om gedwongen te zijn respect te hebben voor het weeral opduiken van ” zo bloederig mogelijk martelaarschap” , nu dus in de 21°eeuw (! : van vooruitgang gesproken)
  Mijn Mao-avontuur genas me in 1970 eigenlijk van de geroemde Katholieke Karmel idotie in de limburgse internaten en behoedde me voor het gebral van Leuvense studentendopen.

  Soit.. ik zie veel ruimte voor nieuwe verminkten van diverse pluimage.. en ze zoeken het echt zelf…
  Al begrijp ik niet goed hoe het weer zover is kunnen komen….
  Tussen pot en pint wordt er al eens gegrapt door Jan met de pet over die martelaren : ” je kon een relikwie van Pater Damiaan onder de postzegel van zijn brieven vinden…” haha…
  MAAR :
  Wellicht is het ook hier veiliger in stilte “gekke mensenstormen” te laten betijen…
  Ludo, noch heilig noch verminkt en zeker niet normaal.
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Heldendom is niets nieuws maar is van alle tijden, zeker bij crisissen. Wat die Belgische jihadisten doen in Syrië is tot op zekere hoogte te vergelijken met wat voorheen gebeurde tijdens de Boerenkrijg, de Spaanse burgeroorlog, de verovering van Congo en de invasie van de Sovjetunie door Nazi-Duitsland. Alhoewel er natuurlijk hier wel grote verschillen tussen zijn.

  En wat moest Daniel Maes doen als die rebellie uitbrak? Als een bange haas vluchten? Dat jij krantenpraat zomaar voor waar aanneemt is schokkend.
  Daniel Maes kan trouwens het best de situatie inschatten, jij niet en die clowns die zich journalist noemen nog veel veel minder. Het ergste in die regio lijkt trouwens voorbij.

  De jihadisten die zich in Qara ophouden durven nog amper bewegen uit schrik ook hier aangepakt te worden.
  En in de stad Homs is het verzet volgens de berichten van deze middag nog maar beperkt tot een twee vierkante kilometer in het stadscentrum. Waarbij ze ook omsingeld zijn.

  Met wat geluk kan Homs en de wijde regio errond morgen al terug vrij ademen en beginnen met de heropbouw.
  Willy Van Damme

 5. De interpretatie van de recente gebeurtenissen in Egypte door historicus Webster Tarpley verdient m.i. wat aandacht. Volgens Tarpley greep het leger in omdat Morsi op het punt te buigen voor de buitenlandse druk om een oorlog tegen Syrië te starten. Het leger weigerde hierbij mee te spelen als een soort ‘huurlingenleger’ van de Westerse landen, om de belangen van vooral de USA te dienen.
  Dit ondermeer omwille van de historische banden Syrië-Egypte.
  De staatsgreep moet dus volgens Tarpley niet gezien worden als een nieuwe manipulatie door de
  USA-UK-Saudis-Qatar, maar wel als een duidelijk signaal dat het Egyptische leger niet bereid is het westerse imperialistische spel mee te spelen.

  http://tarpley.net/

  Morsi Ousted by Generals to Stop His Plan for Sending the Egyptian Military to Attack Syria’s Assad
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Het is een analyse die ik op dit ogenblik als erg interessant zie. Er zijn echter op dit ogenblik zoveel zaken die gebeuren en waarvan ik de draagwijde nog niet kan inschatten om mij hier al duidelijk over uit te spreken. Bijvoorbeeld de machtswissel in Qatar.
  Ik was even te intens bezig met de zaak Moshe Friedman.
  Van zodra ik tijd heb ga ik dat eens verder bekijken. ik vertrek nu op verlof.
  Zeker is dat Assad heeft gewonnen. Maar nog wat geduld om dat effectief ook te zien gebeuren.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s