Gewoon helden

Vrijdagnacht 14 juni zullen enkele Dendermondse politielui wellicht nooit meer vergeten. Die nacht waren Bart Van Herrewegen en Yannis Annemans, beiden inspecteurs bij de interventiedienst, met hun wagen op pad om zoals steeds enkele buurten gekend voor hun veiligheidsproblemen te inspecteren. Ze deden deze middag hun heldenverhaal.

Alles verliep die nacht normaal tot ze om 4u55, erg attentvol, in de Van Langenhovestraat aan huisnummer 183 plots van onder het dak zwarte rook zagen verschijnen. Bart Van Herrewegen: “We zijn onmiddellijk gestopt waarbij mijn collega vlug een andere interventiewagen verwittigde evenals de brandweer. Ik belde ondertussen aan de deur en slaagde er gelukkig snel in om het jonge koppel die beneden woonde wakker te maken.”

Daarboven op het verdiep was er echter een appartement en men vermoedde dat er iemand thuis was. Gelukkig bleek de trap nog niet onder de rook te zitten of in brand te staan. Ook de inkomhal van dit appartement kon nog vlug zonder echte problemen betreden worden.

Bart Van Herrewegen, Johan Sanders, Edwig Verdonck en Yannis Annemans

De vier helden van die nacht. Van links naar rechts: Bart Van Herrewegen, Johan Sanders, Edwig Verdonck en Yannis Annemans.

Yannis Annemans: “In de living was het echter een en al rook en stond zeker de linkerkant in lichterlaaie. Met de aanwezige brandblusser begon ik dan het vuur zoveel mogelijk te doven maar dat wou niet geheel lukken. Gelukkig was er een tweede apparaat waarmee we het vuur toch een beetje onder controle kregen. We kregen daardoor eindelijk wel wat zicht op de kamer en zagen een venster open staat, maar geen bewoner.”

Die bleek uiteindelijk op het WC te zitten en werd ontdekt doordat hij deels bewusteloos nog zat te kuchen. Inspecteur Johan Sanders: “De man was blootvoets en had serieuze brandwonden aan al zijn ledematen. We hebben hem dan ook naar de ambulance moeten wegdragen.”

Volgens het parket, dat een branddeskundige aanstelde, was de man met een sigaret in zijn zetel in slaap gevallen. Een klassieker bij woningbranden waar brandende sigaretten in de zetel of in bed overal in de geïndustrialiseerde wereld de voornaamste brandoorzaak voor woningen zijn.

Vermoedelijk had de man het vuur deels gedoofd en daarna om de giftige rook buiten te krijgen de venster opengezet. Waarna hij naar de WC trok. Maar met de via de open venster aangetrokken extra zuurstof kreeg het vuur nieuwe kansen en zette het de linkerkant zo geheel in brand.

Waardoor de man natuurlijk op de WC als het ware gevangen zat. Rijp om door de giftige rook bevangen te worden. Johan Sanders: “Als je ziet dat het pleister al grotendeels van de muren en het plafond was gevallen, een stereo-installatie geheel gesmolten bleek en de balken al door het vuur waren aangevreten, dan had de man zonder onze interventie bijna zeker dood geweest.”

De vier betrokken politielui dienden trouwens achteraf met een CO-intoxicatie voor enkele uren in het ziekenhuis opgenomen te worden. Het slachtoffer zelf ligt nog steeds zwaar gewond in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar. 

Aan de woning zelf is merkwaardig genoeg weinig waterschade, alleen het appartement heeft zeer zware schade geleden. Door het eerste bluswerk van de politie hoefde de Dendermondse brandweer maar amper een kwart uur te blussen. Waardoor de waterschade dus miniem kon blijven.

Yannis Annemans: “Dit is gewoon ons werk en als we dit nog eens tegenkomen ga ik gewoon op dezelfde manier reageren. Je doet dat als het ware op automatische piloot maar wel goed doordacht. Niet zomaar impulsief en elke daad was goed afgewogen. Wat zeker belangrijk is is dat dit teamwerk was. Alleen had ik dit niet gekund, maar met ons vieren ging dit prachtig. Wel heeft de man gewoon veel geluk gehad dat wij daar juist toen waren en attent die rook opmerkten.”

Het is zoals in de reality TV-reeks ‘Het leven zoals het is’ maar nu niet geënsceneerd en in het echte leven. Ze worden nu voorgedragen voor een ereteken van ‘Moed en Zelfopoffering’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een primeur voor de eengemaakte Dendermondse stadspolitie.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s