Uw vriend de jihadist

Eergisteren donderdag verscheen in de Londense krant The Times de onderstaande veel zeggende cartoon. Het toont David Cameron, de zwakste Britse premier in decennia, en een jihadist. De eerste links is Abu Qatada, de tweede rechts is dus diezelfde figuur maar dan als al Qaeda Syrië.

The Times - David Cameron en wapens voor Syrië

De Londense krant The Times is bijtend hard over het Britse beleid rond Syrië. En de krant staat binnen de elite in het land zeker niet alleen.

Abu Qatada is voor Groot-Brittannië ongeveer wat Fouad Belkacem is voor ons land, het ultieme zwarte beest, de jihadist par excellence. De regering Cameron verzet al een paar jaar hemel en aarde om de man te kunnen deporteren naar Jordanië, een westerse neokolonie. Waar ze hem dan in de vele lokale kerkers kunnen folteren naar believen. Het wil echter om legale reden maar niet lukken.

Schizofreen

Vermoedelijk wil Abu Qatada niet werken voor de Britse MI5 of MI6 en is hij dus het typevoorbeeld van de slechterik. Gelijktijdig echter steunt David Cameron zijn geloofsgenoten in het Midden-Oosten waaronder Syrië. Londen zorgt daarbij op dit ogenblik onder meer voor trainingen en wapens. Zij het niet-officieel.

Het is een schizofrene situatie die kenmerkend is voor de houding van het westen in de zaak. Typerend was eveneens eergisteren de berichtgeving in het VRT-journaal. Eerst besprak men onder VRT-journalisten de officiële Amerikaanse plannen voor wapenleveranties aan de Syrische jihadisten. Wat min of meer op goedkeurend gemompel kon rekenen.

Het volgende onderwerp was dan echter het probleem van de Belgische jihadisten die ginds zitten en moorden, de dood vonden of de vlucht huiswaarts namen. Daar kregen wij dan een discours van hoe crimineel die gasten wel zijn en hoe gevaarlijk het allemaal is. Met een bijna als steeds demagogische De Wever die hen de toegang tot zijn stad ging verbieden.

Dat de VRT hier over eenzelfde zaak bijna gelijktijdig twee tegengestelde geluiden liet horen was hen blijkbaar niet eens opgevallen. Willen vele journalisten het niet zien, in politieke westerse kringen is het besef wel groeiend dat men die rebellen best bevecht in plaats van hen wapens te geven.

Wie trouwens de opiniepeilingen leest ziet dat in westerse landen tot 80% der bevolking tegen steun aan die jihadisten is. Logisch natuurlijk. Journalisten kunnen misschien wel liegen dat het niet mooi is, de bevolking dat dan nog doen geloven is een ander paar mouwen. Het lukt van geen kanten. Misschien kunnen de media hieruit eens lessen trekken.

Verdeeldheid

Ook in de Britse politiek, tot binnen de regering, is er openlijk verzet tegen de steun die de regering van Cameron aan die groepen geeft en nu wil opdrijven. Het maakt het verre van zeker dat behoudens de geheime wapenleveranties en trainingen Groot-Brittannië ooit meer zal doen.

Didier Reynders

Didier Reynders begint zich meer en meer te distantiëren van het beleid van Parijs, Londen en Washington over Syrië. 

Hetzelfde voor de Amerikaanse en Franse regeringen trouwens die over de kwestie eveneens hopeloos verdeeld zijn. Hier lijkt onze regering het wel gezien te hebben en uit men bijna openlijk kritiek op de oorlogvoerende partners in Parijs, Londen en Washington.

Wie goed de recente serie verklaringen van Didier Reynders, onze minister voor Buitenlandse Zaken, las kan alleen maar tot die conclusie komen. Alleen omdat het partners zijn binnen de Navo en EU worden ze nog juist niet bedolven onder de kritiek.

De westerse verdeeldheid gaat zelfs zover dat bepaalde uitlatingen gedaan tijdens normaal geheime beraadslagingen uitlekken. Zelfs het normaal aan de VS en Israël hondstrouwe Nederland zit nu op een andere lijn. Du jamais vu. Maakt dat mee!

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Uw vriend de jihadist

 1. En nu dan maar een cynische poging tot vlucht naar voor door middel van een ‘no-fly’ operatie.

  Webster Tarpley’s interessante uiteenzetting over de samenhang tussen het Benghazi incident, Petraeus push to power gesponsored door KKR, de onvoorziene verkiezingsnederlaag van Romney en de anti-Obama propaganda om een aanval op Syrië af te dwingen.
  http://www.presstv.com/detail/2013/06/08/307786/uk-france-goading-us-into-striking-syria/
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Ik vrees dat het niets zal worden buiten dat wat men al doet, en dat is al heel veel. Het is complete chaos bij die rebellen en het lijkt een al even grote chaos bij hun bazen, de regeringen van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël, Qatar, Turkije en Saoedi Arabië.

  Ze zien met hun eigen ogen en geven het ook overal toe dat de winnaar van deze door hen gestarte oorlog Hezbollah, Iran, Syrië en de regeringen in onder meer Rusland, China, Indië, enzovoort dreigt te worden. Een ramp dus.

  Het is ook geen toeval dat de eerste van die Belgische jihadisten al terug in België zijn. Met ongetwijfeld de zwaarst mogelijke kater. Het is ook geen toeval dat men op zeker ogenblik vrouwen – een kapitale zonde voor die jihadisten – en kleine kinderen naar het front stuurde.

  Het toont hun gebrek aan kanonnenvlees en dus hun ultieme zwakte. De Syrische bevolking haat hen ook heel diep. Logisch, welke Syriër wil nu Libiërs of Saoedi’s bij hen een dictatuur laten instellen. Niemand toch!

  Het land is wel voor een decennium kapot, ook sociaal, maar het grote Israëlische verlangen was om Bashar al Assad te laten vermoorden, juist zoals ze dat deden, met Kadhaffi. En ze weten dat dit is mislukt.

  Vandaar de woede en hevige oproepen van allerlei crapuleuze door Qatar en Saoedi Arabië gefinancierde ‘geestelijken’ genre al Qaradawi om nog eens tienduizenden jihadisten naar Syrië te sturen. Vandaar ook de extra herrie van allerlei schorremorrie in Libanon.

  De frustratie om het verlies, o.m. bij Quasair waar men vele duizenden jihadisten verloor, is enorm. En die oproepen en acties deze week in Libanon bewijzen dat. En voor journalisten genre Jorn De Cock die openlijk de kant van Qatar en de rebellen kozen dreigen er nu moeilijke tijden aan te breken.

  In het Westen weten ze dat de enige wijze waarop ze deze oorlog kunnen winnen via een directe interventie van het Amerikaanse leger is. Maar dan spuwt men Obama wereldwijd, en ook in de VS, uit. Men haat gewoon overal een ingrijpen in die oorlog.

  Men gaat nu blijkbaar een laatste verwoede poging wagen tijdens de bijeenkomst van de top der G8 in Noord-Ierland. Maar je kan er gif opnemen dat de patstelling daar gaat blijven bestaan. De verdeeldheid in Washington, Parijs en Londen is ook te groot. Moskou, Damascus, Beijing en Teheran weten dat goed.

  Rusland en de andere niet-Navolanden gaan een machtsovername door de VS in Syrië en zo Libanon en Iran NOOIT dulden. Dan is de keuze een wereldoorlog, Russische en Amerikaanse vliegtuigen die tegen elkaar in actie treden. Wil Obama dat? Willen onze persmuskieten dat?
  Willy Van Damme

  • Willy, ik denk dat je analyse juist is. Maar er zijn ook genoeg fanatieke Hawks die zelfs een uitslaande oorlog wel zien zitten. Als Romney de verkiezingen had gewonnen, was het al lang prijs geweest. Die jongens geven niet zo snel op. Het is te vrezen dat die nu iets onherroepelijks gaan aanrichten. Fait accompli. En dan is er ook Israël dat tot alles staat is.
   Romney en Netanyahu zijn zeer dikke vrienden, oude schoolmakkers. Hopelijk zegeviert voor een keer het gezonde verstand.
   En die persjongens? Ik hoop dat ze hevig op hun bek gaan, maar die lullen zich er wel weer uit. Gelul blijkt toch duidelijk een onderdeel van hun job-description te zijn?
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Je hebt natuurlijk altijd mensen met 2 gram gezond verstand en er zijn er die zelfs dat ontbreken. En dan heb je hebzuchtigen, grote hebzuchtigen en heel grote hebzuchtigen.
   Het grote probleem bij oorlogssituaties als dit is dat die extreme zotten elkaar nog meer zitten op te jutten en hun eigen klinkklare onzin nog beginnen te geloven. Zo starten oorlogen altijd.

   Hier wil men Hezbollah uitschakelen en daarom Syrië vernietigen.
   Het idee is ontstaan bij geschifte heren als Dick Cheney, Ehud Barak, Saad Hariri, Walid Jumblatt en de Saoedische koning Abdallah.
   Het heet een ongeziene oorlogszucht. En typerend voor dat soort extreme oorlogszucht is een grote overschatting van de capaciteiten.

   Ik heb toen de oorlog juist goed op gang kwam hier een uitgebreide analyse gemaakt van de situatie en die is nog steeds brandend – spijtig genoeg ook letterlijk – actueel. Ik moet daar geen woord van terugnemen.

   Van zodra ik tijd heb kom ik daar zeker nog eens op terug om ze wat te actualiseren. Ook over de problemen rond de verkoop aan het publiek van deze oorlog kom ik zeker uitgebreid terug. Het is boeiend te zien hoe ngo’s als Human Rights Watch, een Rudi Vranckx en Pax Christi hier grandioos falen.

   Hun grootschalige medeplichtigheid aan deze oorlog is alleszins niet meer te ontkennen. Maar ja, zoals je zegt, het zijn, zoals advocaten en politici, meesters van het woord en schamen zich in de regel nooit.

   Verder denk ik inderdaad dat dit de juiste conclusie is, ook vandaag nog na wat nieuwe opiniestukken en info te hebben gelezen. En zoals steeds was de Financial Times dit weekend nog maar eens op het oorlogspad.
   Wat een smeerlapperij. En mens met enig gevoel voor rechtvaardigheid in zijn ziel kan er alleen maar woedend over worden. Gelukkig genoeg laat ik mijn slaap er niet door.

   Nog een opmerking betreffende Mitt Romney. Je kan uiteraard gelijk hebben, maar we kunnen het natuurlijk nooit te weten komen. De propagandamachine van Obama stelde Romney voor als de ultieme oorlogsstoker. Maar klopt dat? We zullen het nooit weten.

   Wat we met absolute zekerheid wel weten is dat Barack Obama de oorlogsplannen van die extremisten en zotten juist uitvoert. Maar dat kon je niet lezen in de propagandamachine van de Democratische Partij. Oplichting van de Amerikaanse bevolking? Iets dat ongetwijfeld vatbaar is voor discussie.
   Willy Van Damme

   • Het interview met Roland Dumas, Franse ex-minister Buitenlandse Zaken, lijkt me interessant.

    Video 1’34”

    Walter Baeyens
    Antwoord:
    Bedankt voor die belangrijke informatie.
    Het bewijst de hier al lang ingenomen stelling dat dit vooreerst geen religieuze oorlog is of een strijd voor de democratie, vrijheid en de mensenrechten.
    Neen, dit heeft alleen te maken met Israëlische plannen om de regio geheel onder totale controle te krijgen.

    Een plan dat men al jaren geleden begon uit te werken en waar zeker de VS en Groot-Brittanië samen dan met Saoedi Arabië, Qatar en Turkije nauw bij betrokken waren.
    De verklaringen van Roland Dumas, toch een vorige Franse minister van Buitenlandse Zazken, tonen dit nogmaals aan.

    Toen de jihadistische terreurgroep Fatah al Islam in Libanon in mei 2007 toesloeg werd er door bepaalde westerse en Arabische ‘experts’ in onze media gezegd dat dit een creatie was van Syrië om zo Libanon te destabiliseren. De bomaanslagen van deze groep nadien in o.m. Damascus bewezen echter het tegendeel.

    Fatah al Islam was een creatie van Israël, de VS, Saoedi Arabië en de Libanese clan van Saad Hariri (de Maart 14 beweging) en was vermoedelijk een soort van proefproject om te zien of hun jihadistische oorlog tegen Syrië slaagkans had en hoe men exact moest optreden.

    Maar de beweringen van die ‘specialisten’ tonen nogmaals aan hoe ver men in onze media durft te gaan in het verspreiden van de meest grove leugens. Ook Hersh poogde men toen o.m. vanuit Israël en de VS trouwens pikzwart te maken.

    Het was daarom dat Seymour Hersh sprak van the redirection (de heroriëntering). Het betekende dat de VS voortaan terug al Qaeda en andere jihadistische terreurgroepen ging oprichten, financieren en bewapenen.
    Men dient zich hierbij goed te herinneren dat er toen in Irak een bloedige plaats had tussen die groepen en het Amerikaanse leger. Een oorlog welke men nadien onder controle kreeg. Ook dient men zich de grote personeelswissels in het Witte Huis uit diezelfde periode te herinneren.

    Maar in wezen toont dit verhaal de tomeloze oorlogszucht van de zionistische leiders. Al veel jaren wil de regering in Syrië, zoals Egypte dat deed, een vredesverdrag met Israël sluiten in ruil van voor het teruggeven van de Golan, dat toch gestolen goed is.

    Maar Israël weigert dat voorstel en had na het vredesverdrag van Camp David met Egypte geen enkele interesse in het Syrische voorstel. Het kon immers probleemloos leven met een militair verhoudingsgewijs zwak Syrië. En dus bleef alles bij het oude. Tot frustratie van Damascus.

    Daar kwam echter verandering in toen het Israëlische leger in de zomer van 2006 bij de zoveelste invasie van Libanon klop kreeg van Hezbollah. Toen ontstond de drang om Syrië in stukken te laten slaan en het terug te voeren naar de vroege middeleeuwen, de achtste eeuw. Droomperiode voor die jihadisten.

    Het kon een vredesverdrag krijgen maar moest dan de Golan hoogvlakte teruggeven. Dan had men in Israël liever een vernieling van het 23 à 24 miljoen inwoners tellende Syrië.
    Een land dat nota bene in het verleden al miljoenen vluchtelingen opnam uit Palestina en Irak, slachtoffers zelf van die niet in te houden agressieve natuur van deze zionistische staat.
    Willy Van Damme

 2. We kunnen alleen maar hopen dat de duidelijk suïcidale aard van de mogelijke confrontatie tussen USA/NATO en Rusland (over Syrië) volstaat om de agressie wat te dimmen. Toch mogen we niet vergeten dat ook Rusland op het Amerikaanse menu staat. Ook in Rusland zijn er nu al ‘krachten’ aan het werk om de boel te destabiliseren. De ‘Grote Prijs’ in de race naar de totale wereldcontrole is en blijft Eurazië, zoals Zbig Brzezinski al schreef in zijn ‘The Grand Chessboard’. Laat ons de waanzin die het US systeem kan uitlokken niet onderschatten.
  Het is uitkijken naar de truuks die men gaat toepassen om Obama een hak te zetten en naar de rol van Netanyahu en van Petraeus, die door Obama aan de deur was gezet, om alsnog een full-scale Syrische oorlog uit te lokken.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Het is inderdaad te hopen. De continue aanwezigheid van een dozijn Russische oorlogsboten voor de Syrische kust zou hen dat moeten duidelijk maken.
  Ik vermoed dat ze na Eniskillen en de G8 de hoop voor het vermoorden van al Assad zullen moeten opgeven.

  In de VS zijn er inderdaad nog waanzinnigen die denken de Pax Americana van het begin jaren ’90 van vorige eeuw te herstellen. Zo leerden de ketters maar zij dwaalden.

  Zonder Chinees geld hadden ze het voorbije decennium geen oorlogen kunnen voeren.
  Willy Van Damme

  • ‘Zonder Chinees geld hadden ze het voorbije decennium geen oorlogen kunnen voeren.’
   Willy verwijst naar China als grootste koper van US obligaties. Even off-topic maar toch illustratief voor de waanzin die ons vandaag als ‘normaliteit’ wordt voorgeschoteld:
   De US schuldpapieren worden tegenwoordig hoofdzakelijk gekocht door …de US FED! Als de totale US schuld in de open markt zou worden aangeboden, zou de interestvoet flink moeten worden opgetrokken om de risico-schuwe investoren te overtuigen. En dus drukt de FED gewoon geld bij dat het doorschuift naar de Prime Banks die gedwongen worden de US schuldpapieren te kopen. Dat is een reden waarom de interestvoeten nooit lager waren.
   Een andere reden is natuurlijk dat bv. de benchmark LIBOR gewoon gemanipuleerd wordt.
   Ook in Europa zijn de aangeboden interestvoeten op staatsschuld super laag. Omdat wij plots onze kredietwaardigheid hebben terugverdiend? Neen, omdat de ECB de meeste obligaties zelf opkoopt.
   Onlangs zagen we onze Belgische regering zichzelf lauweren omwille van de snelle plaatsing van ons schuldpapier tegen een zeer lage kost %. Het feit werd aangegrepen onze solide geloofwaardigheid te illustreren!
   Als iemand aan zichzelf een cheque uitschrijft van 1 miljoen € en deze cheque dan in zijn eigen spaarvarkentje gooit, is hij dan miljonair?
   Naast de politieke en militaire waanzin typeert dus ook economische en monetaire waanzin
   de eerste ‘mad mad decade of the XXIst century’.
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Ik ben geen echte financiële expert maar wat je hier zegt klopt voor zover ik dat ken. Je vat het zo te zien perfect samen. En het is inderdaad je reinste waanzin. Maar om toch maar de baas over het Midden-Oosten te kunnen blijven spelen schakelt men nu al die jihadisten in.

   Het is nog waanzinniger dan in de periode van de Romeinen tijdens hun laatste honderd jaar. De vraag is inderdaad: Kan dit nog krankzinniger zijn? Ik heb mijn twijfels.
   Willy Van Damme

 3. Uit: http://www.veteranstoday.com/2013/06/20/putin-alone-at-g8/
  According to Mossad-connected DEBKA file (DF):
  http://www.debka.com/article/23054/First-European-NATO-heavy-arms-for-Syrian-rebels-Russian-reprisal-expected

  “NATO and a number of European governments, most significantly the UK, have started airlifting heavy weapons to the Syrian rebels poised in Aleppo to fend off a major Syrian army offensive.”

  On June 17, “first shipments” arrived. They were airlifted to Turkey and Jordan. They include “anti-air and tank missiles as well as recoilless 120 mm cannons mounted on jeeps.”

  They’re heading for insurgents in southern Syria and Aleppo. More weapons arrived Tuesday.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Het is hier total onduidelijk wat er aan de hand is. Er is natuurlijk altijd een officiële versie, een geuite wens en de realiteit achter de schermen.

  Uit een serie artikels in de media blijkt duidelijk dat de drie westerse oorlogstokende partijen, de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, officieel verklaarden dat ze op dit ogenblik geen wapens gaan leveren. Vandaag schreef Le Figaro dat over de Franse regering zich baserend op Franse regeringsbronnen.

  Eerder schreef de Financial Times dat al vrijdag over het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Londen is zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis in meerderheid tegen en het protest in politieke kringen is er groot.

  Het toont het zeer belabberde niveau aan van premier David Cameron en zijn minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Eerst zitten ze met iedereen in de EU over die wapenleveringen ruzie te maken.
  Daarna scheppen ze er in de media met een grote mond over op. En als dan de beslissing dient genomen te worden haakt men weer af. Clowns is een goed woord voor dit duo.

  Hierbij moet men verder ook oppassen met verklaringen die gedaan worden. Veel is sfeerschepping, machogedrag en platte propaganda.
  Tot heden hebben wij geen recente verhalen gelezen van neergehaalde helikopters of vliegtuigen. Evenmin zijn foto’s of beelden van die nieuwe wapens beschikbaar.

  Het lijkt mij ook duidelijk dat de paar verhalen over die neergeschoten vliegtuigen en helikopters van verleden jaar het werk waren van huurlingen/soldaten uit vermoedelijk de VS.

  Tijdens de laatste bijeenkomst van de zogenaamde ‘(sic) Vrienden van Syrië in Doha, de Qatarese hoofdstad, bleek de verdeeldheid weer eens ten volle. Men was ook maar met 11 landen meer.
  Toen ze met die ‘Vrienden’ begonnen had men vergaderingen met 70 landen. Mijn conclusie is dan ook dat het allemaal aan het instorten is. Het gevolg is dat Iran, Hezbollah, Assad en de landen die hen steunden de winnaars zijn. De schok in Israël en Saoedi Arabië moet groot zijn

  Verder stevenen die jihadisten af op een zeer zware nederlaag. Men zou in de EU president Bashar al Assad hier best erkentelijk voor zijn. Elke dode jihadist is een die hier geen onheil kan aanrichten.
  Rollen we voor de man de rode loper uit?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s