M’Eire Morough keert terug in 2014

Persbericht

Op vrijdag 14 juni vond een belangrijke vergadering plaats met de medewerkers van het M’Eire Morough Folkfestival. De organisatie lichtte de toekomstplannen toe en die waren ronduit verrassend.

Enkele maanden terug werd immers nog aangekondigd dat M’Eire Morough, na tien succesvolle edities, zou stoppen met het folkfestival in Dendermonde. De bedoeling was dat we ons gingen toeleggen op het organiseren van kleinere (folk)activiteiten.

Intussen is er echter nogal wat verandert binnen M’Eire Morough en na lang nadenken en veel wikken en wegen, hebben we de knoop doorgehakt: 2013 wordt een sabatjaar en in de zomer van 2014 willen we opnieuw er opnieuw staan met een nieuwe editie van M’Eire Morough!

We zijn hier niet over één nacht ijs gegaan. De obstakels die we enkele maanden geleden nog zagen, zijn deels uit de weg geruimd. Het evenement zal daarbij niet volledig van vorm veranderen.

Het is de bedoeling dat het evenement herkenbaar blijft voor de bezoekers, dat mensen zich meteen terug thuis kunnen voelen. Al zal er natuurlijk hier en daar wel wat veranderen.

M'Eire Morough 2012

M’Eire Morough bracht steeds ook een stevige portie volksdans.

Als alles naar wens verloopt, vindt de volgende editie plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 juli 2014. Opnieuw twee dagen, maar we gaan sleutelen aan de invulling. Een jaar op voorhand kunnen we nog niet in detail treden, maar het is wel de bedoeling dat de vlag de lading blijft dekken. Het wordt dus geen M’Eire Moroughland of M’Eire Morough Metal. Folk zal de boventoon blijven voeren!

Omdat er nog veel tijd is om de volgende editie grondig voor te bereiden, zijn ook alle tips welkom die het evenement kunnen verbeteren, zowel vormelijk als inhoudelijk. Mensen die willen meewerken of meedenken aan de volgende editie van M’Eire Morough, kunnen ons contacteren via info@folkdendermonde.be.

Commentaar

Ongetwijfeld heel goed nieuws voor het culturele leven in de stad. Na tien erg leuke edities van dit folkfestival kwam begin dit jaar dan het plotse bericht dat men ermee ging stoppen. De organisatoren zagen het niet meer zitten.

Daar kan men alleen maar begrip voor opbrengen, zelfs al klonken er in de stad nogal wat jammerklachten. Het festival was immers een goede opvolger van de Begijnhoffeesten die na de onverwachte dood van inspirator Luc Dierickx een snelle dood stierven.

M'Eire Morough 2012

M’Eire Morough was tien jaar lang vooral een gezellig folkfestival waar muziekliefhebbers en aanverwanten elkaar bij pot en pint konden ontmoeten.

Bovendien vulden de drie kleinschalige festivals in de stad elkaar wonderwel goed aan. Je hebt Denderpop dat zich richt naar lokale rockbands, Jazz in ‘t park dat uiteraard jazz en blues en aanverwante genres brengt.

En dan heb je dus M’Eire Morough dat werkt rond de Ierse en Schotse tradities en ook een stevig pak Vlaamse folk serveert met als extra de volksdanscultuur. Waarbij men ook al enkele mooie namen bracht.

Alle drie waren echter laagdrempelige minifestivals waar gezinnen met kleine kinderen zich thuis konden voelen. Denderpop en Jazz in ‘t Park zijn gratis zoals ook de zaterdag bij M’Eire Morough gratis was. Ideaal om mensen te ontmoeten en samen een lekkere pint, of bij M’Eire Morough een whisky te drinken.

The Father, Son a Holy Simon

Hier de Son van de Dendermondse rockband The Father, Son & Holy Simon, stevige rockers die hun kwaliteiten al ten volle bewezen en dit jaar de hoofdattractie vormen op Denderpop.

De beslissing om van 2013 slechts een sabbatjaar te maken is dan ook alleen maar toe te juichen. Het is naast een stimulans voor de stedelijke cultuur ook sociaal belangrijk en zorgt voor extra uitstraling van de stad. De kilts keren dus volgende zomer weer naar Dendermonde. Evenals het paalwerpen en de lekkere whisky’s?

Denderpop speelt zich ditmaal af in het stadspark, een plek die beter geschikt lijkt voor dit rockevent dan de gedempte Dender, op 22 juni vanaf 17u45 en brengt Par Hasard, Unpayable, Nevermind Nessie, the Black Band en de lokale succesgroep The Father, Son & Holy Simon. The Jeggpap Jazzband

The Jeggpap Jazzband is bezig aan haar al 51ste jaar en kon met haar Dendermondse wortels niet ontbreken op Jazz in ‘t Park. Hier bij de viering van hun 50-jarig bestaan op het stadhuis.

Jazz in ‘t Park is traditioneel op 21 juli en speelt zich eveneens af in het stadspark. Hier komen vanaf 13u30 Manhattan Blue, de Dendermondse Jeggpap Jazzband, de Amerikaanse uit New Orleans komende Evan Christopher Band, gevormd rond klarinettist Evan Christopher, en de Keith Dunn Band. Een evenement waarbij de stad, de Honky Tonk Jazzclub en het Jazzcentrum Vlaanderen de handen in elkaar slaan.

Willy Van Damme

One thought on “M’Eire Morough keert terug in 2014

  1. Bedankt voor de mooie woorden Willy. We zullen de whisky klaarzetten!
    Stijn Moonen
    Antwoord:
    Krijg ik nu toch al dorst zeker! En …. belofte maakt schuld!!
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s