Google durft

Je moet maar durven, zullen ze bij Google gedacht hebben. En dat is zeker, want vandaag maakte de keizer van de internetzoekmachines bekend dat de Gmail, hun emailsysteem, van Iraanse gebruikers om politieke reden vanuit Iran gekraakt was. 

Je moet inderdaad maar durven. Op een ogenblik dat nog maar eens duidelijk blijkt dat Google zonder protest toelaat dat alle via haar lopende wereldwijde communicatie in het geheim aan de Amerikaanse spionagediensten wordt bezorgd, ‘ontdekt’ diezelfde Google plots Iraanse pogingen om bij haar systeem in te breken.

De verlengde arm

Het doet denken aan een eerder verhaal van Google toen deze beweerde dat de Chinese autoriteiten zich eveneens aan die praktijk schuldig maakten en censuur toepasten. Reden waarom men met luide trom de activiteiten deels uit China wegtrok, richting Hong Kong.

Wie de harde realiteit achter Google en de andere Amerikaanse internetbedrijven wat kent weet dat ze in feite de verlengde arm van de Amerikaanse regering zijn. Juist zoals dat het geval is voor Hollywood. Het verhaal van Twitter en de Iraanse presidentsverkiezingen is typerend.

Zo viel het waarnemers op dat ten tijde van de Iraanse presidentsverkiezingen van 2009 en de door de VS mee georkestreerde rellen nadien, Twitter op vraag van het Witte Huis haar toen geplande onderhoudswerken opschortte. De VS wou immers ook Twitter inschakelen bij het pogen omverwerpen van de regering der Ayatollahs.

Dat Google voor haar beweringen over zowel Iran nu als toen met China geen enkel bewijs gaf hoeft dan ook niet te verbazen. De kans is dan ook heel groot dat de beweringen van Google vooral passen in het door de VS gelanceerde mediaoffensief tegen Iran. Dit naar aanleiding van de presidentsverkiezingen daar nu vrijdag.

Toen Google haar nooit gestaafde verklaringen over China deed was Hillary Clinton, de toenmalige Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, er dan ook als de kippen bij om mee op die door Google op gang getrokken kar te trekken. Ook zij meende het recht te hebben China hierover te moeten kapittelen.

Het gemakkelijke voor de VS is natuurlijk dat onze media die onbewezen beschuldigingen zomaar voor waar overnemen. “China spioneert op het internet”, was de recente teneur in vele kranten.

Dit terwijl het eerder had moeten zijn: “De VS uit kritiek op China – Levert geen bewijzen”. Maar dat soort titels die beter de realiteit weergeven zal men nooit lezen. En dan is het voor de VS heel simpel.

Men criminaliseert zonder enig bewijs een omver te werpen regering, en hup dat is voldoende voor een pers die in essentie alles wat de Amerikaanse regering stelt zo als zijnde bewezen aanneemt.

Willy Van Damme

5 thoughts on “Google durft

 1. Goed samengevat. nemen je artikelje over, met verwijzing naar je blog.
  Kruitvat
  Antwoord:
  Geen probleem en bedankt voor het bloemetje.
  Willy Van Damme

 2. Het journaille volgt de wetten van het dierenrijk, de machtigste ‘heeft altijd gelijk’ in hun ogen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het is feitelijk vrij simpel en inderdaad heb je gelijk. De VS is de machtigste organisatie en dus is het geraadzaam om je naar hen te voegen. Toch indien je mee wilt aanschuiven aan die voor enkelen rijkelijk gevulde tafel. En dus krijg je 95% van de ‘intellectuelen’ die mee het spel spelen. Volg het spoor van het geld. Zo simpel dus.
  Willy Van Damme

 3. Uit Wayne Madsen Report. (SCS= Special Collection Service van de NSA):

  Snowden, in his televised interview with The Guardian, referred to NSA’s “partners,” which are the Five Eyes English-speaking nations. He also spoke of “third parties,” which are non-English speaking nations that are part of the signals intelligence “club,” countries like Japan, South Korea, Thailand, Germany, Denmark, Spain, Italy, Norway, Sweden, the Netherlands, and Belgium. NSA also maintain agreements with Third Parties, which, in what could be an unfortunate for Snowden, the People’s Republic of China. Two NSA listening stations in Xinjiang in western China, located at Qitai and Korla, were code named SAUGUS and SAUCEPAN, respectively. In addition, GCHQ maintains an SCS surveillance station at its Hong Kong consulate, which is nicknamed “the Alamo.”
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Bedankt voor die informatie. Het enige dat mij echt verrast zijn de gegevens over China. De VS financieren in Xinjiang terreurorganisaties die verantwoordelijk zijn voor een ganse serie moordpartijen.

  Ook is er de gelijkaardige steun voor Tibetaanse groepen waaronder de Dalai Lama. Dat de VS er dan zomaar twee luisterposten (toch basissen) mogen hebben lijkt mij moeilijk te geloven. Maar alles kan natuurlijk, zelfs het meest ongeloofwaardige.

  Niet in onze ‘kwaliteitspers’ maar gisteren in de Financial Times het verhaal dat de Europese Commissie na zware Amerikaanse druk toegaf over het probleem van het beschermen van onze telecommunicatie tegen Amerikaanse spionage. Ze mogen alle dataverkeer hier verder komen stelen.
  Willy Van Damme

  • Als men ziet wat de US heeft doorgedrukt qua controles op Europese reizigers: persoonlijke data, vingerafdrukken, fouilleren…alleen om de USA te mogen bezoeken! Binnenkort ook retina-scans, biometrische gegevens, DNA-staaltjes. Dat we dat allemaal zomaar slikken en dat er ook nu na het NSA-schandaal geen echte verontwaardiging te merken is bij de grote massa maakt mij moedeloos. Gaan we echt doen alsof er niets aan de hand is tot het te laat is?
   En dit allemaal onder het mom van de nooit-eindigende ‘war on terror’? Terwijl men ons nog altijd Al Qaeda voorschotelt als de grote universele vijand, wordt diezelfde bende door ons gefinancierd om het vuur aan de lont te leggen in Syrië?
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Ik kan je spijtig genoeg alleen maar gelijk geven. De evolutie van het voorbije decennium is echt angstaanjagend. Bovendien is wat jij hier schrijft en waarover Snowden sprak maar een deel van de zaak.

   Via ons elektronisch bankieren en de GSM kan men ons elke seconde van de dag traceren. Bovendien zijn er ook op medisch vlak zaken in ontwikkeling die de controle nog kunnen versterken. En dan is er het steeds toenemende aantal gevallen waarbij men het DNA in databanken opslaat.

   Brave New World of 1984?

   Er zal altijd wel discussie zijn over de ware aard van die aanslagen van 11 september in de VS maar het kwam sommigen wel ZEER goed uit. De technologie voor massaal toezicht was al aanwezig, er was alleen nog een excuus nodig om het zonder teveel herrie te kunnen introduceren.

   Al Qaeda en Bin Laden kwam dan ook goed van pas. Daarover dient men niet te twijfelen. Men had het systeem misschien in plaats van PRISM beter Bin Laden of al Qaeda genoemd.

   Bovendien toont het verhaal dat beide politieke partijen in de VS zeer goed samenwerken om zaken geheim te houden. Van een werkelijke politieke oppositie is er dus al evenveel sprake als in China. En voor de andere machten zoals de rechtbanken of de pers. Vergeet het.
   Willy Van Damme

   • De mens wil controle over de andere….=ingebakken

    ..of iemand je werkelijk of fictief afluistert….. we leven er al 2000 jaar mee.

    -God is overal en op alle plaatsen
    -God ziet u, hier vloekt men niet.

    Deze fictie was voor miljoenen een innerlijke werkelijkheid, die met de huidige techno bijlange nog niet is ge-evenaard.
    Ik maakte er als kind reeds een deal mee…. en als een kind dat kan….

    DE FICTIE is wellicht “demokratie”.
    Ludo Kenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s