Een brug te ver

Gisteren legde men dan in Dendermonde de noodbrug voor fietsers en voetgangers over de Oude Dender. Die komt er dan in afwachting van de plaatsing van de nieuwe brug waar voorheen de Bogaerddam was. Een Belgenmop op zijn Dendermonds.

Naar de academie

Alles begon op 11 juni 2012 tijdens de hoorzittingen voor bewoners en middenstanders uit de buurt over de plannen van Waterwegen en Zeekanaal voor de bouw van deze nieuwe Bogaerdbrug. De bedoeling was dat men zijn opmerkingen formuleerde.

Hoorzitting bouw Bogaerdbrug

Hier tijdens de hoorzitting rond de bouw van de Bogaerdbrug lanceerde een dame het voorstel voor een noodbrug “zodat haar kinderen veilig naar de academie konden gaan.”

Waarbij een der aanwezige middenstanders zich daar liet opmerken. Haar verhaal was dat haar kinderen naar de academie gingen en tijdens de werken langs die werf moesten passeren en dat was volgens haar gevaarlijk. En het alternatief via de Denderbrug was even gevaarlijk want dan moesten zij door het stadscentrum. Sidder en beef!

“Kan de stad niet, zoals met de aanleg van de Denderbrug eerder ook zo’n noodbrug leggen”, opperde zij. Wat bij een van de tenoren van het stedelijk middenstandsleven lachend de stille reactie uitlokte “of we dan niet beter een veerdienst zouden inleggen”.

Geen ballen

Maar Kris Verberckmoes, toenmalig raadslid en fractieleider voor Open VLD, zag de kans om de middenstand te paaien en herhaalde het voorstel op de gemeenteraad. Waarop het stadsbestuur wat rond de pot draaide hopende het zo te begraven.

Maar Open VLD bleef duwen en de rond haar verzamelde paar middenstanders. En toen bij de start der werken op 27 oktober een aantal winkeliers met Katrijn Michielsen van traiteurzaak Tubex, een zaak uit de Veerstraat, voorop een feestje gaven bezweek het stadsbestuur.

Zeker toen op het einde van de vorige legislatuur Marius Meremans (N-VA), toenmalig schepen voor Cultuur en Jeugd, de bestuurlijke collegialiteit brutaal doorbrak door in  Het Nieuwsblad eveneens voor die brug te pleiten. En zo kwam de brug er dan toch. Duidelijk tegen de zin van het bestuur die echter niet de ballen had om neen te blijven zeggen.

Feest start bouw Bogaerdbrug

Voor Katrijn Michielsen zal de noodbrug de problemen voor de middenstand daar oplossen.

Het was trouwens tijdens de voorlaatste gemeenteraad opvallend hoe iedereen achter die als brug vermomde Belgenmop stond. Van het Vlaams Belang over de N-VA tot en met Groen klonken unisono positief. Het toont het niveau van vele beleidsmakers. Meer bezig met de uiterlijke schijn dan de harde realiteit.

Het argument was nu dat de handelszaak Pieters, gelegen aan de Astridlaan en pal aan de werken, nog amper klanten had en die brug de oplossing ging zijn. Maar die zaak werd in het debat nooit gehoord en stond naar verluidt hiervoor nooit te springen. Alsof het plaatsen van een brug op minder dan 150 meter van die andere doorgang een handelszaak fundamenteel trouwens zou helpen.

In het Denderwater

Het gevolg is dat men dus tienduizenden euro’s bijna letterlijk in de Dender kiepert. Origineel begroot op een 48.000 euro is het – gelukkig – uiteindelijk ‘maar’ 40.000 euro geworden. “En dit terwijl wie hier steeds maar meer moeten besparen”, aldus een stadsambtenaar.  

Bovendien komt de brug er op een ogenblik dat al veel van de verkeershinder voorbij is. Zo is de Veerstraat al terug open voor het autoverkeer en gaat zeker op 24 juni normaal ook de Kasteelstraat terug open.

Ook zullen de werken in de zomer van 2014 achter de rug zijn. Wat betekent dat al straks de helft van de tijd verstreken is voor de brug er ligt. Het zijn bijna vijgen na Pasen.

clip_image002

De nieuwe verkeerstoestand ten uiterste vanaf 24 juni. De verkeerssituatie op de linkeroever van de Dender wordt dan weer grotendeels als voorheen. Merk de korte afstand tussen de noodbrug en de gemaakte doorgang voor zowel auto’s, fietsers als voetgangers.

Willy Van Damme

One thought on “Een brug te ver

 1. Uitzending Panorama over armoede gezien?
  Dan is het toch schaamteloos om als stad 40.000 euro uit te geven voor een stomme brug. Appelen met citroenen? Ja natuurlijk, maar voor wie zijn steeds weer de citroenen?
  Dan smaakt zelf een maatjesfeest, hoe goed bedoeld ook, een beetje zuur.
  Johan Baert
  Antwoord:
  De uitzending niet gezien. Ik zat in Baasrode op de infomarkt rond Den Briel en werk nu aan een grote tekst over DDS. Maar wie weet wordt het OCMW met dat bedrag gekort.

  Maar de dame mag blij zijn. Haar kinderen kunnen nu veilig naar de kunstacademie.
  Ik heb zo’n vermoeden dat privé alle politici beschaamd zijn over de zaak.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s