De aanbidding

Iedereen die de media in België, en zeker in Vlaanderen volgt weet dat de pers een grote voorkeur heeft voor figuren als een Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever. Dat is zowel voor de kranten als zelfs voor de VRT.

God kan zwemmen

Dedecker wordt verdacht van fraude en het is een stukje van 500 tekens waard in Het Laatste Nieuws. De politieke toekomstdromen van hemzelf en De Wever zijn de dag nadien dan weer voorpaginanieuws. Met dank aan Ivan De Vadder van de VRT en zijn ‘In de coulissen van de Wetstraat’.

Ook bij De Morgen slaan de stoppen op dit vlak wel eens door. Dat Dedecker ooit zijn vrouw op straat aftroefde kon je niet in die krant lezen. Het was in persland blijkbaar nochtans goed gekend. Alleen journalist Raf Sauviller had de lef het in een boek over de Oostendse brulboei te schrijven.

En dat De Wever een zeer goede relatie is van een dubieus zakenman als Koen Blijweert – de man moet ooit wel eens voor de rechter komen wegens een BTW-carrousel rond GSM’s – zal je er ook niet lezen. Of toch heel zelden.

Bruin bakte de krant het zeker op 17 mei toen men op de voorpagina een fotoreportage rond de Vlaams-nationalistische God plaatste. Aanleiding was dat De Wever in Antwerpen nu ook het fietsen wou promoten. Nieuws dat normaal goed is voor de lokale pers, maar hier op de voorpagina kwam met erbij eventjes 5 foto’s van God. Faut le faire.

Ooit was De Morgen een vluchthuis voor enkele gevallen engelen uit het Maoïstische pantheon. Deze gevallen engelen moesten verder vluchten, de stijl is gebleven. Kijkt zelf naar de onderstaande foto’s. Bart Zedong of is het Mao De Wever?

De Wever zwemt - De Morgen - 2

Informatie op niveau. De Wever die fietst, loopt, zwemt, vliegt en de auto gebruikt. Dat hij in frituur De Draak at en vermagert weten we ook al. Nu nog een foto met De Wever die slaapt. Dat hij in het buitenverblijf van Koen Blijweert wel eens op vakantie ging lezen we dan minder of niet.

De Wever zwemt - De Morgen - 1

Het lijkt wel de Nederlandse pers over Willem-Alexander en Maxima. Over de duistere kantjes van Maxima zal je in de Nederlandse pers ook niet veel lezen. Mogelijks zijn deze foto’s uit De Morgen van onze ‘God’ niet met fotoshop bijgewerkt. Je weet immers maar nooit.

De iconografische en mogelijks getrukeerde foto van de Chinese partijleider Mao Zedong in de Yangtzekiang, China’s grootste rivier. En neen, die man vooraan is niet Bart De Wever.

Willy Van Damme

Advertenties

11 thoughts on “De aanbidding

 1. Het doet me eigenlijk eerder denken aan de geörchestreerde cultus van (zelf-)verheerlijking door Putin, Willy. Of wat de heer Erdogan klaarspeelde.
  Steven
  Antwoord:
  Die foto van een zwemmende De Wever deed hier thuis onmiddellijk denken aan die historische foto van Mao. Vandaar.
  Maar je kan het vergelijken met de hagiografieën rond vele andere nepdemocraten. Keuze zat in deze wereld.
  Willy Van Damme

 2. Ja, het is om misselijk van te worden. Bart De Wever is de zoon van een spoorwegarbeider, en in normale, gezonde omstandigheden zou ik opgetogen moeten zijn over het feit dat een zoon van een arbeider ‘opklimt’ tot in de hoogste regionen van het beleid. Maar de manier waarop het gebeurt is zo’n vreselijke afgang voor Vlaanderen, is zo’n immense vernedering voor Jan met de Pet, en voor de werkende klasse in Vlaanderen, dat het voor bij te huilen is.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Je maakt er een gewoonte van om mij de woorden uit mijn mond te nemen. Dus juist. Dit is ronduit erg te noemen. Een mens wordt er ziek of misselijk van. Aan iedereen de keuze.
  En dat noemt zich dan kwaliteitskrant. Bijna zo goed als Story of Dag Allemaal zou ik zeggen. Of is het eerder Blik?
  Willy Van Damme
  PS: Filip Dewinter is ook de zoon van een spoorwegarbeider.

 3. Slechte vergelijking Willy. Ik blijf het jammer vinden dat je de propaganda van nu wel doorziet en die van toen (nog steeds) niet. Maar ja, daar zullen we het mogelijk nooit over eens worden. Neemt niet weg dat ik je weblog bijzonder waardeer.
  Gerrit
  Antwoord:
  Van mening verschillen is een teken van gezondheid. Toost.
  Je zult al wel begrepen hebben dat ik nooit een fan was van dat soort volk. Te weinig zelfkritiek vrees ik. Zelfs al was dat ooit een Maoïstische slogan.
  Willy Van Damme

 4. Ik ben momenteel “Politicide” van Luuk van Middelaar (1999) aan het lezen (blijkt een adviseur van Herman Van Rompuy te zijn, als president van Europa; gelukkig dat ik dit eerst niet wist, want anders had ik één en ander gemist). Ik weet niet hoe het eindigt maar het geeft een prachtig relaas waarom de Franse filosofie na WO II (tot 1980-1990) geen ruimte bood voor “politiek”. Aansluitend bij je “vluchthuis voor gevallen maoïstische engelen” legde ik onmiddellijk het verband met Sartre’s “engagement” waarbij elk individu in zijn absolute vrijheid bij elke beslissing verantwoordelijk is voor de ganse mensheid en de ganse wereldgeschiedenis. Het engagement ontsnapt dan aan elk criterium en verhult eigenlijk een gebrek aan politieke theorie of een politieke filosofie, van waaruit een politiek handelen kon worden afgeleid. Sartre’s houding (eindigend in maoïsme) lijdt tot een megalomanie van absolute verantwoordelijkheid voor alles en iedereen, ook het verleden. De kranten Repubblica (Italië), Libération (Frankrijk), waar De Morgen’s pionier-journalisten zich op inspireerden, met halve of hele maoïsten als Paul Goossens, Walter De Bock en waarom niet Walter Pauli (nu Knack), zijn alle ontstaan vanuit dit Sartriaans ‘totalitarisme’. En zo is De Morgen begonnen, met journalisten die hun karig loon compenseerden met de maoïstische morele prikkel dat ze als Johannes de Dopers, geen journalisten waren, zoals deze van DS, HLN of wat dan ook, maar wegbereiders waren (wel eerder in katholiek-messiaanse zin dan in deze van Marx, eerder Stalin dan Marx in ieder geval). Die attitude straalt De Morgen nog altijd uit. Jij herkent het misschien niet in deze fotoreportage over BDW, maar voor mij is het o.a. NET dat. Dat de socialisten (Partij, vakbond en mutualiteiten) dit gefinancierd hebben (ten koste van hun eigen belangen) is mij en mijn vrienden van toen altijd een raadsel gebleven. Temeer daar Paul Goossens in zijn eerste Edito (1 dec. 1978) schreef: “Wij zullen in de allereerste plaats kritisch kijken naar de overheid. Etc…” Niet naar de privékapitaalstromen dus. Dat had toch toen bij elke socialist-étatist een belletje moeten doen rinkelen, zoals het bij ons, simpele partijsoldaten deed. Maar nee klonk het bij lieden met partij- of vakbondsverantwoordelijkheid: “Het is maar gazettepraat!” Nu ja: ze hadden er natuurlijk hun geld in gestopt. Ze konden moeilijk meteen zeggen: “Die iconen als Goossens (Kredietbank-man) hebben ons bij ons pietje gehad.” Want, zij waren gewoon zelf anderen bij hun pietje te hebben. Enfin: zo ervaarden ze zich toch, althans, zo presenteerden ze zich tegenover de partijsoldaten.
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  ik ben geen kenner van wat men dan ‘het filosofisch’ debat in Frankrijk noemt. Mijn indruk is dat er daar ontzettend veel gewauwel bij was/is. De S.A. Windmakers. Maar zonder politiek zou ik dat zeker niet noemen. Ik ken ook te weinig van Jean-Paul Sartre om er veel over te zeggen. Wat ik wel waardeerde was dat hij ooit die Nobelprijs weigerde. Het was in mijn ogen wel eerder een warhoofd.

  Verder leken mij kranten als Libération, Le Matin en ook De Morgen goede pogingen maar kon men vooraf al weten dat dit op het vlak van degelijke berichtgeving niks ging worden. En La Repubblica is nu in handen van een zeer dubieus figuur als Carlo de Benedetti die ten overstaande van Israël nog slaafser is dan De Morgen.

  En de sociaaldemocratie zal nu wel helemaal haar buik vol hebben van De Morgen. De fotoreeks met De Wever is maar een van de honderden voorbeelden waaruit blijkt dat die krant een asociale koers vaart en alleen om de schijn op te houden en niet teveel lezers te verliezen al eens een zogenaamd links of sociaal thema gebruikt/misbruikt.

  De drie namen van ‘gevallen engelen’ die je hier geeft hebben ook een verschillende kwaliteit. Walter De Bock is in mijn ogen nog steeds een der beste journalisten geweest die er was.
  Hij maakte in de zaak van Benoit de Bonvoisin (de Zwarte Baron) wel een stevige fout maar met bijvoorbeeld de zaak van de moord op André Cools stak hij zijn nek ver uit en haalde het. Ook was hij de eerste die in de pers de naam van wapenhandelaar en spion Jacques Monsieur liet vallen.

  Toen Paul Goossens nog hoofdredacteur van De Morgen was weigerde hij ooit met nepargumenten een delicaat maar belangrijk en ook sensationeel artikel van mij over het optreden van de Chinese veiligheidsdiensten in België. Achteraf bleek dat de regering en de veiligheidsdiensten hierachter zaten.
  Willy Van Damme

  • En Libération is eigendom van de Rothschild’s. http://en.wikipedia.org/wiki/Lib%C3%A9ration#.C3.89douard_de_Rothschild.27s_involvement . Edouard heeft ondertussen zijn Franse nationaliteit ingeruild voor de Israëlische…
   Eric Rosseel
   Antwoord:
   Bedankt voor die toch belangrijke informatie. Ik was dat nog vergeten. Ondertussen is De Morgen dan in handen van Van Thillo en de Open VLD en eveneens poeslief voor Israël.

   Zo zie je maar wie de westerse pers onder controle heeft.
   Uiteraard zal men, om de schijn op te houden, wel kritiek op Israël toelaten, maar wel onder controle.

   Zie maar naar het verhaal dat Wikileaks uitbracht over de Qatarese nieuwszender Aljazeera en hoe de VS die op sluwe wijze onder controle heeft. Hier was er zelfs sprake van micromanagement vanuit de Amerikaanse ambassade in de Qatarese hoofdstad Doha en de DIA, de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst.
   Willy Van Damme

  • Menig maoist in 1970 was voordien minstens hevig kristen of ex-seminarist.
   Hun missioneringsijver werd ingelepeld door pastoors. Keuze voor martelaarschap (cft Damiaan) hoorde er niet meer bij. Een enorm neukverlangen kenmerkte Ludo Martens en de elite van de toenmalige secte. Ook Sartre plaste rijkelijk naast zijn potje de Beauvoir.
   Idealisme en sex ( eventueel in het hiernamaals) zitten schijnbaar dicht bijeen in het brein. Het eerste is inderdaad moeilijk uit te houden zonder psychiatrie, het tweede “heelt” bij niet-inhouden… met achterlating van vele verstotene medestandsters..
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Het ontstaan en groei van het maoïsme had naar mijn smaak inderdaad veel te maken met de katholieke wortels van het Vlaamse platteland.

   Zo was Arbeidersmacht/Amada/MLB vooral sterk aan de Katholieke Leuvense Universiteit. De trotskistische Ral was daar dan weer uiterst zwak. Aan de vrijzinnige universiteit in Brussel (VUB) was het dan opvallend juist omgekeerd.
   In Gent aan de rijksuniversiteit was de situatie dat ze ongeveer even sterk waren.

   Ook was het geen toeval dat de meeste jeugdbewegingen zoals scouts, Chiro en KLJ soms massaal overliepen naar Amada. Neem bijvoorbeeld het toen nog erg landelijke Klein-Brabant waar Amada floreerde.

   In wezen was er een grote gelijkenis tussen het maoïsme en het katholieke geloof. Mao Zedong was voor hun een Messias in wie men moest geloven, aanbidden als het ware. Men wou goed doen, bij fouten berouw tonen, de wereld verbeteren. Tot dan de ontnuchtering kwam. Het bekeren van de arbeidersklasse en aanverwanten tot het betere geloof bleek een onmogelijke zaak.

   In wezen had ik een beetje sympathie met hen in die zin dat ze het praktisch allemaal goed meenden. Alleen ze dwaalden. Je kan de wereld niet bekeren. Dat ontkennen is trouwens hegeliaans.

   Toen ze echter hondstrouw de fratsen van Mao maar bleven steunen evenals smeerlappen als Jonas Savimbi (Angola) en Pol Pot (Cambodja), dan was het plezier er voor mij wel af. Ze hebben mij dan ook wel eens op mijn weg gevonden. Ooit nog eens aangevallen geweest door zo’n fanaticus.
   Willy Van Damme

 5. correctie graag: Sartre’s houding ;;; lijdt ==> leidt ; al is het hetzelfde; de houding was enorm belastend en eigenlijk niet vol te houden. Je kon er alleen ziek uitkomen. Iemand als Merleau-Ponty begreep dit relatief snel, anderen sneller, anderen nooit (maar moesten wel regelmatig gehospitaliseerd worden). Cf. de manie van veel “politiek engageerden” om op Facebook alles dat onrecht is, over heel de wereld, aan te klagen en anderen te vragen om het te “delen” via een soort piramide-systeem, al hebben ze, als je hun dit vraagt, over het gebeuren dat “onrecht” zou zijn, niet de minste achtergrondinformatie. Vandaar dat ze zich ook “engageren” voor de meest tegenstrijdige zaken (vermits ze klaar staan om zich voor “alles” te engageren).
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Een mens is zelfs amper verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Het leven is nu eenmaal een grote manipulatie waarbij het beïnvloeden van de mens en het onder zachte of brutale dwang zetten een dagelijkse praktijk is.

  Bij het oordelen en veroordelen van wie dan ook moeten men daar dus terdege rekening mee houden. Het is de reden waarom het idee dat een mens verantwoordelijk is voor alle leed geschift is.
  Willy Van Damme

 6. En ik ben ook de zoon van een arbeider !!!! Heel veel mensen uit mijn generatie waren zonen van arbeiders. Er waren er toen ook heel veel. Maar ik ben wel blij dat ik het geweest ben, zeker dat ik zoon was van DIE arbeider (die mijn vader was). Een arbeider is ook altijd nog meer (of minder?) dan een arbeider. Zoals analoog ook geldt voor een bediende, een bankier en iedereen.
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  De herkomst van iemand zal in welke zin dan ook geen rol spelen bij mijn beoordeling.
  Willy Van Damme

 7. Schitterend

  Grtjs,

  Eddy Van den Broeck
  Antwoord:
  De eerlijkheid doet mij dus wel zeggen dat de gelijkenis van die foto met Mao ook door anderen thuis direct was opgemerkt. Het was een own goal van De Morgen die ik natuurlijk moeilijk kon laten liggen.
  Dat men dat die dag bij de opmaak van De Morgen niet zag zegt echt alles over het personeelsniveau daar.

  ik vermoed dat Bart De Wever zelf het nooit zo bruin zou durven pakken hebben. Maar misschien krijgen ze van hem en zijn partij uit dankbaarheid nog eens wat verse primeurs toegeworpen. Zo werkt nu eenmaal pers en politiek. Zie hun herrieschoppen rond het ACW.
  Willy Van Damme

 8. De opvolgers van Mao maakten gehakt van de betogers op het Tien-Anmen plein.
  De Chinese ekonomie boomde en Westers kapitaal stroomde toe…

  In Turkije zal Erdogan eveneens gehakt maken op het Tagier-plein
  Alleen al het gerucht doet de Turkse beurs stijgen.

  …en toch blijft de Westerling de superieur-goede uithangen…
  Misschien toch tijd om dit potrotte , schijnheilige Westen te islamiseren met harde hand……?
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Nog voor de betogingen begonnen waren de Turkse lira en de beursindex al bezig met een neergang. De rellen van de voorbije week hebben die tendens alleen maar versterkt.
  Van een stijging zoals jij hier oppert is dus geen sprake.

  In economische en financiële kringen heerst de indruk dat de Turkse groei van de voorbije jaren alleen maar steunde op krediet. Een remake dus van IJsland, Letland, Griekenland, Ierland, enzovoort….
  Vandaar de schrik en het verschijnen van de shorters. Zelfs al hebben deze laatsten ditmaal geen steun van Washington.

  Verder zie ik de Chinese politicus Deng Xiaoping wel als de architect van Tienanmen maar vooral als een der voornaamste leiders van de vorige eeuw. Het was zijn visie die ervoor zorgde dat China en de Chinezen uit hun extreme armoede geraakte.
  Hij is de man die het land verloste van zijn eeuwenoud probleem: De achterstand in ontwikkeling ten overstaande van de VS, Japan en Europa.

  Verder is de islamitische wereld minstens even corrupt als de westerse. Kijk naar de onvoorstelbare hypocrisie van Saoedi Arabië.
  Willy Van Damme

  • Mijn voorspelling voor Istambul was te rechtlijnig qua strategie. Ik merk op 14 juni dat Erdogan het spel taktisch aanpakt met meerdere schakeringen. In die zin zeer boeiend !
   Hij zalft en slaat tegelijkertijd vanuit een spreidstand (spagaaf) midden in in het islam-spectrum.
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Wat mij in deze zaak vooral opvalt is de hondsbrutale wijze waarop hij omgaat met andere meningen. Mensen die een park willen behouden uitschelden voor crapuul is een bewijs dat de man helemaal geen democraat is.
   Het verklaart zijn uiterst agressieve houding in de zaak Syrië. Daarom ook noem ik hem een gevaar voor de wereldvrede. Een politicus de naam waardig doet dat niet.

   Mijn vermoeden is al een tijd dat het zeer veel te maken heeft met Ataturk op wie hij zich wil wreken. Zoals Bashar al Assad was ook Ataturk een aleviet en dat lijkt voor Erdogan zowat des duivels te zijn.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s