Miljarden voor de oorlog tegen Syrië

In het hoofdartikel van vandaag van de Britse zakenkrant The Financial Times wordt gesteld dat de Arabische gasproducent Qatar – een tot op het bot corrupte dictatuur van de familie al Thani – de voorbije twee jaar alleen al drie miljard dollar investeerde in het vernielen van Syrië. De krant citeert daarbij anonieme bronnen binnen de Qatarese regering.

Vermoedelijk echter is de bron van het verhaal Khalid al Attiyah, de minister van Buitenlandse Zaken van dit schiereiland zelf. Hij wordt immers in een interview gekoppeld aan het artikel geciteerd.

Daarbij stelt de krant dat er alleen al via Qatar naar Turkije 70 vliegtuigladingen met wapens voor die rebellen werden aangevoerd. Ook blijkt dat wie vanuit de Syrische regering overloopt jaarlijks 50.000 dollar krijgt. Een mens wordt voor minder plots ‘democraat’ en jihadist.

Ook stelt het artikel dat Saoedi Arabië sinds kort Qatar qua hulp aan die oorlog heeft overtroeft. Ook zouden Jordanië, een ander land via welke er massaal wapens en jihadisten naar Syrië trekken, en de Verenigde Arabische Emiraten vrij gul zijn in hun financiële steun aan die salafistische opstand.

Tel daarbij de steun vanuit de VS, Het Verenigd Koninkrijk , Frankrijk,  Turkije – dat deze week volgens persbureau Reuters en bij monde van eerste minister Recep Tayyip Erdogan recentelijk stelde hier al een geschatte 1,5 miljard dollar te hebben uitgegeven – en andere landen van de westerse oorlogsalliantie – Nederland besloot onlangs een persbureau van die bendes te financieren – dan komt je dus makkelijk aan 8 en meer miljard dollar die men al uitgaf om Syrië kort en klein te slaan.

Toen de opstand uitbrak stelde de regering van president Bashar al Assad dat zijn land het slachtoffer was van een buitenlandse agressie. Onze pers stelde toen met een haar kenmerkende hautaine zekerheid dat dit een leugen was en gewoon propaganda komende van een misdadig regime. We weten elke dag beter wie toen en ook nu de waarheid zegt.

We weten nu een van de reden waarom onze olie en gas zo duur zijn. De sjeiks op het Arabisch schiereiland hebben geld nodig en plunderen dus de consumenten wereldwijd.

Willy Van Damme

7 thoughts on “Miljarden voor de oorlog tegen Syrië

 1. Hebt u een link van het artikel in de The Financial Times?
  Mohamed
  Antwoord:
  Sorry voor het late plaatsen van uw reactie, maar een kwartier na plaatsing stond ik al op de bus te wachten voor de reis naar Sevilla en Granada.

  Ik las het die ochtend nog in mijn krant The Financial Times en dacht het voldoende belangrijk om het nog snel te plaatsen.
  Het was het hoofdartikel die vrijdag en moet dus zeker ook op hun website hebben gestaan. Het is deels te vinden via deze link: http://www.ft.com/cms/s/0/86e3f28e-be3a-11e2-bb35-00144feab7de.html#axzz2UoNkJeo2.

  Het artikel had als titel “Qatar funnels billions of dollars to Syria’s rebellion” en verscheen dus op vrijdag 17 mei. Het was van Roula Khalaf, verantwoordelijke voor het Midden-Oosten bij de krant, en Abigail Fielding-Smith.

  De dag nadien kwam dan in de weekendeditie het zeer uitgebreide feitelijke hoofdartikel met de hoofding ‘Qatar’s Syrian revolution’. Dat heb ik door tijdsgebrek echter nog niet geheel kunnen lezen. Wel wordt over de rol van de VS zoveel mogelijk gezwegen. Zoals men ook rond de pot draait over de financiering van groepen als Jabhat al Nostra. Veel fantasie en leugens hier. Maar dat was te verwachten van die krant en dat duo.

  Wie de zaak wat volgde weet dat het al een tijd meer dan grote ruzie is tussen Qatar en de rest van de zogenaamde ‘vrienden van Syrië’ over de oorlog tegen dat land.
  Willy Van Damme

 2. Is dit dan ook het “oorzakelijk verband” met de corrupte prijsafspraken en andere Libor-schandalen, of omgekeerd …?

  http://www.independent.co.uk/news/business/news/limpwristed-and-lettucelike-mp-attacks-inquiry-into-bp-and-shell-petrol-pricefixing-allegations-8616293.html
  (via : http://zaplog.nl/zaplog/article/invallen_bij_bp_en_shell_op_verdenking_van_prijsafspraken_benzine )
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Ik denk van niet, maar dat soort heren (en dames) schrikt natuurlijk voor helermaal niets terug. Zoals het onder het mom van de mensenrechten naar Syrië sturen van bendes psychopaten. Een naam die mij het best van toepassing lijkt voor sommige van de geschifte rebellenleiders die live voor de camera vol fierheid gruweldaden begaan.
  In wezen betalen wij door die dure olie de oorlog die men tegen dat land voert.
  Ook dat is misdadig.
  Willy Van Damme

 3. Die jihadisten zijn eigenlijk niets meer dan betaalde huurlingen.
  Kruitvat
  Antwoord:
  Dankzij de stevige indoctrinatie zijn ze zelfs spotgoedkoop. Het lijkt wel kinderarbeid ten tijde van Charles Woeste. En Qatar en Saoedi Arabië betalen grotendeels de rekeningen. Na ons eerst via die dure olie wat lichter te hebben gemaakt. Het geluk van Oompje Sam en zijn Israëlische bazen kan niet op.
  Willy Van Damme

 4. Qatar en de Saoedi’s zijn uiteraard zelf ook geen vrienden, laat staan ‘vrienden van Syria’.
  Banneling
  Antwoord:
  Het zijn vrienden zoals Julius Caesar en Brutus ooit waren. Dat bleek de voorbije dagen bij de een week lang durende bijeenkomst van dat stelletje misdadigers in Istanbul. Het was er een vol hoogoplopende ruzies en dit in het zicht van de camera’s. Een zelden gezien spektakel.

  Voor zover geweten gingen ze elkaar nog juist niet op de vuist. Dat is essentieel voorbehouden voor de ‘vrijheidsstrijders’ in Syrië zelf. Qatar steunt bendes vooral gelieerd aan de Moslimbroederschap, Saoedi Arabië en de VS steunen salafisten waaronder al Qaeda. Alhoewel het er in essentie onvoorstelbaar chaotisch aan toe gaat.

  In Mali steunde Qatar dan die jihadistische bendes terwijl Frankrijk die rebellen bevocht. Met zo’n vrienden heeft men nooit nog vijanden nodig. Ook in Tunesië staan Frankrijk en Qatar met messen tegenover elkaar. Ongelooflijk feitelijk.

  Het is een voor de westerse regeringen beschamend schouwspel. Gelukkig begint ook zowat de grootste leek al door te hebben wat er daar juist aan de hand is. Amper nog een kat die de leugens van onze media voor waar aanneemt.
  Willy Van Damme

 5. Voor de EU gaat het erom: “Wie brengt gas naar Europa”? Rusland, Qatar of Iran (het beruchte South Pars-gasveld). Het is interessant deze zaak te linken aan de Cyprus-aanpak door de trojka IMF-EU-ECB.
  Banneling
  Antwoord:
  Ik denk niet dat de aanpak van de EU in de kwestie Cyprus iets met Syrië of Iran of olie te maken had.

  Ik denk vooral dat hier twee zaken speelden. Vooreerst het opdringen van een asociaal economisch beleid vanuit bepaalde ondernemerskringen via o.m. Duitsland en Finland.
  Verder wou men zeker vanuit Duitsland Rusland treffen. Veel Russisch geld wordt/werd via Cyprus witgewassen en zo dacht men toch eventjes Rusland te pakken.
  Maar geld heeft als synoniem liquide en vloeit dus zo weg. Onder andere via de buitenlandse dochters van de geviseerde Cypriotische banken.
  Willy Van Damme

 6. Pingback: Miljarden voor de oorlog tegen Syrië | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s