Europa wordt geleid door een stel idioten

De heren en dames die Europa leiden mogen dan wel grote namen zijn die door de media veelal met ontzag worden omschreven, in realiteit lijkt dit in bepaalde gevallen een stelletje idioten te zijn die zaken beslissen die alleen als knettergek kunnen worden gezien.

Zo’n beslissing was die van vorige maand toen de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten om het embargo op Syrische olie deels op te heffen. Voortaan mocht men rebellenolie kopen en er ook in investeren! Zou Shell al pad zijn?

Russische TV

Het was die dag een onderwerp voor de nieuwsuitzendingen van de Russische Engelstalige televisiezender RT die mij er die dag ook over interviewde, via Skype en rechtstreeks in de uitzending.

Niet op de VRT en dan maar bij de Russische TV. Zo gaat dat met wie over Syrië een dissidente opinie heeft.

De Syrische oliebronnen bevinden zich allen in het oosten van het land in de streek van Deir Ezzor, een gebied waar nu volop gevochten wordt. Niet alleen tussen de regeringstroepen en die rebellen, maar ook tussen die rebellengroepen onderling, waaronder de na de ‘open hart operatie’ berucht geworden al Faroek Brigade.

Die vechten dan niet om ideologische of religieuze reden maar veelal gewoon over de buit die ze op hun rooftochten wisten te verzamelen. Recent vochten ze volgens bronnen met de Kalasjnikov in de hand zelfs over een vrouw. Zo gaat dat met jihadisten.

Vooral Jabhat al Nostra, de lieveling van de VS en het filiaal van al Qaeda in Syrië, is hier erg actief. Zoals blijkt uit een recent verhaal van Reuters zijn daar ook fortuinen te rapen. Volgens de door Reuters verzamelde getuigenissen kan men er zelfs miljarden Syrische ponden mee verdienen. (1)

En alhoewel de Iraakse grens vlakbij is blijkt de smokkel richting Turkije te gaan. Turkije is gekend als een der voornaamste sponsors van deze gewapende agressie en dus een logische route voor deze gestolen olie. De beslissing van de EU is dan ook best te omschrijven als gekkenwerk.

Vooreerst is dit in wezen een poging tot heling van wat feitelijk ontvreemde goederen zijn. Ten tweede is dit ook totaal onbegonnen werk. De bronnen, installaties en pijpleidingen zijn immers in handen van allerlei groepen of de regering. Kopen van die groepen is echter medeplichtigheid aan diefstal. Want officieel is de regering Assad de enige erkende.

Generaal zonder leger

Toen The Financial Times aan generaal Salim Idriss, officieel stafchef van het Vrije Syrische leger, na die Europese beslissing vroeg wat hij dacht te gaan doen om die Europese beslissing te steunen stelde die dat hij mits een 30.000 soldaten die bronnen op al Nostra wel kon veroveren. Generaal Idriss, de zoveelste Syrische westerse quisling in een rij, is dan ook als een generaal zonder leger. Geen rebel die er aan denkt de bevelen van die schertsfiguur op te volgen.

Het voorstel van de EU is dan ook in wezen een plan voor het financieren van Jabhat al Nostra en enkele andere salafistische groepen. Terwijl Didier Reynders (MR), onze minister van Buitenlandse Zaken, klaagt dat Joëlle Milquet (CDH) als minister van Binnenlandse Zaken niets doet tegen die radicale jongeren die naar Syrië trekken, stelt diezelfde Reynders voor om hen te financieren. Van logica gesproken.

Ondertussen blijkt uit datzelfde verslag van Reuters hoe het rebellengebied rond Deir Ezzor een grote chaos is. Met smokkelaars die olie stelen door gaten in pijpleidingen te boren en die dan  raffineren met erg primitieve installaties, soms met de sigaret in de mond.

Met daarbij een pikzwarte rook die boven bepaalde gebieden hangt en nieuwe ziektes die zich ontwikkelen. Resulterend in een steeds woedender wordende bevolking. Woede die dan met het machinegeweer wordt onderdrukt. Kortom ‘bevrijd gebied’. En dit steunen de 27 minister van Buitenlandse Zaken van de EU na ongetwijfeld ‘rijp beraad’. Of was het eerder een ‘rot stinkend’ beraad?

Willy Van Damme

1) http://uk.reuters.com/article/2013/05/10/uk-syria-crisis-oil-tribes-insight-idUKBRE94906Y20130510?feedType=nl&feedName=worldNews

4 gedachten over “Europa wordt geleid door een stel idioten

  • Dag Willy,
   De dropbox is leeg. Kan ik het nog ergens anders vinden?
   Groeten,
   Annick Muyshondt
   Antwoord:
   Er was een technisch probleem dat echter nu verholpen zou moeten zijn. In essentie is mijn gesprek wel gelijklopend met dat verhaal welke in de tekst besproken werd.

   Het was wel merkwaardig dat de kwestie van die olie door niemand tijdens de bijeenkomst vorige week rond het wapenembargo of nadien in de pers ter sprake kwam. Ik vermoed dat iedereen daar al wel zal beseffen hoe belachelijk ze zich hier hebben gemaakt. Onsterfelijk zelfs. En dat soort volk wil zich dan ‘staatsman’ laten noemen.
   Willy Van Damme

 1. Beste Willy, ik ben zo vrij geweest het interview op youtube te plaatsen. Je kunt het nu zien vanaf: http://www.youtube.com/watch?v=FFP5AO-3_eU Mocht je het liever niet hebben, dan haal ik het weer weg. Een tijd terug was Morris Herman voor het eerst op RT, dat vond ik ook een gedenkwaardig moment, waar ik op worldmathaba toen aandacht heb geschonken (http://worldmathaba.net/items/1895-a-triumph-for-independent-journalism-morris-herman-on-rt) evenals de eerste verschijning van Syrian Girl Partisan.

  Lang leve de vrije journalistiek (ook al is die in het Nederlandse taalgebied ver te zoeken)
  Waterput
  Antwoord:
  Geen probleem uiteraard.
  Die laatste link die je hier meestuurde legt nog eens de vinger op de heel diepe Libische wonde. Over Kadhaffi mag dan wel veel negatiefs te vertellen zijn maar wat de mensen daar nu meemaken grenst aan het onvoorstelbare.
  Folteren, moorden, plunderen en een land zonder enige werkende instellingen.
  Dank U Navo, dank U Belgische regering, dank U Jorn De Cock & co. Jullie bijdrage aan de ‘verbetering’ van het lot van de Libiërs is genoteerd.

  Maar over de huidige gruwel in Libië hoor je onze pennenlikkers genre Vranckx nu natuurlijk niet. Zij pogen de Syriërs immers op dit ogenblik eenzelfde lot te bezorgen. Onder het mom van de mensenrechten natuurlijk.
  Willy Van Damme

 2. Ik ben blij, u schrijft wat ik weet, denk en vermoedde !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  De hoeveelheid idiotie, valsheid, censuur en bedrog die ik met het dossier rond Syrië meemaakte heeft reeds lang alle records mogelijk gebroken.
  Terwijl specialisten met een ijzersterke reputatie zoals Arnold Karskens, Seymour Hersh en Robert Fisk uit de pers werden gebannen kregen we de dagelijkse nonsens van onbenullen als een Brigitte Hermans, Rudi Vranckx en Jorn De Cock die als aanbidders van de jihadistische revolte daar ons de ene leugen na de andere verkochten.
  Als je 35 jaar in de journalistiek zit dan denk je dat je het allemaal al hebt meegemaakt.
  Was dat een fout!
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s