Verjonging bij het OCMW

Volgende week legt de nieuwe Dendermondse OCMW-secretaris Katrien Aerts de eed af en is haar aanstelling dus een feit. Een heel goede zaak voor deze dienst die een snelle invulling van deze vacature best kan gebruiken. Dit jaar werd immers op één na de ganse OCMW-raad vervangen door nieuwkomers en gaat waarnemend OCMW-secretaris Erik Huyghe op pensioen. Een leegte zat er aan de komen.

Cultuurbeleidscoördinator

Officieel gaat Katrien Aerts op 1 juni in dienst. Dat het Katrien Aerts was die nu de nieuwe OCMW-secretaris wordt komt voor velen in de stad misschien als een verrassing. In de Dendermondse culturele sector is zij immers gekend als de eerste cultuurbeleidscoördinator en niet zozeer als iemand die bezig is met zoiets als sociaal beleid.

Katrien Aerts

Katrien Aerts wordt vanaf 1 juni de nieuwe OCMW-secretaris in Dendermonde.

Maar onlogisch is dat niet. Zo studeerde zij aan de Gentse universiteit psychologie en ging zij na haar verblijf hier als cultuurbeleidscoördinator aan de slag in de sociale en medische sector. Voor zij in Dendermonde in 2002 in dienst ging volgde ze aan de Antwerpse UFSIA ook nog een cursus cultuurmanagement.

Zo werd ze in september 2008 directeur van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Waas & Dender en ging nadien, vanaf januari 2010, aan de slag als OCMW-secretaris in de kleine Dendermondse buurgemeente Wichelen.

Zo telt het OCMW er maar 120 personeelsleden tegen een 450 in Dendermonde. Ook hier wist zij volgens lokale bronnen trouwens een goede reputatie op te bouwen als iemand die nieuwe initiatieven durft te nemen.

Daar deed ze trouwens als ‘afscheidsgeschenk’ ook een pak ervaring op in rampenmanagement want het crisiscentrum voor het fameuze treinongeluk in Wetteren was in het Wichelse sociaal huis. Het waren hectische ogenblikken en heel lange uren.

Initiatieven nemen

Katrien Aerts werd in september 2002 Dendermonds cultuurbeleidscoördinator, de eerste trouwens. Het was een functie die in het leven was geroepen door toenmalig minister voor Cultuur Bert Anciaux (sp.a). Een der beste beslissingen op cultureel vlak van het vorige decennium.

Het was onder burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) en toenmalig schepen voor Cultuur Herman Van den Abbeele (Inzet). Een man die geen tafelspringer was maar discreet, op een professionele wijze en met een open geest het lokale cultuurleven toen een nieuw gezicht gaf.

Het is toen dat de Tettergazet, de stedelijke jeugdkrant, met de daarbij horende attributen het levenslicht zag en men de basis legde voor de Erfgoedcel van het Land van Dendermonde. Een dienst die nu vanuit Dendermonde actief is.

Verder zette zij de culturele samenwerking met Lebbeke en Buggenhout via o.m. Brouwart op poten. Een succesvolle activiteit. Ook schreef zij mee aan het stedelijk sociaal beleidsplan dat men toen opmaakte. Ze kent dus lokaal deze materie en het OCMW goed.

Theo Janssens

Vorig OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) hielp er mee voor zorgen dat het examen voor een nieuwe OCMW-secretaris geen gemakkelijke zaak was.

Katrien Aerts heeft zeker binnen de culturele sector dan ook een goede reputatie kunnen opbouwen. Ze werd nadien opvallend opgevolgd door haar echtgenoot Dimitri Beeckman. Zoals bij Katrien Aerts echter pas na een examen.

Handenvol werk

Gewezen OCMW-voorzitter Theo Janssens: “Toen wij op het einde van onze legislatuur deze vacature openstelden kozen wij bewust voor een zeer moeilijk examen. Het OCMW is te belangrijk om het zomaar in handen te geven van een onvoldoende bekwaam secretaris. Merkwaardig is wel dat zij in het schriftelijk gedeelte een aantal van haar collega’s uit de regio versloeg. Voor het mondeling gesprek bleven alleen iemand over die van Sabam kwam en iemand uit het onderwijs. Daar had ze het dus relatief gemakkelijk.”

Ook huidig OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek (CD&V) is tevreden: “Dit is voor ons bij het OCMW een zeer goede zaak. Het zal de opvolging en het werk hier zeker vergemakkelijken.” Katrien Aerts zal trouwens in Dendermonde direct handenvol werk hebben.

Zo wil men tegen augustus al het meerjarig beleidsplan klaar hebben en het zorgstrategisch plan terug onder de loep nemen. Lees: Vooral de toekomst van het Baasroods OCMW-rusthuis Sint-Vincentius bepalen. De heetste aardappel van de Dendermondse politiek.

Patrick Meulebroek

De nieuwe OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek is best tevreden met het vlot verlopen examen voor de nieuwe secretaris. Hij zal haar kennis goed kunnen gebruiken.

De 34-jarige Katrien Aerts is afkomstig uit Baasrode en is ook moeder van twee kleine kinderen. Ze woont nu in het hartje van Dendermonde en kan dus zelfs te voet naar haar nieuwe job gaan.

Blakende gezondheid

Voor de aimabele en gedegen Erik Huyghe wordt dit het afscheid van een dienst die hij altijd met zeer veel inzet en passie leidde. Veurnenaar van afkomst en afgestudeerde in de sociologie lag hij mee aan de basis van het zorgstrategisch plan welke hij als topambtenaar mee op papier hielp zetten.

Hij is al 31 jaar in dienst bij het Dendermondse OCMW waarvan de laatste zeven jaar als waarnemend secretaris. Wel was hij voor de komst naar het OCMW van Piet Van Schuylenbergh in de periode 1994-1995 ook al eens waarnemend secretaris.

Hij laat het OCMW achter in een blakende gezondheid. Iets waarvoor hij zeker mee verantwoordelijk is. En met een goeie 450 personeelsleden en een oorlogskas van ongeveer 21 miljoen mag men fier terugblikken. Het is van de gezondste OCMW’s in het land.

Dit geld is nodig voor een aantal grote bij het OCMW op stapel staande projecten waaronder een nieuwe kindercrèche en rusthuis. Het betekent ook dat men normaal hiervoor niet zal moeten lenen. Een stevige besparing.

Hij was als waarnemend secretaris de opvolger van Wichelenaar Piet Van Schuylenberg die nu bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten leiding geeft aan de belangrijke OCMW-cel. Waardoor deze op gewestelijk vlak een centraal figuur werd die zo een grote invloed heeft op dit Vlaams beleid.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Verjonging bij het OCMW

 1. Een hele dikke bravo aan onze mama Katrien! Ze gaat dat met véél panache goed doen, een trotse AB-voorzitter
  Sandra Van Heffen
  Antwoord:
  Ze zal het vermoedelijk graag lezen. Ik kan bij haar eedaflegging spijtig genoeg niet aanwezig zijn.
  Willy Van Damme

  • Wij kennen Katrien al lang, Wij zagen haar starten als kersverse en eerste cubeco in D. Geen tafelspringer maar een madam met visie en background, rustig en ietwat gereserveerd. Voorwaar en objectief: het OCMW Dendermonde zal er wel bij varen met zo’n sociaal ingesteld persoon. Een dikke proficiat mag er echt nog aan toegevoegd worden.
   Patrick De Landtsheer
   Antwoord:
   Het verhaal was door zijn lof misschien een beetje gênant maar de waarheid heeft haar rechten.
   Als een man van de Cultuur in de stad weet U waarover je hier schrijft.
   Ze legde ondertussen haar eed af en zal uw lof zeker in dank aanvaarden.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s