Het hart van in

Er is de gekende reclameslogan ‘Belgische kazen blijven verbazen”, maar in Syrië is het niet anders, daar blijven de rebellen ons steeds verbazen. Niets maar dan ook niets wordt ons onthouden, zeker voor wie op YouTube wil genieten van de vele ‘weldaden’ die deze salafistische bendes voor ons  en vooral voor de Syriërs in petto hebben.

Al een tijdje circuleert op YouTube een filmpje van een vermeende rebel die zich zo te zien rot amuseert met een gedode Syrische soldaat en daarbij fier voor de camera zijn rebellenkunstjes toont.

De man neemt het lijk van die soldaat, haalt met een mes het hart eruit en begint daar dan blijkbaar met veel smaak ook van de eten. Een fier dat deze jihadistische macho lijkt. Hij laat zijn heldendaad nadien ook nog zelfs op het internet zetten. De ‘vrijheidsstrijd’ in volle actie dus.

Het verhaal werd hier niet eerder gebracht mede om reden van het gruwelijke karakter ervan en er bovendien twijfel was over de authenticiteit. Ook de regering van Assad en zijn aanhang moeten zich immers nu eenmaal weten te verkopen. En dus past men op voor dit soort bravoure voor de camera.

Nu blijkt het verhaal echter te kloppen en te gaan om een zekere Aboe Sakkar, een prominent lid van de al Faroek Brigade, een der grootste rebellengroepen in het land en gekend voor haar islamitisch extremisme en gruwelijke wandaden.

Geweten is dat Saoedi Arabië nogal wat gevangenen heeft vrijgelaten op voorwaarde dat ze daarna naar Syrië gingen vechten. En dat dan allemaal onder het mom van Allah, Mohammed, de Koran en de islam in zijn zogenaamde zuiverste vorm. Het verklaart mede de zelden gezien gruwel van deze oorlog.

Het was de al Faroek Brigade die begin 2012 delen van de stad Homs, de derde grootste in het land, had bezet, vooral dan de wijk Bab Amr. Waar een aantal westerse journalisten vorig jaar dan een van de meest walgelijke nieuwsshows rond die oorlog opvoerden. Aboe Sakkar zou er volgens persberichten trouwens een van de commandanten geweest zijn.

Waarbij die persmeute de Faroek Brigade voorstelde als helden die vechten tegen de nooit geziene brutaliteiten van een wreed regime. Het was het sein voor onze media om nog eens wat extra gas te geven om die rebellen te steunen. Vranckx & Co hadden het toen over ‘burgerjournalisten’ die vochten voor de democratie, vrijheid, mensenrechten, enz…

Zouden die westerse journalisten als ze bij die rebellen op bezoek gaan ook hart als middageten voorgeschoteld krijgen? Of wordt dit een maaltijdtip voor als de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU nog eens een vergadering met die andere ‘vrienden’ van Syrië houden.

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Guy Verhofstadt, Pax Christi en ons journaille hebben duidelijk veel goede vrienden in Syrië en het Midden Oosten. Een mens is er zelfs het hart van in.

Willy Van Damme

9 thoughts on “Het hart van in

 1. Vorige zondagavond, na de voetbalverslaggeving op VRT Radio 1, eens blijven doorluisteren, uit interesse (!) naar de Katholieke levensbeschouwelijke uitzending “Het Braambos” ( http://www.braambos.be/radio/date/2013/2013-05-12/RAD-20130512-B/ ). Het zou oa over 40 jaar Pax Christi Vlaanderen gaan … Voorzitter Jo Hanssens (ooit ‘priester-celebrant’ in buurtparochie Vichte) en algemeen secretaris Annemarie Gielen stelden er met hun typisch zachtvooizende en zalvende stemgeluid hun “geweldloze vredesactie” voor … doch geen woord over Syrië !
  Daarvoor moet men op de site van PC zelf zijn ( http://www.paxchristi.be/ ). Ik ben er het hart van in !
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Het toeval is dat ik een groot deel van het gesprek hoorde op mijn autoradio. ik herkende namelijk onmiddellijk de stem van Jo Hanssen. We hebben vroeger immers nog samengewerkt.

  En inderdaad geen woord over Syrië, toch in het stuk dat ik beluisterde. Maar dat zal wel geen toeval zijn. Ze weten perfect dat ik hen frontaal hierover zal aanvallen en dus pogen ze nu zoveel mogelijk te zwijgen. De heilige schijnheiligheid noem ik dat.

  Ooit had de katholieke kerk een vereniging genaamd Het heilig Hart. Zou het dat geweest zijn dat onze salafistische macho zo lekker vond? Trouwens volgens berichten in bepaalde media was dat een eetmaal onder begeleiding van een vulgaire scheldkanonnade tegen de alewieten.

  Ik ben het werkelijk kotsbeu dat mensen bewust hier zitten te liegen en de grofste misdaden steunen terwijl 22 miljoen mensen moeten lijden. Terwijl zij dan op restaurant of thuis lekker zitten te tafelen. De misdaden die zij hier begaan zijn van een zulke grootorde dat ik hen hierover levenslang zal blijven achtervolgen. Ze moeten zich verantwoorden voor deze daden en zich bij die Syriërs gaan verontschuldigen.
  Willy Van Damme

  • Ja, en als er wel een mening over Syrië was gegeven, dan was de kans zeer groot dat er hysterie uitbrak, wild met het wapen van de ‘scheiding van kerk en staat’ gezwaaid, en naar middelen gezocht om de kerk nog meer te broodroven dan al het geval is. Zo krijg je natuurlijk altijd gelijk.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   Jo Hanssen en Pax Christi hebben recht van spreken zoals iedereen, maar hun zwijgen over hun werk rond Syrië was te frappant. Zeker als men dan nog kwam lullen over vredesactie. De diepten van de schijnheiligheid.
   Willy Van Damme

  • Ik kijk inzake “neiging tot medelijden enz…” al een tijdje in het eigen hart.
   Als ik konijnebil eet…. is het niet aangenaam aan die slacht te denken…laat staan erover te babbelen aan tafel.
   Voor onze teergevoeligheid (niet te verwarren met “normaal of beschaafd”) houden wij slacht en freet steeds nauwkeuriger gescheiden.
   Alzo deert het ons, bij andere slachterijen , inderdaad minder dat een Drone (bestuurd door een nobody vanuit de USA, terwijl hij lurkt aan zijn koffie) een 10-tal inboorlingen “ergens” om zeep helpt.
   …Maar in een bloedend hart bijten !!!!!
   Dood is dood zou ik zeggen bij een oeroude hobby van de soort….
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Wijlen mijn vader kweekte ooit konijnen en slachtte die dan zelf. Waarna moeder die in een pot stoofde en we dat gezamenlijk met veel smaak op aten.
   Een mens is uiteindelijk ook maar een dier. Wie levende wezens wil sparen sterft van honger want ook gras leeft.

   Maar wees gerust: mensenhart komt hier niet op het menu. Misschien wel bij bepaalde supporters van die psychopaten. Bij Pax Christi viert men kortelings 40 jaar en Rudi Vranckx is eregast.
   Willy Van Damme

   • Londen 22 mei 2013 : poets wederom poets.

    Militair wordt gedood op het “thuis”-front op de “oude manier”.
    Technisch gezien zijn de “onmenselijke” tegenzetten ….de enige opties voor moderne opstandelingen-fluisteraars
    Het lijkt ergens toch op die chinees , die ooit een tank deed stoppen in Peking.
    Tegen een overweldigende overmacht en ellende lijkt “het individu” middelen te vinden in de goddelijke en terminale diepte van zijn psyche.

    …Het Avondland is versleten en zoekt enkel naar zonnige terrasjes ….. een vogel voor de kat….
    Ludo Kenis
    Antwoord:
    En daarna kwam dan Parijs. Misschien kunnen Cameron en Hollande geen geweren maar kapmessen leveren aan die Syrische (sic) vrijheidsstrijders.
    Willy Van Damme

 2. “…grofste misdaden steunen terwijl 22 miljoen mensen moeten lijden. Terwijl zij dan op restaurant of thuis lekker zitten te tafelen. De misdaden die zij hier begaan zijn van een zulke grootorde dat ik hen hierover levenslang zal blijven achtervolgen. Ze moeten zich verantwoorden voor deze daden en zich bij die Syriërs gaan verontschuldigen.”
  Inderdaad Willy, wij zijn medeplichtig. We laten bv. de NATO maar begaan. Waar zijn we toch mee bezig? Stop deze waanzin. Al was het uit eigenbelang.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Ik denk niet dat mensen zoals jij en ik of de man in de straat hiervoor verantwoordelijk zijn. Wel diegenen die bewust zitten te liegen en te bedriegen en de mensen zo onwetend houden.
  Willy Van Damme

  • Walter Baeyens zegt : “Wij zijn medeplichtig” en “We laten bijv. de NATO maar begaan”.
   Met “Nous sommes Tous des Assassins” als variant in het geheugen kloppen beide stellingen moreel volledig. Verder doordenkend zouden “wij” ons dit hier dagelijks allemaal aan (rijk gevulde) tafels telkens opnieuw dezelfde indringende vragen kunnen stellen.
   Hoe wij echter zelfs maar een aanstoot zouden kunnen geven om effectief de “vernieuwde rol” van ons aller NATO na 1990 terug te schroeven zie IK niet in. Het is zoals zovele andere overeenkomsten afgesloten in ons aller democratische naam door onze vertegenwoordigers. De Balkaninterventies waren wellicht de beste en eerste opportuniteit geweest maar ook in dit conflict moest er zeker niet gerekend worden op de media om massale steun te verwerven en politiek “iets” te bewegen. Na Tripoli en nu zeker Syrië zal het nog moeilijker worden om uit te treden of – tenminste -terug te keren tot de originele verdedigende opdracht. Graag vernam ik een pragmatisch voorstel om onze beschamende Belgische deelname terug te schroeven want ik ben al lang verlegen én geschokt.
   Charles Van Heester
   Antwoord:
   Dat heet democratie. Achter onze rug en in het grootste geheim voeren ze oorlogen en sturen ze ons over de zaak via de pers met een pak leugens wandelen.
   Men kan natuurlijk de pers onder druk zetten om eindelijk de waarheid te zeggen en te schrijven. Ik lever via deze blog mijn bijdrage.
   Willy Van Damme

 3. Wat ik waardeer, is dat je een (beperkt) tegengewicht biedt voor de propaganda van de media, maar ik blijf een stuk realiteitszin missen. Inplaats van mensen als psychologische wezens te zien, met erkenning van alle variaties die dat met zich meebrengt, zie ik hetzelfde hokjesdenken terugkeren dat aan de wortels ligt van oorlogen en bloedvergieten. Er bestaat niet eens een woord voor het kwaad, zelfs kwaad blijkt van klein afkomstig te zijn. Wij, mensdieren, streven dan wel naar het goede, er bestaan bijna geen namen voor kinderen, die niet het opperste goed betekenen. Alle bestaande woorden voor het kwaad, waren ooit termen om het beste aan te duiden. De geschiedenis vertoont een cyclisch verloop, iedere fase van bloei wordt telkens weer ‘gevolgd’ door een fase van afgang. Onze huidige fase vertoont alle kenmerken van psychische afgang en het ziet er niet naar uit dat we veel vat op hebben op dat natuurlijke verschijnsel. We staan erbij, kijken ernaar, winden ons soms wel eens wat op, maar wat kunnen we doen? De propaganda van de media doorprikken, ook al gebeurt dat dan niet op de meest perfecte manier, vind ik al heel wat. Maar toch zou ik adviseren om toch nog maar eens goed na te denken over het vermengen van frustraties uit je eerste levensjaren met je analyses. Dat is nooit goed. Bovendien, door mensen in te delen in ‘Salafisten’, ‘Alawieten’, ‘Christenen’, etc … stap je mee het tribalisme. De katholieken bieden dan tenminste nog wat dieper inzicht in de menselijke natuur, en als dat niet of weinig helpt, dan ligt dat aan de menselijke natuur, niet aan de mensen die hun best hebben gedaan. Ik vind die politieke zet van het Vaticaan om 800 zogezegde ‘martelaars’ uit de 15de eeuw heilig te verklaren niet goed, het is een uiting van collectief egoïsme en daar gaat een kerk nooit over. Maar blijkbaar vinden ze dat ze die toegeving aan de basis en aan de atheïsten moeten doen om te overleven. Sophie’s Choice!
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Zeer interessante overwegingen. De mens zweeft altijd tussen denken aan het eigen ik en aan de groep, de gemeenschap. Het is de sociale visie versus de asociale visie. De Yin en de Yang, de duivel versus god, de hemel versus de hel, enzovoort.

  Voor mij zijn mensen nu eenmaal mensen en ik maak alleen onderscheid tussen sociale en asociale mensen. met een voorkeur voor mensen die boeiend zijn.
  In hokjes denken hoort er niet bij.

  Wel kan ik er niet naast kijken dat bepaalde ideologieën zoals het nationalisme en bepaalde extreme vormen van religie nefast kunnen zijn, voor een samenleving.

  Maar het hokjes denken in het Midden-Oosten tussen groepen is door mij steeds in strenge bewoordingen afgekeurd. Het vormt volgens mij een onderdeel van een complot om de Arabische wereld voor decennia instabiel te maken.
  Willy Van Damme

 4. Pingback: Het hart van in | Mediawerkgroep Syrië

 5. Reblogged this on oogenhand and commented:
  Nu rijst de vraag, waarom beschouwt de Islam het Christendom nog steeds als een godsdienst van het boek, terwijl Azteeks Heidendom in zijn opvattingen veel dichter bij de Islam ligt. Een theologische weeffout die de Moslims het eeuwig leven kan kosten. Iets wat ons wèl zou verbazen is een Moslim die zijn ballen afsnijdt om onzedelijkheid te voorkomen.
  Oogenhand
  Antwoord:
  Voor de islam zijn figuren als bijvoorbeeld Abraham, Mozes, Daniel (die van de Leeuwenkuil) en Jezus grote profeten. In wezen is de islam een aan de Arabieren aangepaste en moderne versie van het judaïsme. Ik zie heus niet in wat dit te maken heeft met de godsdienst der Azteken.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s