Een grote manipulatie

Het schokkende verhaal dat dit weekend in De Standaard uitlekte over de jongen Viktor Ameys en het Amerikaanse farmabedrijf Alexion toont nogmaals aan hoezeer het nieuws dat onze kranten verkopen als de feiten van de dag een grove manipulatie zijn. Het zijn niet de feiten als dusdanig maar de PR-bureaus, de marketeers en mediaconsultants die grotendeels bepalen wat de lezer bij zijn ontbijt te lezen krijgt.

Gevoelens misbruiken

Het toont ook een maatschappij waar elke moraal ontbreekt en alleen geld heerst, verborgen achter een netjes uitziende muur van ongebreidelde hypocrisie. Leugen en bedrog heersen en wee diegenen die er tegen ingaat.

Het scenario is typerend, men speelt in op de gevoelens van de mensen, men laat emmers vol tranen lopen en telt achter de schermen de winst. Met hier dan als verhaal: Kijk mensen, hier is een kindje dat zal sterven als die onmenselijke regering niet over de brug komt.

Het is in wezen een platte remake van die baby op de voorpagina van De Morgen in de actie 12-12 rond Syrië. En het heeft een naam, namelijk schaamteloos misbruik van kinderen. In het geval van Syrië om nog meer oorlog te voeren … tegen kinderen. Hier bij Viktor om de zakken te vullen van de zoveelste Amerikaanse multinational, zijn CEO en zijn aandeelhouders. Dikwijls dezelfde.

Kassa kassa

Het is de story van het zoveelste farmabedrijf dat onder het mom van het helpen van zieke mensen alleen maar dollartekens ziet. Neem de door het beursgenoteerde Alexion zelf gepubliceerde cijfers. Op een omzet in 2012 van 1,13 miljard dollar haalde het dat jaar een nettowinst van eventjes 254,82 miljoen dollar (22,56%).

Het is blijkbaar ook een zeer snelgroeiend bedrijf dat vorig jaar zijn inkomen uit de EU – met 37% zijn grootste markt – met zomaar 27% zag toenemen. En de Amerikaanse verkoop – met 35% de nummer twee – met zelfs een fenomenale 52% wist te groeien.

Waarbij grote baas Leonard Bell zich in het laatst gekende boekjaar in totaal 13,59 miljoen dollar liet toekennen tegen 7,52 miljoen in 2010. Het zijn cijfers waar de klassieke zelfstandige of ondernemer alleen maar kan van dromen. Wie maakt nu zomaar 22,5% nettowinst op zijn omzet? En met een vergoeding van meer dan 1% van de totale omzet?

De vijf toplui van het bedrijf incasseerden vorig boekjaar gezamenlijk een stevige 29,433 miljoen dollar, goed voor 2,6% van het bruto inkomen en een 11,58% van de nettowinst!! Zij zijn bovendien ook aandeelhouder met Leonard Bell goed voor 3,6 miljoen aandelen, of 1,85% van de onderneming. Het typeert een steeds wilder wordend kapitalisme.

Maar dan blijkt het voor dat bedrijf niet kunnen om voor dat medicijn soliris een korting van amper 3,69% te geven aan die familie Ameys. Neen, de regering en dus de maatschappij moet over de brug komen met miljoenen euro om Alexion en mijnheer Leonard Bell nog meer winst en bonussen te kunnen opstrijken. Het gouden kalf heerst in volle glorie.

Patiëntenvereniging

Soliris is immers veruit het belangrijkste medicijn van Alexion en als onze regering hier de volle pot ophoest dan rinkelt de kassa van Alexion en de vijf toplui van dit bedrijf. En als België via de RIZIV wil terugbetalen dan kan men dat argument elders in andere landen eventueel uitspelen.

Maar Alexion pakt dat zoals zoveel anderen aan met grote stijl. Via een door haar opgerichte ‘patiëntenvereniging’ raakt men in contact met een in zeer hoge nood aan soliris verkerende familie. Die rade men dan een zekere Richard Sternberg aan om te zorgen dat de zaak goed komt want de man kent de pers. En zo raakte het verhaal in de kranten.

Het heet misbruik van zieke mensen en hun ouders die zowel door Alexion als de lobbyisten van het farmabedrijf netjes in het ongewisse worden gelaten van de werkelijke achtergrond van de zaak.

Misbruik ook van de bevolking die puur uit medelijden dan allerlei petitieacties ondertekend en zelfs privé met geld over de brug wou komen. Misbruik van Vertrouwen?  Misschien niet in de strafrechtelijke zin van het woord maar mogelijks wel in de morele betekenis ervan.

Onder de gordel

Een verhaal dat goed is voor dagenlange vette titels en beschuldigingen aan het adres van minister Laurette Onkelinx. Want die weigert te dokken. Met als absoluut dieptepunt De Morgen die zaterdag nog maar eens keihard onder de gordel sloeg. Het is toch maar een Waalse sos.

Zo stuurt Alexion een persbericht rond vol kritiek op Onkelinx zeggende: “Zeker gezien het feit dat de levens van patiënten op het spel gezet worden…”. Wat op de voorpagina en in het groot bij de krant dan ook de titel wordt: “Getreuzel van minister zet levens op het spel” leest men.

Met wat verder een bijna heiligverklaring van grote baas Leonard Bell. “De vader van drie lijkt een filantroop te zijn” schrijft de krant. Waarna de krant op pagina 3 verder kopt: “Ouders Viktor ‘gedegouteerd’ door communicatie Onkelinx”.

Een totaal ander verhaal dan wat diezelfde dag Het Nieuwsblad en De Standaard brengen. Deze kregen het vermoedelijk dan van het kabinet van Onkelinx. Want deze bleek al een tijd kennis te hebben van de achterbakse manoeuvres van Alexion.

Maar De Morgen heeft dan ook een traditie van het slagen onder de gordel naar diegenen die in de weg lopen. Zo was er staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) die bij haar aantreden door de krant bedolven werd onder de kak.

Ironisch is dat hoofdredacteur Yves Desmet zich net eergisteren, diezelfde zaterdag dat men Onkelinx onder gelijkaardige kak bedolf, op de radio in Peeters & Partners bij Maggie De Block verontschuldigde. “Men was te vlug geweest met conclusies”, opperde hij.

Maar het is een traditie bij die krant. Zie maar hoe men de anti-zionistische jood Mosje Friedman aanpakte of hoe men dagenlang het ACW bedolf onder één gigantische berg drek. Had de krant enige kritische zin gehad, dan had ze misschien ook het verhaal van De Standaard ontdekt. Maar dat is iets dat zeldzaam is in de wereld der journalisten.

Voor het zotje houden

Het ganse voorval toont nogmaals aan hoezeer het zogenaamde nieuws niets anders is dan een verzameling door reclamebureaus voorgekauwde set halve waarheden, leugens en manipulaties. De lezer wordt dus continu bedrogen, voor het zotje gehouden.

Wie met woordvoerders van bedrijven, politici of overheidsinstellingen praat zal je dat zonder verpinken ook bevestigen. “Het heeft geen zin nog persconferenties te geven. Ze stellen toch geen vragen en nemen het papier dat je hen geeft gewoon letterlijk over. Sommige perslui zeggen trouwens zelf dat een persconferentie voor hen niet hoeft”, aldus de teneur bij veel van die woordvoerders.

Overschrijven, copy & paste, lijkt zowat het voornaamste te zijn waarin de media tegenwoordig nog uitblinken. En zelfs dat is soms al veel te veel gevraagd. Het verhaal over de wijze waarop de pers vandaag en gisteren over die Israëlische aanvallen op Syrië berichten is eveneens een mooi voorbeeld. Klakkeloos neemt men de Israëlische versie over.

Vragen? Kritische zin? Analysevermogen? Historisch besef? Welke persmuskiet heeft daar nog interesse voor? Van Viktor Ameys tot het Midden Oosten of Rusland, het is in persland een grote miserie. Alleen De Standaard bracht dit weekend voor één keer een wat ander beeld. De uitzondering op de regel. Met dank aan Laurette Onkelinx?

Willy Van Damme

Advertenties

5 thoughts on “Een grote manipulatie

 1. Ja babies doen het altijd wel goed om de gemoederen te beroeren. In 1914 waren het Belgische kleuters die door de Duitse bezetters levend op de bajonet gespiesd werden. Die Britse propaganda moest de Amerikaanse harten doen smelten om dan de US troepen naar Europa te kunnen halen. Bij de eerste Irak-oorlog waren het de leugens over de couveuse-babies. En nu de Syrische kinderen. Hoeveel meer leugens en cynisme slikken we nog?

  Overigens zijn voor de farmaffia alle truuks goed om veel geld te verdienen. Tijdens de fake paniek rond de varkensgriep van enkele jaren geleden heeft het WHO ‘toevallig’ haar eigen definitie van ‘pandemie’ veranderd, zodat een onschuldig griepje plots tot een ‘pandemie’ leidde. Hetgeen in alle landen de regeringen DWONG om honderden miljoenen vaccins te kopen die overigens niet eens getest waren. Over dit miljardenschandaal werd zo goed als niets bericht.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Ach Hitler aaide ook wel eens graag voor de camera’s een kindje over de bol. Het staat toch altijd mooi he en er zijn altijd mensen die erin lopen.
  Verder is dat verhaal van die couveuses in Koeweit door Amnesty International gebruikt in een van haar campagnes tegen Irak en voor de oorlogvoering door de VS. Het toont wat een stelletje bedriegers het zijn.

  Een bron met goede contacten in het wereldje van grote multinationale farmabedrijven stelde mij ooit dat die ‘pandemie’ veroorzaakt was door de VS die zo wou zien hoe effectief biologische wapens kunnen zijn. Bewijzen of iets in die aard heb ik wel nooit gekregen. Dat zou vermoedelijk ook erg moeilijk zijn. Het klinkt wel heel plausibel.
  Willy Van Damme

  • Voor de volledigheid toch toevoegen dat Nayirahs complete leugenshow georganiseerd was door de PR firma Hill & Knowlton. Het meisje was niet in Koeweit en nog minder in een ziekenhuis, ze was de dochter van een Koeweiti diplomaat in de USA. Het efficiente gebruik van propaganda ‘to manufacture consent’ bij de massa is de ‘verdienste’ van Ed Bernays en Walter Lippmann. Bernays was een neef van Sigmund Freud, wiens psy-trukendoos hij met succes gebruikte.
   Lippmann was overigens ook lid en zelfs voorzitter van de ‘Kingmakers’ Council on Foreign Relations, waar we Rockefeller, Kissinger, Davignon terugvinden en de Carlyle Group.
   Over de test met biologische wapens: zeker plausibel! Er wordt ook wel ’s beweerd dat AIDS een man-made infectie is. Raar is ook dat de WHO definitie (diagnose) voor AIDS in Afrika verschilt van die voor het Westen. Plots heeft 80% van Afrika de ziekte? Hoor ik daar de kassa rinkelen in de verte? Cynisch? Zeker!Lucratief? You bet.
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Een deel van de details over die zaak met die Koeweitse couveuses was mij bekend. Het verhaal over die ‘pandemie’ is wel alleen afkomstig van een anders wel betrouwbare bron met insiderkennis. Maar dat is zeker niet zoiets als zijnde bewezen. Het is iets om eventueel verder te onderzoeken. Meer niet.
   Verder: There’s no business like Farmabusiness.

   Ongetwijfeld heeft het verhaal over Alexion in De Standaard voor herrie gezorgd bij de anderen uit de sector. Reden waarom ze zich zo distantieerden.
   Een pluim voor Laurette Onkelinx die bewijs een harde tante te zijn die zich niet laten intimideren door een stelletje Amerikaanse als zakenlui vermomde zakkenvullers.

   Ze is ook de dame geweest die de bouw van nieuwe gevangenissen erdoor sleurde. Daar waar haar voorgangers er niets van bakten.
   Wedden dat men op korte termijn een perscampagne tegen haar in elkaar steekt.
   Willy Van Damme

   • Er is een video waarop het hele geval van de Kuweitse couveuses wordt getoond: de getuigenis, maar ook senator Tom Lantos ( Joods) die vermoedelijk de zaak heeft georganiseerd. En Hill and Knowlton die het uitgedacht hebben.
    Het onderdeel duurt 20 minuten: tiny.cc/iwj3ww ( deze korte link is voldoende voor google)
    Jan Verheul
    Antwoord:
    Bedankt voor die bijkomende informatie.
    Willy Van Damme

 2. POMPEN OF VERZUIPEN ?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3437536/2013/05/07/Pompe-patiente-is-consultant-van-fabriek-geneesmiddelen.dhtml
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Dit verhaal verscheen ook gedeeltelijk in onze kranten. Het toont aan dat mensen die soms lijden aan een zware heel pijnlijke ziekte daarom niet heel smerig kunnen optreden. Maar dergelijke mensen kunnen natuurlijk makkelijk rekenen op onze goedhartigheid. En dan is misbruik en nog veel meer juist om de hoek.
  Willy Van Damme

 3. Ik voel me niet “de lezer”. Zeker niet zulk een lezertje, dat, zoals de meesten, expres naar voetbal doorbladert .
  Maar ook niet de “onbevangen” lezer van “feiten”. Zulke benadering van “de waarheid” ontkent de vooringenomenheid van het menselijk brein(-tje).
  Dus tegen manipulatie prediken is shit…allez ..stinkt !
  Daarentegen zou ik de overeenkomst tussen Farma en Politiek een beiderzijds succesje noemen.
  In de arena kreeg het naar bloed geilend volkje twee aangeschoten kemphanen voorgeschoteld : Laurette “bloedt” 3 maanden en na juni levert Farma iets goedkoper ( en aan Riziv-tarief, betaald door iedereen van het rare volkje…)
  Alleen al de huidige uitdoving van de pers-heisa bewijst het koninginnestukje : de hoofdrolspelers lieten mekaar glimlachend even in het nodige zand bijten. Verder is er zand over om in de oogjes te strooien….
  Technieken waar iedereen van zou moeten leren …..om meer (valse)tanden op ons (restje) haar te krijgen.

  (Veel gebruik van -tje… is een bewijs van de liefheid van het Vlaamsche kassavolkje op moederdag)

  Getekend : een niet goedhartig geworden (n)EUROke
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Dit was een maatschappelijk zeer belangrijke strijd zelfs al ging het maar over een detail. Namelijk die tussen de regering als vertegenwoordiger van de gemeenschap en een buitenlands bedrijf dat dacht onze kas te moeten komen plunderen. De cowboys verloren.
  Ik doe daar dus in geen geval luchthartig over.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s