Beschieten burgervliegtuig

Een Russisch passagiersvliegtuig met aan boord 200 toeristen komende van een vakantie in Egypte is gisteren boven Syrisch grondgebied met twee raketten beschoten. Het vliegtuig kon de twee raketten vermijden. Niemand raakte ook gewond en het vliegtuig kon gewoon verder vliegen.

Officieel heeft voor zover geweten nog niemand de verantwoordelijkheid voor die aanval opgeëist maar er kan weinig twijfel over bestaan dat die raketten afgevuurd werden door die rebellen of westerse huurlingen of troepen die met die rebellen meevechten.

In het verleden o.a. toen ze begin dit jaar tevergeefs poogden de internationale luchthaven van Damascus te bestormen dreigden ze publiekelijk ook burgervliegtuigen neer te halen. Het is er gelukkig nooit van gekomen.

Israëlische ontkenning

Het bedreigen van burgervliegtuigen is natuurlijk een zware oorlogsmisdaad, maar niemand van onze westerse politici of de media die hierover toen een kick gaf. Conclusie: zij steunden dit.

Bovendien waren deze rebellen voorheen in een Amerikaans-Jordaans trainingskamp door Amerikaanse, Britse en Franse soldaten opgeleid om Damascus kort en klein slaan, incluis zeker ook de luchthaven.

De aanval faalde over de ganse lijn. Maar het voorval toonde wel aan dat de door die rebellen gepleegde of geplande oorlogsmisdaden in wezen mee het werk zijn van het westen die hen dat bijna zeker moet hebben opgedragen. Kwestie van een zo groots mogelijke terreur te zaaien.

Ondertussen ontkent de Israëlische regering dat het de Verenigde Staten via de kwestie van de chemische wapens onder druk wil zetten om zelf te interveniëren in de Syrische oorlog. Een officiële ontkenning die aantoont hoe groot de interne ruzies binnen het westerse kamp zijn over deze oorlog.

Wel blijven bepaalde kringen waaronder de invloedrijke Britse zakenkrant The Financial Times en de Republikeinse partij in de VS aandringen om militair direct tussenbeide te komen. De kans dat Syrië het casus belli voor een grotere oorlog wordt blijft dus bestaan.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Beschieten burgervliegtuig

 1. Misschien een technische vraag voor Dhr BAEYENS.
  Kan een (burger)vliegtuig raketten “ontwijken” ?
  Charles Van Heester
  Antwoord:
  Dat kan. In Irak bij de Amerikaanse bezetting gebruikten burgervliegtuigen systemen waarbij ze in geval van een gevaar voor hittezoekende raketten brandende voorwerpen lieten vallen.
  Maar ik vermoed dat Walter Baeyens met zijn ervaring dat beter kan beschrijven.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s