Goud en zilver voor Amin Janmohammadi

De Open Flanders Wushu Cup van vandaag zondag in Dendermonde heeft haar verwachtingen waar gemaakt, zowel voor de organisatoren als voor de Afghaanse Belg Amin Janmohammadi. Deze haalde in een sterke competitie zowel goud als zilver. Hij verbeterde dus zijn recente resultaat tijdens de Open Nederlandse Wushu kampioenschappen. Toen haalde hij tweemaal zilver.

Open Flanders Wushu Cup 2013

Controle van de geest en zo de spieren lijkt essentieel bij deze sport. Die dienen vooraf vooral dan voldoende soepel te worden gemaakt.

Tevreden organisatoren trouwens die er deze avond een erg lange dag van meer dan 13 uur hadden opzitten. Buitenstaanders prezen hen om wat voor hen een professioneel georganiseerd tornooi mag genoemd worden. Wel slaagde men er niet in binnen de vooropgestelde tijd te blijven. Het was bijna 21 uur en niet 18 uur als verwacht toen de vele medailles uitgereikt werden.

Maar met 250 ingeschreven deelnemers, vele honderden toeschouwers en 23 verschillende disciplines of scholen was het overschrijden van de tijd bijna onvermijdelijk. Het organiseren van zo’n tornooi is nu eenmaal niet simpel.

Open Flanders Wushu Cup 2013

Veel Chinese pakjes en ook Aziaten op dit tornooi. Ook deze dame bekwam een podiumplaats.

Ook de kwaliteit van het tornooi werd door enkele juryleden omschreven als vrij goed en groeiend met zeker enkele erg goede deelnemers. Uiteraard blijft dit Europees en kan men alleen maar dromen van de Chinese kwaliteit in deze sport en zijn pakken subsidies. Hier is het grotendeels vrijwilligerswerk.

Wel is zo’n tornooi voor de buitenstaander een merkwaardig gebeuren met veel Aziaten en Euro-Aziaten die paraderen in allerlei al of niet van draken voorziene Chinese ogende pakjes. Daarbij soms erg acrobatische en bizarre trucjes uithalend.

IMG_4428

De heersende Europese kampioen daosho (slagzwaard) Léo Benouaich bezig hier zich aan het voorbereiden.

Waarbij ze vooraf zoveel mogelijk bezig zijn om hun spieren de nodige soepelheid te bezorgen en de geest onder controle te houden. Wie ooit dacht dat de filmoptredens van wijlen Bruce Lee trucage waren kon hier zijn ongelijk bewezen zien.

Amin Janmohammadi maakte de verwachtingen vandaag ook waar en haalde ditmaal goud in de discipline changquan (lange vuist) en zilver in de daosho (slagzwaard). Een stevige verbetering tegenover eind vorig jaar toen hij alleen met de lange vuist in Frankrijk met brons een podiumplaats haalde.

Open Flanders Wushu Cup 2013

Wushu kan eigenlijk wel heel erg sensationeel ogen met vele kleine Bruce Lee’s in spe.

In de school van de lange vuist bekwam hij een score van 9.59 punten, stukken meer dan tweede Randy Fernandez. In de oefening met het slagzwaard werd hij met 9.52 punten tweedes achter de Fransman Léo Benouaich, met 9,7, de heersende Europese kampioen in deze discipline.

De man versloeg op de laatste Europese kampioenschappen de normaal in Europa ijzersterke Oekraïense en Russische tegenstrevers. Hem kloppen zou voor Amin dan ook  helemaal een sensatie geweest zijn.

Open Flanders Wushu Cup 2013

De belangstelling was groot te noemen met vele honderden toeschouwers.

Bovendien kreeg Amin Janmohammadi strafpunten omdat zijn optreden iets te snel voorbij was. Hij was vandaag dan ook een tevreden man die fier met zijn medailles showde. Amin Janmohammadi: “De zenuwen hebben mij geen parten gespeeld. Ik heb ondertussen al heel wat ervaring op grote tornooien en kon gelukkig de stress te baas.”

Amin Janmohammadi

Amin Janmohammadi tijdens de oefening met daosho (slagzwaard) waar hij zilver haalde.

De voorbije dagen had hij in het Franse Reims met de Franse nationale ploeg enkele dagen getraind. En dat was een goede zaak. “Het was erg boeiend en ik heb er veel kunnen leren”, wist hij nog te zeggen.

Open Flanders Wushu Cup 2013

En dan was er het uitreiken der medailles.

De volgende uitdaging is het internationaal tornooi in Madrid in mei waar hij naar eigen zeggen opnieuw een podiumplaats wil bemachtigen. Het wordt dus een volgende stap naar de uitbouw van wat een zeer beloftevolle sportcarrière lijkt te worden.

Amin Janmohammadi

Fier pronkte Amin Janmohammadi met zijn eerste gouden medaille.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Goud en zilver voor Amin Janmohammadi

 1. Een welgemeende proficiat ! (Joris Ivens had het mogen meemaken !)
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  In mijn in 1980 verschenen boek over Cambodja heb ik Noam Chomsky, een der grootste iconen van wat men links noemt, frontaal aangevallen over zijn stelling rond de Rode Khmers zoals beschreven in zijn werk ‘After the Cataclysm’.

  Hij gaf wel achteraf ruiterlijk toe fout te zijn geweest. En dat sierde de man heel mooi. Hij steeg toen sterk in mijn achting. Je zult zoiets van een Vranckx of Herremans niet moeten verwachten. Die graven zich nog liever in de leugen diep in dan excuses te geven.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s