Misbruik van medelijden

De actie 12-12 van het consortium van hulporganisaties is financieel zoals verwacht een flop geworden. Er is sprake van 550.000 euro dat men ophaalde met 50.000 euro op donderdag en vrijdag. Peanuts. En dat is best betreurenswaardig. De gewone Syriër is immers het slachtoffer van een oorlog die het westen voert, met steun van salafistische zwaar corrupte dictaturen als die van Qatar en Saoedi Arabië. En die gewone Syriërs behoeven steun.

Kosovo

Maar dankzij de VRT en bladen als De Morgen en De Standaard is het ook op informatief vlak een grote ramp geworden. Gebruik makend van het medelijden dat men poogde op te wekken – zie maar naar de schokkende voorpagina van De Morgen – bracht men het klassieke alleen op oorlogspropaganda gesteunde verhaal over dat land.

Het deed nog het best denken aan de eveneens vol tranen zittende benefiet voor Kosovo van jaren terug waarbij eveneens slechts een geluid was te horen, namelijk dat van de Navo en haar lokale lakeien, de criminelen van het UCK. En maar tranen plengen.

Die benefiet maakte de oorlog en latere etnische zuiveringen mee mogelijk. Men pakte de mensen door op hun emotionele gevoelens te spelen zodanig in dat ze de oorlog en etnische zuiveringen aanvaarden. Grootschalig misbruik van medelijden dus en alleen als misselijk makend te omschrijven.

Als later de zigeuners en anderen op de vlucht slagen voor de handlangers van het UCK wordt hen zonder een vorm van medelijden hier hondsbrutaal de deur gewezen. Dan zwijgt de VRT en hoort men niets over medeleven en hulp. Alleen de matrak komt dan boven. Voor hen was er geen humanitas.

En intussen in Aleppo

En ook hier met 12-12 Syrië was dat hetzelfde. Met als teneur: “Zouden we niet beter onze soldaten en vliegtuigen sturen en die rebellen alle wapens en proviand geven dat zij beweren nodig te hebben.” Met daarbij het verhaal dat de vreedzaam begonnen opstand doordat ze brutaal werd neergeslagen alleen maar gewapend kon worden.

Waarbij het westen door zich afzijdig te houden er verder voor zorgde dat die opstand verder radicaliseert en zelfs al Qaeda er nu actief is en ook populair wordt. Zo was er journalist Jorn De Cock, hulpje van die rebellen en vriend van Qatar, die zonder blikken of blozen stelde dat de veiligheidsdiensten van Assad de beste folteraars ter wereld zijn.

En dan was er natuurlijk sterreporter Rudi Vranckx die hier op dit appel zeker niet mocht ontbreken. Heel typerend was het verhaal dat hij in het nieuws bracht over een Koerdische verzetsgroepje in de Koerdische wijk van Aleppo.

Aangezien er steeds meer verhalen verschijnen over salafistische groepen en hun terreur in Aleppo bracht hij een totaal ander verhaal, dat namelijk van enkele Koerdische vrouwen die er strijden voor de gelijkberechtiging van de vrouwen.

Harald Doornbos schreef gisteren in De Tijd het totaal ander verhaal over salafistische groepen die in datzelfde Aleppo volgens hem ervoor zorgden dat in hun gebied 90% der vrouwen nu een Saoedische nikab dragen. Incluis een schokkende foto om dit te staven.

Vranckx wil dit slechte imago van die rebellen zo te zien doorbreken en brengt dan maar het feitelijk hilarisch verhaal van drie vrouwen die in datzelfde Aleppo vechten samen met die salafisten voor vrouwenrechten….. aan de haard?

Rekruteerders

Een verhaal waar hij geen opmerkingen bij maakte en ook niets vertelde over de speciale situatie van de Syrische Koerden wiens groepen bijna allen de regering steunen. Alleen onder invloed (en geld?) van Turkije en de onder Turkse invloed zittende Koerdische regering in Irak wist men met amper succes een tweetal Koerdische groepen van de Syrische regering los te weken.

Maar dat soort duiding wordt blijkbaar best niet gegeven. De kijker, luisteraar en lezer zou eens te slim worden. Trouwens Jens Franssen van de VRT radio was qua de problematiek der Syrische Koerden in hetzelfde bed ziek. Het lijkt wel Monty Python.

In zijn satirische column Kaaiman in de Tijd noemde Koen Meulenaer in het stukje G.I. Joenk onlangs naast Fouad Belkacem ook Guy Verhofstadt en Rudi Vranckx als de beste ronselaars voor almaar nieuwe Belgische jihadistische kinderen. Voor de nieuwe brigade al Vranckx al Sham?

Daniel en Rudi

Typerend voor Vranckx is ook het verhaal van pater Daniel Maes over zijn ontmoeting met de man in de abdij van Postel.

Op 29 mei (2012, nvdr.) is Rudi Vranckx met zijn ploeg van Canvas in de abdij van Postel neergestreken voor een interview met mij. Een hele namiddag lang. Na een inleidende wandeling zaten we op een bank tegen de mini-sequoia midden op het grasplein van de binnenkoer, omgeven door de statige beiaardtoren, de bibliotheekvleugel, de oude brouwerij, de colonnade van het contactcentrum en de prelatuur.

Ze hebben best prachtige beelden kunnen maken. De vragen kwamen telkens vanuit een dubbele (onuitgesproken) overtuiging: dat binnenkort “het dictatoriaal regime” zou vallen en dat dit ook het beste zou zijn. Ik was het daarmee helemaal niet eens. De laatste vraag was dan ook: “En als ge u nu eens vergist?”

De uitzending was voorzien voor het najaar. Ik heb daar echter niets meer van gehoord. Indien regering en president gevallen waren, dan had onze gediplomeerde oorlogsjournalist met deze Canvas-uitzending mij natuurlijk flink in mijn hemd kunnen zetten. Het is echter anders gelopen en die uitzending zit nog in hun kast, of in de vuilbak? Jammer.

Past niet in het plaatje

Zo gaat dat, wat past in het vooringenomen beeld wordt gebracht, wat in dit plaatje niet past krijgen men niet te zien, te horen of te lezen. Geen verhalen dus over ontvoerde vrouwen, onthoofdingen, etnische zuiveringen, onderlinge gevechten over de buit, verplichte bekeringen, kindsoldaten, organenhandel (het UCK is er ook aanwezig), enzovoort.

In wezen doet het denken aan illustere figuren als de Nederlandse cineast Joris Ivens die zich specialiseerde in hagiografische films over Mao en Stalin. Dat mensen er naast zijn  camera van honger stierven bracht hij nooit want dat paste niet in het plaatje dat hij wou brengen.

De in wezen nog ziekere Angelsaksische pers noemde hen dan maar dan maar fellow travellers. Rudi Vranckx is een gelijkaardig figuur die vertrekt vanuit een vooringenomen standpunt – toevallig dat van de Navo? – en dan alles negeert wat in een andere richting zou kunnen wijzen.

Typerend voor de ganse actie van vrijdag was dat de roep voor onderhandelingen niet of amper te horen was. Bijna steeds was de commentaar: “Het westen moet die rebellen voluit steunen.” Medelijden? Zeker niet met de Syriërs die dit soort praatjes in grote meerderheid niet lusten. Zeker weten.

Geen alternatief geluid

Typerend was dan ook dat er voor zover geweten over Syrië gisteren geen alternatief geluid te horen was. Men had voor het radioprogramma Joos wel 40 minuten met pater Daniel Maes in Qara gesproken maar er werd geen seconde van uitgezonden.

Mijn eerder deze week gemaakte voorspelling kwam dus toch uit. Het is al het derde gesprek met de man welke door de VRT niet wordt uitgezonden. Wat moet een normaal mens dan denken?

De officiële uitleg daar bij Joos was dat de geluidskwaliteit te slecht was en terugbellen die dag niet kon. Wat bij Daniel Maes verbazing opwekt. “Men stelde mij bij het gesprek juist geruststellend dat de geluidskwaliteit wel goed was. En ik heb trouwens nooit problemen met de kwaliteit van mijn telefoongesprekken”, aldus de pater. Deze was vrijdag via het internet desondanks toch vlot bereikbaar.  

Neen, spijtig voor het consortium 12-12 maakten de media er geen roep voor hulp en vrede van maar een voor oorlog, een voor nog meer dood en vernieling. Men moet maar durven. Het is een schande te groot voor woorden.

Stond Fouad Belkacem of sjeik Bassam Ayachi vrijdag misschien in de regiekamer en aan het roer bij de redacties?

Willy Van Damme

22 gedachten over “Misbruik van medelijden

 1. http://landdestroyer.blogspot.com.au/2013/04/nyt-nowhere-in-rebel-controlled-syria.html

  Groeten,
  Ben Braam
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie. Ze maakt, samen met onder meer de reacties van o.m. een Walter Baeyens en Jan Verheul dat deze blog meer diepgang krijgt en ook een levendiger debat mogelijk is. Allen bedankt.

  Het artikel zelf is boeiend maar dat is gezien de blog waar het van komt niet echt verbazend. Men gebruikte voor dit artikel ongeveer dezelfde bronnen als welke ik gebruikte voor recente stukken als Jabhat al CIA.

  Ook de lectuur van de in het artikel vermelde stukken in The New York Times en The Telegraph is boeiend. Zeker de omschrijving bij de NYT dat er feitelijk geen seculiere gewapende groepen zijn is leuk om lezen. Het is reeds lang ook mijn visie.

  Belangrijk hierbij is dat niemand van al Qaeda protesteerde toen de fusie bekend werd gemaakt van die Jabhat al Nostra met al Qaeda in Irak. Dit terwijl toch goed geweten is dat Jabhat al Nostra een door de CIA gecontroleerde en gebruikte beweging is.

  De enige dan te trekken conclusie is dat al Qaeda zeker op dit ogenblik een dochterbedrijf is van de CIA. Als het dat al niet altijd geweest is natuurlijk. Zie maar naar de vaststaande contacten tussen de Marokkaanse Belg en terrorist Abdelkader Belliraj, praktisch zeker een agent van de Mossad, en Bin Laden.
  Willy Van Damme

 2. Moest ineens, bij het lezen, aan de reis naar het einde van de nacht (Celine) denken … Misschien moeten we maar niet te slim worden…. Enfin, kleine bedenking.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Het boek is mij onbekend. ik ben dan ook een leek wat betreft dit soort literatuur.
  Willy Van Damme

  • CELINE -de Franse getormenteerde huisarts- 1940. Zelfs de haat, die de nazis bezielde, was hem niet genoeg. Hij doopte zijn pen in bloed en vitriool. Een slimme maar echt zieke geest , die in de diepte lijkt op de geestesgestoorde fanatici.
   LEERRIJK.
   Hij koos voor zelfmoord, dacht ik….dit is nog een parallel…
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Ik heb eventjes verder gekeken en Louis-Ferdinand Céline stierf aan een hersenbloeding op 1 juli 1961 in het Franse Meudon. Een duidelijk verwarde figuur die, als ik het goed begreep, omdat een roman niet goed verkocht dan maar vulgaire pamfletten begon te schrijven. Dat bracht meer op.
   Zo kwam de man nog voor de Duitse inval in het vaarwater van Hitler en zijn joden- en vrijmetselaarshaat. Een zielig figuur waar men moeilijk veel sympathie mee kan hebben. Medelijden misschien?

   Maar ook Vlaanderen had in die periode veel schrijvers (o.a. Ernest Claes, Filip De Pillecyn) die schaamteloos het fascisme omhelsden. Ze zijn er na 1944 nog goed van afgekomen. Het toont dat men misschien wel goed met woorden en zinnen kan omgaan en een mooi verhaal kan schrijven maar daarom nog niet respectabel hoeft te zijn.
   Willy Van Damme

 3. Twee kinderliedjes met onbekende oorsprong geven wellicht sarcastisch aan dat men , zonder medelijden, ook kan zingen in barre omstandigheden :
  1
  “brand in Mokum, brand in Mokum,
  zie t’ is ginder, zie t’ is ginder
  brand, brand
  en d’er is geen water…..”
  2
  ” ‘k zag twee beren broodjes smeren,
  oh dat was een wonder,
  ’t was een wonder boven wonder dat die beren smeren konden,
  hi hi hi.. ha ha ha
  ik stond erbij en ik keek er naar…”

  Er is een kans dat die liederen ontstonden in de barre jaren 1500, toen katholieken en protestanten hier mekaar lustig keelden in disputen over de inhoud van de hostie.
  Over brood en spelen geproken.
  In alle geval is het moreel beroep op het lijden van “het gewone volk” …. echt een oubollig argument…
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Inspelen op het medelijden van de mensen is zo oud als de straat. Ik ken geen voorbeelden maar in het oude China, Athene en Rome zullen ze het zeker ook wel ten gepaste tijde hebben toegepast.
  Willy Van Damme

 4. In wezen doet het denken aan illustere figuren als de Nederlandse cineast Joris Ivens die zich specialiseerde in hagiografische films over Mao en Stalin. Dat mensen er naast zijn camera van honger stierven bracht hij nooit want dat paste niet in het plaatje dat hij wou brengen.

  Dit is nogal een beschuldiging Willy, Wat en onzin verkondig je hier. Kom nu eens met bewijzen, want het is beslist niet waar (wat niet wil zeggen dat het een ideaalstaat was). Hoe goed je het ook ziet over Syrie, zo gehersenspoeld ben je over de voormalige socialistische republieken. Kom nou niet met de ‘waarheden’ en cijfers’ die na de omwenteling of door dissidenten zijn geplaatst, maar met echte feiten. Hetzelfde verhaal werd verteld over Oost Duitsland. Toevallig weet ik daar uit evaring veel van af. De leugens die daarover verteld werden waren gewoon lachwekkend (als het niet zo treurg was). waarom ‘vluchten’ over de muur terwijl en paar kilometer verderop dagelijks tientallen Oost en WestDuitsers de grens over liepen voor familiebezoek. Ik woonde in Nederland maar ik was jaloers op de OostDuiters,die het veel beter hadden dan wij Nederlanders. En over die ‘gevaarlijke’ ‘misdadige’ geheime dienst is ook nog wel het een en ander te vertellen. Dus bestudeer nu eerst maar eens hoe het werkelijk was in de SU en China (nu half wsters, half socialistisch) of in Nord Korea, voordat je je lezers weer iets wijs maakt.
  Gerrit
  Antwoord:
  Ik moest recent denken aan een debat met o.m. wijlen professor Jaap Kruithof, nog steeds een icoon van links. Tijdens dat debat over de vakbeweging in de strijd tussen arbeid en kapitaal opperde hij de visie dat men de negatieve dingen over de vakbonden best verzwijgt. Het typeert.

  Ook herinner ik mij een gesprek met een onderzoeksjournalist die stelde dat men zoveel mogelijk zijn bronnen moet beschermen als die in het dossier zelf in opspraak komen. Ook dit typeert.

  Dat er over de Sovjetunie, Mao, Stalin, de DDR en China veel leugens werden geschreven is een understatement. Behalve als het Washington of Londen uitkwam werden ze niets anders dan met drek overgoten.

  Maar ik herinner mij een fameus bezoek van de Britse Veldmaarschalk Bernard Montgommery in 1961 aan China dat toen te lijden had van een zeer grote hongersnood met miljoenen doden. De man kwam in Hong Kong toe en beweerde dat er van een hongersnood helemaal geen sprake was.

  En dan heb ik hier eerder naar aanleiding van haar overlijden het verhaal gebracht van de Chinees-Belgische schrijfster Han Suyin die zich bij het beschrijven van Mao’s China herhaaldelijk tegensprak.

  Dit om maar te zeggen dat liegen en bedriegen van alle tijden en alle politieke strekkingen is. Ik heb trouwens bewust geschreven dat de klassieke media hier nog erger zijn. Ze hebben zelfs geen geweten meer om te sussen.

  Het was echter niet een Joris Ivens of een Ludo Martens die ons kwamen vertellen over de hongersnood in de Sovjetunie onder Stalin of in China onder Mao. Neen, ze zwegen omdat ze die dictators wilden beschermen, om bestwil want de anderen waren vuile imperialisten.

  Terwijl de Sovjetunie onder Stalin massaal graan uitvoerde om haar versnelde industrialisering te betalen stierven op het platteland miljoenen mensen van honger en ziekte.
  Hetzelfde in China waar als gevolg van al die dwaze Maoïstische campagnes als De Grote Sprong Voorwaarts miljoenen mensen stierven van honger en ziekte. Wat men met degelijk bestuur zo had kunnen vermijden.

  Om dat te weten moest je niet bij een Ivens, Suyin of Martens gaan luisteren maar bij de bevolking zelf. Maar sommigen willen nu eenmaal bedrogen worden en beginnen dan, om hun gelijk te bewijzen zelf te bedriegen.

  Ik herinner mij trouwens de Nederlander Antoon Claassens die ooit in de jaren zeventig een boekje schreef (Cambodja, Kosmostory 37-38, Sjaloom, Odijk, 1974) over Cambodja met een lofzang op de goeden, de Rode Khmer.
  Hij beweerde zelfs zonder blikken of blozen dat dankzij de Rode Khmer men jaarlijks niet een, twee of drie rijstoogsten had maar…. vier. Of hoe dwaas en leugenachtig intellectuelen kunnen zijn. Ook als ze zich links noemen.
  Willy Van Damme

  • @Gerrit

   “In wezen doet het denken aan illustere figuren als de Nederlandse cineast Joris Ivens die zich specialiseerde in hagiografische films over Mao en Stalin. Dat mensen er naast zijn camera van honger stierven bracht hij nooit want dat paste niet in het plaatje dat hij wou brengen.”

   Beste Gerrit,
   Als je iets citeert van een ander, dan is het gebruikelijk dat je daar “Ik citeer” of je vermeldt de bron erbij. Nu pleeg je plagiaat.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Ik dacht dat het wel duidelijk was dat hij citeerde. Je tip is natuurlijk een goede opmerking.
   Willy Van Damme

   • “Ik dacht dat het wel duidelijk was dat hij citeerde.”

    Voor mij niet, maar met onderstaande link ben ik het volledig eens.

    http://nieuws.marokko.nl/26540/assad-westen-zal-boeten-voor-hulp-aan-al-qaida/s/7ff6a1c30bad5a73d4840093c04eb5b9/
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Er worden massa’s nieuwe jihadisten door de VS/Groot Brittannië en Frankrijk getraind in Jordanië. Ze overtreden daarmee feitelijk het Europees wapenembargo tegen Syrië. Maar dat zijn we gewoon van dat stelletje leugenaars.
    Trouwens volgens berichten uit Libanon zijn er vorige week vanuit Tripoli nog maar eens honderden door extremistische imams opgejutte jihadisten vertrokken richting Syrië.

    De oorlog gaat voor hen immers slecht en er is nood aan veel meer kanonnenvlees. Reden waarom men nu op steeds grotere schaal zelfs vrouwen en kleine kinderen gebruikt voor de oorlog. Het doet denken aan Duitsland begin 1945 toen Hitler ook kinderen inschakelde.
    Toen in Congo en Oeganda de zogenaamde kindsoldaten verschenen was het kot voor onze pennenlikkers te klein. Nu die ook in Syriër opduiken kijken figuren als Rudi Vranckx, Jorn De Cock en Brigitte Herremans de andere kant op.

    Ook het plotse geschreeuw over chemische wapens wijst in die richting dat het voor Israël slecht gaat met deze oorlog. Het was immers een Israëlische generaal die er plots over begon te zeuren.
    Dat Israël hier nu ineens het voortouw nam was, zacht uitgedrukt, merkwaardig. Deze wil immers om duidelijk reden geheel op de achtergrond blijven.
    En wie er zaterdag de Financial Times over na las krijgt alleen maar de indruk dat men wil dat de VS minstens gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers stuurt. Zo groot is de wens om Syrië kapot te maken en Assad & Co te vermoorden.
    Willy Van Damme.

   • Misschien is goed lezen wel een kunst. Volgens mij is het plagiaat als ik het ergens anders gebruik zonder bronvermelding, of in een andere context.
    Willy, waarom is mijn reactie op jouw antwoord niet geplaatst. Ik ben jouw vijand niet hoor, integendeel, ook al verschillen we hier van mening.
    Gerrit
    Antwoord:
    Soms raken reacties wel eens bij de spam. Ik heb daarjuist nog eens gekeken en buiten een echt spambericht zat er niks. Ik heb na je eerste reactie echt niets meer ontvangen. Een foutje in het verkeer?

    Ik heb hier al reacties geplaatst van Vlaams nationalisten die meenden te moeten komen schelden en van zionisten als Benno ‘vies mannetje’ Barnard die me kwam bedreigen, reacties van een boeiend man als jij zou ik dus zeker niet weigeren. Wat dacht je? Je brengt hier meerwaarde.
    Willy Van Damme

   • Beste Willy,
    Excuses voor de foute bewoording. Het kwam niet in mijn hoofd op om je te beschuldigen van censuur. Achteraf denk ik dat ik vergeten ben te klikken voor verzending
    Wat ik geschreven had was mijn vraag welke bronnen je aanhaalde over die miljoenen doden. Ze lijken mij niet erg betrouwbaar. Een tegenvallende of desnoods mislukte oogst tijdens een meerjarenplan wil nog niet zeggen dat er miljoenen mensen omkwamen van de honger.
    Dat het er bij de Culturele Revolutie (dat bedoel je toch?) hard aan toe gegaan is, is zeker, maar van het verhaal van miljoenen doden is geen enkel bewijs. Het revisionisme was toen doorgedrongen tot de top van de Chinese Communistische partij. Ooit heb ik gezegd dat als de communistische partij in Nederland aan de macht zou komen Hans Wiegel zou proberen pesident te worden (In belgie zou je b.v. kunnen zeggen Verhofstadt. Overal en altijd vind je beroeps infiltraten ter meerdere glorie en vooral financieel voordeel voor zich zelf. Altijd zullen deze figuen zich om laten kopen en pogen de (socialistische) maatschapij richting het kapitalisme te sturen. We hebben dat al vaak zien gebeuen en het gebeurd nog steeds dagelijks. Ik geef je het voorbeeld (eerder aangehaald door iemand hier) van de Nederlandse SP. Met Marijnnissen een linkse partij zonder vaste ideologie, maar met goede standpunten. Geinfiltreerd door CIA figuren en de kop van Marijnnissen ging er af (chantage? Ik weet het niet. De CIA infiltratie weet ik wel zeker, ik kan hier een boekje over open doen.)
    En over het boek ‘Een andere kijk op Stalin’ wil ik het een andere keer ook graag met je over hebben. Door verhuizing kanik tijdelijk niet bij mijn boeken komen. En het boek wil ik dan wel bij de hand hebben.
    Let niet op de typfoute, deze pc typt vreselijk
    Gerrit
    Antwoord:
    Ach de verraders… dat waren die waar men niet mee akkoord ging. En daarmee mocht men dan alles doen. Dat zal dan wel socialisme zijn zeker? Of is het communisme?

    Dat er onder Mao en Stalin grote hongersnoden geweest zijn met miljoenen doden is dacht ik voldoende bekend. Daarover zijn veel serieuze studies gemaakt die geen modderachtige propaganda kunnen genoemd worden.

    Je weet toch ook dat Mao vanaf 1972 tot aan zijn dood intens samenwerkte met de CIA. Onder meer in Angola met Jonas Savimbi en zijn Unita, een creatie van Portugal, het Zuid-Afrika van Verwoerd en de VS. De farce ging zover dat zelfs de Belgische Maoïsten hem steunden.

    Moest Mao als agent van de CIA dan ook niet hangen? Of was een slag met een ijspik à la Trotski voldoende?

 5. Ik vrees dat die zogenaamde ‘humanitaire actie’ past binnen de strategie om een NAVO-aanval op Syrië te legitimeren. Dat er daardoor een veelvoud aan slachtoffers zullen vallen van wat nu het geval is, deert de strategen niet.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Voor dat soort slachtoffers heeft men een term: ‘collateral damage’. Verder kan ik je alleen maar gelijk geven. Het was de reden waarom ik die actie rond Kosovo terug in herinnering bracht.
  Willy Van Damme

   • O, by the way! Hoezo is Obama een democraat? De “Project of the New American Century” was een neo-con project en wordt gewoon door een “democratische” president uitgevoerd!
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Toen Barack Obama bijna vijf jaar geleden tot president werd verkozen moest Condoleezza Rice, de vorige minister van Buitenlandse Zaken, natuurlijk eens natrappen. Ze had immers van Obama tijdens de kiescampagne zoveel kritiek gekregen. Zij stelde toen dat er qua buitenlands beleid onder Obama niets zou veranderen.

    Het was mijn visie dat dit klopte en dat Obama en zijn team alleen maar om stemmen te ronselen leugens de ton zaten te verkopen.
    Condoleezza Rice had natuurlijk gelijk. Zo is het plan om Syrië via een gewapende actie van islamisten te vernietigen opgesteld onder leiding van gewezen vicepresident Dick Cheney, toch de man van het neoconservatisme.

    Zie hiervoor het artikel “The redirection” van Seymour Hersh uit 2007 en verschenen in the New Yorker. Het is via het internet vlot te consulteren.
    Willy Van Damme

 6. Er zijn inderdaad geen woorden meer voor. Een juiste conclusie ook is de vaststelling dat “fellow travelers” van het slag van Joris Ivens en Rudi Vranckx, van alle tijden zijn. Hoe lang houdt het gat van de mand het nog ?
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Inderdaad niets nieuws onder de zon.
  Willy Van Damme

  • …het gat in de mand…
   Dit herinnert mij aan een derde kinderliedje .. met dubbele bodem :
   3:
   d’ er is een gat in mijnen emmer, Joseeke…
   ..met wa moet ik da stoppen ?
   ….met ne stop moet ge da stoppen, Joseeke…
   …..en als die stop nu ‘ns te groot is ?….enz…

   opmerking : OP AL DIE NIVO’S ZAL DE HOMO SAPIENS ( een zegevierende soort, die alle gelijkende soorten reeds lang uitroeide) VECHTEN TOT-TER-DOOD. En toch groeit de soort exponentieel.
   Misschien wordt de infernale groei gestopt op een doenbaar nivo door een groep, die nog veel Neanderthal-genen meedraagt ???
   Ludo Kenis

 7. In de Europese provincie Nederland worden wij doodgegooid met “Bekende Nederlanders” die ons via de televisie oproepen geld te storten op Giro 555. De Socialistische Partij in Nederland schijnt imperialistische/kolonialistische trekjes te hebben, terwijl zij aan de andere kant ons imperialistische/kolonialistische verleden via belastinggeld proberen te vergoelijken. Ook ons slavernijverleden moeten wij, via diezelfde SP, met excuses omkleden. Maar erkennen dat Syrië vol zit met Al-Qaida rebellen die onschuldige burgers de kop afhakt, nee, dat doet onze Socialistische Partij niet. Het ligt allemaal aan Assad.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Wekt niet de minste verbazing. Nu ze meer en meer aanvaardbaar wordt om mee te regeren moet ze meedraaien in het bestel en het groen licht krijgen van instituten als Shell, AIVD, Clingendael, enz.. En dat doe je door de hielen en kont te likken van Washington en Israël.

  Nog een beetje geduld en ze zitten op de koffie bij Netanyahu. Van Mao’s China naar Israël.
  Het heet het verkopen van de ziel of het verhaal van Judas en de dertig zilverlingen.

 8. …Had Judas Kristus niet verkocht…dan bleef Kristus leven !….=geen Kristendom…geen begijntjes…
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Maar dan moet je wel de teletijdmachine van professor Barabas gebruiken.
  Willy Van Damme

 9. “Dat er onder Mao en Stalin grote hongersnoden geweest zijn met miljoenen doden is dacht ik voldoende bekend. Daarover zijn veel serieuze studies gemaakt die geen modderachtige propaganda kunnen genoemd worden.”

  Zie ook: http://monthlyreview.org/commentary/did-mao-really-kill-millions-in-the-great-leap-forward

  Groeten,
  Ben Braam
  Antwoord:
  Bedankt voor die zo te zien boeiende bijdrage. Ik ben nu druk bezig met andere zaken aan het schrijven en dus leg ik dat eventjes opzij.
  Maar het lijkt mij een aanrader. Zo te zien zijn er wel een aantal zaken die ik al wist. Ik ben immers al meer dan dertig jaren een abonnee van China Quaterly.
  Willy Van Damme

  • 1 citaat: ‘Official Chinese sources, released after Mao’s death, suggest that 16.5 million people died in the Great Leap Forward.’
   En zo kan ik er nog wel 10 aanhalen uit dit veel te lange artikel. Welke officiele bronnen, Ben? Ik lees alleen maar een hoop bla bla, dat veelal, zo lees ik in het artikel, uit Amerikaanse en/of CIA bron komt. Weer geen enkel bewijs. Wat is voldoende bekend? die verhalen of de echte geschiedenis?
   Baas boven baas. 70 miljoen doden door Mao, En het contact adres is in New York. Socialisme uit de CIA koker. Moet je hier zelf niet een beetje om lachen Ben?
   Gerrit
   Antwoord:
   Wat Ben Braam opstuurde is maar een van de vele verslagen, reportages, boeken, studies enzovoort over die periode. En ze verschenen in tientallen landen en in vele talen. Ook in China.

   Dat bepaalde westerse regeringen (waaronder de CIA) studies hierover bestelden en financierden is logisch. Vooreerst willen ook zij meer duidelijkheid. Dat is toch logisch.
   Maar stellen dat omdat CIA enkele studies hierover financierde alles een grote leugen is echt niet serieus te noemen.

   Vorige maand zag ik hier nog een documentaire met veel interviews met Chinese boeren over die periode. Het was het toppunt van Maoïstische dwaasheid en brutaliteit.
   Als je al die Chinezen bezig zag om in huisgemaakte ovens staal te maken dan kon je lachen. Maar de humane catastrofe daarachter en het hiermee gepaard gaande menselijke lijden was verschrikkelijk.
   Het door Ben Braam opgestuurde stuk poogde er een cijfer op te plakken. Maar dat lijkt mij onmogelijk.

   Die hongersnood ontkennen is het van hetzelfde niveau als het ontkennen van de zonneschijn.
   Maar ik herinner mij ook dat soort discussies rond de Rode Khmer. Zelfs Noam Chomsky noemde het eerst Amerikaanse propaganda. Tot hij toegaf fout geweest te zijn.

   Verder is China Quaterly gewoon een academisch tijdschrift over China en de Chinezen met een grote erg gevarieerde lijst van medewerkers ook vanuit China zelf. Het is een boeiend blad maar uiteraard geen bijbel. Het geeft alleen meer uitleg in detail over het heden en verleden van het land.

   En als ik moet kiezen tussen de info van die Maoïstische internationale en China Quaterly dan is mijn keuze snel gemaakt.
   Het een is grotendeels rommel, het andere heeft informatie. Zelfs al moet je ook hier oppassen. Maar dat is zo voor alle bronnen.
   Willy Van Damme

  • Nee Willy, je bewijzen blijven uit. Zeventig miljoen. 70.000.000. Besef je wel hoeveel dat is. Laat dat getal eens tot je doordringen en kijk dan nog eens naar die verhalen.
   En a.u.b. niet zo minchtend over serieuze mensen die die verhalen niet geloven en vele daarrvan ook ontmaskeren. Stuur me de docomentaire eens door, mogelijk kan die dan getest worden op authenticiteit. Kan je me ook de (nationalteit van de) maker noemen. Mogelijk van dezelfde CIA organisatie als van de link die Ben aanhaalde?
   En dat het ‘enkelen’ zijn, laat ik aan jouw beoordeling over. Ik denk daar anders over, terwijl ik niet eens maoist ben, maar Marxist-Leninist.
   Het steeds de Rode Khmer erbij te betrekken lijkt me niet ter zake doende.
   Gerrit
   Antwoord:
   Als je even goed nadenkt zal je moeten beseffen dat je iets onmogelijks vraagt. Ik kan bijvoorbeeld evenmin bewijzen dat Duitsland in 1941 de Sovjetunie aanviel. Evenmin kan ik bewijzen hoeveel doden er vielen in de Spaanse of Amerikaanse burgeroorlog of hoeveel doden de holocaust veroorzaakte.

   Je zegt wat verder ook dat er inderdaad bloed vloeide en fouten zijn gemaakt, zeker tijdens de Grote Sprong Voorwaarts. Dat is de essentie van wat ik zegde. Naast dan dat een Joris Ivens daar om bestwil over zweeg. Hij bracht het verhaal van allemaal blije Chinezen, verliefden van Mao, die ons leerden hoe Yukon de bergen verzette. Dankzij natuurlijk het Rode Boekje van Mao. Beter dan de bloeddoping van de Spaanse dokter Fuentes.

   Ik kan je alleen maar vertellen dat er over die ‘fouten’ massa’s documenten bestaan, ook van de Chinese CP. Als je ze niet wil geloven en het allemaal manipulaties van de CIA wil noemen, het zij zo.
   Wie in iets wil geloven en alles dat het tegendeel aantoont bij de CIA/KGB/Enz.. gooit, het zij zo.

   Wel heb ik hier nog niemand het getal van 70 miljoen doden weten noemen. Ik heb in de dertig jaar dat ik met Cambodja bezig geweest ben nooit het aantal doden genoemd dat onder de Rode Khmer viel. Waarom? Omdat ik, nog iemand anders het echt weet. Het waren er veel in Cambodja, het waren er veel in China.
   Juist zoals we ook niet weten hoeveel mensen er stierven als gevolg van de tweede wereldoorlog.

   Wil iemand daar een getal opplakken, dan is dat zijn keuze. Het is als met die 6 miljoen joden. Niemand weet het, het is giswerk dat in nogal wat gevallen politiek misbruikt wordt. Maar dat laat ik aan mij voorbijgaan.
   Willy Van Damme

   • Even voor alle duidelijkheid, het is niet zo dat ik alles goedpraat. China was een achterlijk land voordat de communistische partij aan de macht kwam. Nu is het een van de meest ontwikkelde landen. En ja, daar is voor gestreden en er is bloed voor gevloeid. Er zijn massa’s fouten gemaakt, zeker tijdens ‘De grote sprong voorwaarts’ Maar al die achterlijke anti-communistische propaganda verhalen. Je hoeft er maar in te prikken en ze lopen leeg. Geen enkel bewijs voor te vinden.
    Gerrit
    Antwoord:
    Zie hiervoor het eerder antwoord.
    Willy Van Damme

   • Het was een leuke discussie Willy, eentje waar we niet uitkomen denk ik. Laten we maar weer overgaan tot de orde van de dag. Daar is genoeg over te melden, en dat doe je goed.
    Een ding tot slot. Jij en ik worden overspoeld met een eenzijdige opinie. De kranten, radio, TV en noem maar op. De waarheid mogen wij niet te horen krijgen. In veel gevallen doorzie jij deze politiek. Ik wil je alleen verzoeken de meningen van anderen over de geschiedenis waar we het over hadden, niet direct naar het rijk der fabelen te verwijzen, maar serieus naar hun argumenten te luisteren,want ook hierbij geldt dat wij de waarheid niet mogen weten, het is immers de aarstvijand van het huidige kapitalisme.. Mogelijk is het toch niet geheel zoals jij of ik denken dat het is.
    Gerrit
    Antwoord:
    Alleen de paus en nog enkele betweters weten alles best. Ik poog de waarheid te zoeken en zal wel nog een tijd bezig zijn vrees ik.
    Maar als men echt klinkklare onzin verkoopt zoals die man die recent hier enkele opmerkingen ter verdediging van Israël plaatste krijgt de volle lading.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s