Coördinator verenigingsleven

De Dendermondse bibliothecaris Lieven Senepart gaat deze zomer op pensioen en dient dus snel vervangen te worden.  En dat wordt een primeur, niet alleen voor Dendermonde maar blijkbaar voor zowat het hele Vlaamse bibliotheekwezen. Zijn opvolger zal niet alleen de directeur van de bibliotheek zijn maar moet ook “coördinator verenigingsleven” worden. Een nieuwigheid.

Sinds de verhuis weg van de stationsbuurt naar het prestigieuze nieuwe gebouw aan de Kerkstraat veranderde er veel. Niet alleen de digitalisering en het veel groter zeer ruime gebouw zorgden voor een extra impuls, ook op andere vlakken groeit de zaak. En dat leverde een pak nieuwe activiteiten op.

Lieven Sennepaert

Lieven Senepart neemt deze zomer afscheid als directeur van de bibliotheek. Hier bij de opening van de nieuwe gevangenisbibliotheek. Een andere nieuwe activiteit van de bib. Sinds juni 1985 al is hij directeur.

Wat mogelijk gemaakt werd door de in het gebouw ingecorporeerde zaal ‘t Sestich maar ook door de beschikbaarheid van andere lokalen. Zo was er eerder dit jaar een smaakvolle tentoonstelling met foto’s van allerlei Europese kerkhoven die het soms intens mooie Europese funerair erfgoed in beeld bracht.

Enthousiast

Ook andere activiteiten zoals de jeugdboekenweek, concerten, spreekbeurten, de gedichtendag, enzovoort tonen een geheel nieuwe dynamiek die in het vroegere claustrofobisch achtige gebouw gewoon onmogelijk waren.

Lien Verwaeren

Schepen voor Cultuur Lien Verwaeren verraste met haar nieuwe invulling voor het directeurschap van de bibliotheek.

En uiteraard is het bezoekersaantal en uitlenen sterk toegenomen. Recent diende men in de leeszaal zelfs computers bij te plaatsen. En met zijn smaakvolle architectuur is het ook erg populair bij vele fotografen en voor het gebruik in folders. Allerlei groepen en personen namen er foto’s voor hun partijprogramma’s en memoranda voor de recente lokale verkiezingen.

Schepen van Cultuur Lien Verwaeren (CD&V): “Kijk het is een prachtig gebouw dat zich tot veel leent. Ook zien we hoe het personeel enthousiast meewerkt aan zaken als die Jeugdboekenweek. Het moet een nieuwe invulling geven aan onze bibliotheek. En het betekent ook een goede zaak voor onze cultuurbeleidscoördinator die zo versterking krijgt.”

Jeugdboekenweek in de bibliotheek 2013

De Jeugdboekenweek. Of maken ze zich al klaar voor de ontvangst van de nieuwe directeur?

Ook in de bibliotheek lijkt men buiten wat verbazing positief aan te kijken tegen dit idee. Daar zien sommigen het als een verhaal waarbij iedereen kan winnen, de bibliotheek en het verenigingsleven. Klaar voor een nieuwe symbiose?

En nu nog het lek in het dak vinden.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s