Graven op Dendermonds Sint-Alexiusbegijnhof

De groep archeologen van Monument Vandekerckhove zijn nog maar enkele dagen aan de slag op het Dendermondse Sint-Alexiusbegijnhof of ze hebben al prijs. Nog geen meter diep op een plek gelegen tussen de buitenmuur kant Begijnhoflaan en de kapel vonden het team een ganse serie graven, vermoedelijk afkomstig van begijntjes die daar ooit woonden.

De werken kaderen in de plannen van de stad om eindelijk de in barslechte staat zijnde wegenis op het begijnhof te herstellen. Wanneer men dit kan realiseren is, gezien de gevraagde subsidies wel een groot mysterie.

Terwijl velen dachten dat men daar niets speciaals zou vinden blijkt dit dus nu toch opnieuw voor verassingen te zorgen. Graven in de ondergrond, vooral in het stadscentrum, levert blijkbaar bijna altijd iets op.

Archeologisch vooronderzoek

Normaal gaan deze werken een drietal weken duren. Deze zijn een verplichting wegens het uit 1992 daterende binnen de EU ondertekende Verdrag van Malta. Dit stelt dat telkens als men de ondergrond wil verstoren men vooraf een archeologisch vooronderzoek moet doen. Het kreeg pas veel later in België kracht van wet.

Graven op het Sint-Alexiusbegijnhof

De graven liggen allen netjes naast elkaar en zijn vermoedelijk die van vroegere begijnen. Ze zijn te herkennen aan de verkleuring van de grond.

Dat men juist deze plek op het begijnhof koos had te maken met het feit dat hier in de grond containers komen die moeten zorgen voor een goede drainage van het mooie binnenplein van het begijnhof.

Gezien de vondsten zal er vermoedelijk verder archeologisch onderzoek nodig zijn. Dat wordt door een comité van experten beslist. Nadien komen er ook nog opgravingen aan de ingangspoort aan de Brusselsestraat.

Het Sint-Alexiusbegijnhof is een zogenaamd pleinbegijnhof zoals dat in Brugge en dateert op deze plaats van 1288 en telt 61 woningen. Het huisvest o.m. de stedelijke fototheek, het museum voor Volkskunde en een museum rond het leven van de begijnen. 

Ook wonen er een aantal mensen, vooral vrouwen en huist de groep Intro hier, een vzw die jongeren met leermoeilijkheden opvangt. Ze zitten in het vroegere Passantenhuis van de CM.

Wachten op geld

Het geheel geeft een vervallen indruk. Maar de bisschoppelijke vzw Sint-Alexiusbegijnhof, eigenaar van het goed, poogt via het systeem van erfpacht dit nu te restaureren. Een methode welke men ook elders in andere begijnhoven toepast.

De plannen kregen de goedkeuring van Onroerend Erfgoed maar het wachten is tot minister Geert Bourgeois (N-VA), verantwoordelijk voor erfgoed, met geld over tafel komt. En dat sleept al héél lang aan. Tot ongenoegen van velen.

Kris Verwaeren (l), Piet Buyse en Marc Block van de vzw (r)

Kris Verwaeren (DDS), links, Piet Buyse (Burgemeester, CD&V) en Marc Block van de vzw Sint Alexiusbegijnhof, rechts.

Vorig jaar heeft de Intercommunale voor Streekontwikkeling DDS zich nu ook met de zaak gemoeid om een deel van de woningen te restaureren. Het betreft hier zeven huizen met de nummers 26 tot en met 32. Een primeur voor DDS. “Dit is een zaak die we met ons hart aanpakken”, wist Kris Verwaeren, directeur van DDS, toen te zeggen.

Deze huisjes waren eerst aan de Dendermondse Volkswoningen, een sociale huisvestingsmaatschappij met CD&V stempel, toegezegd maar die haakte uiteindelijk af. Het is wel de bedoeling deze huizen te verhuren aan gezinnen met een modaal inkomen.

Keizer Jozef II

Het begijnhof is zoals alle andere begijnhoven in ons land, Nederland en Noord-Frankrijk sinds 1999 door Unesco uitgeroepen tot deel van het werelderfgoed. In 1975 stierf hier de laatste begijn Ernestine De Bruyn.

Sint-Alexiusbegijnhof

Het Sint-Alexiusbegijnhof is een oase van rust pal in het soms erg drukke stadscentrum.

Dat hier graven werden ontdekt hoeft feitelijk niet te verbazen. Tot het edict van de Oostenrijkse keizer Jozef II in 1788 werden alle begijnen hier begraven. Het was dit edict dat zorgde dat elke gemeente of stad een centraal kerkhof kreeg.

Opvallend is verder dat de graven netjes naast elkaar liggen en ook volgens kerkelijke rituelen werden begraven. Naar verluidt zijn de kisten nog deels intact. Vraag is of men dit hier gaat dateren en wat er nadien met die stoffelijke resten zal gebeuren.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s