Een alternatief 12-12

Dezer dagen pogen een aantal humanitaire organisaties en media een beetje met de moed der wanhoop een geldinzamelactie op gang te trekken voor noodhulp aan Syrië. Moslims worden hier scheef bekeken en hulp voor mensen in dat land inzamelen is, mede gezien de soms hallucinante berichtgeving, geen simpele zaak. Het is bijna als Don Quichot en zijn  fameuze windmolens.

Opvallend bij dat consortium is natuurlijk wel dat Broederlijk Delen/Pax Christi en Artsen Zonder Grenzen, die in min of meerdere mate die salafistische rebellen steunen, niet bij deze actie betrokken zijn. Een goede zaak want het zou de neutraliteit en zo de geloofwaardigheid van de actie in het gedrang brengen.

In het klooster van Mar Yakub huizen nu massa’s vluchtelingen die na de rebellenaanval op Homs en het bezetten van nabije dorpen hier onderdak en voedsel vonden. Het klooster hier in betere dagen.

In Syrië zelf is het klooster van Mar Yakub (Sint-Jacobus) waar de Belgische pater Daniel Maes al wat jaren leeft, bezig honderden vluchtelingen aan het opvangen. Uiteraard zonder te zien of ze wel van de goede gezindheid zijn en of er geen zieltjes kunnen gewonnen worden.

De kosten voor de opvang van die vele vluchtelingen zijn natuurlijk erg groot, en bovendien wordt het land door die extremisten kapot geslagen. De Syrische regering is dus niet in staat veel te helpen.

Elke bijdrage vanuit Europa is dan ook welkom om hier die nood te delgen. Zelfs al is het maar voor een klein deel. Wel is deze bijdrage, in tegenstelling tot een storting voor 12-12, fiscaal niet aftrekbaar. Daniel Maes is een norbertijn verbonden aan de abdij van Postel.

Het voordeel is wel dat je het via het internet, o.a. Facebook, als het ware dit project dagelijks kunt opvolgen. Het klooster dateert uit de zesde eeuw en werd een aantal jaren terug onder impuls van de Palestijnse zuster Agnes Mariam heropgebouwd tot een architecturaal pareltje. En mooi erfgoed.

Zuster Mariam Agnes

De Palestijnse zuster Agnes Mariam zorgde voor heropbouw van het ongeveer 1500 jaar oude klooster van Mar Yakub maar moest vluchten toen die rebellen in de streek te sterk werden.

Zij is nu wel voor die (sic) vrijheidsstrijders naar het vlakbij gelegen Libanon moeten vluchten. Ze is immers niet meer veilig voor de vrienden van Brigitte Herremans van Pax Christi en ex-premier Guy Verhofstadt.

Voorheen maakten Rudi Vranckx en Jens Franssen van de Vrije Rebellen TV (VRT) haar verdacht door te insinueren dat ze betrokken was bij die dodelijke aanslag op hun groep journalisten in Homs in januari 2012. Een stevig dieptepunt voor onze journalistiek waarvoor beide heren zich nooit verontschuldigden.

Daniel Maes wordt ondanks zijn voor journalisten zeer interessante positie dood gezwegen door onze media die daarmee aantoont feitelijk in dienst te staan van de VS en Israël. Mede daarom kan die steun een extra opsteker zijn voor deze noeste en passionele sociale werker.

Buiten een kort optreden in Terzake op Canvas en een eenmalig klein stuk op de regionale pagina’s van de Gazet van Antwerpen, lees je over hem in onze media nooit iets. Als een rebel hier op bezoek is of ginds een verklaring aflegt dan is er daarentegen ruimte zat.

Daniel Maes

Pater Daniel Maes poogt te doen wat hij kan voor de vele vluchtelingen. Het zou verbazen moest men vanuit de VRT ter gelegenheid van 12-12 aan hem en zijn actie aandacht besteden.

Het klooster is gelegen tussen de grootstad Homs en de Libanese grens en heeft dan ook veel last van die terreurbendes. Hun toevoerlijnen lopen immers deels via Libanon. Vlakbij in Quosseir richting Libanon en pal tegen Hermel in Libanon wordt nu hevig gevochten.

Het leger is hier aan een offensief bezig waarbij de salafisten uit revanche nu regelmatig het dorp Hermel onder vuur nemen. Officieel omdat Hezbollah militairen naar Syrië stuurde. Een bewijs hiervoor is er tot heden echter nog niet gegeven.

Het rekeningnummer van Daniel Maes is IBAN BE 32-068-2083244-02 met BIC GKCCBEBB van Belfius Bank. Wel vermelden waarvoor je stort.

Alhoewel het consortium 12-12 strikt neutraal is maken onze media uitvoerig gebruik voor het verspreiden van de klassieke leugens. Zo bracht De Morgen vandaag een groot stuk rond het lot van de Syrische kinderen zonder een woord te schrijven over het grootschalig gebruik door die rebellen van kindsoldaten, incluis Belgische.

En vanavond ook poogde Rudi Vranckx in Terzake op Canvas de verdediging op zich te nemen van Abdelrahman Ayachi, zoon van de ooit met Al Qaeda verbonden sjeik Bassam Ayachi. Zoon Ayachi kreeg hier onlangs in beroep wegens terrorisme een celstraf van 4 jaar. Zoon Ayachi is zowat zijn gids als hij nog eens bij die rebellen op bezoek gaat.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Ik verneem zojuist om 23u55 dat Radio 1 van de VRT een lang interview met pater Daniel Maes heeft afgenomen. Het zou morgen vrijdag 26 april tussen 11 en 12 uur ’s middags worden uitgezonden. Er gebeuren dus toch nog mirakels in medialand.

Als ze een hagiografisch interview met de veroordeelde terrorist Abdelrahman Ayachi geven mag dit ook wel.

2 thoughts on “Een alternatief 12-12

 1. Het consortium 12-12 strict neutraal.?
  Erik Tods is coördinator van 1212, en is van Oxfam.
  Van Oxfam zijn de haatcampagnes tegen Israël bekend….
  Vergeten dat de leden van 1212 op 11/1/2009 ‘dood aan de joden ‘ schreeuwden in de straten van Brussel? Om maar iets te zeggen.
  Uiteraard zou ik het niet overwegen om 1212 te steunen.
  Lou
  Antwoord:
  Ik had het over de kwestie Syrië, niet perse over Israël.
  Dat voorval in Brussel is mij onbekend en lijkt mij twijfelachtig. Maar misschien is voor U iemand die tegen Israël is ook iemand die tegen joden is? Wat uiteraard niet klopt.

  En verder is Israël tot nader orde een staat die gesticht is door kolonisten die het land van anderen hebben gestolen, waarbij zij ook een vorm van apartheid invoerden. En om dat te bestendigen een systeem van permanente oorlog tegen de buurlanden voeren.
  Misschien dat U daar geen probleem mee hebt, ik wel.
  Willy Van Damme

 2. Geachte Willy Vandamme, ik ben een groot verdediger van Israël en van de Joodse Staat, en wat dat betreft is mijn geweten volkomen in vrede, als dat uw vraag mocht zijn.
  Lou
  Antwoord:
  Dat was bij uw eerdere reactie al wel duidelijk.
  Het is klassiek bij dieven en andere criminelen dat ze hun diefstal of pogen goed te praten of te ontkennen. Zelfs na een veroordeling.
  Het merkwaardige bij zionisten is dat ze dit doen door terug te grijpen naar een 2000 jaar oud imaginair koninkrijk.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s