Obama in Israël–Behoudens meer oorlog niets

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël, de Westelijke Jordaanoever met Ramallah en Jordanië van 20 tot 23 maart heeft voor de Palestijnen niets opgebracht. Het enige waar ze zo te zien zeker van mogen zijn is meer oorlog en vernieling bij de tegenstanders van Israël. Voor hen waren er zelfs geen loze beloften.

Als we iets van die reis van Obama mogen onthouden dan is dat het ontdooien van de relaties tussen Turkije en Israël. Wat volgens beide landen en de VS vooral belangrijk is voor wat ze noemen de ‘stabiliteit’ in de regio. Diplomatieke codetaal voor de versteviging van de positie van de VS en Israël.

En dan gaat het in essentie over Syrië waar men met geweld de regering poogt omver te werpen. Een der laatste die zich verzet tegen Israël. Verder deed Obama ten overstaan van de Palestijnse bevolking niets. Hij zweeg en wilde zelfs niet eens het graf van Yasser Arafat bezoeken.

Feitelijk een belediging, zeker nadat hij eerder in Israël de graven van Theodor Herzl en Yitzhak Rabin en het holocaustmuseum Yad Vashem had bezocht. Het enige oorbare was een toespraak voor Israëlische studenten waarbij hij hen opriep een Palestijnse staat te aanvaarden.

Wel gaat zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in het Midden-Oosten nog wat rondjes vliegen, officieel om te zien of er nog wat tussen beide partijen te regelen valt. Maar dat is zelfs amper slecht theater te noemen.

Ondertussen wordt met steun van de VS en haar bondgenoten het Palestijnse vluchtelingenkamp al Yarmouk bij Damascus door salafisten aan flarden geschoten. Een mooi geschenk van deze winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

En sinds de invloed van Qatar en zo de VS en Israël in Gaza toeneemt worden daar ook steeds strengere religieus getinte maatregelen genomen. Zo werden meisjes ditmaal plots uitgesloten van de jaarlijkse marathon.

De VS zouden wel liefst een oplossing voor het Palestijnse probleem willen. Want het zou hen in de regio immers zelfs populair kunnen maken. Maar dan moet het tegen de wensen van Israël ingaan. En dat kan en wil het niet want het is de gevangene van het zionisme.

Neen, het bezoek van Obama aan de regio heeft voor de Palestijnen alleen maar meer miserie gebracht.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Obama in Israël–Behoudens meer oorlog niets

 1. Wat dacht je van de onderhandelingen tussen de Turkse regering een PKK leider Ocalan? Deze onderhandelingen zijn waarschijnlijk tot stand gekomen met tussenkomst van de Amerikanen om zo de PKK te gebruiken/ misbruiken in Syrie. Zij vechten nu tegen het leger van Syrie.
  Isaak
  Antwoord:
  Het is een mogelijks belangrijke ontwikkeling maar ik heb er op dit ogenblik amper informatie over om er iets serieus over te zeggen. Maar het is een van de zoveelste staakt-het-vuren tussen beiden.
  Ik vermoed dan ook dat het wantrouwen tussen beiden torenhoog is. Er zal vermoedelijk tussen de Koerden en die salafisten in Syrië nooit enig vertrouwen zijn. Wat wil je?
  Maar ik kan je dus niet echt helpen. Sorry.
  Willy Van Damme

 2. De Kurden worden al jarenlang ‘gebruikt’ als het gaat om Turkije, noord-Irak, Syrië, Armenië…De Kurden hopen op een eigen natie wanneer ooit de ‘nieuwe grenzen’ worden vastgelegd na de val van Iran, Syrië, Irak. Die ‘Oostfront’-verwachtingen bij de Kurden worden natuurlijk misbruikt. Het oude verhaal.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Inderdaad maar al die Koerdische clans, clubjes, partijen en gewapende groepen hebben de voorbije eeuw ook niets anders gedaan dan elkaar bevochten en niet zelden daarbij ook buitenstaanders gebruikt/misbruikt voor hun eigen machtsdromen.

  Zeker in Iraaks Koerdistan is het er de voorbije twintig jaar onderling soms gruwelijk aan toe gegaan. Het is een verhaal dat je hier zelden of nooit zult horen. Het zijn immers de ‘goeden’.

  Zoals trouwens het verhaal van de Armeniërs en de Turken zonder enige nuance steeds maar in beeld wordt gebracht. Waarbij men netjes het woord Koerd poogt te vermijden. Geen toeval.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s