De zoon van Paul De Grauwe

Wie in België het woord econoom uitspreekt denkt tegenwoordig bijna onvermijdelijk aan Paul De Grauwe. Soms lijkt het zelfs alsof er in dit land maar een econoom is en dat is de professor emeritus van de KUL die tegenwoordig bijklust aan de Britse London School of Economics. Een naam die al bijna even hard en prestigieus klinkt als De Grauwe zelf.

Meest succesvolle speculant

Daar blijkt De Grauwe sinds 1 februari 2012 les te geven. En dit niet zomaar les, hij doceert er over de Europese politieke economie. Een wat opvallend onderwerp in een land dat gekend is voor zijn diepgewortelde haat voor alles wat met Europa te maken heeft.

En die studierichting werd in 2011 in het leven geroepen door de Amerikaan John A. Paulson en heet dan ook toepasselijk de John A. Paulson Chair. De man schonk daarvoor zelfs 2,5 miljoen Britse pond (2,93 miljoen euro) aan de London School of Economics. Filantropie? Ach, wat zijn die paar miljoenen voor de man.

John Paulson is immers de meest succesvolle speculant uit de wereldgeschiedenis. Beter nog dan die andere ‘filantroop’ George Soros. John Paulson werd in de wereld van de haute finance wereldberoemd door in 2007 met een van zakenbank Goldman Sachs geleende 1 miljard dollar de speculatie tegen de Amerikaanse huizenmarkt op gang te brengen.

Het was de start van de bankencrisis die we zes jaar later wereldwijd nog steeds voluit voelen. Nadat Goldman Sachs de Amerikaanse hypothecaire kredieten zo netjes had verpakt dat de meest bankiers in de wereld er geen graten in zagen schoot Paulson op hun signaal in actie.

Die met strik verpakte woonkredieten hadden een AAA waardering van Moody’s & co en bracht interestmatig ook iets meer op. Kopen dus. We voelen het in Europa nog steeds volop.

Nadat Goldman Sachs die kredieten dan had verkocht – in grote hoeveelheden in Europa – leende het dan geld aan John Paulson om tegen haar eigen eerder verkochte producten te speculeren. Het is iets waar men De Grauwe zelden over hoort spreken.

Hoeveel het vernielen van de banken, en dus de economie, John Paulson juist opbracht is niet exact geweten maar de Financial Times had het onlangs over een nettowinst van 3,7 miljard dollar. Waardoor hij rivaal George Soros, de man van ngo’s als Global Witness, Open Society, Avaaz en Human Rights Watch, met straatlengten versloeg.

36 miljard dollar

En als je 3,7 miljard dollar winst maakt door de economie kapot te speculeren en pakken miserie te veroorzaken dan is dit soort ‘filantropie’ van 2,5 miljoen pond natuurlijk geen probleem. Wat een mens toch al niet doet om een bordje met zijn naam erop te krijgen.

De man is dan ook in Wall Street en The City de meest gevierde speculant. Hoeveel zijn door hem beheerde fondsen beheren is onduidelijk. De Financial Times sprak op 5 december 2012 over “ongeveer 19 miljard dollar”. Het persbericht van de London School of Economics van eind 2011 had het dan weer over 36 miljard dollar.

Nadien ging het met de man financieel echter minder goed. Zijn fondsen als Paulson & Co en Advantage Plus verloren in 2011 en 2012 pakken geld. Na zijn aanval tegen de Amerikaanse huizenmarkt en de banken was hij in 2010 immers beginnen speculeren tegen de euro en de EU.

En dat omver krijgen als in de VS voorheen met banken als Lehman Brothers en Bearn Stearns gebeurde bleek onmogelijk. Het werd financieel uiteindelijk een ramp. Hoeveel hij hier heeft verloren is nog onduidelijk. Maar de man kan tegen een stootje natuurlijk. De bedelstaf zit er voor hem zeker nog niet in.

Nooit goed

Maar dat Paul De Grauwe juist de John Paulson Chair bezet is natuurlijk verwonderlijk. De Grauwe laat immers al enkele jaren sinds het uitbreken van de eurocrisis geen gelegenheid onbenut om hard uit te halen naar het beleid dienaangaande van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Nooit is het voor hem zo te zien goed en steeds maakt de EU het volgens hem met haar optreden almaar slechter. Als men maar zijn raad opvolgt dan komt alles goed. Het is alsof de ECB onder leiding staat van een aantal nullen, zero’s die geen barst begrijpen van macro-economie. Paul weet beter.

Zijn bankbliksems van de voorbije jaren droegen dan ook op hun wijze bij tot de instabiliteit van de eurozone. Een instabiliteit waar John Paulson op zijn speculatieve manier eveneens zijn steentje bijdroeg. In die zin vulden beiden elkaar goed aan.

Voor Paul De Grauwe is die relatie echter geen enkel probleem. Hij erkent dat Paulson in 2007 met geld van Goldman Sachs begon met het speculeren tegen de huizenmarkt en geeft ook toe dat Paulson tot vorig jaar kort ging op de euro. Wat in feite een open oorlog was tegen de euro en de Europese Unie.

Achter de rug

Oorlog die nu achter de rug is. Zo hees Paulson met betrekking tot de euro vorig jaar de witte vlag. En wie de rente op Italiaans overheidsschulden volgt ziet dat de huidige grote politieke instabiliteit er plots geen rol meer speelt. De Amerikaanse speculanten laten Europa links liggen. (Zie voor analyse hier eerder geplaatste stukken)

Voor hem zou het ook dom zijn om dat geld van Paulson niet te aanvaarden. Zeker nu in zijn ogen ook de overheid nog langer weigert hoger onderwijs voldoende te financieren. Waarbij hij verder stelt dat het niet Paulson is die hem zijn loon bezorgt maar de London School of Economics.

Het lijkt echter weinig geloofwaardig dat Paulson geen inspraak zou gehad hebben bij de benoeming van De Grauwe. Dat de grootste speculant tegen de euro en de EU zorgt voor de benoeming van de grootste Belgische criticus van het Europees beleid kan natuurlijk alleen maar opvallen.

Een querulant

Ook over de farce van de London School of Economics met Saif al Islam, de zoon van de vermoorde Libische president Kadhaffi, is De Grauwe vrij mild voor deze instelling. Tijdens de westerse interventie in Libië bleek deze in 2008 tegen betaling van 1,5 miljoen Britse pond een gratis doctoraat aan zoonlief gegeven te hebben. Het staat immers mooi op je CV als je er dat kunt bijzetten. Zelfs al is het zo nep als maar kan.

De Grauwe ziet dit wel als een groot schandaal dat nu dankzij een strikter toezicht wel vermeden zal worden. Dat het hier een geval van grootschalige wetenschappelijke corruptie is wil hij niet zo direct gezegd hebben. Het lijkt hem ook geen zorg meer. Met als extra vraag: Wie kreeg tegen betaling in het verleden daar nog meer doctoraten? Maar strenger toezicht is voor hem voldoende.

Een economisch geschoolde waarnemer: “In feite is de man een querulant, iemand die liefst continu tegen wil zijn. Het zijn dan ook vooral journalisten die hem nog serieus nemen. Wie hem goed volgt ziet hem qua visie ook continu draaien als een tol. Toen de bankencrisis uitbrak had hij er geen enkel probleem mee om banken over kop te laten gaan. Nu gisteren in Het Laatste Nieuws spreekt hij schande omdat men rijke spaarders mee zou willen laten betalen voor het redden van een bank. Waar is de logica?”

Euro overleeft niet

Samen met een hoop Angelsaksische economen als Paul Krugman voorspelde De Grauwe ook herhaaldelijk het einde van de euro. Nog op 23 oktober 2012 voorzag hij in de Financial Times in “Stop this guerrilla campaign against ECB policy” het mogelijks uitreden van de Duitsers uit de euro. Een zoveelste pikzwart scenario van dat milieu.

Zo schreef hij:

“soon or later, this hostility will be unstopable and may lead to German exit from the eurozone.”

“Vroeg of later zal die vijandschap (van de Bundesbank tegen de euro, nvdr.) onstopbaar worden en kunnen leiden tot het uitreden van Duitsland uit de eurozone.”

Het verscheen ook in de Financial Times – een krant waar hij regelmatig columns in schrijft – die in de periode van de speculatie tegen de EU door o.m. een John Paulson enthousiast meedeed aan die oorlog.

Zo beweerde de krant op haar voorpagina ooit dat China weigerde om nog langer de euro te steunen. Een leugen die de krant nooit rechtzette maar welke die dag rampzalige gevolgen had voor de eurozone. Ze poogden bij de krant wat later nog een zelfde truc toe te passen maar toen had men het al wel door. Niemand reageerde nog.

Spanje

De Grauwe was dan ook in 2000 toen men de invoering van de euro voorbereidde een fanatiek tegenstander van de euro die hij onwerkbaar noemde. Toen een vooral Amerikaanse visie. De huidige crisis in o.m. Spanje is voor hem dan ook eerder het gevolg van de euro en niet van de door o.m. Paulson georkestreerde bankencrisis en speculatiegolf.

Dat die speculatieve golf van Wall Street en The City veroorzaakt werd door de Amerikaanse wens om de euro als wereldreservemunt uit te schakelen – een verhaal dat je op veel goed geïnformeerde plaatsen hoort – doet hij niet verbazend daarom ook af als fantasie. In zijn ogen een van de vele duizenden complotverhalen die je nooit kunt bewijzen.

Dat die speculatiegolf tegen de EU merkwaardig genoeg even snel opkwam als ze weer verdween is dan ook voor hem zo te zien geen punt. De euro is de oorzaak van alle kwaad en heeft voor hem op termijn geen toekomst. “Je zult wel zien”, aldus nog Paul De Grauwe.

Willy Van Damme

Advertenties

4 thoughts on “De zoon van Paul De Grauwe

 1. Inderdaad zelden zoveel economische nonsens en gelul gehoord als uit de mond van De Grauwe.
  Professor Gewauwel. Kent hij de waarheid niet of verzwijgt hij ze? ‘Take the money and run?’
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Droomde juist dat hij een tirade afsteekt, niet tegen de ECB, maar tegen Paulson & Co, de gieren van Wall Street. En dat kreeg dan de Arkprijs van het Vrije woord. Waarom niet de Nobelprijs voor de Vrede?
  Willy Van Damme

 2. Toen mijn dochter les van hem kreeg in 1994 of 1995 maakte hij zijn studenten wijs dat dat kon, dat de beurswereld een eigen leven kon leiden ongeacht wat er aan de basis gebeurde. Ik was het daar niet mee eens, maar zei dat ze op het examen moest schrijven wat hij wou horen. Hij kreeg nog 13 à 14 jaar gelijk, maar toen kwam de herfst van 2008. Nu piept hij anders.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het verhaal van de relatie tussen John Paulson en Paul De Grauwe is in de media goed gekend maar niemand durft er mee buitenkomen. Men signaleerde het mij en dus schoot ik maar in actie.

  Uiteraard heeft De Grauwe soms wel gelijk. De nadruk op besparen vanuit de EU is er een voorbeeld van. Je kan van een kip nu eenmaal niet verlangen dat ze veel eieren legt als je ze gelijktijdig wurgt.
  Maar voor zo’n wijsheid moet je geen studies gedaan hebben. Elke boer kan je dat zo zeggen. En het gaat hem hier ook niet over het feit of hij al of niet soms gelijk heeft.

  Maar de man wou gewoon verder goed geld verdienen en zag de leerstoel John Paulson als een niet te missen opportuniteit. Geen vrijwilligerswerk voor de man maar het geld van John Paulson, geld dat de man verdiende met het kapot speculeren van de wereldeconomie. Schaamteloos noem ik dat.
  Een man met enig moreel besef zou dat weigeren. Hij niet.
  Willy Van Damme

  • Maar hij had wel gelijk toen hij waarschuwde voor dat rijke spaarders laten meebetalen in geval van een failliet van een bank. Als je dat aankondigt dan lok je daarmee een bankrun uit, en dan krijg je een failliete bank.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   Kijk er werd tot 2007 onder invloed van de VS en het neoliberalisme massaal geld geleend. Alan Greenspan hield de interestvoeten bewust zo laag mogelijk en creëerde daardoor een niet te houden hausse. Wat hij dan koppelde aan een bewust gedereguleerde markt, zonder veel controles dus. Dit geld moet terug uit circulatie.

   De kwestie is wat je doet met banken die dreigen omver te vallen. Je kan ze laten ontploffen, je kan aan de spaartegoeden bij die bank zitten of je kan die bank nationaliseren en bij de overheidsschuld zetten.
   Maar dan komt het voor rekening van al de belastingbetalers. Wat is de beste en wat is de meest sociale oplossing?
   Trouwens officieel is er nog steeds die beperkte overheidswaarborg. En die leidde voorheen nooit tot een probleem bij de banken.

   Of er daarom een stormloop op de bank zal zijn is dus niet zeker, behalve als ze inderdaad dreigt te vallen. Kijk naar Northern Rock in Groot Brittannië.
   Probleem bij al die scenario’s is dat de rijken en machtigen steeds een middel vinden om te ontsnappen.
   Dat was ook met Cyprus zo waar men via buitenlandse filialen van de Laiki Bank en The Bank of Cyprus de schaapjes op het droge kon halen.
   Willy Van Damme

 3. Als men de miljarden van Marcos, Sadam, Gadhafi,…zomaar kan confisceren, gewoon omdat het ‘stoute jongens’ waren, dan kan men dat ook met onze spaargelden. Het geld op je bankrekening is niet ècht van jou, je mag het enkel even gebruiken. Als de bel gaat en de speeltijd voorbij is, moeten we alle chips terug afgeven aan de juffrouw. MF Global pikte geld uit de klientenrekeningen om gokschulden te betalen. Er volgden geen sancties. Cyprus is een wat grotere variante op dit thema. Willekeurige confiscatie is echter een aantasting van de grondvesten van het kapitalisme:
  het recht op privé-bezit. Hier komen ‘links’ en ‘rechts’ samen: wat maakt het uit of privé-bezit geconfisceerd wordt door corporate monopolisten of gewoon afgeschaft wordt door de communisten? Voorlopig is het eerste nog aangenamer dan het tweede.
  Greenspan formuleerde het zo:
  ‘Als er iets zou bestaan dat de waarde van uw bezitting echt veilig stelt, moet dat door de staat onwettig worden verklaard.’ Hetgeen betekent dat alle bezit verplicht onderhevig moet zijn aan erosie. Langzame erosie door inflatie of snelle erosie door confiscatie. Het is een wettelijk vastgelegde aantasting van het (in theorie) o zo heilige dogma van het ‘eigendomsrecht’. Geen kattepis!
  Verdorie, is De Grauwe dan toch een communist!?
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Wie zijn geld aan de bank in bewaring geeft heeft inderdaad nooit de zekerheid dat hij het ook terugkrijgt. Er is wel de beperkte waarborg van de staat maar die gaat maar zover als de overheid wil gaan. Zegt die jnet – wat ze grondwettelijk kan – dan is dat ook njet.
  Het is iets wat blijkbaar velen onvoldoende beseffen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s