Leven in de Opdorpse brouwerij

De prijs van de Dendermondse Perskring voor socio-cultureel werk in 2012 ging dit jaar naar de vereniging Middenstand Opdorp Leeft. Het is een vzw die het lokale dorpsleven in het Buggenhoutse gehucht Opdorp al nu meer dan twintig jaar steeds maar nieuw leven inblaast. En met succes.

Een geval apart

Middenstand Opdorp Leeft

In 1992 vreesden ze bij Middenstand Opdorp Leeft voor de neergang van het dorp en schoten in actie. Een schot in de roos.

Opdorp is een wat bizar dorp. Het ligt pal tegen Brabant en de provincie Antwerpen en was, als we de lokale historici mogen geloven, vroeger zowat een fiscaal paradijs. Dat is dan in de middeleeuwen. Het had immers een eigen apart statuut, los van Brabant en Vlaanderen, en dus ook een eigen fiscaliteit.

Die verschilde in de feodale tijden namelijk van dorp tot dorp en soms binnen het dorp zelf. Wieze is zo’n prachtvoorbeeld waarbij bepaalde akkers binnen het Land van Aalst vielen en het ander onder de – goedkopere – kanunniken van het Land van Dendermonde. Brouwers wisten waar zich te vestigen.

Volgens lokale historici verklaart dit waarom het amper 2000 inwoners tellende Opdorp zo’n heel grote nog steeds populaire jaarmarkt heeft. Na die van Sint-Lievens-Houtem vermoedelijk de grootste in Vlaanderen. Hier waren  de taksen lager en dus werd het vee hier gekocht en verkocht.

Opdorp Middelpunt met vlag

Om het wat aparte karakter van het Buggenhoutse gehucht Opdorp nog meer te beklemtonen ontwierp men begin dit jaar een eigen vlag.

Het aparte statuut van toen is mogelijk ook een verklaring voor het feit waarom binnen Buggenhout niet iedereen er met een goed oog naar kijkt. “Het zijn die van Opdorp weer”, is er een veel gehoorde kreet. Opdorp was vroeger trouwens een aparte gemeente en werd in 1965 gefuseerd met Buggenhout.

Twee verenigingen

Maar Opdorp geeft een levendige indruk en dat is o.m. te wijten aan het lokale verenigingsleven. Zo is er Opdorp 2000 dat haar naam een tijdje terug wijzigde in de vzw Opdorp Het Middelpunt – in Opdorp ligt het geografische Middelpunt van Vlaanderen – en Middenstand Opdorp Leeft. Beiden werken apart maar niet tegen elkaar.

Karel Vermeiren van de vzw Middenstand Opdorp Leeft: “Het was begin juli 1992 toen de jaarmarkt geheel uitregende. Het was echt hondenweer. Ook hadden we al een tijd gemerkt dat de interesse voor de jaarmarkt steeds maar afkalfde. We besloten daarom de krachten te bundelen om het tij te keren.”

En zoals dat hier gaat gebeurde dat ook vrij gemoedelijk, informeel. Rudy De Wolf van de vzw: “Alles greep plaats tussen pot en pint. We hebben dan het jaar nadien met de jaarmarkt een tent gezet en wat vedetten laten komen waaronder Eddy Wally en ook een receptie georganiseerd voor de mensen in het dorp en voor de senioren. Het werd een succes.”

Dries, Opdorp - Buggenhout

Op de Dries plantte men ter gelegenheid van het jaar 2000 honderden narcissen om het plein een nog unieker karakter te geven.

Een mix

In wezen is Middenstand Opdorp Leeft een mix tussen een feestcomité en een middenstandsvereniging. Voorzitter Erik Coppens: “Wij wilden meer leven in Opdorp, het promoten en zo ook de lokale handel steunen. En dat lukt.”

Dat jaar begon men onder de noemer ‘Magisch Opdorp’ ook met een eigen kerstmarkt, toen nog een zeldzaamheid. Men startte met een goeie tien kramen van lokale neringdoeners en dat groeide snel uit tot een lokaal fenomeen.

Erik Coppens: “We zitten nu met een 80 kramen en met een 6000 tot 7000 bezoekers die ook moeten betalen. We werken daarbij samen met Xanto die zorgt voor een professionele verlichtingsshow. Zij doen ook o.m. het ijssculptuurfestival in Brugge. Als je weet dat Opdorp maar 2000 inwoners telt dan is 7000 een zeer hoog getal. We zitten hier wel aan ons hoogtepunt.”

Eerbetoon aan Dries

In Opdorp is men duidelijk fier op hun groen plein.

Hoogtepunt voor Middenstand Opdorp Leeft is natuurlijk de tweejaarlijkse tentoonstelling op de Dries, het groene geklasseerde 3,7 hectare grote plein die het dorp zo kenmerkt. Het is een Frankische driehoek – vandaar Dries – waarrond het dorp in de mist der geschiedenis ooit ontstond.

Tentoonstelling

Organiseert Opdorp Middelpunt met de onpare jaren op de Dries haar mooie tentoonstelling met tientallen beeldhouwwerken, dan komt het jaar nadien Middenstand Opdorp Leeft aan bod met haar tentoonstelling.

Dat zijn dan lokaal door scholen, bejaardenhuizen en gehandicapteninstellingen rond een bepaald thema gemaakte kunstwerken. Zelfs het Dendermondse OCMW-rusthuis Aymonshof deed al mee. Die stelt men dan eveneens op de Dries tentoon en worden nadien per opbod verkocht.

Poort van Cyriel

De voorbije jaren vestigden zich op de Dries een aantal brasserieën waar men ook lekker kan tafelen. Hier bij de Poort van Cyriel tussen de kunst.

Karel Vermeiren: “De verenigingen vinden dat erg leuk en ze worden zo betrokken. De kopers, veelal handelaars, krijgen dan samen met de makers een naambordje bij het beeld dat ze kochten. En dat brengt toch al gauw een paar duizend euro op die we dan aan het goede doel geven zoals Blijdorp, Eindelijk, Avalon of de gemeenteschool. Zolang wij een kleine oorlogskas voor tegenslagen hebben is alles OK. Meer hoeft niet.”

Zo waren er reeds tentoonstellingen met paaseieren, schapen, hazen, ooievaars en kikkers. Wel heeft men al eens last van vandalisme. Erik Coppens: “Er worden wel eens een aantal van die dieren gestolen. Op zeker ogenblik hebben we dan via de pers het verhaal laten rondgaan dat die een chip hadden ingeplant. En kijk, plots stonden die de dag nadien terug op het plein.”

Samenhorigheid

Een derde activiteit betreft de lokale gemeenteschool in Opdorp. Daarvoor organiseert men elk jaar een maatjesfestival. Rudy De Wolf: “Jaarlijks krijgen we daar toch een 300 tot 400 eters. Dit jaar willen we met de opbrengst circusmateriaal aanschaffen.”

Middenstand Opdorp Leeft

De vrijwilligers van Middenstand Opdorp Leeft zijn terecht zeer tevreden over de werking van hun voorbije 20 jaar. Op de achtergrond werk van de Lebbeekse beeldhouwer Wilfried Jacops en de Sint-Amanduskerk.

Bij Middenstand Opdorp Leeft is men dan ook tevreden over het resultaat van de voorbije twintig jaar. Erik Coppens: “We hebben een vaste kern van een tien mensen en daarrond nog een tiental mensen die we kunnen mobiliseren als dat nodig is. We zien trouwens dat ook andere gemeenten als Bornem ons beginnen na te doen en overal zoals hier lentebloemen planten.”

En dat Opdorp dat wat aparte stukje Buggenhout is blijkt eveneens uit de vele vlaggen die het plein sieren. Het is een nieuw initiatief van Opdorp Middelpunt die gebaseerd op de middeleeuwse dorpsgeschiedenis een eigen heraldische vlag maakte.

Beelhouwwerken op de Dries in Opdorp Buggenhout

Ook dit jaar staan er op de Dries weer tientallen standbeelden van vele kunstenaars, ook uit het buitenland. De tentoonstelling eindigt op 14 april.

Erik Coppens: “Mede door onze acties is het dorp meer tot leven gekomen. We zien ook het aantal inwoners stijgen en de lokale middenstand floreren. Meer dan nu is er vermoedelijk wel niet mogelijk. Maar mensen trekken aan een zeel en voelen zich meer betrokken bij het dorpsleven. Er is meer samenhorigheid.”

De uitreiking der persprijzen grijpt plaats tijdens een academische zitting op zondag 14 april vanaf 10.30u en dit in zaal Steenpoort, Kerkstraat 115, Dendermonde. Iedereen is welkom.

Willy Van Damme

2 gedachten over “Leven in de Opdorpse brouwerij

 1. Schoon verhaal, Willy. Ik lees al uw stukjes graag.
  Steven
  Antwoord:
  Bedankt en ik doe dit omdat ik het graag doe en daarbij regelmatig boeiende en sympathieke mensen ontmoet. Mensen die al eens op een verhoog mogen geplaatst worden. En dit opdat jullie, de lezers, er iets aan hebben. Ik doe het ook om de leugens te ontmaskeren die de machtigen van deze wereld ons continu zoals met Syrië pogen wijs te maken.
  Willy Van Damme

 2. Beste Willy, zoals steeds genoten van uw stuk. Eén klein detail: het is een taaie misvatting dat de Dries teruggaat op een (Frankische) driehoek. Tot aan de bouw van het gemeentehuis en de school eind 19de eeuw, was ook dat stuk tussen Drietoren-, veld- en Dries deel van het plein. Op de zuidelijke punt van deze tweede driehoek vond je dan de de Opdorpse griffierswoning, nu nog steeds het oudste huis van Buggenhout, spijtig genoeg totaal vervallen en verkommerd. Het verschil in de vorm van het plein kan je zien op de maquettes in het museum van heemkring Ter Palen, gelegen langs dat “gezelligste plein van Vlaanderen”.
  Steve De Maeyer
  Antwoord:
  Bedankt voor die opmerking en tegen jouw expertise moet ik nederig buigen. Maar we drinken er een op… op den Dries? Het lokaal van de Heemkring Ter Palen ligt pal naast Den Dries.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s