Gerdi De Kimpe–Een passie voor vrouwenvolley

De prijs van de sportverdienste voor 2012 van de Dendermondse Perskring ging ditmaal naar de Oudegemse Gerdi De Kimpe, medestichtster en drijvende kracht achter de zeer succesvolle damesvolleybalclub VC Oudegem. Een meer dan passende keuze zo blijkt.

De persprijzen zijn bestemd voor mensen die in hun branche, de sport of het socio-culturele werk in Buggenhout, Dendermonde of Lebbeke dat jaar een opmerkelijke prestatie leverden of als stille kracht achter de schermen uitblonken. Vooral dat laatste wordt gezien als belangrijk. En Gerdi voldoet feitelijk aan beide criteria.

Gerdi De Kimpe

Stichtte als 17-jarige in 1978 VC Oudegem, het werd haar levenswerk.

In de ban

Reeds als tiener geraakte ze in de ban van deze sport en het liet haar niet meer los. Het werd zelfs zowat het centrum rond welk veel van haar leven lijkt te draaien. VC Oudegem speelt dan ook mee aan de top van het Belgisch vrouwenvolley en behaalde recent zelfs de Beker van België. En zij wordt er zo te zien en te horen op de handen gedragen.

Gerdi De Kimpe: “Kijk, ik ben van Oudegem en kwam nogal veel in jeugdhuis Move. Onder de jeugdclubs was er toen een competitie voor amateurvolley en ik ging daar zoveel als mogelijk naar kijken. Ik woonde ook vlakbij.”

En vandaar naar een eigen club was voor de nog erg jonge Gerdi een zo te zien maar kleine stap. De Kimpe: “Nergens in de buurt was er een volleybalclub voor meisjes en omdat we het zo graag deden ben ik en enkele vriendinnen, waaronder mijn zus en twee nichten, dan met VC Oudegem begonnen. Het was 1978 en ik was amper 17 jaar.”

VC Oudegem

Niet het grote geld maar de wilskracht leidde tot het huidig succes van VC Oudegem. Dit seizoen wonnen zij de bekerfinale van Asterix Kieldrecht. David tegen Goliath en David won.

Maar zoals alle beginnende clubs begon VC Oudegem helemaal onderaan, in derde provinciale. Maar het succes was er en toen ze in 1996 met spelen stopte stond de club al bij de subtop als kampioen in tweede divisie, de derde nationale bij de voetbal.

Meer professioneel

De Kimpe: “Tot dan kwamen al onze speelsters uit de streek maar toen werd dat toch onhoudbaar en begonnen we ook van elders in het land mensen aan te trekken. Het bleven wel amateurs. Ook nu nog trouwens is er niemand bij ons die als prof kan worden gezien. Het is en blijft een bijverdienste.”

Gerdi De Kimpe

Gerdi De Kimpe is het het manusje doet alles van de club die haar ook op de handen draagt.

Het besturen van zo’n meer professioneel werkende club die nu in eredivisie speelt en rekent op een vierde plaats in de eindstand is natuurlijk niet zo simpel, er is immers nu eenmaal geen geld om mensen als vrijgestelden te betalen.

Gerdi De Kimpe: “Een club als dit besturen is geen sinecure. Er komt ook zoveel bij kijken. Maar wij beschikken over een erg trouwe vrijwilligerskern van een dertig mensen, maar dat is wel echt nodig.”

Gerdi De Kimpe

En na de wedstrijd de spelers nog eens extra in de bloemetjes zetten. En altijd goedlachs.

De beker

Gevraagd naar haar mooiste herinnering in die 35 jaar VC Oudegem is het antwoord vlug gevonden: “De Beker van België natuurlijk. Wij zijn in verhouding met Gent, Kieldrecht en Charleroi een arme club zonder veel grote financiële steun van de overheid of van kapitaalkrachtige sponsors. Dat wij in de strijd om de beker al die rijke clubs wisten te verslaan (ze wonnen met 3-1 tegen Asterix Kieldrecht, nvdr.) is iets wat ik ook nu nog niet goed versta.”

Stond de club voor de play-offs op de tweede plaats achter Gent dan zakte men nadien wel een beetje weg naar de vierde plaats. De laatste wedstrijd van het seizoen heeft nu zondag plaats in Oostende. Die van vorige week werd redelijk vlot gewonnen van Tongeren met 3-1.

“De fut leek er een beetje uit na de bekerwinst. Ook keken al enkele spelers uit naar een andere club”, aldus een supporter. Volgens De Kimpe is die vierde plaats logisch: ”Gezien onze sterkte lijkt dit een normaal te noemen eindresultaat.” Een uitslag die bij het begin van het seizoen ook al voorspeld werd door een kenner van deze sport.

VC Oudegem

De vreugde bij de spelers kon niet op toen zij met de beker terugkeerden uit de Lotto Arena in Antwerpen. Asterix Kieldrecht verslagen met 3 tegen 1, het is niet iedereen gegeven.

Fitness

De Kimpe: “Mijn grootste droom is binnen de komende 5 jaar eens kampioen te spelen. Daarvoor zullen we echter nog meer centen moeten hebben. Onze speelsters trainen nu wekelijks een 11 uur terwijl andere clubs 20 uur halen. Ook moeten we dan over eigen fitnessapparaten beschikken. Wat geld kost. En dus is extra sponsoring een noodzaak.”

Natuurlijk brengt het succes van de club zoals recent met de beker een nieuwe schare fans en ook spelers met zich mee. Het feestje na de winst met de beker met zijn enkele honderden joelende fans mocht er zeker zijn en typeert een beetje.

De Kimpe: ”Sinds we nu al enkele jaren opnieuw in eredivisie zitten en we daar successen halen stijgt natuurlijk het aantal fans en mensen die komen kijken. Van een driehonderd supporters voorheen hebben we er nu gemiddeld een vierhonderd. Ook de spelersgroep is met nu een totaal van 100 flink aangegroeid. Zo hadden wij vroeger een 30-tal jeugdspelers en nu al ongeveer 50.”

VC Oudegem Supporters

Sinds het succes van de club wist men rond zich een vaste en groeiende supporterskern te verzamelen. Hier na de bekerwinst. Zelfs een lokale smurf kwam zich tonen.

“Ik kan hier in Dendermonde ook naar bijvoorbeeld de voetbal gaan kijken maar dat is op provinciaal niveau. Hier kan ik naar de topvolley kijken. De keuze is daarom rap gemaakt”, aldus een supporter.

Europees volley

Het viel trouwens op dat er bij het feest in de Oudegemse sporthal na de bekerfinale ook veel niet-Dendermondenaars uit zelfs andere provincies aanwezig waren. Gerdi De Kimpe: “Dat Europees volley is voor ons natuurlijk erg leuk, maar dat zijn echte grote topploegen en dat is voor ons wel nog te hoog gegrepen. Daar tegen winnen is bijna onmogelijk.”

Een situatie die een beetje doet denken aan de Dendermondse Rugbyclub, eveneens een zuivere en nog succesvollere amateurclub. Ook hier werkt men met vrijwilligers en niet-professionele spelers maar moet men opboksen tegen Europese clubs die werken met beroepsmensen.

Voor Europees volley moet men trouwens verhuizen naar de grote sporthal in Sint-Gillis want daarvoor is de Oudegemse sporthal niet geschikt. De Kimpe: “De zaal moet zeker 11 meter hoog zijn en minstens 800 supporters kunnen ontvangen en daarvoor is Oudegem te klein.”

VC Oudegem

VC Oudegem tijdens de match tegen Tongeren. Een soms spannende match die al bij al toch vlot werd gewonnen.

Het komt er daarbij ook op aan om meer centen te vinden. Gerdi De Kimpe: “We hopen als dat mogelijk is op meer steun van de stad zoals vorige maal toen we onder hun auspiciën Europees konden spelen. Ook zouden we graag wat meer gebruik kunnen maken van de sporthal met meer ruimte. Maar extra sponsoring vinden is nu wel moeilijk. Ook hier laat de financiële en economische crisis zich goed gevoelen.”

Willy Van Damme

De Dendermondse persprijzen worden nu zondag 14 april tijdens een academische zitting uitgereikt om 10.30u in zaal Steenpoort, Kerkstraat 115 te Dendermonde. De uitreiking is openbaar.

Naschrift:

VC Oudegem won vorige zondag de laatste match van het seizoen tegen Hermes Volley Oostende A met 2 tegen 3. Het eindigde door een beter setgemiddelde wel achter Oostende op de vijfde plaats in de competitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s