En maar blijven liegen

Koert Debeuf (*) ziet als oorzaak voor de sterkte van de jihadisten in Syrië het feit dat het westen besloten heeft ‘om niets te doen’. Zie: ‘Niet de jihadisten, wij zijn het probleem’, DM van 30 maart.

De man zit al bijna twee jaar in de regio en volgt er de gebeurtenissen voor zijn Liberale partij op de voet. Dan zou je mogen verwachten dat hij echt weet wat er zich daar voor zijn ogen afspeelt.

En dan zou hij ook moeten weten wat andere kranten als de Washington Post, Le Figaro en de New York Times al herhaalde malen schreven. En dat is dat de CIA de controle heeft over die massale wapenleveranties en dat Britse, Franse en Amerikaanse troepen zorgen voor de opleiding van die rebellen. Naast dan een Belgisch journalist.

Maar hierover onzin verkopen en gewoon liegen is zowat het enige dat die man blijkbaar kan.

En dat hij die opstandelingen, in essentie alleen jihadisten in een of andere gradatie, ‘onze waarden toedicht’ is te grof voor woorden. Hier euthanasie en het homohuwelijk steunen en ginds bendes die terug willen naar de 8ste eeuw, het is eens iets anders.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan De Morgen betreffende de column ‘Niet de jihad, wij zijn het probleem’ van Koert Debeuf.

*: Koert Debeuf was de woordvoerder van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en zit nu voor de liberale fractie van het Europees parlement in Cairo om er de toestand in het Midden-Oosten op de voet te volgen.

Hij volgt hier de politieke lijn van zijn baas Verhofstadt die nu liberaal fractieleider is in dat parlement. Hun onverbloemde steun voor die Syrische rebellen en gebrek aan kritiek op de politieke islam in al zijn aspecten roept meer dan vragen op naar het waarom ervan.

Ooit voerde Verhofstadt als premier een ware politieke en gerechtelijke vendetta tegen Dyab Abou Jahjah, een seculiere Arabische nationalist met Belgische nationaliteit. Nu steunt Verhofstadt wapenleveranties aan die jihadisten.

Advertenties

15 thoughts on “En maar blijven liegen

 1. Wat had men anders verwacht van de liberale partij ?
  Men gaat me niet vertellen dat deze genaamde Koert Debeuf niet weet waarover het gaat.
  Maar ik zou me niet druk maken over dergelijke figuren. Die man is slechts één van de zovelen die als een papegaai de amerikaanse oorlogspropaganda herhaalt. En hij wordt er zelfs voor betaald gezien hij reeds twee jaar rondzwalpt in de regio.
  In ieder geval bedankt voor je kritische instelling over de ‘bevrijdingsoorlog’ van de Navo en de westerse berichtgeving over Syrië die eigenlijk niets meer is dan wat ordinaire oorlogspropaganda ten dienste van de westerse wapenindustrie enz.
  Kruitvat Boeykens
  Antwoord:
  De mogelijkheid dat hij niet weet waarover hij schrijft en spreekt lijkt mij inderdaad erg klein. Of hij zou stekeblind of oerdom moeten zijn en dat zal hij wel betwisten denk ik.
  Op zeker ogenblik schreef hij fier dat hij in Cairo over Syrië ging spreken met een Afghaanveteraan, een man van Al Qaeda vermoedelijk. ‘Een die bier dronk”, kwaakte hij tevreden.
  Santé.
  Willy Van Damme

 2. Verhofstadt en Abou Jahjah zitten nu op één lijn, en volgens mij is dat een wat naïeve romantische, idealistische, terwijl de realiteit veel rauwer en complexer is. Ik ben het overigens ook niet eens met dat ‘politieke Islam’-gedoe, dat ‘jihadisten-‘ en ‘salafisten’-gedoe dat is al even simplistisch. Het Westen, wie dat ook allemaal moge wezen, bevordert de chaos in Syrië, en dat is het opstapje naar het onder controle brengen van Iran, dat is het doel. En wie is daar het meest gebaat bij?
  Edit Legrand
  Antwoord:
  Je hebt salafisten in geuren en kleuren. Zolang ze doen als bijvoorbeeld de Amish in de VS heb ik er geen enkel probleem mee. Spijtig genoeg is dat hier anders en worden ze opgehitst door Saoedi Arabië die hier nauw de bevelen opvolgt van de VS en… inderdaad, Israël.

  Wie trouwens goed de foto’s zag van die doodgeschoten terreurverdachte Benladghem ziet tussen de twee salafistische vlaggen ook die van Saoedi Arabië. Kan iemand mij verklaren waarom onze kranten dat niet belichten en geen sancties eisen tegen de financier van die islamistische terreur? Kan iemand mij verklaren waarom wij aan dat land massaal wapens verkopen. Wapens die dan opduiken bij figuren als een Benladghem.

  Maar dat is het grote voordeel van extremisten, ze beseffen in geen 100 jaar waar ze mee bezig zijn. En dat gaat ook voor niet-islamisten.

  Ik ben akkoord dat Jahjah een romanticus is maar zeker niet wat Verhofstadt en Debeuf betreft. Je wordt geen premier als je romanticus bent maar wel als je bewust de macht nastreeft, een machtswellusteling bent. Blijft dus mijn vroeg betreffende Verhofstadt en Debeuf naar het waarom van al die leugens en die steun voor het jihadisme.
  Van Damme

  • De politieke partijen voeren natuurlijk alleen maar een show op. Zij maken deel uit van de lobbygroepen. De beslissingen worden voornamelijk door de regeringen, de Navo-generaals en de vertegenwoordigers van de groot-industrie genomen.
   Maar het zegt de europese burger toch ook iets over de manier waarop de zogezegde besluitvorming binnen het europees parlement tot stand komt en over de wijze waarop hij ‘geinformeerd’ wordt.

   Ik vond nog bijkomende informatie over Koert Debeuf die als een ‘wapenlobbyist’ wordt omschreven:

   Koert Debeuf over zijn liefde voor het Vrije Syrische Leger

   MEDIAWERKGROEP SYRIE – 21 maart 2013

   Wapenlobbyist voor de rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) Koert Debeuf mocht op de blog van ‘Syrië-kenner’ Joshua Landis zijn zeg doen. Van Landis weten we dat die de laatste tijd veel steken laat vallen en alsmaar meer een PR-man van de oppositie is. Dus Koert Debeuf vertoeft als vertegenwoordiger van de wapenlobby en de Europese Liberalen in Cairo in goed gezelschap.

   Debeuf stopt zijn liefde voor het VSL niet onder stoelen of banken. “Vorige maand bezocht ik drie keer het noorden van Syrië samen met de rebellen van het VSL. Ik sprak met vele generaals die deserteerden uit het Syrische nationale leger (SNL), commandanten op het terrein, mensen in het hoofdkwartier van het VSL en militair-burgerlijke organisaties voor humanitaire hulp in heel Syrië. Ik vertoefde ook uren met Dr. brigadier-generaal Salim Idriss, stafchef van het VSL en ik bevond me in het midden van de gevechten aan de luchthaven van Quweris, één van de bijzonderste frontlinies.”

   Exit Riad al-Asaad

   Debeuf maakt duidelijk dat het tijdperk van Riad al-Asaad, die het VSL oprichtte in juli 2011, definitief voorbij is. Brigadier-generaal Salim Idriss maakt nu het ‘mooie weer’ bij het VSL. En blijkbaar is dat de nieuwe idool van onze wapenlobbyist, die wellicht een poster van Idriss aan de muur van zijn appartement in Cairo heeft hangen om er op te geilen. Wapenlobbyisten moeten elkaar in ere houden.

   http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/21/koert-debeuf-over-zijn-liefde-voor-het-vrije-syrische-leger/

   Uit het bijgaande artikeltje zou moeten blijken dat een andere bewering van Debeuf als zou de westerse hulp aan Syrië niet aankomen, het Europese Parlement ‘geschokt’ heeft.
   derde grootste partij in het Europees Parlement waarvan de lidpartijen van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, deel uitmaken. Verhofstadt is de voorzitter van deze groep.

   http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/21/koert-debeuf-over-zijn-liefde-voor-het-vrije-syrische-leger/
   Kruitvat Boeykens
   Antwoord:
   Het Europees parlement verschilt fundamenteel niet van andere parlementen.
   Willy Van Damme

 3. Pingback: Liberalen blijven liegen over Syrië | Latest News Syria

 4. Heb nog een artikeltje gevonden waaruit moet blijken dat de uitleg van Debeuf als zou de westerse hulp aan Syrië niet aankomen, het Europese Parlement ‘geschokt’ heeft.
  Ik zou de leden van het Europees Parlement willen adviseren om zich niet enkel te laten manipuleren door de zogezegde informatie van Verhofstadt’s vroegere woordvoerder die thans voor ALDE werkt…
  —-
  2-2-2013

  ‘Hulp aan Syrië komt niet aan’

  De hulp die het westen geeft aan de Syrische oppositie bereikt de burgers die het het hardst nodig hebben niet. Dat concludeert Koert DeBeuf na een bezoek aan het door burgeroorlog getroffen land.

  Nederland heeft tot nu toe 23 miljoen aan ontwikkelingshulp gegeven, maar dat vloeit volgens DeBeuf rechtstreeks door naar het regime. Intussen voltrekt zich in de vluchtelingenkampen een humanitaire ramp: kinderen sterven er van de kou.

  DeBeuf werkt voor de Europese liberalen ALDE en heeft in Syrie zelf gehoord en gezien dat de oppositie en haar burgers verstoken blijven van hulp.

  Hulporganisaties die gelieerd zijn aan de Verenigde Naties, zoals het Rode Kruis en Oxfam, kunnen alleen in het land werken als president Assad hen toegang biedt. De burgers die Assad nog altijd steunen kunnen wel op hulp rekenenen. Het verslag van DeBeuf heeft het Europese Parlement geschokt. Ook de Tweede Kamer is geschokt door het rapport en wil er volgende week over vergaderen.

  http://www.eenvandaag.nl/buitenland/arabische-lente/44874/_hulp_aan_syri_komt_niet_aan_

  ===

  DeBeuf werkt voor ALDE

  ALDE:

  De Partij van Europese Liberalen en Democraten (ELDR of European Liberals, Democrats and Reformists) is een Europese politieke partij, waarbij liberale partijen uit de lidstaten van de Europese Unie zijn aangesloten. De R in de (Engelse) afkorting staat voor “Reformist”. In de Nederlandse vertaling wordt dat begrip niet gebruikt. De Britse liberaal Graham Watson is voorzitter van de partij. Hij volgde in 2011 de Belgische minister van Staat Annemie Neyts op.
  De ELDR vormt samen met de lidpartijen van de Europese Democratische Partij de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE; Franse afkorting ADLE), de derde fractie in het Europees Parlement, met 84 van de 736 zetels. De fractie wordt sinds de zomer van 2009 voorgezeten door de Belg Guy Verhofstadt van de Vlaamse Open Vld.
  Vanuit Nederland (6 zetels) zijn zowel D66 (3 zetels) als de VVD (3 zetels) bij de ELDR aangesloten. De vijf Belgische leden zijn afkomstig van Open Vld (3 zetels) en de MR (2 zetels).

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_van_Europese_Liberalen_en_Democraten
  Kruitvat Boeykens
  Antwoord:
  Dank voor die extra informatie.
  Maar denk je werkelijk dat die politieke partijen daar niet beter weten? Ik geloof het niet meer of, zoals gezegd, ook die moeten stekeblind of oerdom zijn. Je kan het hen vragen maar ze zullen dat laatste wel ontkennen.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Liberalen liegen over Syrië | Latest News Syria

 6. Je opmerking is terecht. Er wordt gewoon een politieke show opgevoerd rond Syrië terwijl de beslissingen door enkele regeringsleiders, Navo-generaals en de vertegenwoordigers van de grote industrieën worden genomen. Maar het zegt wel iets over de politieke besluitvorming binnen het europees parlement en het bewijst dat het europees parlement enkel een politiek instrument is van de voornoemden.

  Ik vond nog bijkomende informatie over Debeuf:

  Koert Debeuf over zijn liefde voor het Vrije Syrische Leger

  Wapenlobbyist voor de rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) Koert Debeuf mocht op de blog van ‘Syrië-kenner’ Joshua Landis zijn zeg doen. Van Landis weten we dat die de laatste tijd veel steken laat vallen en alsmaar meer een PR-man van de oppositie is. Dus Koert Debeuf vertoeft als vertegenwoordiger van de wapenlobby en de Europese Liberalen in Cairo in goed gezelschap.

  Debeuf stopt zijn liefde voor het VSL niet onder stoelen of banken. “Vorige maand bezocht ik drie keer het noorden van Syrië samen met de rebellen van het VSL. Ik sprak met vele generaals die deserteerden uit het Syrische nationale leger (SNL), commandanten op het terrein, mensen in het hoofdkwartier van het VSL en militair-burgerlijke organisaties voor humanitaire hulp in heel Syrië. Ik vertoefde ook uren met Dr. brigadier-generaal Salim Idriss, stafchef van het VSL en ik bevond me in het midden van de gevechten aan de luchthaven van Quweris, één van de bijzonderste frontlinies.”

  Debeuf maakt duidelijk dat het tijdperk van Riad al-Asaad, die het VSL oprichtte in juli 2011, definitief voorbij is. Brigadier-generaal Salim Idriss maakt nu het ‘mooie weer’ bij het VSL. En blijkbaar is dat de nieuwe idool van onze wapenlobbyist, die wellicht een poster van Idriss aan de muur van zijn appartement in Cairo heeft hangen om er op te geilen. Wapenlobbyisten moeten elkaar in ere houden.

  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/21/koert-debeuf-over-zijn-liefde-voor-het-vrije-syrische-leger/
  Kruitvat Boeykens
  Antwoord:
  Generaal Riad al Assaad werd recent het slachtoffer van een bomaanslag? Zou Idriss er meer over weten of was een andere bende ‘vrijheidsstrijders’ het doelwit. Het bleef alleszins verdacht erg stil rond die aanslag. Verder bedankt voor die extra informatie.
  Willy Van Damme

 7. Mijn comments op de WordPress blogs waren even geblokkeerd.

  Op https://twitter.com/koertdebeuf las ik nog het volgende:
  ‘Leeft in Caïro en vertegenwoordigt er de europese liberalen. Zijn persoonlijke missie is om iets te doen aan het wederzijdse wanbegrip tussen de Europese Unie en de arabische wereld.’

  Wat die ‘persoonlijke missie om iets te doen aan het wederzijdse wanbegrip tussen de Europese Unie en de arabische wereld, precies inhoudt, kunnen we lezen in zijn artikel over Syrië. (‘Syria is a second Bosnia. Assad is Milosevic.’)

  Daarin zegt hij ondermeer het volgende:
  ‘Syria is een tweede Bosnië. Assad is een Milosevic… Bosnië moest wachten tot het ethnisch massacre in Sebrenica waar dat 7.000 Bosniërs in één keer vermoord werden terwijl zij onder de bescherming van de UNO stonden… Het is wansmakelijk dat de internationale gemeenschap identieke redenen gebruikt om niet tussen te komen in Syrië… Er is slechts een manier om die terreur te stoppen en dat is door middel van een internationale interventie… Het creëren van een of twee zones waar dat mensen naartoe kunnen vluchten en van waaruit de humanitaire hulp naar de juiste plaatsen kan worden gezonden… Vroeg of laat zal er een dergelijke interventie plaatsvinden, juist zoals in Bosnië. Mogelijks met de UNO en, indien nodig, met de tussenkomst van de Navo, juist zoals Bosnië in 1999.’

  Dat verklaart dus waarom Debeuf in De Standaard van 30 maart jl. stelde waarom dat ‘de oorzaak voor de sterkte van de jihadisten in Syrië het gevolg is van het feit dat het westen besloten heeft om niets te doen’.
  Dat verklaart ook waarom hij in het Europees Parlement luidruchtig verklaarde dat de ‘hulp die het westen aan de Syrische oppositie geeft, de burgers die het het hardst nodig hebben niet bereikt’.

  Uit dit artikel en tal van andere artikels blijkt dat Debeuf niet alleen de woordvoerder is van de europese liberalen maar ook tot spreekbuis dient van de Syrische oppositie, van de westerse coalitie tegen Syrië (waaronder Israel) en van de Navo.

  De Beuf spreekt zich duidelijk uit voor een rechtstreekse militaire interventie van de Navo in Syrië.

  http://blogs.euobserver.com/debeuf/2012/05/29/syria-is-a-second-bosnia-assad-is-milosevic/

  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/21/koert-debeuf-over-zijn-liefde-voor-het-vrije-syrische-leger/
  Kruitvat Boeykens
  Antwoord:
  Zijn column verscheen wel in De Morgen, niet in De Standaard.
  Je vraagt je bij zo’n mensen en hun onzinnige woordenkramerij altijd af of ze het zelf geloven of niet? Of ze na zoveel leugens die zelf voor waar nemen. Het blijft steeds de vraag?

  Ik denk dat hij weet dat hij liegt en hoopt met zo’n oerdomme vergelijkingen als Milosevic en Assad op een goed blaadje te komen bij het grote publiek.
  De man bewijst niets te kennen van de moderne geschiedenis en slechts een herkauwer te zijn van de propaganda die men vanuit Evere en Washington rondstrooit.
  Willy Van Damme

 8. Hierbij nog een interessante link.

  De foto van de stafchef van het zogenoemde Vrije Syrische Leger Selim Idriss (met camouflagepak), en de fractievoorzitter van Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa Guy Verhofstadt (met das), vat alles samen.

  Idriss mocht, na contactname door Debeuf en op uitnodiging van Verhofstadt, een warme oproep komen doen in het Europees Parlement om zijn legertje meer wapens te bezorgen.

  Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben hun wapenembargo tegen Syrië “deels” opgeschort om zwaar materiaal, zoals pantserwagens te kunnen leveren aan de zogenoemde rebellen in Syrië. Tevens drijven de VS en een aantal Europese landen hun programma’s voor training van de rebellen in onder meer Turkije en Jordanië op. Het wijst erop dat het Westen alles op alles zet om Syrië te veroveren.

  Dat opent dan de weg naar de uitschakeling van Hezbollah in Libanon. Waarna alleen Iran nog moet worden klein gekregen onder het voorwendsel dat het een kernwapenprogramma zou hebben. Als dat lukt zou het project van president George W. Bush voor een “Groot Midden-Oosten” om dat gebied, met zijn olie en gas, weer helemaal onder westerse controle te krijgen, grotendeels zijn gerealiseerd. Dit project werd gelanceerd in mei 2004, één jaar nadat de Amerikanen Irak hadden veroverd. Sindsdien ging ook Libië voor de bijl.

  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/21/westen-klaar-om-syrie-verder-in-chaos-te-storten/
  Jan Boeykens
  Antwoord:
  Zoals ik al eerder schreef is dit plan om Syrië kapot te slaan ontsproten bij vicepresident Dick Cheney toen in augustus 2006 Israël zich zonder overwinning uit Libanon moest terugtrekken.
  Het staat allemaal netjes te lezen in tempero nu suspecto geschreven door de Amerikaanse journalist Seymour Hersh, zowat de top van de echte Amerikaanse journalistiek, in het artikel The Redirection dat in maart 2007 verscheen in The New Yorker.

  Sleutelfiguren verklaren er gewoon on the record wat men moest doen met Syrië en dat is exact wat nu plaats heeft. Massamoord met voorbedachte rade heet dit. Je kan het artikel zo op het internet vinden.

  Barack Obama voert dus gewoon het door Dick Cheney & Co uitgestippelde beleid uit.
  Het toont perfect hoe groot het verschil is tussen Barack Obama en Dick Cheney: 0.
  Condoleezza Rice, minister voor Buitenlandse Zaken onder Bush Jr., voorspelde trouwens dat er op dit vlak tussen beide presidenten geen verschil zou zijn. Ze heeft gelijk.
  Willy Van Damme

 9. Pingback: Belgische liberalen voeren oorlog met Syrië | Latest News Syria

 10. Hierbij nog een artikeltje over de Nederlandse VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, voorzitter van de Liberale Internationale. Volgens Verhofstadt en van Baalen kan het zogenoemde Vrije Syrische leger met antitank- en luchtdoelwapens binnen een maand het leger van president Assad een ‘fatale slag toebrengen’ en kan op die manier worden ‘voorkomen dat de islamitische extremisten de opstand kapen’.

  Krijgen de europese liberalen een procentje op de wapenverkoop en de toekomstige olieverkoop vanuit Syrië ?
  —-

  ‘VVD’er Van Baalen wil militaire steun rebellen Syrië’

  6 maart 2013

  BRUSEL (ANP ) – VVD-Europarlementariër Hans van Baalen pleit voor militaire steun voor de rebellen in Syrië. Hij deed de oproep woensdag samen met de leider van de liberalen in het Europees parlement, Guy Verhofstadt.
  Van Baalen, die ook voorzitter van de Liberale Internationale is, wil dat een coalitie van gelijkgestemde landen het Vrije Syrische leger met wapenleverancies ondersteunt. Ook zou er een vliegverbod voor de tegenpartij, de Syrische luchtmacht, moeten worden afgedwongen.
  Van Baalen en Verhofstadt spraken eerder woensdag met generaal Selim Idriss, chef-staf van het Vrije Syrische Leger, in Brussel. Volgens Idriss zou het Vrije Syrische Leger met antitank- en luchtdoelwapens binnen een maand het leger van president Assad een fatale slag kunnen toebrengen. Tevens zou worden voorkomen dat islamitische extremisten de opstand kapen.

  http://www.europa-nu.nl/id/vj7pjp9w8lym/nieuws/vvd_er_van_baalen_wil_militaire_steun?ctx=
  Jan Boeykens
  Antwoord:
  Blijkbaar is de liberale Open VLD voorstander van de sharia in het Midden-Oosten en voor steun aan de jihad. Ze laten Verhofstadt immers zonder tegenpruttelen razen.
  En dan maakt die partij en haar aanhang zich boos omdat de sp.a het hoofddoekenverbod weg wil.

  Zouden Verhofstadt en Debeuf zich niet beter een vuistdikke baard laten groeien, zich een bidmat met kompas en wat wapentuig aanschaffen samen dan met een vliegtuigticket enkele reis naar Turkije. Salut en de kost zou ik zeggen en de groeten aan de veertig maagden en Allah.
  Verhofstadt als verdediger van de sharia. Wie had dat ooit gedacht?
  Willy Van Damme

 11. Pingback: Liberale Internationale: Europese liberalen in oorlog met Syrië | Latest News Syria

 12. “Euthanasie” kan voor bepaalde mensen inderdaad een oplossing zijn.
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Hebzucht is van alle tijden.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s