Over taksen en belastingen

Dat nieuws een kwestie is van het goed te kunnen uitleggen en niet van de realiteit, kan elke expert in PR je zo uitleggen. Dat bleek ook weer ten volle dit weekend met de berichtgeving over het akkoord rond de begrotingscontrole van de federale regering Di Rupo. 

Begrotingstekort

Partijen en politici willen zich hierbij profileren en pogen door handig te communiceren en via hun vrienden in de media alles naar hun hand te zetten. Zo klonk continu het geluid dat men structuurhervormingen moest doorvoeren. En dat was, stelde men, dan een eis van de liberalen. Ze hadden dus gelijk.

Bijna niemand stelde dit in vraag. Evenmin zoals niemand het tot voor een paar dagen in vraag stelde dat het begrotingstekort 2,15% moest zijn. Tot er plots een ander geluid te horen viel en men in de media nu ineens tevreden is met 2,46%.

Gewezen minister Paul Magnette (PS) vroeg begin vorig jaar om minder te bezuinigen en hij werd door de ganse pers bedolven onder de kritiek. Voor Bart de Wever was hij zelfs de favoriete schietschijf. De teneur was er een van: “Zie je wel dat er met die Waalse socialisten geen land te bezeilen is. Weg ermee.”

En wat zien we nu: Iedereen blij dat men niet op 2,15% uitkomt maar op 2,46%. Met andere woorden: Paul Magnette en de Waalse PS hadden toen al gelijk. En nergens is er in de media zelfs maar een zuchtje van kritiek te horen. Merkwaardig toch, en hoe ongeloofwaardig toch de eerdere kritiek.

Geen nieuwe belastingen

En kijk, het begrotingswerk is klaar en onmiddellijk begonnen kranten met het verdraaien van de realiteit. “Geen nieuwe belastingen” is de grote triomferende kreet zaterdag bij Het Laatste Nieuws. Een zelfde iets minder triomfantelijke toon bij Het Nieuwsblad. De Liberalen hadden dus gewonnen? Of niet?

De Tijd bracht het zaterdag nuchter en soberder met: “Een derde belastingen en twee derden bezuinigingen”. Maar ook dit klopte niet geheel, want wie het aantal bezuinigingen en extra belastingen die de krant brengt optelt komt aan 34,6% nieuwe taksen.

Maar het best nog was de teletekst van de VRT die zaterdag op pagina 151 het verhaal bracht onder de hoofding: “Niet in koude besparingen vervallen”. Daar schreef men: “Nieuwe belastingen komen er niet maar bepaalde taksen worden wel verhoogd”. Of hoe taksen geen belastingen zijn en belastingen plotseling geen taksen worden.

Maar men schrikt in onze media voor helemaal niets terug. Zo wist Het Laatste Nieuws op 21 maart te vertellen dat onze begroting ontspoord was en dat Europa ons met zekerheid een boete van mogelijks 740 miljoen euro ging opleggen. Alexander De Croo – die met zijn fiets – had dus gelijk.

Wat Luc Van der Kelen, de morele vingertjesman van de krant, met verve die ochtend op Radio 1 nog eens wist te herhalen. Ze hadden meerdere Europese bronnen die hen dat bevestigden. Een met ‘zekerheid vaststaande verhaal’ waarvan men nooit nog iets zal horen. Maar wie in ‘s hemelsnaam gelooft nu nog die man? Tom Boonen misschien. Alhoewel?

Newspeak noemde de Britse schrijver George Orwell dit woordengedraai in zijn roman 1984. Een wijs man. 

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Over taksen en belastingen

 1. In Nederland is het helaas niet anders: Newspeak, gedrukt en geproken. 😦
  Groet,
  Helmi
  Antwoord:
  Er is geen enkele reden denkbaar waarom het in Nederland beter zou zijn dan hier. De Nederlandse pers wordt trouwens meer en meer Belgisch. En iemand als Van Thillo kent er wat van. Spijtig genoeg.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s