Op een minaret

Het nieuws uit Syrië blijft elke dag ondanks de al zovele gruwelijke verhalen nog steeds verbazen met horror waarvan men zich amper kan inbeelden dat het mogelijk is. Ook gisteren en vandaag weer was er over dat trieste land opnieuw zo’n portie afgrijs te lezen die normaal bijna voor surrealistisch moet gehouden wordt.

In triomf

Het verhaal stond gisteren al te lezen in het dagelijks in Libanon gemaakt overzicht van de groep journalisten van Violations of the Syrian Revolution (SRV) over het geweld in het land. Het ging deze keer over een incident in de stad Aleppo waar o.a. ook Belgische jihadisten meevechten.

Het betrof ditmaal de soennitische imam Hassan Seifeddine die blijkbaar niet wilde horen van de Saoedische en dus salafistische interpretatie van de islam. Hij viel de voorbije  vrijdag, de dag van het gebed voor moslims, in handen van een van die salafistische bendes die Aleppo nu kort en klein slaan.

Na hem gedood te hebben werd zijn lijk achteraf in de buurt in triomf rondgedragen waarna men hem onthoofde en zijn hoofd plaatste op een minaret van de al-Hassan Moskee waar hij predikant was.

Het verhaal was zo gruwelijk dat het op regeringspropaganda leek en men het daarom niet 100% voor serieus kon nemen. Het staat echter vandaag eveneens in The Washington Post (*) die ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten als bron gebruikt, naast dan het Syrische persbureau SANA.

Dit vanuit Groot-Brittannië werkende Observatorium is normaal een spreekbuis van de opposanten en werkt vermoedelijk nauw samen met de Britse geheime dienst MI6. Terwijl The Washington Post qua buitenlandse berichtgeving dient gezien te worden als een spreekbuis van het Witte Huis. Wat het verhaal gezien de bronnen daarom geloofwaardig maakt.

Peutertuinen

Vorige week was er trouwens nog de gelukte zelfmoordaanslag op Sjeik Mohammad Said Ramadan al-Bouti  in Damascus, volgens bronnen de belangrijkste soennitische geestelijke in het land. De bewering van onze media dat het hier een soennitische opstand betreft is dan ook een grove leugen. Het betreft hier een tak van het soennisme, het salafisme die met terreur haar wil wenst op te dringen.

Volgens De Standaard en Jorn De Cock, hun verslaggever voor het Midden-Oosten, is het door deze salafisten bezette deel van Aleppo bevrijd gebied. Een uiteraard wel heel aparte invulling voor ‘bevrijd’.

Maar dat soort verhalen zoals met imam Seiffeddine is voor de gewone Syriërs in wezen dagelijks kost. Het bombarderen van hospitalen, scholen, psychiatrische instellingen, kerken, voedselopslagplaatsen, drinkwatervoorzieningen, moskeeën en zelfs peutertuinen is voor die salafisten vaste praktijk. Alleen, het komt zelden of niet in onze kranten.

Willy Van Damme

*) http://www.washingtonpost.com/world/syrian-rebels-enter-strategic-aleppo-neighborhood/2013/03/30/ddda9228-9978-11e2-97cd-3d8c1afe4f0f_story.html?wpisrc=nl_headlines

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s