In de spiegel kijken

Waarde redactie,

In de media is er veel te doen rond allerlei Belgische jihadisten die in Syrië gaan vechten. Hierbij wordt door iedereen verwezen naar Fouad Belkacem als de grote schuldige.

Maar de media zouden hierbij ook eens in de spiegel moeten kijken. Al twee jaar stelt men de Syrische oorlog voor als een van goeden (die opstandelingen) versus de slechten, de ‘monsters van het regime Bashar al Assad’.

Een simplistische visie die mijlenver verwijderd is van de realiteit. Maar mede door deze eenzijdige berichtgeving waarbij die rebellen als helden worden gezien krijgt de rekruteringskracht van een Belkacem en die achter hem nog meer kracht.

Een beetje serieuzer over Syrië berichten zou al helpen om dit gevaar, ook voor ons, beter onder controle te houden. Zo niet riskeren wij zoals in Syrië ook hier in brand gestoken kerken en vernielde hen onwillige moskeeën.

Willy Van Damme

Lezersbrief en oproep verstuurd naar alle belangrijkste gedrukte media.  

Advertenties

7 thoughts on “In de spiegel kijken

 1. In de manier waarop journalisten met Belkacem omgaan, komt de psychologische primitiviteit extra tot uiting. Die jongen is garagist van opleiding, en daar maken ze niet alleen machtsmisbruik van. Er komt nog eens bij dat hij op een vaak onbeholpen manier JUISTE dingen zegt, maar zij schijnen hun eigen onwetendheid als ‘superieur’ te beschouwen, en zijn vooral ALLEEN geïnteresseerd in die sukkelaar aan de schandpaal nagelen, en vooral NIET in begrijpen. En dat is dan het gedrag wat door dezelfde personen meestal in de kerk wordt geprojecteerd. Ik word gewoon misselijk van die cultuur van machtsmisbruik.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Dat gevoel van misselijkheid heb ik elke ochtend en avond wanneer ik door de kranten blader.
  Fouad Belkacem is een vooral misbruikte jongen die niet eens weet in welk luguber en strategisch spel hij meespeelt. En ja: hij staat op de schandpaal en dan komt hij voor onze media handig van pas. Alle remmen los heet dat. Ik werk aan een stuk waarin hij wat centraal staat.
  Willy Van Damme

 2. Proficiat Willy, voor jouw eerlijkheid en rechtlijnigheid.
  Mijn respect heb je.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Ik doe maar gewoon het werk zoals ik het hoor te doen. Maar zeker bedankt.
  Willy Van Damme

 3. Prima brief! Ik ben benieuwd welke reacties u zult krijgen van redacties.
  Helmi
  Antwoord:
  De brief verscheen alleen in de Gazet van Antwerpen op 26 maart. De anderen gooiden hem in de prullenbak. Bent U verrast?
  Willy Van Damme

 4. Willy,

  Ik steun uiteraard uw brief aan de Media.
  Graag wil ik hier wast info kwijt over ‘Het Westen en het moslim-extremisme.’

  ik werd door reacties van Walter Bayens en Luc Demeyer op uw site op het spoor gezet van een serie interviews (6 maal 1 uur) tussen James Corbett en Sibel Edmonds.
  Sibel is niet altijd gemakklijk te volgen, maar haar info loopt vaak ver voor op andere bronnen en ze is volgens mij betrouwbaar.
  Ze zegt dat de Nato een soort tweede Gladio heeft gecreëerd waarin nu niet extreem rechtse krachten worden gebruikt, maar islamisten.
  Misdadigers werden uit Turkse cellen gehaald om het vuile werk te organiseren: drugs smokkel en aanslagen. ( o.a. Abdullah Chatli en Baybasin) De grootste pro-moslim organisatie ter wereld, die van Fetullah Gulen (uitgeweken van Turkije naar de VS) heeft volgens haar 20 miljard ( ! ) $ ontvangen om de islam te verbreiden ( moskeeën en madrassa’s) in landen rond de Kaspische Zee. Dus om de landen waar nog veel olie zit te destabiliseren en los te weken van Rusland. Gülen eiste vreemd genoeg dat de madrassa-leerlingen ook Engels zouden leren, en het waren Amerikanen met een diplomatiek paspoort die dit taalonderrricht moeten verzorgen……
  Tot zover voor U nog niet veel nieuws onder de zon, neem ik aan.
  Maar wel van belang is dat zij veel namen en bijzonderheden noemt, waardoor dit scenario nog geloofwaardiger wordt.
  Waar ik nog wel even reserves in acht neem is haar bewering dat Ayman al Zawahiri al sinds medio jaren 90 min of meer voor de Amerikanen werkt. ( James Corbett word helemaal lyrisch van dit nieuws, en vergeet even zijn serene houding, helaas.)

  Hier vindt U haar laatse interview met Corbett en ook de links naar de eerdere interviews: http://tiny.cc/lenjuw
  Een blogger heeft de eerste drie interviews al samengevat: http://tiny.cc/6eojuw
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Ik denk dat het verkeerd is om die campagne van steun aan de jihadisten een nieuwe Gladio te noemen. Gladio was een specifiek project om West-Europa en Turkije te destabiliseren en asociale partijen, nog meer slaaf van de VS, aan de macht te brengen.

  Verder ken ik Turkije niet goed genoeg om te duiden en commentaar te geven op veel zaken daar. Als ik het begrepen heb is die Fetullah Gulen nu in Turkije op een zijspoor gezet. Vermoedelijk met steun van de VS.

  Dat dit jihadisme en criminele bendes in elkaar vloeien is ook duidelijk. Dat was al zo met het UCK in Kosovo. Heel gevaarlijke gangsters die ook de steun hadden van Pax Christi (!) en Bart Staes, nu Europarlementslid voor Groen.

  En de link tussen die jihadisten en de zware criminaliteit bleek ook uit het gesprek dat onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders enkele maanden geleden in Saoedi Arabië voerde met twee schatrijke sjeiks die gekend stonden om hun steun aan die Syrische jihadisten. Bleek dat een van hen bij verstek in Frankrijk jaren cel had gekregen voor een groothandel in cocaïne.

  Gedenk ook het feit dat de Taliban jaren lang de grootste narcostaat uit de geschiedenis runden, namelijk Afghanistan. En wie drugs zegt denkt bijna automatisch ook aan de CIA en de DEA.

  Maar door gebrek aan tijd heb ik die interviews waarover U schrijft nog niet bekeken. Het kan hier ook soms zo ontzettend druk zijn. En dat is de reden waarom ik die reacties nu pas beantwoord en plaats. Sorry.
  Willy Van Damme

  • Ik heb voorlopig geen reden om Sibel Edmonds te wantrouwen. Ik volg haar al jaren.
   Wat ze vertelt is samenhangend. Ik ben bereid te geloven dat de Turkse Gladio inderdaad werd gemanipuleerd om politiek-militaire doelstellingen te halen. Terzijde: ik vind het intrigerend dat in Turkije zware criminelen werden vrijgelaten & ingezet in de operaties.
   Ik weet niet, maar dan denk ik automatisch aan Bultot. Gevangenen hebben een waterdicht alibi, ook als ze stiekem enkele uren vrijheid hebben genoten voor een overvalletje en een pakje frieten. Ik heb teveel fantasie zeker?
   Walter Baeyens
   Antwoord:
   Ik zie ook geen enkele reden om Sibel Edmonds te wantrouwen, alleen is niemand een orakel aan wiens woord men niet mag twijfelen. Het is hier de voorbije weken echter ontzettend druk geweest en dus heb ik het nog niet bekeken.
   Verder is het inzetten van gevangenen door veiligheidsdiensten een vrij klassieke truck, zeker bij de VS. Neem David Hadley die in de VS uit de gevangenis werd gehaald om voor de DEA te werken en de scouting deed voor de bloederige terreuraanslag in Mumbai.
   Of, nog beter, Charles Taylor, de gewezen president van Liberia, die door de VS eveneens uit een van hun gevangenissen werd gehaald om er dan ginds president te spelen. Tot men hem beu was en dan maar naar het Internationaal Strafhof voor Sierra Leone in Den Haag stuurde.
   Je hebt zeker geen te grote fantasie maar alleen een goed besef tot waar sommigen in staat zijn. En dat is: ALLES.
   Willy Van Damme

 5. Helemaal mee eens!
  Paul
  Antwoord:
  Bedankt. Het is wel heel leuk om te zien welke intellectuele acrobatieën al die politici en journalisten uithalen om alles rond Syrië nog te verklaren. Een ding is zeker: De leugen heerst.
  Willy Van Damme

 6. Nog een aanvulling, Willy. Martine Thange en Wim De Vilder hebben afgelopen week nog maar eens georakeld dat zij ‘degelijkheid’ en ‘betrouwbaarheid’ bieden, en daar geloven ze duidelijk rotsvast in.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Dat beloven alle verkopers van wat ook, en met evenveel kunde. En soms geloven die verkopers zelfs nog hun eigen leugens ook. Het is vermoedelijk soms beter voor de moraal.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s