Vergeetput

Het doek is eindelijk gevallen over de zaak Kim De Gelder. Voor Dendermonde, de slachtoffers en de ouders en familie van de man is dit feitelijk een heugelijk ogenblik. Eindelijk kan men deze bloederige pagina des levens omdraaien en over gaan tot wat men noemt de ‘orde van de dag’.

Voor de slachtoffers en hun kennissen, waaronder ook deze schrijver, kan men de zaak eindelijk vergeten en stof laten vangen. Het zal nooit uit het geheugen gewist worden maar het zal door dat stof deels of grotendeels verdrongen worden door de plezante dingen van dit leven.

“We zullen doorgaan”, klonk ooit de onsterfelijke bard Ramses Shaffy. En de wereld draait rond haar as en rond de zon en dus brengt elk ogenblik iets nieuws, iets anders. En veel slechter dan wat toen in januari 2009 gebeurde kan moeilijk.

Velen in Dendermonde zullen zich die ochtend voorgoed blijven herinneren. Ik reed naar het spoorwegstation, de dochter naar de trein voor Gent voerende. Daarbij onderweg in het centrum de vele drukdoende politiewagens met sirene zien. Zonder mij vragen te stellen.

Dan maar bij de terugkeer huiswaarts de drukte van de Leopold II-laan vermijdend het centrum in. Tot ik rond 10u30 aan de Vlasmarkt kwam en de GSM rinkelde. Roeselare! Of ik dringend een zaak van babymoord of zoiets kon gaan opvolgen. En na wat zoeken ontdekte ik waar het zich afspeelde. Ik daalde plots af in de duisternis. Een drama van onvoorzienbare grote.

De dag was er een van werken op een soort van automatische piloot. Met GSM’s die niet wilden werken, want overbelast netwerk. Ook iets nieuws. Je onderging nu eenmaal zoals dat gaat verder verplicht de zaken, de dramatische gebeurtenissen en wist amper hoe te reageren. Fysiek en psychisch erg zware uren. Het lichaam was ‘s avonds kapot. Totaal en op alle vlakken. Raar gevoel!

Herdenkingsplaat Fabeltjesland

De herdenkingsplaat voor die aanslag die voor altijd in het collectieve Dendermondse geheugen is gegrift.

Wel applaus toen we hoorden hoe vlug al een eenzame politieagent de man wist te arresteren. De held. Iedereen was terug veilig. Of toch. Er was een twijfel. Waren er medeplichtigen? Voor de scholen en iedereen die met kinderen in en om de stad bezig waren, een verademing. Vrijheid herwonnen.

Wel was het hard toen enkele uren later bleek dat een van de dode baby’s het kind was van een goede vriend en collega. Zelfs geburen hier bleken als politieman betrokken. Een toffe gast en een echte flik, zo uit Hill Street Blues weggelopen. Hij heeft het merkwaardig zelfs moeilijk om nog vis te rieken. Er stond toen in Fabeltjesland vis op het menu! Of hoe Dendermonde feitelijk wel stad is maar toch die kleine dorpsgemeenschap bleek.

Maar de vooral menselijke puinhoop die dit monster achterliet is en blijft enorm. Sommige slachtoffers hebben door hun ingesteldheid dit overstegen en hun leven als naar voorheen hervat. Zelfs al blijft wat gebeurde onherroepelijk in het geheugen gegrift.

Voor anderen, ook al waren ze op fysiek vlak niet geraakt, blijft het vallen en opstaan. En soms veel vallen. Men kan alleen hopen dat ze ooit niet meer of nog heel weinig gaan vallen. Eindelijk kan iedereen nu de knop van Kim De Gelder in het hoofd afzetten, de bladzijde omdraaien. Goed zo.

Hij kan nu bij een Marc Dutroux, Freddy Horion, Andreas Pandy en andere gruwels in die vergeetput des levens kruipen. Laat de media zo verstandig zijn en deze schoften vergeten. Laat ze hun kranten met andere sappige verhalen pogen te verkopen dan met het opvoeren van dit stel griezels. Griezels die er soms van genieten om ons zo te pesten.

In Dendermonde wil men sluiting. Fini, zoals de Cambodjanen dat met de Rode Khmer deden. Welke mens wil nu een leven lang met dit nachtmerrie dag in dag uit blijven wakker worden.  Geen zinnig mens. Verademen is terecht het motto, de levensstijl.

Ondertussen is nog maar eens bewezen wat deskundig zijn wil zeggen. Meer dan een titel blijkt dit niet. Het gedrag van Karel Ringoet, psychiater voor de verdediging in de zaak, doet geen goed aan zijn branche.

Van een hersenscan in de rechtbank zeggen dat die voor 99% aantoonde dat De Gelder  ontoerekingsvatbaar is typeerde hem en zijn slag. Het gebeurde immers terwijl de maker ervan vooraf stelde dat men hieruit geen enkele conclusie kon trekken behalve dat wat men op de scan zag. Geen probleem voor Ringoet.

Zijn bewering was puur kwakzalverij, gemaakt om toch maar zijn gelijk te bewijzen.  Ringoet zal voor altijd bekend blijven als de man die op vraag van de verdediging en tegen beter weten in het ongeloofwaardige maar bleef herhalen. Het is legaal maar het siert niet.

Voor een goede waarnemer betekende dit verhaal van die scan zelfs het definitief doorprikken van de stelling van de verdediging. Wat voorheen al herhaaldelijk tijdens het onderzoek, de gevangenis en het proces was gedaan door De Gelder zelf.

Zijn advocaat Jaak Haentjens leek wel die Spaanse romanheld Don Quichote die de windmolens ging bevechten. Met Ringoet als Sancho Panza. Ook die haalden hun slag niet thuis. Ze stonden te kijk.

Willy Van Damme

2 thoughts on “Vergeetput

 1. Wet internering 2007…uitvoering…
  Regering , Gerecht en privé-partners (oa Caritas, Broeders van Liefde) waren vragende partij voor jaren talmen… om met mekaar af te spreken inzake bouwwerken, gedeeld personeel , privatisering van een deel gevangenisuitbating etc…De Broeders van Liefde kochten de expert internering weg uit het Staat-asiel Rekem om te brainstormen…
  Dus die jaren uitstel van uitvoering gebeurden met opzet in hun toekomstig voordeel.
  En nu , bij het vonnis Degelder, zijn diezelfden weer pleitbezorger voor haast….
  Het klienteel ( als ik zo degenen mag betitelen, die zogezegd niet meer tot de maatschappij behoren) blijft ondertussen betutteld en gekloot door de oude “niet Europese “wetgeving.
  Niet dat ik kompassie vertoon met het kleinteel…eerder misprijzen voor het konkelend triestig Bestel.
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Ik wou dit verhaal mee afsluiten door enkele persoonlijke observaties en ervaringen te geven.
  Verder is het falen van een aantal instanties in dit dossier wel terug duidelijk. Maar dat wekt natuurlijk geen verbazing.
  Wie echter denkt dat men door een betere forensische psychiatrie – wat zeer wenselijk is – het soort van hallucinante debatten tussen psychiaters zoals bij De Gelder zal vermijden dwaalt wel heel sterk.
  De verdediging in zo’n zaken zal er wel steeds voor zorgen dat haar ‘experten’ daar uitkomen waar ze horen te zijn, namelijk bij de argumenten van de verdediging. Zelfs al snijden die geen enkel hout. Ik noem dat de corruptie van de wetenschap. Maar dat is al zo oud als de mensheid zelf.
  Willy Van Damme

 2. Wat mij opvalt in de berichtgevingen van de ‘corporate’ landelijke pers, is het met grote afschuw melding maken van doorgeschoten Kim de Geldertjes, Anders Breivnikjes en andere schietgrage ‘eenlingen’, maar dat er nooit gesproken wordt over een mogelijke oorzaak van dit soort plotselinge extreme en misdadige ‘out-of-control’-gedrag…
  Ik denk aan bijvoorbeeld bijwerkingen van zware medicijnen, zoals anti-depressiva, Ritalin, Risperdal, enz, maar ook aan de zogenaamde excessen van o.a. ‘Mind Control’ programma’s.
  Big Pharma en private beveiligingsfirma’s maken miljarden winsten en hebben een ongelooflijke invloedrijke vinger in de politieke pap.
  Helmi
  Antwoord:
  Je hebt natuurlijk gelijk door te wijzen in de richting van de farmaceutische industrie en haar pillen. Wel is het zo dat sommige mensen geen pillen nodig hebben om te moorden. Voor die multinationals er waren had men ook seriemoordenaars, pedofielen en folteraars.
  En een Barack Obama zal geen pillen nodig hebben om Syrië verder kapot te laten slaan en in bloed te doen verzuipen. Hetzelfde voor jullie Mark Rutten. Die zal zelfs zijn met zijn breedste glimlach de ‘bevrijding’ van Syrië aankondigen.
  Het is dan ook een verkoper van zichzelf.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s