Op een sisser

Het proces tegen oplichter Maurice De Prins in de zaak van Landon Partners Ltd. uit de Britse Maagdeneilanden en Amgine Equity Holding SA uit Luxemburg eindigde zoals verwacht op een sisser.

Landon Partners beschikte volgens De Prins over een unieke investeringsmachine die op de beurs minstens 30% winst op maandbasis beloofde. Een nieuw Moneytron genre dat van  Jean-Pierre Van Rossem. Vooreerst hadden twee van de medeverdachten, ex-revisor Johan P.S. De Mey en de vroegere kippenslachter Robert Scheers, de zaak al in der minne geschikt.

Nieuwe wetgeving maakt het nu mogelijk om vooraf te schikken, de zaak af te kopen. Waardoor men een veroordeling en ook dus een eventuele celstraf weet te vermijden. Een gerechtelijk zwakteaanbod. De Mey betaalde 50.000 euro en Scheers 25.000 euro.

Wat hoofdverdachte en meesteroplichter De Prins betrof ontsnapte die op het laatste ogenblik aan een schikking of veroordeling. Hij kwam immers vorig jaar op zondag 21 oktober in Sint-Niklaas te overlijden aan een hersenbloeding.

Waardoor alleen nog advocaat Johan Mees en Dirk Van de Heijning, een kompaan van De Prins, overbleven. Beiden waren hier merkwaardig zowel verdachte al slachtoffer. Zo beweerde Van de Heijning door Johan Mees te zijn afgeperst. Mees stelde dan weer dat Van de Heijning betrokken was bij de oplichterspraktijken van De Prins en hem geld had weten te ontfutselen.

Ook werd Mees verdacht van onder meer slagen en verwondingen in een andere hieraan feitelijk niet gelieerde zaak. Het betrof hier zijn optreden als advocaat voor een zekere Karine B. die bedreigingen kreeg van haar ex. Hierbij sleurde Mees op zeker ogenblik een in opdracht van de ex werkende stalker uit de auto. Die vormde volgens Mees toen een reële bedreiging voor zijn cliënt, zeker daar de politie nergens te bespeuren viel.

Ook werden door enkele veiligheidsagenten op zeker ogenblik banden van drie auto’s plat gestoken, waaronder blijkbaar per ongeluk ook een politievoertuig. En die veiligheidsmensen traden toen in opdracht op van Mees.

Voor de vermeende oplichting in de zaak Landon werd Dirk Van den Heijning vrijgesproken daar volgens de rechters bleek dat de man hier zelf in geloofde en er ook veel geld aan had verloren. Men zag hem dus eerder als slachtoffer dan dader. Zelfs al had hij tegen De Prins nooit klacht ingediend. Ze waren ook vrienden.

Wat betreft de klacht van Dirk Van den Heijning tegen Mees werd die als onbewezen afgedaan. Ze was aldus de rechters: “Onvoldoende gesteund …. door objectieve en overeenstemmende elementen in het dossier, zodat onvoldoende vaststaat dat beklaagde Mees zich effectief plichtig maakte aan de feiten…”

Alleen voor het uit de wagen sleuren van Jean W. en het kapot steken van de banden verklaarden de rechters hem schuldig. Daar de feiten echter dateren van begin 2004 werd lastens Mees als straf alleen een eenvoudige schuldverklaring gegeven.

Johan Mees: “Dat van die wagen klopt natuurlijk. Maar met die banden heb ik feitelijk niets te maken. Ik was toen elders en gaf hiervoor geen opdracht. Een bewijs hiervoor is ook nooit gevonden. Over dit punt zou ik in beroep kunnen gaan, maar ik doe het toch niet.”

Wel was het Johan Mees, naar hij stelt: “uit schuldgevoel”, die de politie van het vernielen van die banden verwittigde en ook de kosten betaalde. En dat werd dan door de rechters als argument tegen hem gebruikt.

Geen enkele van de drie partijen is in beroep gegaan. De eenvoudige schuldverklaring heeft ook geen enkel gevolg zodat Mees hierover als advocaat geen enkel probleem kan ondervinden.

Ondertussen blijkt uit gegevens dat er een nieuwe serie zeer smeuïge rechtszaken rond De Prins en zijn acolieten op komst is, ditmaal in de medische sector. Ook na zijn dood blijft de man voor gerechtelijke heisa en veel slachtoffers zorgen. Je moet het maar kunnen.

Ook blijkt de plotse en totaal onverwachte dood van De Prins voor verwikkelingen te zorgen. Volgens een vroegere topman van de ooit door De Prins gerunde videoverhuurketen Superclub is er intern tussen zijn vroegere ‘vrienden’ hevige ruzie ontstaan over het geld en de vele door De Prins gedane beloften. Met als vragen: hoeveel geld is er, waar is het en wie kan er aan?

De kans is reëel dat het gezin De Prins met een echtgenote en twee hier weinig van zal zien. Wie schrijft hier een scenario voor een ongetwijfeld ultraspannende detectivereeks?

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s