Van chantage tot machteloosheid

Het kan verkeren. Het is een wijsheid die de Nederlandse schrijver Gerbrand Adriaenszoon Bredero reeds kende. En kijk, was het gisterenochtend nog een en al schelden in de Ruziestraat dan was het tegen de middag, na het partijbureau van Open VLD, plots opnieuw de Wetstraat.

Een krantenhetze

Voor de liberale partijvoorzitster Gwendolyn Rutten moest het gedaan zijn met het heen en weer schelden en moest men overgaan tot het echte regeringswerk. Waarbij ze ook een forse sneer deed naar haar partijgenoot en Europees commissaris Karel De Gucht. En indirect naar mensen als Alexander De Croo en Luc Van Biesen.

Opvallend was ook dat ze stelde dat het commercieel contract tussen ACW en Belfius niets fout bevatte en dat alles nu te herleiden was tot “een krantenhetze”. Met andere woorden: Rutte stelde dat De Morgen een hetze voerde. Als kritiek op de krant kan dat natuurlijk tellen.

En de krant lijkt het wonderwel plots begrepen te hebben. En dus vandaag geen nieuwe schandalen meer maar het betere bochtenwerk van 180 graden. Ook citeerde men een ex-minister, bijna zeker een liberaal, die De Gucht terugwees stellende dat: “Ik weet wel wat Karel bedoelt, als is machteloosheid een beter woord dan chantage.” Of hoe chantage plots machteloosheid wordt.

Was men in de krant de voorbije dagen ook bezig met het wegjagen van ACW-voorzitter Patrick Develtere dan klonk men nu plots gans anders. “ACW-topman doorstaat vuurproef voor personeel”, kopte de liberale krant deze ochtend.

Karel De Gucht

Voerde De Morgen Karel De Gucht gisteren nog prominent op met zijn chantageverhaal, dan werd hij nu in de krant vanuit alle mogelijke kanten onder vuur genomen. En plots zweeg hij ook. Merkwaardig toch.

Met daarbij een citaat van LBC-secretaris Jeroen Vandamme: “Het vertrouwen is nu teruggekeerd”. Geen opstand van het personeel tegen het ACW meer, geen uiteenvallen van het ACW, enzovoort….. 

Onbetrouwbare politici

Ondertussen blijkt nog maar eens dat bepaalde politici totaal onbetrouwbaar zijn en zonder blikken of blozen hun heilige beloften zomaar op straat verbreken. Wie gisteren op TV de glunderende Jean-Marie Dedecker zag – hij keek naar de camera en werd als het ware live geil – hoorde hem feitelijk insinueren dat hij zijn laars veegde aan de door hem beloofde vertrouwelijkheid van de zaak.

Het privaat commercieel contract van Belfius met het ACW zou men volgens hem zeker op straat gooien. En inderdaad staat de inhoud van dit contract nu in een aantal kranten. Maar dit is geen frauduleuze overeenkomst maar een zuiver commerciële zaak. Het verhaal in de kranten toont dat perfect aan. En het contract is zeker niet in het voordeel van het ACW.

Maar door dit zomaar op straat te gooien misbruiken die politici hun positie en brengen zij zware schade toe aan Belfius. Want het mag dan misschien wel een staatsbank zijn, maar het blijft een commerciële bank waar de vertrouwelijkheid van commerciële relaties essentieel is. Zonder dat geen bank.

Ook de kranten dragen hier een loodzware verantwoordelijkheid. Deze details publiceren is een schande en brengt Belfius in  de problemen. Want geen enkele onderneming is nu nog 100% zeker dat haar commerciële relatie met haar bank Belfius nog geheim kan blijven.

Alexander De Croo

De zware uitval van Gwendolyn Rutten was zeker ook gericht naar haar voorganger, de stekkeruittrekker Alexander De Croo die mee aan de basis lag van het ondermijnen van zijn eigen regering. Hij bewees daarmee totaal onbekwaam te zijn om zelfs maar politicus te spelen. Wat hij natuurlijk al bewees toen hij de regering Leterme deed vallen.

Voor hetzelfde geld komt een politieke partij en een krant overeen om nog maar eens een storm rond Belfius te veroorzaken. Het toont het niveau van sommige media en een bepaalde politieke klasse. Men zorgt voor de redding van een bank en graaft daarna haar ondergang.

Een vierde macht

Het voorval toont ook perfect aan dat de media inderdaad de vierde macht is. Het is echter niet de verdediger van de democratie zoals het zou horen te zijn, maar de ondergraver ervan.

De media moet de andere machten controleren, niet manipuleren zoals hier ten volle gebeurde. Wat De Morgen deed was bangelijk. Via verdachtmakingen, halve waarheden en zelfs grove leugens dwong men een minister tot ontslag, brengt men de tewerkstelling bij ACW in gevaar en ondergraaft men de sociaal-economische fundamenten van het land.

Als dat geen schande is. De woede bij de mensen van het ACW over de krant is dan ook begrijpelijk en enorm.

Democratie is voor een belangrijk deel een kwestie van vertrouwen. Een aantal liberale politici en De Morgen hebben er de voorbije weken alles aan gedaan om dat vertrouwen te ondermijnen.

Ze zijn zo de wegbereiders van de demagogen van de politiek, mensen als Dedecker, Dewinter, Beppe Grillo, Le Pen, De Wever en andere veelbelovende verkopers van prietpraat.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Van chantage tot machteloosheid

 1. Bij mij heeft Gwendolyn Rutten gescoord. Het was niet de eerste keer dat Karel De Gucht paniekvoetbal speelde. Hij is blijkbaar niet al te stressbestendig. Ten tijde van het migrantenstemrecht heeft hij dat ook al eens gehad, zo’n angstaanval. Maar Het Laatste Nieuws is echt wel het slechtst geplaatst om De Gucht lessen te leren. Het bochtenwerk van de kranten getuigt van het psychologisch extremisme dat daar regeert. Opmerkelijk is ook hoe Jean-Marie Dedecker steeds weer als een grote partij van betekenis wordt opgevoerd, terwijl hij maar alleen is. De pvda heeft decennialang veel meer aanhangers gehad, maar werd door de media straal genegeerd alhoewel Peter Martens een toch kilometers hoger ontwikkelingsniveau heeft.

  Kranten zijn infeite oorlogsmachines. Men vergeet dat graag, maar dat is niets nieuws. In de meer dan 5000 jaar oude wetgeving van Mozes werd verbale en psychologische oorlogsvoering al aan banden gelegd, en dat was niet de eerste poging van de mensheid om psychologische oorlogsvoering te beheersen.

  Vanwege wat er in de kranten is verschenen de afgelopen dagen is nu alweer geen enkele onderneming er nog 100% zeker dat haar commerciële relaties en activiteiten vertrouwelijk blijven. Wat met Belfius kan, kan immers met iedere bank. Een stok is gauw gevonden, als men een hond wil slaan, en de afgelopen dagen is gebleken dat men er niet voor terugschrikt om imaginaire stokken te gebruiken. Het volk kent er toch niets van, en GELOOFT dat als er geslagen wordt de stokken echt zijn. Het sprookje over de imaginaire kleren van de keizer is meer dan ooit brandend actueel. Het geloof in blijtende plaatsteren beelden is kinderspel in vergelijking met de waanzin van tegenwoordig.

  Door de inbeslagname bij het vertrouwensartsencentrum door De Troy is overigens al iedere professionele confidentialiteit naar de prullenmand verwezen. Iedere zot die als onderzoeksrechter werkt, kan bij om het even welke arts, advocaat, etc … ons dossier gaan opvragen, en dat dan lekken naar de pers. Eigenlijk is de chaos ongeveer compleet.

  Laat ons de dingen zien zoals ze zijn. De VLD heeft veel fouten gemaakt,maar nu is het de NVA die ons hele stromen geld kost, en wat naar Wallonië vloeit is in verhouding een peulschil. De Morgen heeft zich van zijn meest grimmige kant laten zien. Desmet had niet zolang voordien de NVA een fantoombestrijder genoemd, wat klopte. Maar in de zaak van het ACW ontpopte Desmet zich zelf als een fantoombestrijder. Wou hij op een goed blaadje komen bij de NVA? Hij zag er gekwetst uit toen De Wever in Terzake zei: “Ik ken die man niet.”

  Correcte analyse, alleen de NVA profiteert hiervan.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ook goed gezien. De beschrijving van Dedecker en Peter Mertens is mooi. Ooit was Dedecker op één avond op de VRT in drie verschillende programma’s te zien. Daarvoor was er in de media Dewinter en nu heeft men De Wever. En dat is allemaal geen toeval. En Desmet? als die enige schaamtegevoel had dan zat die nu ergens op een totaal geïsoleerde plek in bvb Kazakhstan.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s