Nog meer collega’s

Dat de heisa in De Morgen over het ACW een door vooral de liberale partijen, en minder zelfs de N-VA, veroorzaakte crisis is blijkt ook weeral eens vandaag in die krant die ooit gered werd door de vakbonden maar ze nu poogt te helpen begraven.

In het stuk “Openlijke oorlog tussen CD&V en Didier Reynders” heeft Ann Van den Broek het vandaag over de forse uithaal van minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders (MR) naar Steven Vanackere, de andere nu gewezen vicepremier en minister van Financiën.

De liberaal Didier Reynders verklaarde immers dat het niet kan dat Vanackere zijn prognoses over het begrotingstekort zo verkeerd had. Waarna Wouter Beke van  CD&V en partijgenoot van Vanackere uitviel naar Reynders en hem beschuldigde van het organiseren van die lekken naar De Morgen (Zie hier het stuk De Collega’s).

Zij schrijft:

“Reynders zelf wil niet reageren maar vindt wel steun bij andere coalitiepartners (meervoud, nvdr). “Reynders maakte daar een zeer legitieme opmerking”, aldus een vicepremier.”

Het is hier in haar artikel het enigste citaat welke hierover gaat. Het meervoud in het woord coalitiepartners van Ann Van den Broek is dus gelogen want het is enkelvoud. En het hoeft amper betwijfeld dat hier Alexander De Croo, alias de Stekkeruittrekker, anoniem aan het woord is.

In diezelfde krant haalt Europees commissaris Karel De Gucht vandaag trouwens eveneens zwaar uit naar de coalitiepartner van zijn partij in de federale regering. Nu na 5 jaar heeft hij het over wat er toen gebeurde rond het redden van Dexia als ‘chantage’. Rijkelijk laat en op een verdacht ogenblik.

En wat is ‘druk’ en wanneer is dat dan plots ‘chantage’. Bij onderhandelingen is die lijn soms flinterdun. Bovendien, wat had men toen verwacht? Dat ACW/CD&V haar organisaties en leden bankroet zou laten maken? Dat kan toch geen enkel intelligent mens verwacht hebben.

Dat hij en de krant verder nog vergeten dat er toen ook waarborgen werden gegeven voor onder meer Ethias wekt dan ook geen verbazing. Ze vegen het dan maar netjes onder de mat. Die in Toscane? Gans die heisa in De Morgen en binnen de regering roept tot heden amper in de andere media gestelde vragen op.

Waarom voert men nu plots vanuit beide liberale partijen zo’n zelden geziene hevige campagne tegen coalitiepartner CD&V? Waarom doet De Morgen hier overijverig haar best om elke dag een nieuw ‘schokkend’ verhaal te brengen om zo de liberale campagne te ondersteunen. Verhalen die bijna steevast vol halve waarheden staan of grove verdraaiingen bevatten?

Dat de Open VLD hier in wezen zichzelf schade toebrengt zou ze nochtans moeten weten want de enigen die hier garen bij spinnen is de antipolitiek en haar koningen, Vlaams Belang, Dedecker en de N-VA.

Men wist dat de val van Dexia het ACW zware financiële schade had toegebracht en veel smeuïge verhalen kon opleveren. Denkt men dat het nu een uitgelezen kans is om de vakbeweging een kopje kleiner te maken? Daar lijkt het toch op. Maar voor Open VLD zijn er hier geen stemmen te rapen. En toch doet ze voort.

Ze brengt in wezen door het ondergraven van deze regering alleen haarzelf schade toe. Maar sinds de komst van Alexander de Stekkeruittrekker wekt dit geen enkele verbazing meer. Zou Alexander De Croo soms stiekem een lid van de N-VA zijn?

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Het moet er deze ochtend bij Open VLD blijkbaar hard aan toe zijn gegaan. Plots en voor de eerste maal mengde partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zich in het over en weer schelden binnen de regering. Voor haar moet het stoppen met het elkaar beschuldigen en dient men over te gaan tot wat echt regeringswerk is, namelijk het bijtimmeren van de begroting.

Daarbij had zij zelfs een sneer in petto richting Karel De Gucht. Het is haar eerste publieke interventie in de zaak en de vraag die men zich hier moet stellen is: In hoeverre had dat gestook van onder meer Luc Van Biesen en Alexander De Croo haar steun?

Zeker is dat ze deze ochtend ook Alexander De Croo tot de orde riep en eiste dat hij stopte met het destabiliseren van zijn eigen regering. En dan is er die andere vraag: Is zij werkelijk de baas bij Open VLD of spelen de baronnen in de partij ieder hun eigen spel los van elkaar? Een oud liberaal fenomeen trouwens.

Ook: Wilde zij de rust in de Wetstraat terugbrengen of dreigde men bij de andere regeringspartijen met het openen van andere onwelriekende maar dan liberale potjes? En die zijn er ook.

Feit is dat dit continue insinueren en onder de gordel slaan een slechte zaak is voor de democratie en de media. Niets nieuws natuurlijk: Zie maar naar de hetze die bepaalde asociale politici en journalisten al jaren voeren tegen Johan Vande Lanotte van sp.a. Ook die poogt men al jaren via insinuaties te liquideren. Feiten tellen dan niet meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s