Opleiding succesvol

Eerder werd hier recent al het verhaal gedaan waarbij op basis van Franse militaire bronnen de Parijse krant Le Figaro melding maakte van de opleiding op een geheime Jordaanse basis, eigendom van de VS en Jordanië, van Syrische rebellen door speciale gevechtseenheden van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Gijzeling

Wat dan samenviel met de door Saoedi Arabië betaalde massale levering van Kroatisch wapentuig aan diezelfde in essentie salafistische groepen. En kijk, dat lijkt succes te hebben. In Damascus liepen ze er wel nog maar eens tegen de muur, maar elders lijkt het toch aan te slaan. Alhoewel.

Vlakbij de grotendeels door Israël bezette Golanhoogvlakte gijzelde rebellengroep De Martelaren van Yarmouk gisteren een groep van 21 Filipijnse VN-blauwhelmen. Zij worden aldus hun eis pas vrijgelaten als het regeringsleger zich uit de regio terugtrekt.

Het is natuurlijk een andere manier van oorlogsvoeren. Of dat enig kans op succes heeft lijkt natuurlijk al bij voorbaat uitgesloten. Het gebied grenst wel aan de Jordaanse grens waar die groepen sinds december blijkbaar extra opleidingen en wapens krijgen.

Het optreden van de regeringen van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Jordanië, Kroatië en Saoedi Arabië heeft dus zo te zien succes. Of men op de Filipijnen hier ook zo over denkt valt natuurlijk sterk te betwijfelen.

Hetzelfde voor die regio in Syrië waar vooral druzen wonen, een geloofsgroep die deze salafistische rebellen – een van hen was te zien met de voor hen klassieke zwarte spandoek met witte letters – zowel haat als vreest.

Guy Verhofstadt

Gelijktijdig had onze Guy Verhofstadt (Open VLD) gisteren rebellenleider Salim Idriss naar het Europees parlement uitgenodigd waar die gelijktijdig met die gijzeling kwam vragen voor nog meer wapens.

Waarvoor? Om nog meer gijzelaars te kunnen nemen? Of om niet-salafistische bidplaatsen beter te kunnen vernielen? Of om op die wijze het erfgoed op een nog grotere schaal te kunnen stelen?

Voor journalist Maarten Rabaey van De Morgen geen probleem. Zo schrijft deze vandaag: “Hoewel het dodental elke minuut stijgt en één miljoen Syriërs al over de grens gevlucht zijn, keert hij met lege handen terug. ‘De EU vertoont een gebrek aan moed en visie’, reageert Guy Verhofstadt.”

Een normaal mens zou in dit geval oproepen tot onderhandelingen en een staakt-het-vuren, maar neen, hier roept men op om meer wapens te sturen… want er vallen al te veel doden in dit conflict. Van kromme logica gesproken.

Dient men Guy Verhofstadt wegens zijn herhaalde oproepen tot oorlog trouwens niet te verwijzen naar het Internationaal Straftribunaal? Dat de man het grootste crapuul dat op deze aardbol rondloopt steunt deert hem en de media niet. Daar zouden ze hem er nog de Nobelprijs voor de Vrede voor geven.

Ooit stak Verhofstadt als premier in het federaal parlement een helse tirade af tegen Dyab Abou Jahjah omdat hij opkwam voor de rechten van de hier uitgestoten moslims, nu steunt hij in het Midden Oosten de meest extremistische groepen die er zijn.

Dat hij die rebellenleider in het Europees parlement liet oproepen om meer wapens op een ogenblik dat zijn Vrij Syrisch Leger in Syrië VN-blauwhelmen gijzelt is natuurlijk gênant. Maar daar weet men wel een mouw aan te passen. Onder het tapijt ermee.

Een kritische vraag

In De Standaard had Bart Beirlant echter zelfs een ‘kritische’ vraag voor die man rond de schending van de mensenrechten door zijn rebellen. Het antwoord van Salim Idriss was doodsimpel: “Sinds de nieuwe bevelstructuur in december kan ik verzekeren dat we niets gedaan hebben dat ingaat tegen het internationaal recht.” En dat zagen we gisteren opnieuw maar eens heel duidelijk.

Wie de dagelijkse rapporten over het geweld in Syrië leest kan over een dergelijk grove leugen alleen maar walgen. Zelfs roofdieren moeten van deze groepen schrik hebben. Het aanvallen van VN-waarnemers door die rebellen is trouwens niets nieuws.

Toen mensen van de VN en de Arabische Liga er nog als waarnemers optraden waren ze regelmatig het slachtoffer van onder meer bomaanslagen door die salafistische groepen. De rebellen zetten hun filmpjes hierover zelfs op YouTube. Niemand in het westen die toen protesteerde. Zoals ook onze pers alles grotendeels doodzweeg. De omerta.

Willy Van Damme

NASCHRIFT

Eurojust

Een dag nadat Guy Verhofstadt met zijn gekende passie in kranten en in het Europese parlement nog maar eens opriep voor wapenleveringen aan die rebellen waarschuwde Eurojust, het Europees samenwerkingsverband van politiediensten, voor de gevolgen van de oorlog in Syrië waar nu vele honderden Europese jihadisten zich niet alleen verder ideologisch scholen maar vooral leren terreur uitoefenen.

Iers kind

De gevolgen voor Europa zijn gewoon niet meer te overzien. Zo vertrokken volgens de Irish Times minstens 20 jihadisten vanuit het amper bevolkte eiland naar Syrië om er te gaan vechten tegen het Arabisch secularisme. Recent sneuvelde in Syrië zo nog een 16-jarige (!) Ierse moslim van Libische afkomst.

Voor België zou dit om zeker vele tientallen moslims gaan die daarna bij hun terugkeer in hun woonplaats broeihaarden voor extremistische kernen gaan vormen. Terwijl men hier de salafistische clown Fouad Belkacem van het ene proces naar het andere sleurt steunt men in het Midden Oosten veel gevaarlijker figuren in hun strijd tegen het seculiere en voor de godsdienstwaanzin. En dat krijgt dus de steun van een notoir vrijmetselaar als Guy Verhofstadt. Schokkend.

Reeds voorheen waarschuwde Alain Winants, baas van de Staatsveiligheid, al herhaaldelijk voor dit zeer ernstig gevaar. Daarna gevolgd door Jean-Pierre Delepierre, een van ’s lands grootste kenners van onze veiligheidsdiensten. Maar allemaal tevergeefs. Opperclown Verhofstadt gevolgd door dubieuze pennenlikkers leggen al die nochtans serieuze waarschuwingen gewoon naast hun neer.

Geen nieuws

En als kon verwacht worden veegde men vandaag vrijdag bij onze media ook deze waarschuwing deskundig onder de mat. Er was of erg weinig of zelfs geen aandacht voor dit nieuws.

Metro had er 161 woorden voor over, Het Nieuwsblad 181, Het Laatste Nieuws 90 en De Standaard 186 woorden. Piepkleine stukjes dat men wegmoffelde tussen allerlei faits divers. In De Morgen, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg had men er zelfs nog geen letter voor over. Uit de duim gezogen rommelnieuws was er dan weer als naar gewoonte in overvloed.

Kijk naar het verschil in belangstelling als Fouad Belkacem nog eens zijn kop boven water steekt.

Advertenties

One thought on “Opleiding succesvol

 1. Kennelijk kunt u (nog) niet geloven (1) dat er in Syrië, Lybië en alle andere Arabische landen van ‘opstand’ vanuit het standpunt van de Westerse overheid en media geen sprake is van ‘slachtoffers’ maar van collateral damage; (2) dat er geen ‘rebellen’ zijn maar alleen Al Qaeda strijders die het vuile werk voor en namens het Westen opknappen; en (3) dat de Westerse kranten volledig op de hoogte zijn van het complot en het spel meespelen.
  Michael Jacobs
  Antwoord:
  Ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel der opstandelingen in Syrië godsdienstfanatici zijn wier filosofie aanleunt bij die van Al Qaeda.
  Verder denk ik dat mijn twee recente hier geplaatste stukken ‘Jorn De Cock – Vrienden in Qatar’ en ‘De broek op de enkels’ aantoonden dat, zeker De Standaard, perfect weet wat er aan de hand is maar liever een ander verhaal ophangt. Een regeringsvriendelijk verhaal. En dat is geen toeval.

  Zo laat ze een journalist begaan die deontologisch zowat alle regels heeft overtreden die er zijn. Maar dat is een zeer oud zeer. Elke serieuze geschiedschrijver van de pers zal je dat kunnen bevestigen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s