Meer windmolens in Dendermonde

De kans is groot dat Dendermonde op vrij korte termijn over 7 windturbines zal beschikken. Voldoende om meer elektriciteit op te wekken dan de behoefte van de Dendermondse gezinnen. Op dit ogenblik staan er in Dendermonde al twee windmolens, die namelijk van elektriciteitsproducent Electrabel op het terrein van textielbedrijf DS (De Saedeleir).

Protest

En dit gaat nu snel veranderen. Zo begint men nog dit jaar met de bouw van windturbines aan de Grembergse Hekkenhoek en twee in Zele, vlakbij aan de grens met de Dendermondse deelgemeente Grembergen.

Ook komt er dit jaar op het Hoogveld een derde windmolen bij de firma Sivafrost op datzelfde industrieterrein Hoogveld. Wat betekent dat Dendermonde volgend jaar zeker vier turbines op haar grondgebied zal hebben en twee aan haar grens.

Windmolens DS

Dendermonde heeft nu nog maar twee windmolens. Die staan op de terreinen van textielfabrikant De Saedeleir. Ze zijn eigendom van Electrabel.

En dat lijkt nog niet te stoppen want transporteur Verdoodt wil aan Cooremannekes op het Hoogveld ook een windmolen bouwen. Maar dat stoot wel op veel protest in de buurt, vooral dan de Bookmolenstraat in Baasrode. Zij vrezen onder andere nog meer slagschaduw, geluidsoverlast en de waardevermindering van hun huizen.

Recent maakte de Provinciale Milieuvergunningscommissie (PMC) hier na veel discussie haar steeds erg belangrijk advies over aan de provinciale deputatie. En dat is grotendeels positief. Niet onverwacht.

Slagschaduw

Het dossier lag eerst op de tafel van het Dendermondse stadsbestuur en daar had alleen de stedelijke dienst Leefmilieu zich verzet. Wat Dendermonde dan volgde, en waarmee die dan ook toegaf aan het protest van een aantal mensen uit de Bookmolenstraat.

Die hadden een petitieactie georganiseerd en 111 handtekeningen tegen de komst van die windmolen verzameld. En de schepen voor Leefmilieu François De Bleser (CD&V) woont in de Bookmolenstraat en moet dus zeker voorzichtig zijn.

Tijdens het debat voor de PMC hebben zowel de stad als de buurtbewoners dan ook hun verzet laten horen. En inderdaad de vier windmolens op het Hoogveld gaan tezamen meer geluid produceren dan wettelijk toegestaan.

François De Bleser

Schepen voor Leefmilieu François De Bleser ziet wegens een te grote overlast voor de buurt vlakbij liever geen windmolen bij transporteur Verdoodt.

Het is echter maar o,4 db boven het toegestane maximum zodat men mits wat zeer beperkte maatregelen het wettelijk niveau vlot kan halen. Meer problemen had men met de slagschaduw. De vraag van uitbater W-Kracht, een kleine KMO uit Zedelgem, voor geen beperkende maatregelen wordt door de PMC dan ook verworpen.

Volgens de nieuwe wetgeving mag de slagschaduw op jaarbasis nog maar 8 uur bedragen met een maximum van 30 minuten per dag. Wordt die norm overschreden dan dient men de molen stil te leggen.

Het probleem is dat de reeds bestaande windmolens nu nog jaarlijks tot 30 uur slagschaduw mogen produceren. Pas in 2015 zullen deze aan de nieuwe normen van 8 uur moeten voldoen.

Daarbij kan het lokaal bestuur zelfs nu al besluiten om de nieuwe normgeving qua slagschaduw vroeger te doen toepassen. Natuurlijk zal deze nieuwe windturbine vermoedelijk pas ten vroegste in 2015 operationeel worden.  Wat betekent dat de buurtbewoners aan de Bookmolenstraat dan in 2015 niet meer maar een pak minder slagschaduw gaan hebben.

W-Kracht beschikt wel al over een bouwvergunning maar daartegen is men vanuit de buurt bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen in beroep gegaan. Een procedure die erg lang kan aanslepen. Om te kunnen starten moet W-Kracht over zowel een milieu- als een bouwvergunning beschikken.

Raad van State

François De Bleser: “Voor ons gaat die windmolen een te grote overlast bezorgen aan de buurt. Er zijn nu al vier windmolens in de stad voorzien en dat lijkt ons als toch kleine stad al meer dan genoeg. Amper iemand die er in verhouding meer heeft. Bovendien is dit in dichtbevolkt gebied. Elders als op het industriegebied in Eegene in Oudegem mocht het dan weer niet.”

Het probleem is ook dat als dit project niet doorgaat anderen volgens bronnen binnen het stadsbestuur op het Hoogveld een nog grotere windmolen zouden willen plaatsen. Dit dossier van W-Kracht gaat nu later deze maand naar de deputatie waar de gedeputeerde voor Leefmilieu Jozef Dauwe, CD&V’er en Dendermondenaar, dan moet beslissen.

De mogelijkheid is daarom groot dat hij dit advies van de PMC naast zich neer zal leggen en de milieuvergunning weigeren. Waarna de kans dan wel reëel is dat W-kracht het bij de Raad van State op technische gronden wel zal halen. Daar speelt politiek normaal immers niet.

Jozef Dauwe

Gedeputeerde voor Leefmilieu Jozef Dauwe moet normaal deze maand in beroep beslissen over de milieuvergunning voor W-Kracht.

Ondertussen is men bij groene energieproducent Aspiravi alles in het gereedheid aan het brengen om ergens dit jaar met de bouw van haar windmolen aan de Hekkenhoek in Grembergen te beginnen.

Aspiravi, een dochterbedrijf van de openbare elektriciteitssector, had er origineel drie willen plaatsen maar kreeg uiteindelijk slechts een vergunning voor één. En normaal mag men maar een windmolen bouwen in een cluster van twee, liefst drie. 

Afbrekende rotors

De oplossing voor Aspiravi hier was de aanvraag van KT Projects bvba van Kris Truyman die vlakbij maar dan in Zele ook drie windmolens wou plaatsen. Deze kreeg een vergunning voor slechts twee, maar samen met Aspiravi maakt dat er drie en dus kan men starten.

“Wij zijn nu druk bezig alles in gereedheid te brengen om nog dit jaar te starten met de bouw van onze windmolen. Wij hebben zowel een milieu- als een bouwvergunning zodat niets ons nog kan tegenhouden”, aldus een woordvoerster van Aspiravi.

Ook Kris Truyman is klaar voor de start: “Wij kregen vorige maand bericht van de Raad van State dat het beroep tegen onze vergunningen door die ene bewoner is verworpen. Ik ga nu de financiering regelen en zal nog dit jaar starten met de bouw.”

Kris Truyman - KT Projects - Windmolens

Kris Truyman werkt nu aan de financiering van zijn project en gaat nog dit jaar met de bouw starten van zijn twee windmolens.

In de buurt was er veel verzet tegen de komst van die windmolens. Voor een aantal buurtbewoners betekenden die windmolens zowat het einde van de wereld, met turbinebladeren die gingen afbreken en rotors die zouden neerstorten en zich met hun wieken door daken zouden ploegen. Een scene zo geplukt uit een gruwelfilm van Hollywood dus.

Andere buurtbewoners zoals schepen voor Openbare Werken Leen Dierick (CD&V) hadden er dan geen problemen mee. Families werden uit elkaar getrokken met het lokale buurtcomité dat door ruzies lang inactief bleef. Nog steeds heeft de komst van die windmolens in de buurt nefaste gevolgen.

Dendermonde is ook steeds voorstander geweest van die windmolens in Grembergen terwijl het gemeentebestuur van Zele er zich tegen verzette. Tevergeefs zoals nu dan blijkt.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s