Amerikaanse soldaten actief in Syrië

Reeds een jaar geleden onthulde de website WikiLeaks dat Amerikaanse huurlingen van het vroegere Blackwater actief zijn in Syrië. Vermoedelijk waren zij zelfs verantwoordelijk voor het neerhalen van zeker één van de twee vliegtuigen van de Syrische luchtmacht.

Trainingskamp

Nu blijken volgens de Franse krant Le Figaro (1) sinds eind vorig jaar Franse, Britse en Amerikaanse zogenaamde Special Forces, elite-eenheden van het leger, betrokken bij de opleiding van Syrische salafistische groepen.

De krant stelt zich daarbij te baseren op bronnen binnen het Franse leger. Dit opleiding zou gebeuren in het King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC) juist ten noorden van de Jordaanse hoofdstad Amman. Het is een in wezen door de VS bestuurde site waar men in alle stilte allerlei gewapende eenheden kan opleiden in zowel terreur als contra-terreur.

Het in 2009 operationeel geworden kamp is het werk van de US Army Corps of Engineers en zou het grootste trainingscentrum in haar soort ter wereld zijn. De datum is merkwaardig daar de VS toen al volop bezig was zich terug te trekken uit buurland Irak.

Officieel is de basis opgericht als een centrum voor terreurbestrijding. Het huidig gebruik toont echter aan hoe de VS de oorlog tegen de terreur werkelijk ziet, en dat is er een van ongebreidelde terreur en steun aan extremistische groepen.

Maar de constructie van deze basis past wel goed in de chronologie die men kan afleiden uit het artikel ‘The Redirection’ van Seymour Hersh dat begin maart 2007 in het tijdschrift The New Yorker verscheen. De opmaak van de plannen voor de bouw moet immers rond 2007 zijn gestart.

Hersh maakte toen melding van Amerikaanse, Israëlische en Saoedische stappen om allerlei salafistische groepen in Syrië te bewapenen om zo ook Iran en de Libanese verzetsbeweging Hezbollah uit te schakelen. In de zomer van 2006 had Israël hiertegen een nederlaag geleden toen deze nog maar eens Libanon aanvielen.

Kroatische wapens

Daarbij zouden, nog steeds volgens die krant en haar specialist Georges Malbrunot, eenheden van de groep Delta, een onderdeel van de Amerikaanse Special Forces, vanuit de Libanese bergdorp Harrisa, een bedevaartoord voor de maronitische kerk vlakbij de havenstad Joenieh, zelfs invallen doen in Syrië zelf.

Voorheen waren er reeds verhalen over gevangen genomen Franse soldaten en Turkse en Britse eenheden die in Syrië vechten. Verhalen die moeilijk te verifiëren waren daar de Syrische regering de spanning met de Navo natuurlijk ook niet te ver wil doen toenemen en hierover dus publiek zwijgt.

Malbrunot is echter niet aan zijn proefstuk en als hij zegt zich te baseren op Franse militaire bronnen dan lijkt dit bijna even geloofwaardig als het verhaal van Wikileaks vorig jaar. Het is ook logisch voor wie de historiek van het optreden der Navo in allerlei conflictgebieden kent. Conflicten die zij orkestreerde.

Bovendien was er op 26 februari het verhaal in de New York Times (2) over grote hoeveelheden Kroatische lichte wapens die door Saoedi Arabië waren aangekocht bestemd voor die salafisten. Die waren volgens de krant dan met Jordaanse vliegtuigen naar Jordanië gevlogen. Het zou volgens dat verhaal gaan over vele vliegtuigladingen.

Aanvallen op Damascus

De wapens dienden om de rebellen vanuit Jordanië beter te kunnen bewapen. De wapenleveringen zouden dus gelijk vallen met het starten van de opleiding op de Jordaanse basis KASOTC.

Maar de New York Times merkte daarbij ook op dat de VS zeker op de hoogte moet geweest zijn van die Kroatische leveringen. En zij niet alleen. Men verscheepte hier vermoedelijk vele honderden tonnen oorlogsmaterieel en dat gaat niet zomaar onopgemerkt voorbij. Het betrof hier wapentuig dat na de oorlog om Joegoslavië overbodig was. Kroatië is lid van de Navo en bijna lid van de EU. Die kijken dus nauw toe.

Kroatië ontkende wel de wapenleveringen maar waarnemers ontdekten op filmpjes van YouTube van die rebellen deze Kroatische wapens, eerst in het zuiden van Syrië en nadien zelfs in de provincie Idlib die aan Turkije grenst.

Er worden trouwens bij die rebellen ook meer en meer Israëlische wapens opgemerkt en zeer veel wapens uit …. België. Maar daar zal men hier wel geen parlementaire onderzoekscommissie over vragen.

En begin dit jaar zien wij dan plotseling een toenemende rebellenactiviteit in het zuiden van Syrië rond steden als Damascus en Daraa. Als je toen de hoeraverhalen van de rebellen in de klassieke media moest geloven dan gingen ze begin dit jaar nog maar eens Damascus ‘bevrijden’. Ze zouden zelfs de internationale luchthaven van de hoofdstad veroveren.

In bepaalde Amerikaanse media werd eind vorig jaar trouwens opgemerkt dat er maar weinig gewapende activiteiten van die rebellen waren in de regio rond Damascus en Daraa. En blijkbaar wilde men dat probleem hier op die wijze oplossen. 

Reuters schreef toen de aanval op Damascus op gang kwam zelfs dat alle vluchten op de luchthaven van Damascus waren afgelast wegens het toenemende geweld. Een leugen. En zoals de aanval op Damascus van midden vorig jaar raakte deze actie opnieuw feitelijk nergens.

Willy Van Damme 

1) http://blog.lefigaro.fr/malbrunot/2013/03/des-forces-speciales-americain.html

2) http://www.nytimes.com/2013/02/26/world/middleeast/in-shift-saudis-are-said-to-arm-rebels-in-syria.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20130226&_r=0

Advertenties

5 thoughts on “Amerikaanse soldaten actief in Syrië

 1. Gelukkig worden steeds meer mensen wakker!

  Ik zag laatste een onvoorstelbaar filmpje waarin een journalist rondliep op een internationale wapenbeurs ergens in het Midden-Oosten (Jemen? Jordanië? Libanon?) Alle militaire hotemetoten van alle landen vriendschappelijk rondhangend en ‘shoppend’ tussen het meest verschrikkelijke oorlogstuig. Er werden zelfs complete ‘terroristenopleidingen’ aangeboden… Zelfs de verslaggever voelde zich onpasselijk worden en zocht naar woorden. Ik kan het filmpje helaas niet meer terughalen.
  Helmi Vriendeling
  Antwoord:

  Ik vermoed dat het de jaarlijkse wapenbeurs in de Verenigde Arabische Emiraten betreft. En wansmakelijk is een feitelijk te brave term voor dit gebeuren.
  In wezen houden de wapenaankopen van die Arabische dictaturen de westerse, en vooral Britse, wapenindustrie recht.

  Feitelijk denkt men hier bij de Navo nog steeds dat zonder veel wapens men niet meer zal kunnen exporteren, dat men in de wereld tegen andere naties te zwak zal staan. Klinkklare onzin natuurlijk.
  Wie dreigt er om Europa aan te vallen? Niemand. Wie dreigt er Iran aan te vallen? Het Westen. Wie valt er nu Syrië aan? Het westen. Wie viel er Irak, Afghanistan en Libië aan? Toch het westen. Wie poogt Rusland en China te destabiliseren? Toch het westen.

  Verkopen China, India, Brazilië en Rusland minder omdat ze in verhouding met ons geen sterk leger hebben? Natuurlijk niet. Integendeel hun buitenlandse handel groeit sterker dan de onze.
  Maar door die waanzin aan te houden krijgen die Arabische tirannen een extra drukkingsmiddel op onze regeringen. Kopen zij niet meer dan dreigt BEA, Dassault en EADS enz…. te moeten afslanken en komen er geen nucleaire duikboten meer, geen vliegdekschepen, geen honderden Typhoon gevechtsvliegtuigen, enz…

  Maar er zou dan wel meer geld vrijkomen voor onderwijs, sociale voorzieningen, infrastructuur, enz… En dat zou onze maatschappijen sterker maken, stabieler.
  Bovendien zien wij dat die Arabische tirannen met hun salafistische stoottroepen feitelijk ook onze samenleving bedreigen door hier hun extremisme te propageren. En daartegen wordt feitelijk niet opgetreden. Waarom? Omdat men vreest dat men op die jaarlijkse bijeenkomst van de walg in die Emiraten dan amper nog wapens te verkopen.

  Conclusie: Wat het westen denkt te moeten doen om sterk te staan is in feite het ondergraven ervan. Maar hen dat vertellen is hetzelfde als aan een heroïneverslaafde zeggen dat hij moet afkicken.
  Willy Van Damme

  • De spijker op zijn kop, zo is het precies
   Gerrit
   Antwoord:
   Een aantal recente verhalen en hun samenhang waren mij vrijdag opgevallen.
   Het verhaal over het “te weinig” geweld in de regio Daraa en Damascus, de door de Saoedi’s betaalde wapenleveringen vanuit Kroatië, lid van de EU en de Navo, naar Jordanië, de plotse aanvallen op Damascus en dan het verhaal uit Le Figaro over dat trainingskamp.

   Ik denk dat de aanwezigheidslijst daar in dat kamp van de voorbije jaren wel eens zeer interessant zou kunnen zijn. De who’se who van de salafistische terreur?
   Werd het gebouwd omwille van de grootste plannen die Israël, Saoedi Arabië en de VS in de regio vanaf 2009 wilden realizeren?

   Het verhaal toont ook aan hoe Jordanië gewoon een speeltje is waarmee de VS kan doen wat het wil. Riaad en Washington willen iets en hup daar plooit men in Amman tot op de grond. Desnoods zelfs nog dieper.
   Zielig.
   Willy Van Damme

 2. Het militair-industrieel complex (de US oorlogsindustrie uit WOII) is sinds het ontstaan enkel groter geworden. Altijd was er wel een passende vijand te vinden. Samen met de drugshandel en de financiële fraude is de wapenhandel nu één van de ‘backbones’ van onze nieuwe economie. Niemand die daar aan raakt.Deze nieuwe economie is prachtig voor de top 5%. Pech voor de sukkelaars die creperen in een oorlog of aan een overdosis. Pech voor de gewone mens die de
  gevolgen van de ‘besparingen’ over zich heen krijgt om de banken te redden die de zwarte drugs- en wapenwinsten witwassen.
  Walter Baeyens:
  Antwoord:
  Alleen spijtig dat ze zichzelf nooit als vijand zien.
  Willy Van Damme

  • Zoals we allemaal weten heeft Eisenhower bij zijn afscheid gewaarschuwd voor het Militair-industrieel complex. De kinderen van Eisenhower hebben verklaard dat hun vader aanvankelijk ‘Militair-industrieel-banken-complex’ in zijn tekst had staan.

   Behalve de directe inkomsten uit wapen-industrie heeft de Power Elite nog een groot voordeel: een super-sterk Amerikaans leger geeft Wall Street ook veel meer macht in de wereld. Zoals ze Japan en de Aziatische Tijgers op de knieën dwongen: dat kon volgens mij alleen omdat ze niet alleen op financieel vlak erg machtig waren, maar ook op militair vlak.

   Op Global Research doet ‘The Corbett Report’ verslag van een Maleisisch initiatief ( Mahatir) om voortaan elke vorm van oorlog voeren als criminele daad te veroordelen.

   Een oorlog om jouw land af te scheiden van een vreemde overheerser, of om oud onrecht te herstellen, daar valt nog begrip voor op te brengen.
   Maar oorlogen zoals Amerika die voert worden zorgvuldig voorbereid (denk aan de Iraq Liberation Act uit 1998) en met een publicitaire campagene vol leugens aan het volk verkocht. Dat is rtonduit crimineel.

   Ik denk dat bijvoorbeeld de oorlog in Vietnam ( 3 miljoen doden) alleen werd gevoerd om het geld: om de VS een zeer machtig leger te geven, zodat de macht van Wall Street extra groot was.
   De VS was nauwelijks bang voor de Communisten, want volgens informatie van Antony Sutton leverde de VS tot de jaren 70 erg veel technische zaken aan Rusland.
   Sutton: ‘Western Technology and Soviet Economic Development’.
   Jan Verheul
   Antwoord:
   De VS heeft vanaf ongeveer 1971 tot 1990 nauw samengewerkt met Mao Zedong en zijn kornuiten. Beiden hadden daar geen problemen mee. En vanaf 1980 tot 1990 steunden beiden ook Pol Pot in Cambodja. War is business. En als ze geen oorlog voeren in Syrië of Irak dan vinden ze wel een ander land om te vernielen.
   Willy Van Damme

 3. Hartelijk dank voor hetgeen je allemaal schrijft … alleen jammer dat de meesten gewoon geloven wat ze op de TV of op de radio horen en zelf niet op zoek gaan. En als je een andere visie hebt dan bekijken ze je raar aan.
  Jammer … maar ben heel blij dat er nog mensen zijn als u, een van de weinigen maar heel kostbaar 🙂
  Aicha
  Antwoord:
  Bedankt voor je aanmoediging.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s