Russische manoeuvres

De Russische vloot heeft de voorbij weken haar grootste oefeningen gehouden sinds het einde van de Sovjetunie in 1991. Daarbij was ook zowel het landleger als de luchtmacht betrokken samen dan met de vloten van de Zwarte Zee, De Baltische Zee en de Noordelijke regio. Waarbij de luchtmacht ook langeafstandsbommenwerpers heeft ingezet. De manoeuvres liepen tot 29 januari.

Machtsvertoon

Deze oefeningen stonden daarbij onder leiding van grote baas stafchef kolonel-generaal Valery Gerasimov en werden gehouden vlak voor de kust van Syrië. Wat het extra belang van dit militair machtsvertoon aantoont. En dat is zeker geen toeval.

In de westerse media was er al een tijd hier en daar sprake van Russische oorlogsschepen voor de kust van Syrië. Maar dat werd dan omschreven als een eerste stap naar de evacuatie van de tienduizenden Russen die in Syrië wonen, er gehuwd zijn en werken. Kwestie van op die wijze de Syrische en Russische moraal pogen te ondermijnen. De Navo voert immers oorlog met Syrië.

Moskou ontkende echter altijd dit verhaal over een evacuatie. Maar geen zorg, met de regelmaat van de klok komt dit evacuatieverhaal in onze media terug bovendrijven. Juist zoals de beweringen over de vlucht van Assad naar Rusland en Latijns-Amerika.

Een totaal ander te horen verhaal is dat als onderdeel van deze oefeningen een grootschalige landing voorzien was op de kust van Syrië vlakbij Tartoes. Dit is een havenstad waar Rusland al 30 jaar over havenfaciliteiten beschikt.

Wat Moskou echter officieel ontkende, stellende in de Syrische kwestie alleen vreedzaam tussenbeide te willen komen. Dit machtsvertoon kan echter moeilijk anders gezien worden dan als een waarschuwing aan de VS en haar bondgenoten dat Rusland zeer groot belang hecht aan deze kwestie.

Het conflict in Syrië draait geostrategisch immers rond de invloed van de VS in het Midden Oosten en de controle over niet alleen Syrië maar vooral over Iran en ook Libanon met zijn Hezbollah. Allen aartsvijanden van Israël. De VS wil hier haar mannetjes plaatsen en zo de controle van Israël over de regio veralgemenen.

Doodsbedreigingen

Daarnaast pogen de salafistische heersers in Saoedi Arabië en Qatar met steun van de VS en de EU de seculiere politici in de regio van de macht te verwijderen. Om ze daarna te vervangen door hun goedgezinde islamistische regeringen die dan nepverkiezingen houden. De VS willen immers zoals in Georgië alles een ‘democratisch’ tintje geven. 

Bij dit Russisch spierballenvertoon dient men ook de recente Iraanse verklaring te zien dat men militair alleen tussenbeide zou komen moesten vreemde mogendheden interveniëren in Syrië. Wat in de praktijk toch wel al een feit is. Wat doet vermoeden dat men het in Teheran specifiek heeft over buitenlandse geregelde legers.

Ook blijkt er van de schuchtere pogingen om te onderhandelen voorlopig niets in huis te komen. De door de VS aangestelde rebellenleider Mouaz al Khatib wou immers alleen onderhandelen over een overgave door Assad van zijn regering. Wat niet realistisch is.

Dit nadat eerdere al even onrealistische eisen van die rebellenleider door Damascus waren verworpen. Ook dit viel uiteraard op een al even ijskoude steen in Syrië. Het zou betekenen dat wat via geweld niet haalbaar blijkt dan aan de onderhandelingstafel zou verkregen worden.

Mouaz al Khatib kreeg wegens zijn voorstellen van rebellengroepen trouwens al doodsbedreigingen. Hij zal zich best dus niet te veel in ‘bevrijd’ Syrisch gebied vertonen. Zo gaat dat met een (sic) democratische door vrijheidsstrijders gevoerde revolutie. 

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Russische manoeuvres

  1. Pingback: Russische manoeuvres | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s