Op de schoolbanken

De nieuwe Dendermondse OCMW-raad is na de installatievergadering annex receptie van
7 januari dan definitief gestart. En dat betekent voor de 10 nieuwkomers en één blijver, raadslid Luc Beurms (CD&V), voor bijna iedereen een uitstap naar de school.

Evaluatie der maaltijden

Wat grappig was wel dat deze nieuwe OCMW-raad de notulen van de vorige vergaderingen van 20 november en 18 december 2012 nog moesten goedkeuren. “Er is maar een overblijver die ons hierover kan inlichten”, wist Hilde Dierick ietwat gekscherend op te merken. Maar dat bleek toch geen probleem te zijn.

Eerst was er het vaststellen van de rangorde van de raadsleden, een formaliteit. Wel kreeg Luc Beurms, zittend naast de nieuwe voorzitter, zowat de functie van rechterhand. Het zal misschien wel eens nodig zijn.

OCMW-raad Dendermonde legislatuur 2013-2018

De eerste echte OCMW-raad verliep rustig en gemoedelijk.

Daarna was er dan de indexering van de huurprijzen voor de polyvalente zaal van het rusthuis Aymonshof en de 3 dienstencentra van het OCMW. Ook de aanpassing van het arbeidsreglement vormde geen punt van discussie. Vanaf dit jaar zal de controle bij ziekteverlof gebeuren door Medconsult en niet meer door Mensura.

Dat de raadsleden als het ware nog op de schoolbanken de les zaten te volgen bleek toen de kwestie van het nieuw meubilair voor het Baasroodse rusthuis ter sprake kwam en iemand vroeg of er per jaar meerdere budgetwijzigingen mogelijk zijn. “Uiteraard, maar liefst zo weinig mogelijk”, was het antwoord. Het vergt immers een pak werk.

En dan was er de kwestie van de levering aan het OCMW van allerlei dranken, gaande van bier tot koffie. Ook hier werd er na een vraag opgemerkt dat voor sommige producten er een heel strenge controle is. Hetzelfde bij de bespreking der evaluatie van het maaltijdgebeuren in de rusthuizen. Met bij die evaluatie dan opmerkingen of de soep niet te dik is en de aardappelen genoeg gekookt werden, enzovoort.

Waarbij een nog onwetend raadslid vroeg of men met die evaluatie wel iets doet. Met als antwoord dat die evaluatie op alle betrokken niveaus wel degelijk op een ernstige wijze wordt besproken.

Conflictmodel

Een kleine discussie was er rond het plots aangekondigde pensioen van de aan het rusthuis Aymonshof verbonden apotheker. Een overblijfsel uit het verleden welke in april met pensioen gaat. Reden waarom er snel naar een oplossing moet gezocht worden.

En dus worden de lokale apothekers aangesproken om hun kandidatuur te stellen. Omdat dit allemaal wat te snel moest gaan en het maar een contract voor acht maanden betrof ontstond er een kleine discussie tussen o.m. Joost Dauwe (CD&V), Hilde Dierickx (Open  VLD), Paul Van Marcke (N-VA) en Gino Bertin (sp.a) over de organisatie van deze zaak. Waarbij Hilde Dierickx, een tandarts, zich dan maar onthield.

Het verliep allemaal zoals dat normaal bij het OCMW gaat vrij rimpelloos. Maar of dat zal blijven is erg twijfelachtig. De N-VA lijkt ook hier, zoals trouwens overal elders in het land, te kiezen voor het conflictmodel en niet voor een van zogenaamde constructieve oppositie. En dus zal ook Patrick Meulebroek erg uit zijn doppen moeten kijken. Wie weet gaan er deze legislatuur wat kilo’s af.

En er zijn grote projecten op komst als het Baasroodse rusthuis, de realisatie van de nieuwe kindercrèche in vervanging van Fabeltjesland en Peuterland en de bouw van extra serviceflats en meer ruimte voor het dienstencentrum het Zilverpand. Het belooft voor veel discussies en, wie weet, ruzies te zorgen.

En zeker het Baasroodse rusthuis zal veel ambras opleveren. Men heeft het laten rotten en nu gaat het beginnen stinken. Veel kennis over het dossier is er in dit milieu niet maar dat belet daar niemand om er ruzie en veel ruzie over te maken. Ook dat is politiek.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s