Een leugenaar

De recente rel tussen Bart Debie en de Veiligheid van de Staat is iets dat vermoedelijk alleen kan gebeuren met het Vlaams Blok, sorry Belang. De dolle avonturen van Bart Debie en zijn nu gewezen vriend Filip Dewinter zijn dan ook onnavolgbaar. Dat Bart Debie zich nu nog aan iemand durft te tonen is het ultieme bewijs voor de wel heel grote durf van de man. Maar dat typeert hem en die partij natuurlijk ten volle.

Schriftvervalser

Debie trad ooit uit de anonimiteit toen hij op TV toonde wat voor een ‘voorbeeldige’ flik hij was door te tonen hoe hij in Antwerpen de misdaad wist te bestrijden. Een ziekelijke grap voor wie de Antwerpse politie uit die tijd kende. Zoals de zaak Forcom, Marc De Schutter en zoveel andere verhalen bewijst was het als het ware de ene misdaadbende die de andere bevocht.

En de voorbeeldige flik die Bart Debie beweerde te zijn bleek dan ook gewoon een grote crimineel te zijn. Als politiecommissaris had hij Antwerpenaars van Turkse origine op het commissariaat zitten mishandelen. Waarna hij achteraf dan processtukken hierover had zitten vervalsen. Van een ordehandhaver gesproken.

Hij kreeg er later vier jaar cel voor waarvan 1 jaar effectief, met daarnaast een fikse boete en 5 jaar ontzetting uit zijn burgerrechten. Tot in het Hof van Cassatie schreeuwde deze brutale vlerk zonder resultaat zijn onschuld uit.

Maar geen zorg voor demagoog Filip Dewinter die zijn ook voor racisme veroordeelde vriend zonder aarzelen in dienst nam als veiligheidsadviseur!! Ja, hij had immers Turken zitten afranselen en dat was dus een goede daad voor een man die van racistische vulgariteiten zijn specialiteit had gemaakt.

Elke serieuze politicus die respect voor de wet wil tonen had Debie in de ban geslagen, niet zo Dewinter. Het typeert Dewinter die daarmee bewees zijn laars te vegen aan het respect voor de wet en dus niet thuishoort in het parlement, onze wetgever.

Kalasjnikovs

Dat Dewinter nadien volgens Debie aan hem de opdracht gaf om Kalasjnikovs te kopen, moordwapens dus, hoeft dan ook niet te verrassen. Het lijkt toch een strafbaar feit, maar geen zorg voor de topman van het Vlaams Belang. Moet kunnen.

Een burger is theoretisch immers toch verplicht elk mogelijks strafbaar feit aan de politie of justitie te melden? Maar van de veiligheidsverantwoordelijke van het Belang moet men dat natuurlijk niet verwachten. De wet? Kom zeg, dat is voor mietjes.

En wat deed Debie nu recent? Die stapte vorige week naar twee journalisten van de Antwerpse redactie van Het Nieuwsblad – opvallend niet naar De Gazet van Antwerpen die hij blijkbaar hiervoor niet vertrouwde – met een nieuw verhaal.

Het stond maandag breedvoerig in die krant en in De Standaard. Hierin stelde hij plots dat hij vooral omwille van die Kalasjnikovs contact opnam met de Staatsveiligheid. Merkwaardig? En waarom dan pas nu?

Bovendien zou men van een gewezen politiecommissaris mogen verwachten dat hij hiervoor eerder naar politie of justitie stapt. Dat zijn toch de geëigende kanalen voor zo’n mogelijks strafbaar verhaal.

Zijn beweringen zorgden natuurlijk voor de zoveelste herrie in een paar dagen rond Alain Winants en zijn dienst. Is dit verhaal verbonden aan dat andere ‘schandaal’ rond o.a. Scientology en haar contacten met politici? Vermoedelijk wel, want in toeval geloven in dit milieu maar weinig mensen.

En nu blijkt volgens opnieuw beide kranten zwart op wit dat Debie ook nu maar weer eens heeft zitten liegen. Zijn contacten met de mensen van Winants dateren immers niet van 2007 maar pas van 11 augustus 2010. Winants toonde de bewuste mail van Debie aan twee journalisten en die kan niet liegen.

Marie-Rose Morel

En dat was de periode toen in het milieu van de Vlaamse extremisten er volop ruzie was rond femme fatale Marie-Rose Morel. Ze had zich tegen Dewinter gekeerd en dus dacht Debie het begin augustus 2010 het nuttig haar op Facebook eens extra te beledigen. Zo grof dat Dewinter hem uiteindelijk alleen nog maar kon ontslagen.

En wat doet Debie? Het verhaal van Winants ontkennen en nu stellen dat hij zich van jaartal vergiste en pas in 2008 met de Staatsveiligheid contact opnam. Wel stelde hij in 2007 al werk voor hen te hebben opgeknapt. Bewijzen voor zijn beweringen heeft hij hiervoor tot heden nog niet gegeven. Ook nu niet. En wees gerust, ze zullen er nooit komen.

Maar Dewinter heeft deze voor hem zeker akelige ontdekking alleen aan zichzelf te danken. Wie bokshandschoenen en veegborstels als uithangbord voor de partij hanteert, krijgt met zekerheid crapuul over de vloer. De vele verhalen over mandatarissen van de partij bewees dat al overvloedig. Gedenk de moord door een van hun gewezen gemeenteraadsleden in Stekene.

Herrieschoppers

En dat de Staatsveiligheid deze partij in de gaten blijft houden is toch ook logisch. Vooreerst is ze ultraradicaal gekant tegen de Belgische staat en is het dus logisch dat die staat haar volgt.

Verder is het ook duidelijk dat er vanuit dat Belang meerdere contacten zijn met nog extremere groepen zoals onder meer Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Een partij die in het verleden feitelijk geweld tegen moslims propageerde dient in de gaten te worden gehouden. De rel met de Kalasjnikovs toonde dit trouwens aan.

En toen koning Albert II in Dendermonde op bezoek was kwamen topkaders van het Belang hier herrie schoppen. Ze hadden nochtans vooraf een toelating voor een betoging kunnen vragen. Het zijn trouwens ook altijd diezelfde paar tientallen Vlaams Belangers die zich hierbij met relschoppen lieten opmerken.

En in Dendermonde was het Barbara Pas, gemeenteraadslid, ondervoorzitster van de partij en vermoedelijk nieuw fractieleidster in het federaal parlement, die zich op die wijze op een feitelijk kinderlijke wijze deed oppakken.

Men kan niet verwachten dat de Belgische staat zich zomaar zonder slag of stoot laat ondermijnen door wat in wezen extremisten zijn. Wie Kalasjnikovs wil kopen, zelfs al is het maar om er een show mee op te voeren, moet in de gaten worden gehouden.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s