Een feest voor en door vrijwilligers

Vorige zondag werd in Grembergen nog maar eens bewezen dat het vrijwilligerswerk verre van dood maar zelfs springlevend is. Zondag werd immers onder grote belangstelling het geheel vernieuwde vroegere parochiehuis plechtig geopend. Het heet nu al een tijd Gildenhuis en dat is niet zonder reden. Men wil een open ontmoetingscentrum zijn. En gilden zijn normaal bouwers.

Feestelijke opening Gildenhuis 10 februari 2013

Er was zondag een zeer grote belangstelling voor de plechtige opening van het Gildenhuis in Grembergen.

Bloemenruiker

Er was die zondagvoormiddag veel volk die na de heilige mis optrok naar het een honderd meter verder gelegen Gildenhuis. En daarbij kwamen natuurlijk de serie officiële toespraken. Speeches die echter verre van kurkdroog waren maar bol stonden van de ludieke opmerkingen en kwinkslagen. Voor de autochtonen leek het wel iets van een Kermisdinsdag.

Gans de verbouwing had een 550.000 euro gekost en dat was alleen mogelijk geweest dankzij het een paar jaar lange noeste werk van een vijftiental vrijwilligers. En dus stonden die centraal in het feestelijk gebeuren.

Luc Dilewyns

Een zeer tevreden Luc Dilewyns. Zijn glimlach vertelt feitelijk alles.

Luc Dilewyns, voorzitter van de organiserende vzw Parochiale Werken en een van de stuwende krachten achter de renovatie, doorbrak dan ook het protocol en begon eerst met het verwelkomen van de vrijwilligers. Bisschop Luc Van Looy kwam hierbij laatste maar die had daar zo te zien geen enkel probleem mee.

Opzichter der werken

Opvallend was verder dat de echtgenotes een extra mooie bloemenruiker cadeau kregen om zo het lange missen van de wederhelften te compenseren. Ook de lokale politica Leen Dierick (CD&V) prees uitvoerig dit vrijwilligerswerk en had daarbij veel aandacht voor voorzitter Luc Dilewyns.

Luc Van Looy

Ook bisschop Luc Van Looy bleek een grap zeer goed te appreciëren.

Of de man niet ook op haar kabinet van schepen voor Openbare Werken kon komen helpen. Volgens haar was immers gebleken dat hij niet alleen de verbouwing van het Gildenhuis goed kon leiden maar gelijktijdig ook de rioleringswerken in het dorpscentrum. Een voor kenners rake kwinkslag die op veel gelach werd onthaald. Blijkbaar hadden velen hem daar toen bezig gezien.

Ook burgemeester Piet Buyse (CD&V) en als laatste Luc Van Looy hadden het over de rol van de vrijwilliger en het belang van het Gildenhuis als lokaal ontmoetingspunt. Met historicus Buyse die er natuurlijk traditiegetrouw zijn brede geschiedkundige kennis bijhaalde.

Hij prees ook de constructieve wijze waarop de vzw het probleem van de herinrichting van het daar gelegen kruispunt benaderden. Reden voor de verbouwing. Tussendoor en nadien was er dan verder de lokale Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia die zorgde voor de muzikale omlijsting.

Feestelijke opening Gildenhuis 10 februari 2013

En de echtgenotes werden speciaal in de bloemetjes gezet. Ze smaakten het.

Het ganse evenement toonde perfect dat het vrijwilligerswerk hier in volle bloei is. Niet alleen slaagde men in deze toch grote en mooie verbouwing maar organiseerde men ook vlekkeloos een zeer gezellige academische zitting met daarbij een verzorgde receptie.

Vicaris of Duvel

Geen chique gedoe maar een die past bij dit soort gebeuren. Met daarbij het speciaal voor de occasie gebrouwen Gildenhuisbier van brouwerij Vicaris van Vincent, broer van, Dilewyns. En het liet zich als steeds door zeer velen smaken.

Patrick De Vos en Luc Van Looy

En daarna vloeide het bier. En het was geen Duvel maar Vicaris die zich ook hier liet smaken.

Ook het optreden van de harmonie toonde de kracht van dit vrijwilligerswerk. Sinds de samenwerking met de collega’s van Sint-Gillis-Waas en de leiding van dirigent Leo De Smet is deze van een dorpsfanfare gaan uitgroeien tot een stevig muzikaal ensemble. Onder meer hun interpretatie van de muziek van Ennio Morriconi bewees dat. En ook dit is vrijwilligerswerk pur sang.

Neen, zondag bewees men in Grembergen dat het gezeur over een wegkwijnend vrijwilligerswerk onzin is.

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Grembergen

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Grembergen zorgde voor een degelijke muzikale omlijsting.

Oh ja, als we bisschop Luc Van Looy moeten geloven is de naaste medewerker van de bisschop dus niet de Vicaris maar de Duvel. Bij Moortgat in Breendonk zal men over dit nieuws uiteraard zeer tevreden zijn.

Leo De Smet

Dirigent Leo De Smet was tevreden over het resultaat en werd trouwens publiek geprezen voor zijn noeste arbeid met de harmonie en de omgang met de muzikanten.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s